(upravil Crashpc 17. 6. 2007 7:44)

Téma: Basreflexový nátrubek

Tohle téma sem založil, protože jsem nikde neviděl objasnění jedné věci. Jde o umístění basreflexového nátrubku v ozvučnici. Mám totiž pocit, že jeho umístění v ozvučnici  má poměrně podstatný vliv na reprodukci. ještě nevím kde ale mířím směrem k zatižitelnosti a frekvenční charakteristice

www.crashpc.ic.cz/bas.JPG

u prvního obrázku je basreflex v těsné blízkosti reproduktoru a tak akustický zkrat nastane už při vyšší frekvenci než u druhého je to tak? Další věc je že u druhé ozvučnice je basreflex prostě dál, a tak tlak a zpoždění tlaku vzduchu/zvuku budou určitě taky jiné. O tom by mohl vykládat furious co to udělá. ale myslím si že je to pro akustiku věc relativně podstatná, která by už měla být zjištěná a vyřešená stejně jako třeba baffle step.

Re: Basreflexový nátrubek

citacš aleše bílého "Výsledkem byla 140ti litrová ozvučnice s bassreflexem naladěným na 27Hz. Délka nátrubku byla vypočtena na 24cm, což je poměrně hodně a proto jsem využil umístění nátrubku do dna ozvučnice. Dle předchozích zkušeností a měření se ukázalo, že při tomto umístění se vlivem zcela odlišného proudění vzduchu (samozřejmě při zachování dostatečného odstupu od podlahy) změní výsledné naladění bassreflexu tak, že nátrubek stačí zkrátit přibližně na polovinu při zachování původního zamýšleného kmitočtu pro naladění bassreflexu."
z http://audioweb.cz/vase-bily3.htm
takže na tom umístění třeb i něco bude wink

Web

Re: Basreflexový nátrubek

chyna: jenže to je tim, že místo mezi podlahou a bednou funguje jako prodloužení basreflexu.

Re: Basreflexový nátrubek

Bafflestep u bedny řekněme 30cm na šířku padá by oko tak na 200-300hz.

Jaká je délka vlny pro nějakých 30-40hz, kam se obvykle ladí basreflexy? To jsou už metry. A bude vzdálenost roury od měniče v řádu metrů? To by musela být šílená konstrukce... Daleko víc do toho zasáhne umístění bedny jako celku - tedy v rohu/u stěny/v prostoru O těch frekvencích, kde jede BR se už dá říct celkem spolehlivě že jdou všesměrově.

Re: Basreflexový nátrubek

no chápu že vlnová délka s tím až tak moc nesouvisí když jde o desítky centimetrů ale proč se u reproduktorů s basreflexem dělají různé přepážky a udělátka????

Re: Basreflexový nátrubek

Mohou to být další vnitřní rezonátory, ale...

(upravil Crashpc 17. 6. 2007 15:07)

Re: Basreflexový nátrubek

no právě.....

ale nějací profíci co tohle vymejšlej určitě musej vědět co dělaj.

(upravil bastl 17. 6. 2007 17:23)

Re: Basreflexový nátrubek

VB někde napsal(asi slovaknet) že nej je ho dát dospod a co nejdál od basáku

Re: Basreflexový nátrubek

KUUUURVAAA o tom jsem založil vlákno v reprosoustavách, mazejte tam!!!

Re: Basreflexový nátrubek

to si tam ale dopsal nedavno ne? jinak uz mam dojem tam neni psano proc a kdy.... ale proctu to neboj.

Re: Basreflexový nátrubek

To je fuk, ale bavme se o tom tam, at tu neni bordel.