Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 18)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Tip na repro, "Poor Man's R909"

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 359]

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Mám další tip (ovšem ne levný) na vejškovou dipól sekci, Beyma TPL-150 bez zadního deklu s úspěchem použito na diyaudiu...

(upravil check 25. 7. 2009 13:04)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

To je spíš vtip. Má to být Poor Man's...
Nějak nechápu, na co ten druhý vejškáč v zádu. RBTčko nelze dělit pod 5kHz a nad touto frekvencí se to v šířce uvažované desky bude schovat jako všesměrový zářič (v rámci rozměrů pásku), tyto frekvence spolehlivě pohltí cokoliv, co bude za bednama.
Já bych tam zkusil dát daytonní 3/4" koaxiálně před neo, prostě jeho část zakrýt. Pokud by to nešlo, tak vyzkoušet, se kterým nekoaxiálním řešením dostaneš nejlépe umístěné nuly na vertikální ose.
Přijde mi trapné, když vstanu od drahé bedny a její zvuk se rázem ztratí mezi půlkama řidiče nákladního vozu.

Vyřeš hlavně pořádně zaoblení, buď pvc rouru říznout podélně vejpůl, nebo dřevěná půlkulatina (impregnovaná k dostání v hobbyshopech). Difrakce jsou problém u normální bedny, tady dvojnásobně.

Web

(upravil Jarous 25. 7. 2009 14:00)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Checku, koukni na Linkwitze a bude ti jasný, proč druhý výškáč doazdu případně dipolární pásek. Mně se varianta s Neo8 a RBT-95 nelíbí a pokud to má být levné, tak dvě kaloty zády k sobě plně vyhoví. http://www.linkwitzlab.com/stereo%20reproduction.htm a http://www.linkwitzlab.com/orion++.htm
Zaoblení je samozřejmá věc, jde o pylnulý přechod desky do prostoru, ty roury, jak navrhuješ jsou také řešení, pokud nemáš možnost takto opracovat MDF, 5cm poloměr zaoblení beru jako minimum a nestačí jen boky, musí to být i horní hrana, což nás dostává někam dál, kdo nemá tyto možnosti, nebude to nijak tragické i bez zaoblení.

(upravil MaBat 25. 7. 2009 18:42)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Přínos Neo8 je v tom, že obstará pásmo cca 1 - 6 kHz. Nevýhoda je, že směruje ve vertikále, a to tak, že hodně a hnusně (nemluvě o tom, že nad 6kHz to není dobrý ani horizontálně). Něco nad tím je tedy nutnost. Nemůže to být stejně široký, má-li se udržet konstantní směrovost i výš (proto padlo Neo3). RBT-95 vyšel se svými 15mm šířky jako ideální volba (možná by šla i malinká kalota, nevím, nemám, nezkoušel jsem). Má-li se ovšem zachovat stejná směrovost i v pásmu nad 5 kHz, musí se s jeho směrovostí něco udělat. Dalo by se možná docílit jen vhodného zapuštění pro jeden (vzdal jsem). Druhý vzadu jednoduše ovlivní směrovost požadovaným způsobem i v přední hemisféře, je to na tom celém ta "třešínka na dortu" a finančně už mě to nezruinuje. Po zhodnocení tohodle všeho jsem dospěl k tomu, k čemu jsem dospěl. Nemít Neo8, byla by moje volba dvě kaloty (který by ale nebyly o nic moc levnější, vzhledem k tomu, že by se musely dělit okolo těch 1,5 kHz), pokud bych ovšem takový vůbec sehnal, vzhledem k citlivost 8PS21 (s jiným, méně citlivým středobasem by tam možná sedly nějaký Morely) a tomu, jak moc už většinou na vejškách směrujou (tipuju, že Orion by se taky ještě zvukově zlepšil, kdyby ten Excel začal směrovat až výš). S páskama je to krapet horší vertikálně, nikdy to nebude dokonalý...

V posledních dnech nedělám nic jinýho, než měřím různý bastl-přípravky a začínám mít z toho, jak se to celý vyvýjí, docela dobrej pocit. "Koaxiální" řešení je IMO hra s čertem a přijdu si to, checku, rád poslechnout, až budeš mít něco takovýho.


Jestli by nakonec nebylo snazší prostě udělat něco, jako Linkwitzovo PLUTO smile Má na webu i jeho měření, doporučuju zhlédnout.

"Poor Man's" byla samozřejmě jen licence. O tom, že tohle bude hrát líp, ať nikdo nepochybuje smile


Edit: Dočetl jsem si ten druhý Jaroušův odkaz a koukám, že i Linkwitz je od roku 2007 opravdu zanícený propagátor konstantní směrovosti (pro něj se tím "uzavřel cyklus" celoživotního hledání nejlepšího zvuku). Doufám, že už je každému jasné, jak dotažený a ve svém smyslu dokonalý je ten Geddesův stroj, "sráč z diyAudia".

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

NEO3 neni jen NEO3, dělá se i NEO3 PDR

(upravil MaBat 26. 7. 2009 20:38)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

U tlustý desky (kvůli difrakcím) v pásmu nad 6 kHz prostě ztrácíš šanci využít sebeširší směrovky jakýhokoliv dipolárního pásku, kterej jednoduše musíš dát někam doprostřed tý tloušťky... Dva pásky zvlášť se dají zapustit jen tolik, kolik je potřeba i na tlustý desce.

Byla to verze PDR a ty směrovky, co mám změřený, mi stačily na to, abych hledal a našel lepší řešení.

Ale dělejte si to jak chcete smile

(upravil Jarous 27. 7. 2009 22:40)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Marceli, já bych o tom všem jel přemejšlet k Linkwitzovi na chatu http://www.linkwitzrentals.com/honeymoon_cottage.htm co ty na to ? Dolar je příznivej, poslechneme Oriony...:-)

(upravil Jarous 1. 8. 2009 17:15)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Tak že vejšky, co by se daly použít pro obě strany mi vycházejí: Audax TW034X0, http://www.audax-speaker.de/content.php … ptrubrik=8 34mm mělká, nízkodělitelná, ale drahá 80euro/ks . Druhý favorit: Seas 29TFF/W http://www.bmm-electronics.com/Product. … ct_ID=5613 43euro/ks Třetí favorit: Monacor DT-254, http://www.monacor.cz/catalogue-product … SubKtg=514 33euro/ks. Jsou to výšky, které se mi celkem líbí, ostatní mohou mít jiný vkus. Poslední dva, dělička kolem dvou kil, Audax by šel na 1.8k a možná i níž.
Jinak pozor, Linkwitz píše, že se Orion přestává chovat kolem kmitočtu 1,5kHz jako dipól(proto je důležitá ta nízká dělička kaloty/pásku), je to dáno tím, že ten 8" středobas, není schopen vyšší kmitočty zadní stranou membrány vyzářit(vadí mu v tom magnet, koš...), to je i odpověď na to, proč menší měnič, než 7"-8" nemá smysl. Další důležitou informací je, že výškový reproduktor ze zadní strany, není korektně sfázován, ale toto nepovažuje vzhledem k účelu za důležité, protože zvuk od něj, dorazí dopředu odražený...Pomalu a jistě docházím k názoru, že koncept Orion++, může být konečná (pro mne a v pasivní verzi samozřejmě).

(upravil MaBat 1. 8. 2009 18:00)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Podle mě ta zmínka, že se to nad 1,5 kHz už nechová jako dipol pochází ještě z doby, kdy tam ten druhej vejškáč neměl. Vejškáč vzadu hraje elektricky v protifázi, jen utlumenej odporem, pokud vím. Že se to chová směrem dozadu jako LP filtr (koš, aj.), už jsem psal, ale podle mě to není ten důvod. Má toho na těch stránkách neaktuálního víc a někde tam píše, že už to nebude všechno procházet a kontrolovat...


JJ, limitující jsou tu ty vejšky, mně by se tam líbil nějakej Morel, jsou to -aspoň podle datasheetu- robustní, s velmi nízkou rezonancí, slušnou chárou a relativně málo směrující vejškáče (důsledkem je bohužel nižší citlivost, pod 90), minimálně některý. Díval jsem se jen po těch, co mají v BMM.

(upravil Jarous 1. 8. 2009 18:35)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Já si Marceli myslím, že to, že se to nechová jako dipól, bude právě daný tím, že čím vyšší kmitočet, tím blíže je vyzařovaný kmitočet středu membrány a logicky to již nemůže hrát zadní strana membrány(toho střeďáku)..., od tohoto mezního kmitočtu, se to nechová jako dipól. Vyřešit to lze přidáním výškáče dozadu a dělit tak, aby bylo navázáno na ten mezní kmitočet. V protifázi ten výškáč logicky je, ale nejde ho korektně sfázovat se střeďákem, abys zachoval stejnou výhybku pro oba, ty reproduktory mají min. předek/zadek rozdílný offset. Jinak těch vejškáčů, co se dají použít, je opravdu minimum.

(upravil MaBat 1. 8. 2009 18:43)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

To jo, ale jen pokud tam ten druhej vejškáč vzadu není smile

Edit: jo, s tím fázováním to tak je. Pro moje symetrický uspořádání dvou RBT-95 (z už zpomínaných důvodů) stačí jeden fázovací článek, společnej pro obě strany.

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Včera jsem dospěl k závěru, že varianta pouze s Neo8, nebude tak dobrá jako kalota, ale přináší podstatně méně konstrukčních problémů a ve finále bude asi i ekonomická. Jen bych potřeboval slyšet neo8 samotné...

(upravil MaBat 4. 8. 2009 10:00)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Jak, "samotný"? Uvažuješ o variantě jen s Neo8, bez ničeho nad tím? Myslím, že to nebude ono, Jardo. Pořád uslyšíš hrát jen ty dvě bedny, poznáš, kde stojí a bude to hodně citlivý na místo poslechu.

Kdybys bydlel blíž, klidně Ti je na víkend pučím, ale nechce si mi to zas posílat tam a zpátky poštou...

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Tak do Vimperka by se to dalo dojet někdy o víkendu, až budeš...Pak nad to jedině Neo3, aby to nějak i vypadalo...

(upravil MaBat 5. 8. 2009 15:13)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

http://www.aes.org/sections/uk/meetings/a0711.html

Poslouchali jste? Je sympatický, že je to taky "jen" DIYer. V projevu mi trochu připomíná Velkého Boba.
Nejlepší jsou ty všetečný dotazy na konci...

Obzvlášť by neměla uniknout pozornosti pasáž začínající v cca 27:12 (a celý úvod předtím, samozřejmě).

(upravil MaBat 11. 8. 2009 22:20)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Pokus o překlad těch několika souvětí, od 27:12 pro ty, kteří nevládnou angličtinou:

"Co je pro mě překvapením ohledně těchto dvou reprosoustav, které tu srovnávám, je to, že dipól (Orion) byl navržen celkově s velkým úsilím a důrazem na kvalitu, s použitím těch nejlepších měničů, které mi byly dostupné, zatímco monopól (Pluto) byl jen experiment, u kterého jsem si řekl "najdu jen nějaké měniče, které vypadají dobře", protože jsem šel ve skutečnosti po něčem jiném - ale ukazuje se, že i přes ten velký rozdíl v ceně těch meničů, prostě nedokážete poznat rozdíl (mluví o vlastní zkušenosti a z poslechových testů, ve kterých se lidé nechali po chvíli přepínání zmást tak, že nedokázali poznat, která z těch reprosoustav zrovna hraje - museli vstát a zkusit dát ucho k bedně). To je další důležitá věc, která mě v dnešní době přivádí k víře, že v tom, o co jsem po léta tak usiloval - v redukci zkreslení - nelineárního i lineárního, akumulované energie, aj., existuje úroveň, od které je to již "dostatečně dobré" - za předpokladu, že uděláte ostatní věci správně. Zkreslení začne hrát roli, ale jen když je už spusta ostatních věcí špatně, pak je to jen jedna z dalších věcí, ale pokud uděláte jiné věci dobře, pak to není tak kritické... aspoň ně tak, jak jsem si myslel, že je."


Dále už pak jen vysvětluje, které věci to jsou, které je třeba udělat dobře (naznačuje i jak), a dává svoje vysvětlení, proč si myslí, že to tak je... V podstatě názory, zanívající od víc a víc lidí, mající v oboru nějaký zvuk a které se točí okolo toho, čemu se říká "uniform polar response". Tj. to, co klasické třípásmo při nejlepší vůli v požadované míře nedokáže (a pokud se má aspoň přiblížit, musí mít malej střeďák a co nejmíň směrující vejškáč)...

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Kacíři! tongue

(upravil MaBat 12. 8. 2009 19:37)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Si to poslechni celý, kacíři... wink V podstatě už "nic novýho", jen jsem Linkwitze poslední rok dva moc nesledoval a on mezitím nespal..

A to v té době ještě asi moc nevěděl o výsledcích Geddesovy práce - aspoň to tak vypadá, protože waveguide nikde jako možný řešení nezmiňuje (možná někde jo, asi jsem to někde viděl, ale zavrh to pro "nelinearitu"). Bude zajímavý to říjnový AES, tam by se mohli potkat a pokecat, teď už jsou na jedný vlně. Jestli to nebude tím, že oba mají za sebou +-40 let v oboru, stejně jako třeba F. Toole.

I když, nevím, jaký jsou mezi nima vztahy, Geddes už se několikrát o Linkwitzovi vyjadřoval a o Orionech taky - byl překvapenej, jak dobrý mají basy ("skoro tak dobrý jako ty jeho"), s čím byl nespokojenej, byl zbytek pásma, ten prej má lepší... smile

(upravil Jarous 12. 8. 2009 19:26)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Je to vážně moc dobrý a výživný, už to mám stažený a v archivu věcí o kterých si myslím, že mají smysl. Pro sebe ani jiný řešení už neuvažuji, mám v tom jasno - pro mne je tím řešením dipól smile.

(upravil check 12. 8. 2009 19:35)

Re: Tip na repro, "Poor Man's R909"

Chlapi nechte už tady toho, Jarouš už aby ty svoje bedny doleštil a ty MaBate alou hoblovat zaoblení!

Pardon, ale pamatuju se, že bylo strašnejch keců o fullrange bednách, jak jsou dokonalý a super, dneska po nich už neštěkne ani pes.

A:I know Kung-fu.
B:Show me!

Web

Příspěvky [101 až 120 z 359]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 18 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Tip na repro, "Poor Man's R909"

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£