Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » dotaz ohledně napájení zesilovače

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

Téma: dotaz ohledně napájení zesilovače

Zdravím všechny uživatele fóra. Mám menší problém ohledně napětí transformátoru. Před časem mě známý donesl trafo ze staršího zesilovače SONY (nevím jaký typ) a já si řekl, že ho použiji k nějakému vlastnímu zesilovači nebo tak na něco. Tak jsem ho změřil (vstup je samozřejmě 220V 50hz) a výstup je 2x32V + 2x7V + 2x1,5V - to mě ještě nepřišlo až tak divné ale tyto hodnoty se daly naměřit pouze jako střídavé napětí AC! prosím vás, je to možné aby stereo zesilovač vůbec fungoval ? Nebo jsem udělal chybu nikde při měření ? (měřil jsem klasickým multimetrem)

Předem děkuji všem uživatelům za odpověď  a radu. Děkuji

spacefrog

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

A čo na tom akože je?

Web

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Ty si z nás robis srandu? nevies ze transformator vyrába striedave napatie? Jednosmerné dostanes až po usmernení a filtracií, a až tak to ,,možeš dať" do zosilnovaca.
Ale to su kua základné veci!!!

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Zde jsem ti upnul nějaké materiály ohledně napájecích zdrojů.
http://www.edisk.cz/stahni/94912/Sitove … .36MB.html

Dále si prostuduj články na internetu. Najdeš tam přesně co a jak. Například zde
http://www.zesilovace.cz/view.php?cislo … 2003010601
http://www.zesilovace.cz/view.php?cislo … 2003020202

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Velice děkuji, jsem šťasten že se našel někdo kdo mě takto rychle odpověděl a za materiál na stáhnutí.

(upravil jik 9. 6. 2009 8:34)

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Myslím, že je na mistě tady ještě upozornit na jednu věc. V těch materiálech od babakuse to sice je, ale neznalému to může lehce uniknout.

Spacefrogu: Jestli máš trafo se silovým vinutím 2 x 32V střídavých a začneš hledat nějaké vhodné schéma budoucího "vlastního zesilovače nebo tak něco", tak měj na paměti, že takový zesilovač bude muset být určen pro napájení 2 x 45V a pokud to trafo máš na 220V tak spíš na 2x47V jmenovitě. O tolerancích se tady asi teď bavit nebudeme. Přijdeš na to přesně tak, že si postavíš zkušební usměrňovač (nemusí být silový, stačí diody ani ne 1 ampér a vyhladíš to kondenzátorem třeba 100 až 1000uF / 63 nebo v nouzi 50V a tohle už stejnosměrné napětí změříš stejnosměrným rozsahem svého multimetru. Tak přibližně takové napětí Ti poleze do zesilovače v klidu.

Píšu to jenom proto, abyses vyvaroval zničení zesilovače, který by sis postavil a byl dimenzován třeba na 35V, protože něco jiné je efektivní střídavé napětí a něco úplně jiného je usměrněné vrcholové napětí. V materiálech od Babakuse to máš.

(upravil babakus 9. 6. 2009 9:45)

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Jednoduše řečeno: Vem napětí co ti leze z trafa, vynásob to 1,4 a získáš hodnotu napětí po usměrnění a vyhlazení. V tvém případě tedy 32x1,4=44,8. To znamená, že s tímhle trafem a zdrojem dostaneš cca 2x45V SS

Možná jsem měl zvolit nějaké jiné materiály, protože tyhle počítají alespoň se základními znalostmi elektroniky a pokročilejší matematiky. Ale dá se z toho hafo věcí vyčíst wink

(upravil Quart 9. 6. 2009 13:06)

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Babakusi a co ubytek na můstku ? :-P

Web

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Nerejpej smile Do když bude mít v zásuvce trochu víc voltíků a najednou trafo bude dávat o 1-2V víc? Potom to bude vycházet!

Oprava: Vem napětí co ti leze z trafa, vynásob to 1,4 z výsledku odečti 2V (úbytek na usměrňovači) a získáš hodnotu (přibližnou) napětí po usměrnění a vyhlazení. Nebo bafni celej ten bazmek do pracek, odnes to ke známému na druhý konce města, tak proměř zase všechny ty voltíky a dostaneš určitě jinou hodnotu, která se bude lišit o nějaký ten volt. Proč? Zkus hádat.

(upravil jik 9. 6. 2009 13:49)

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

Je teda fakt, že snad ani u jednoho trafa, co jsem v životě držel v ruce, nebylo ss napětí 1,41 - násobek a k tomu dokonce ještě puntičkářské mínus nějakých 1,4 V na diodách. Nikdy. Vždy to byl víc - minimálně tak 1,5 - násobek. Samozřejmě do toho zahrnuju i dobu, kdy jmenovité napětí v síti bylo 220V, tedy nějakých 223V skutečných. Z dob, kdy jsem nějaká trafa vinul sám, byly ve vzorcích nějaké koeficienty v neprospěch počtů závitů na primáru a ve prospěch počtu závitů na sekundáru. Tak možná i proto. Doufám, že v životě už žádné trafo vinout nebudu.
Edit: ještě jsem zapomněl na smajlíka. Takže:  smile

Re: dotaz ohledně napájení zesilovače

No, ono jmenovitý napětí a napětí naprázdno nebývá úplně shodný smile proto ten koeficient 1,5 nebo i víc.

Web

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » dotaz ohledně napájení zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£