Téma: Rozhlas po drátě

Rozchodil jsem doma rozhlas po drátě, poslouchám tak ČRo Leonardo, které vysílá momentálně jen po netu. Bedničky dráťáku potřebují 30V. Krmím to provizorně z toho, co jsem našel doma, čili bastlem s EL84 a anodovým napětím 220V. Hraje to pěkně, ovšem nemám k tomu důvěru to nechat puštěné delší dobu bez dozoru. Proto bych chtěl postavit na krmení těch bedniček něco s polovodiči. Ovšem nejsem si jistý v kramflecích, co se týče teplotní stabilizace pracovního bodu. Nepomohl by mi někdo s hodnotami?

Schéma sem hodím odpoledne.. myslím, že by stačil dvoustupňový zes. s tranzistory + malá ZSV..

Web

Re: Rozhlas po drátě

Tak po pár pokusech zjišťuju, že s odporovou zátěží z toho nedostanu ani poloviční rozkmit. To mě mohlo napadnout hnedka.

http://s4.postimg.cc/gop3cu0c9/931_rpd1.jpg

Web

Re: Rozhlas po drátě

Místo 100ohm odporu dej zdroj proudu.

Web

(upravil hranatybraska 3. 6. 2009 7:17)

Re: Rozhlas po drátě

Jo, díky, s tím zdrojem proudu to už je lepší. smile Použil jsem v něm ledku. Jak to bude s teplotní stabilitou? Neodcestuje mi to někam při zahřátí tranzistoru?

Web

Re: Rozhlas po drátě

Ani moc ne. Změna Ube s teplotou je zanedbatelná proti statickýmu úbytku na emitorovým rezistoru. Tipuju že se Ti to rozhodí max. o 10%

Pokud bys místo LED použil dvě diody a tepelně je svázal s tím trandem (resp. snad aspoň jednu - použít třeba trand v diodovým zapojení), bude to úplně precizní.

Web

Re: Rozhlas po drátě

Tak jsem zjistil, že zmíněný simulátor měří max. hodnotu, ne efektivní. Takže teď to vypadá takhle, jen těch 90V je už dost..:

http://s4.postimg.cc/vyoyk0vuh/931_rpd2.jpg

Zkusil jsem místo zdroje proudu zapojit tlumivku, jako se to kdysi dělalo u lampáčů s paralelně napájeným výstupákem, protože doma se mi jednaválí.. Pro plný rokmit 30Vef stačilo nap. napětí 40V. Byl jsem spokojený ale jen do té doby, co jsem do toho zkusil pustit obdélník..

Web

Re: Rozhlas po drátě

smile

Web