Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 15 z 18)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Compact Easy stereo zosík s TDA2005

  Stránky: ««« 1 ... 13 14 15 16 17 18 »»»

RSS

Příspěvky [281 až 300 z 341]

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Milane, Tonda mi zřídil spešl "Sinclairův koutek" no a vzhledem k tomu, že je to moje konstrukce, resp.návrrh, klidně to tam můžeš dát.
Pochopitelně bych tam nerad viděl blbé kecy typu q7 a dalších.
Když jsem si já hrál s Eaglem, tak jsem si myslel, jakej nejsem king a nakonec přišlo od Kohoutů upozornění, že toho mám polovičku blbě.Holt splést se může každý, nicméně mám dojem, že desky na tento projekt už byly dávno hotové právě Millanem a myslím, že dokonce ve třech verzích - jednak vcelku, jednak s odlamovacími korekcemi a i s odlamovacím stabilizátoem..
Budu ale rád, když se v té rubrice budou objevovat úplně do konce dotažené projekty, popřípadě s daty pro výrobu, ať Kohout nemusí vyrábět deset filmů vy zbytečně sypat prachy do kanálu.
Milane, pár poznámek, vzhledem k tomu, že jsem realizoval funkční vzorek :
1. Rozlitá měď by měla být daleko dál od pájecích plošek pro součástky, při mírně
    třesoucí se ruce to má snahu se prolepovat
2. Místo pro MKT svitky a ostatní kondy by mohlo být o nějaký ten fous větší -
    všechny MKT i všechny elyty nejsou zcela stejné
3.Co se týče stabilizátoru zcels bohatě tam stačí levná TIP142, nicméně pokud     
   máte doma KD605 a KU611, klidně je tam vrzněte, je to zadarmo. Ostatní dva     
   tranzistory mohou být rovněž šuplíkové KC147 nebo KC507. Na místě trimru     
   bezpodmínečně doporučuji víceotáčkový trimr T3296Y z Eomu a ještě před   
   osazením IO nastavit PŘESNĚ 18V.
4. Desku s přidaným emitorovým sledovačem jsem neviděl ani ji neměl v rukách,         
    možná by bylo dobře nechat vyrobit jeden vzorek,který si otestuju s pak jej       
    osazený někomu vrátím. Nerad totiž pouštím mezi lidi konstrukci, která nechodí   
    na 100% a nejsem s ní já sám spokojený.
5. První verze /ta kreslená od ruky/ chodila dobře, protože jsem měl k dispozici     
    nízkoimpedanční potenciometr,který se ale už bohužel nevyrábí a každý jej
    nesežene, proto bylo rozhodnuto o úpravě s emitorovým sledovačem  a tudíž si 
    tam může dát každý stavitel pozenciometr, jak je mu libo-potenciometr hlasitosti   
    přímo na vstupu defacto určuje vstupní impedanci celého silovače.Vzhledem k   
    odstupu a odolnosti proti rušení nejrůznějšího druhu nedoporučuji vstupní 
    potenciometr o velikosti větší, než 25kOhm, nejvýše 50lOhm - obvody fyziologie 
    je pak samozřejmě nutné přepočítat a tranzistor emitorového sledovače by
    neměl mít betu, vyšší než asi 300-400, mohou pak nastat potíže při nastavování
    pracovního bodu sledovačů.
6, Milane,pošli Kohoutům data´opravené desky a dobírkovou dodací adresu tam   
    napiš moji, ať to nemusíš platit.

Web

(upravil millano 15. 3. 2012 18:03)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Po telefonické konzultaci se Sinclairem budu předělávat verzi  1.3 , nová verze ( 1.4 ?)  bude mít  šířku zdroje stejnou jako je šířka koncového stupně a korekcí, s tím že zdroj bude zařazen mezi nimi. Takto upravená DPS se nechá vyrobit u Kohouta a Sinclair ji následně ověří. V nové verzi se taky zvětší vzdálenost mezi pájecími piny a rozlitou mědí na 0,6 mm a kde to bude možné tak i na 0,8 mm z původních 0,4 mm.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

předběžný nástřel:

https://i.postimg.cc/nXTWwXsd/2041982.png

Upraven zdroj, celkové rozměry  (v x š ) 145 x 128 mm

Sinclaire zhledni to prosím

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil sinclair 15. 3. 2012 19:16)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

q7 zaprvý nebuď drzej, je open free projekt a Milan na to měl poslední dobou poměrně málo času a dělá to pro všechny a zadarmo.
Tak nějak jsem si to představoval, odlamovací deska korekcí a odlamovací desky zdroje a koncových stupňů.
Osobně si myslím, že devět pozic pro filtrační kondíky je dost, ale pokud má někdo doma pytel kondů 2.200uF/35V, tak proč je tam nedat, že.
Milane, klidně pošli data Kohoutům, ať to udělají na 70um bez vrtání a bez stříbření, já si to osadím, prověřím a teprve pak zveřejníme data pro výrobu, resp. číslo desky u Kohoutů, ať si to tam každý, kdo má zájem, nechá udělat.

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

ok, zítra to tam pošlu

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil Flaizer 16. 3. 2012 6:07)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Blbá otázka... proč je to volume před korekcema? nebylo by lepší dát volume za korekce před koncáky? už vzhledem k použité fyziologii... ještě bych tam pak vrznul jeden stupeň kvůli loudnessu, jinak na tu velikost tý desky koncáku by se tam dal vrznout pořádnej tranzistorák... po té, co mi kdysi 4 TDA...čka vyhořeli už výkonovým OZ nevěřím a když jsem objevil zvuk tranzistoráku, tak už se také k nim vracet nebudu... ale to je jen názor, jinak to máte pěkně navrhnuté...

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

proč ty tda nemají u sebe žádné blokování nic? Pak ta rozlitá zem je trochu neštastná.. A ty korekce by chtěly trošku učesat smile

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

podklady odeslány kohoutovi ,  název DPS : PC ZES 1.4

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Blokování napájecích cest tam je, stačí se pořádně dívat. TDA2005 jsem zvolil hlavně proto, že už mě sraly blbé kecy smradů, kteří si koupili některý z modulů s tímto obvodem v EZK a i bez potenciometru /protože ho neumí ani zapojit/ ho připojili na výstup zvukovky PC. Pochopitelně se stalo, co se dalo očekávat-objevil se dost velký šum, protože díky vysoké vstupní citlivosti těchto obvodů to zesilovalo i klidový šum výstupních OZ ve zvukovce. Následně se objevily blbé žvásty smradů typu "poraďte mi něco jiného, TDA2005 je nahovno, protože šumí".Zcela pochopitelně už mi bylo předem jasné, že IO jako takový šumět nemůže, že se prostě jedná pouze o nepřizpůsobení úrovní signálu.
Chtěl jsem si ověřit, co je na tom všem pravdy, zda šumí či ne a nakolik je tento obvod použitelný v běžných aplikacích, proto jsem kdysi ve volných chvílích splácal koncák s korekcemi a stabilizátor a ukázalo se, že obvod je poměrně dobře použitelný, sám o sobě pochopitelně nešumí a i ostatní parametry má poměrně slušné. Díky tomu, že na výstupech nejsou žádné tlumivky a ani kontakty relé, má i můstkový zesilovač s tímto obvodem DF kolem 300. Využil jsem toho, že pasivní korekce mají základní útlum okolo 18-20dB, takže nebylo třeba používat žádných útlumových článků a potenciometr mohl být na vstupu, tedy v místě s daleko vyšší úrovní signálu, než na vstupu IO, kde je pouze několik desítek mV a to je místo, háklivé na odolnost proti rušení a brumu od transformátoru.
V současné verzi je před korekčním obvodem zařazen emitorový sledovač, který má výhodnou nízkou výstupní impedanci pro napájení korekcí a na druhé straně umožňuje použít téměř jakýkoliv potenciometr hlasitosti. Ideální hodnota je 25k/Y - jednak vstupní impedance 25k bohatě stačí pro všechny aplikace a na druhé straně to není zas tak vysoká hodnota, aby byl vstup háklivý na rušení a brum.

Člověk, který mi navrhne, abych potenciometr hlasitosti přemístil na vstup IO, kde je při malé hlasitosti úroveň jen několik mV, je buď úplný blbec, který uvažuje šulínem, anebo to může být prima kluk, ale totálně bez jakýchkoliv zkušeností.

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

tak jak je to blokování na tom obrázku, to není zrovna moc dobře provedeno..ikdyž těm TDA to bude asi fuk

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Sinclair: Tak pokud to dobře chňápu, tak jako nevýhoda TDA se mi jeví větší vstupní citlivost, díky které se tam může vloudit brum, šum, prskání od poťáků či jíné nepříjemnosti... to pak beru proč je poťák před korekcema, ale stejnak bych už TDA nechtěl... no kdyby bylo nějaké info jak to vlastně hraje alespoň pro porovnání, stačí pár údajů jako třeba odstup, frek.char. ....

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Hraje to opravdu velice dobře, klidový odstup to má -86dB a kmitočtovou charakteristiku až do 50kHz. Je to IO pro autorádia, proto má tak vysokou vstupní citlivost a proto je také silně nevhodné dávat potenciometr hlasitosti na vstupy, kde je jenom pár mV a nebezpečí indukce brumu a rušení. Už jsem to jednou psal, jestli jsi Flaizere natvrdlej, tvůj problém. Žádný brum, šum, prskání od poťáků se tam neprojeví a neprojevuje, protože výstup korekčního obvodu je připojen přímo na vstup IO, žádné prskání se tam nemá kde vzít, protože korekce pracují jako bezpotenciálové, to znamená, že tam není ani milivolt ss napětí a nemá se tam kde vzít. Ani teď, kdy je tam přidán před korekcemi emitorový sledovač se žádné ss napětí na korekce nedostane, protože jsou odděleny od sledovače dvěma paralelně zapojenými MKT svitky 2,2uF.
Postav si to, je to konstrukce za pár korun a můžeš porovnávat.

Web

(upravil jurda 17. 3. 2012 14:34)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Sinclaire, ty součástky pro TW 40 si osobně nevyzvednu, takže mi je prosím pošlete poštou. Jejich seznam jsem Vám poslal e-mailem. Děkuji.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

sinclair: v klidu... já jsem psal, že to chápu!  Snad nejsem tak natvrdlej, možná jsem jen blbě formuloval větu, tak to blbě vyznělo. Psal jsem to jako nevýhodu a né proč to tak je... jinak jsem to pochopil proč na vstupu není žádný zesilovací stupeň a to právě kvůli té vstupní citlivosti toho TDAčka...

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Ano, přesně tak, já jsem relativní nevýhodu toho TDAčka /vysoká vstupní citlivost/ převrátil ve výhodu, protože jsem vlastně jako útlumový článek využil pasivní korektor.
Jinak si prosím zapamatuj, že jakákoliv regulace úrovně či hlasitosti má vždy probíhat na co nejvyšší úrovni signálu, právě proto je v tomto zesilovači potenciometr hlasitosti před korektorem, kde je relativně vysoké vstupní napětí a ne až za ním, kde je jen pár desítek mV. Je to z několika prostých důvodů - jednak při vyšší úrovni signálu nehrozí zhoršení odstupu vlivem indukce elektromagnetického a vf bordelu do potenciometru a jednak vyšší úroveň signálu velmi dobře zamaskuje šustění sběračů méně kvalitních potenciometrů.
K totální předělávce a instalaci emitorového sledovače došlo z jednoho jediného důvodu : Když jsem ten zesilovač vypiplával, tak jako regulátor hlasitosti jsem měl k dispozici zahraniční potenciometr 5k/Y, což jako vstupní zatěžovací odpor korektoru bohatě stačilo. Až pak jsem si uvědomil, že ne každý má možnost takový potenciometr sehnat, nejnižší hodnota, sehnatelná v ČR je 25k/Y, což už je dost na to, aby to /sice nijak dramaticky, ale přece/ rozhodilo průběhy korekčního obvodu. Proto Milan instaloval do desky emitorové sledovače mezi běžec potenciometru a korekční obvod a kromě jiného vyvedl na svorkovnici vývody pro výkonový darlington stabilizátoru, aby mohl být umístěn na společném chladiči s IO.
Celá deska zesilovače je totiž rozlamovací na tři díly - koncový stupeň, korekční obvod a regulátor hlasitosti a stabilizátor. Ve výrobě bude na tlustých bílých čarách deska do poloviny své tloušťky nafrézovaná, takže se bude velmi dobře rozlamovat a nebudete to muset pracně rozřezávat pilkou. Koncový stupeň s chladičem a výkonovým darlingtonem umístíte na záda jedné z reprosoustav, kde bude i dvojsvorka jako výstup pro druhou soustavu, korekce a regulátor hlasitosti přichytíte za matice potenciometrů např. na kousek nerezového či nějakého jiného hezčího plechu a umístíte dopředu soustavy, stabilizátor a transformátor mohou zůstat na dně soustavy. Jako transformátor doporučuji toroid, i když i vhodně pootočený EI transformátor vyhoví také, měl by mít sekundární napětí asi 22V a sekundární výkon okolo 60-80VA, za těchto podmínek zesilovač odevzdá plný výkon 2x25W/4ohm a přitom bude na stabilizátoru poměrně snesitelná tepelná ztráta. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit poměrně levné toroidní transformátory INDEL, osobně jsem vyzkoušel typ se sekundárním napětím 2x21V /sekundáry jsem spojil paralelně/ a výkonem 100VA. Tento transformátor má naprázdno napětí sice až 23V, nicméně to se běžnou hlasitostí srovná na oněch 22V. Vyšší sekundární napětí nedoporučuji a vlastně to ani není možné, protože filtrační kondenzátory jsou na 35V a s transformátorem např. 24V by Vám asi vyletěl jejich obsah do ksichtu, protože by byly napěťově přetíženy.
Milan již odeslal výrobní data ke Kohoutům - prosím Milana, aby zde a do mé rubriky uvedl, pod jakým označením je možno desky na tento zesilovač ve firmě SPOJ objednávat. Díky.

Web

(upravil millano 21. 3. 2012 18:00)

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Tak perve dnes 21.3.2012 v 16:48 , se pan Kohout uráčil přečíst email s objednávkou DPS, který jsem mu posílal  16.3 ...

osobně bych budoucí stavitele vyzval, aby počkali, dokud to Sinclair neoživí a neoměří, nejsem neomylný a mohlo se stát, že jsem se dopustil nějaké chybyčky ( rozteče součástek, vzdálenosti, spoje, ... ) prosím proto o trpělivost.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Zdravím,
  tak bohužel Kohout neumí frézovat drážky sad

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Zkus se podívat na www.tichacek.cz a případně se jich poptej na cenu DPS.
Mám je tady kousek vedle, sice oficiálně dělají stavebnice, ale do firmy nám v kusových sériích dělají nejrůznější desky. Umí jak frérovat drážky do DPS, tak ji jen naříznout zezhora a zespoda že drží pohromadě, ale dá se snadno zlomit.
Je to rodinná firma, od smrti pana Ticháčka to drží jeho žena a má tam snad nějakýho mladýho kluka na vývoj. Teď tam zrovna máme zadaný požadavek na step-down měnič 24/12V, celých 10ks.
Ale ceny neznám.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Milane to není špatný nápad, mně se zdá, že Kohouti malinko zachrápali...

Web

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Ticháček je drahej jako prase. Na kusovky (prototypy) nejsou u nich zavedený. Nejlepší je Matron. 250,- za dm2 vč. hal a masky je pecka. I když Troneček je taky termínová slibotechna. Termíny deklarované na webu málokdy dodrží. Ja třeba tlačit na pilu. Ale desky dělají pěkný.

Re: Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Kdyz se tu porad resi velka vstupni citlivost toho TDA, vysvetlil by mi nekdo prosim, proc mu proste nesnizite zesileni upravou zpetne vazby?

Příspěvky [281 až 300 z 341]

  Stránky: ««« 1 ... 13 14 15 16 17 18 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Compact Easy stereo zosík s TDA2005

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£