Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Nezařaditelné » ARTA a "Delay for phase estimation"

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: ARTA a "Delay for phase estimation"

Už jste někdo přišel na to, jak přesně to celé funguje, resp. nefunguje? Zjistil jsem, že se to chová nějak jinak, než úplně intuitivně, nebo jsem to nějak nepochopil... Chtěl jsem (pro zajímavost) změřit akustické středy a nějak mi to nevychází.

Mohl by někdo svými slovy popsat, k čemu přesně to je dobrý a jak se s tím dělá?

(upravil check 1. 8. 2009 15:31)

Re: ARTA a "Delay for phase estimation"

To je zadávání offsetu. Fajn, že to tam je aspoň takhle, ale stejně se s tím pracuje blbě. Proč zadávat offset? Protože výstupní formát má omezené vzorkování a pokud se použije fáze bez offsetu (nebo se zaškrtnutým add delay), tak má velkou strmost - je zaznamenána nepřesně. Lépe ji zkrátit offsetem.
Měření akustických středů je jenom takový zajímavý termín, který se používá jako zástěrka měření měničů reprosoustavy z jednoho bodu s konstatním offsetem.
Celá ta sranda má samozřejmě smysl jenom s dvojkanálovým měřením, protože jednokanál nemá konstantní časovou základnu, zkrátka si impuls lítá od měření k měření kam se mu zachce.

Web

(upravil MaBat 1. 8. 2009 19:22)

Re: ARTA a "Delay for phase estimation"

"Strmost fáze" je určena primárně začátkem okna - když si ho dáš těsně před impuls, máš skoro minimální fázi (měřená je pak složená z "minimální" a té, které se říká "excess phase", daná vzdáleností). No, moc jsem toho z toho nepochopil.. Ta fáze není nepřesná v žádném případě, je to prostě měřená fáze, daná tím, jak to vyjde z FFT pro zvolené okno. Šlo mi právě o tuhle interakci "manuální nastavení začátku okna / nastavení delay".

Mně třeba impuls v jednokanálu nelítá.. smile

Edit: aha, už asi vím, ja jsi to myslel s tím offsetem. Jo, tak by to šlo asi taky popsat (pro měření jednoho repráku), i když mi to pořád nedává moc smysl. Důležitá je relativní fáze (jiná nakonec ani není) a ta se tím nijak nezmění...

Mně jde čistě jen o to, jakým způsobem docílit reálné právě té "excess phase". Pořád mi to nevychází a akustický středy mi početně vyzházejí úplně mimo reprák. Budu se asi muset zamyslet...sakra.

Re: ARTA a "Delay for phase estimation"

zkus si ten dvoukanál, možná ti nelítá fáze, ale nějakou tu dobu to trvá od kliknutí  po záznam mikrofonu, tzn pokud ti fáze opravdu nelítá, je v počáteční prodlevě započítána ještě doba zpracování

mě třeba arta dávala impuls pořád na jednu a tu samou počáteční prodlevu. S tim dvoukanálem je to prostě prodleva přesná akustický střed - mikrák

Web

(upravil MaBat 1. 8. 2009 20:12)

Re: ARTA a "Delay for phase estimation"

"S tim dvoukanálem je to prostě prodleva přesná akustický střed - mikrák"

No právě, že není. Dvoukanál samozřejmě používám, už velmi dlouho smile
Jen v tý fázi (absolutní čísla) nevidím žádnou reálnou závislost na vzdálenosti, jen relativní... Je možný, že to je věc mojí zvukovky, nevím. Já to teď v podstatě k ničemu nepotřebuju, jen mě překvapilo, že z toho nemůžu dostat nic rozumnýho.

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Nezařaditelné » ARTA a "Delay for phase estimation"

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£