Téma: Limiter

Ahoj všichni.

Věc se má takto: Existjí určité reproduktory s limitovaným příkonem 30, ale obvykle spíš 60W. tento příkon i mírné špičky snášejí. Bohužel vzhledem ke kencepci je v případě jejich poškození příkonem silně neekonomické je měnit, jsou zabudované například v drahých kusech nábytku, ve zdech, i samotná jejich cena je silnou motivací pro ochranu. výkony zesilovačů, na které se to napojuje jsou od 100 do cca 400W do 4ohm (tohle jsou 8ohm soustavy).

Existuje/znáte/umíte vyrobit zařízení/krabičku, která by dovedla limitovat příkon do reprosoustavy za konrovým stupněm? Obvykle není možné předřadit klasický limiter mezi konec a předek. Takovéhle zařízení dokonce může být napájené, ale úplně ideání by samozřejmě bylo, aby bylo napájené ze svorek zesu nebo fungovalo pasivně. (utopie). Jsou zde určité nároky na nezkreslenost signálu ve stavu, kdy jsou příkony nižší, ale reproduktory nejsou ze třídy "totální hájent". V okamžiku, kdy by ochrana zabírala je průbeh signálu (respektive jeho příjemnost pro ucho) zcela irelevantní a do poředí vystupuje bezpečnost pro měnič, takže zejména tvar (není tam výškáč) a absolutní tepelný dodaný příkon.

Jsem v obvodařině laik, takže odpovědi typu "tam stačí vrazit konďan, dva trandy a diodu" jsou super, ale moc mi nepomůžou. smile Jestli je to v lidských silách, tak kdyby to někdo navrhnul, vyrobil pár kusů, byl schopen se za to zaručit a nestálo to majlant, mohl by si na tom i docela vydělat.

Re: Limiter

Nejjednodušší limiter výkonu je obyčejná žárovka v sérii...

(upravil opamp 6. 8. 2009 9:57)

Re: Limiter

Musí to bejt limiter nebo by stačilo při špičce relátkem odepnout signál? V tomto případě by jediným "zkreslujícím prvkem" byl onen kontakt relé...

Vzhledem k tomu, že by se aktivovalo pouze při přetížení, nebyl by problém napájet jej přímo usměrněným audiosignálem.

Web

Re: Limiter

Dokonce i Wilson a Bower s tím svým kámošem používají multifuse.

Web

Re: Limiter

V jedné reprosoustavě od našich  přátel z NDR byl nějaký ochranný obvod s relátkem...ale za boha si nevzpomenu jak se ty bedýnky jmenovaly.....

Web

Re: Limiter

Žárovka je jedna z cest, kterou zkoušíme jít...

To depínání relatem při špičce - nevím, nežkoušeli jsme (už ta detekce špičky...), nevím, 60W není mnoho, to by vypínalo pořád, ale asi by se dalo vhodně nastavit něco jako reakční doba a krátkodobá přebuditelnost? smile

multifuse. Vida...

(upravil opamp 6. 8. 2009 10:11)

Re: Limiter

Michale, za zjednodušenýho předpokladu "impedance bedny = x ohmů" a tedy detekce napětí místo výkonu by to byla otázka jednoho komparátoru. Časový konstanty by pořešit taky určitě šly. Mohlo by to být velmi přesné.

Případně zkusit polyswitch nebo jak se ta vratná polovodičová pojistka jmenuje - tam bys hlídal pro změnu proud.

Web

Re: Limiter

Ta dederonská souprava se jmenuje tuším Corona a dá se najít schéma, je to promakané.

Já dělal do studia reléové ochrany, oni mívali nearfieldy s 7" reprem a 1" kalotou připojené k 400W Yamaze a občas při manipulaci na pultu nebo omylem zmáčklém talkbacku v režii se ty repra rozstřelily. Udělal se chytrý obvod s kmitočtově závislou citlivostí a s jednoduchým integračním členem a stačilo to, relé se odpojilo a pak to hrálo jenom přes telefonní žárovku 60V/50mA smile

Web

Re: Limiter

Niečo off topic. Pokiaľ sa pamätám, tie Corony boli tuším aktívne a počul som ich asi pred štvrťstoročím u kámoša. Hrali veľmi slušne.

Re: Limiter

Polyswitch. Má je GM, Enika. Je to třeba použitý ve starších bednách JBL na ochranu driveru. Elegantní, funkční, jednoduché. Přemostěn odporem cca 22R, aby to nevyplo naráz do ticha..

Web

Re: Limiter

Na těchhle stránkách
http://ifatwww.et.uni-magdeburg.de/~madaus/big.html?
lze najít kompletní dokumentaci k soustavám B9271 "Corona" včetně zapojení ochranného obvodu. Nedávno jsem je naprostou náhodou za pár stovek v neporušeném stavu koupil a mohu potvrdit, že ochranný obvod funguje výtečně. První upozornění je blikání červené LED a při přidání o cca 1,5dB sepne relé a odpojí celou výhybku od přívodu - dokud signál ze zesilovače nezaslabíte o zhruba 2dB /mírná hystereze/, nenaskočí.

Web

Re: Limiter

Jako pokud by to melo i zpetnou vazbu typu "blikani LED", ktera je vyhodnotitelna ridicim systemem, je to genialni, protoze si to muzu zpracovat a pekne clovekovi poslat na panel varovnou hlasku. To by bylo naprosto perfektni.

(upravil sinclair 7. 8. 2009 8:29)

Re: Limiter

Ano, tak to funguje - napřed varuje a pak teprve natvrdo vypne.
Navíc to má pro HF+MF a LF různou citlivost, na přetížení středy či výškami je to citlivější - ostatně to je na tom zapojení krásně vidět, jak je to přes diody a odpory vyvedeno přímo z jednotlivých sekcí výhybky.
Možná proto se ty bedny zachovaly v naprosto neporušeném stavu, což je od roku cca 1981 u kalotového střeďáku a výškáče /a v rukou smrada/ téměř zázrak.
Myslím, že by se to dalo ocejchovat a přizpůsobit pro téměř jakékoli rms napětí na jednotlivých vstupech.

Web

(upravil BV 7. 8. 2009 10:04)

Re: Limiter

Najjednoduchšie riešenie- priamo na výstup mostík z  rýchlych diód napájaný cez odpor cca 100R/2W, na usmernenom výstupe z mostíka nízkopríkonové relé na cca 12V-24V s rozínacím kontaktom na cca 5A, v kľude skrat,pri prepnutí relé sa zaradí výkonový odpor  a skokovo zníži príkon do boxu. Druhým odporom v sérii s relé nastaviť  výkon, kondenzátor paralene k relé (50-500uF?) rýchlosť reakcie- špičky. Prípadne paralelne k relé ešte ZD na 15V( pri 24V relé cca 30V ZD)..Relé má hyterézu, takže odopne až pri znížení výkonu.
http://www.bvaudio.sk/PIC/prot.png

Re: Limiter

http://s4.postimg.cc/m2m1evubd/87_corona.jpg

Web

(upravil Sendy 7. 8. 2009 12:18)

Re: Limiter

Jestli relátko, tak kvalitní - já používal upravené nějaké velké potvory se zlatem, tuším to byly RP710.

Web

(upravil sinclair 7. 8. 2009 13:15)

Re: Limiter

Tywoe RP710 neuživíš, nebo spíš bych řekl neudržíš trvale sepnuté, dyť 12V verze žere myslím 150mA...
Schválně tu Coronu kuchnu, co je v tom za relátko, typuju, že to bude ta Honeckerova placatá pomsta, co není s ničím na světě kompatibilní. Jediné, co se mi tam moc nepáčí, jsou ty trimry, to do beden /a do vibrací/ nepatří.
Tabulky s parametry enderáckých polovodičů jsou v archivu Aldaxu.

Web

Re: Limiter

Leošu, já tam dával cosi, co bývalo v té velké plastové průhledné budce velikosti elektroměru. Když jsi extrahoval 2 ze 3 kontaktů, a bylo to nějaké kmitočtové relé, tak tam byla tuším cívka 15V/580R, a spínalo to snad od 8V.

Web

Re: Limiter

Jaky by byl konecny verdikt expertu?

Neco jako: Michale, udelej to/nech si to udelat takhle: adada smkd ndf smile

Re: Limiter

Je někdo schopný to zapojení odladit, a dát jsem tabulku hodnoty součástek vs. příkon reproduktorů  pro nějaké obvyklé děličky ? např. do PA  12+1 ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web