(upravil opamp 15. 5. 2009 19:10)

Téma: Kapacitní zátěž

Dotaz na guru - praktiky:

Na jakou maximální hodnotu kapacitní zátěže dimenzovat zesilovač, co se týče stability? 1u? 10u?

A lze tolerovat překmity na obdélnících (před tlumajznou) nebo je nutno prahnout po obdélnících čistých jak dětská prdelka? Za tlumajznou to budou tak jako tak patvary.

Konkrétně: je třeba tento průběh před tlumajznou ještě akceptovatelný (zátěž 4 ohmy paralelně s 1u)?
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/56_ba-100_1u.png

Díky moc!

Poznámka - buzeno obdélníky s hranou 1 ns, bez vstupního RC filtru.

Web

Re: Kapacitní zátěž

Malou praktickou radu, Ondřeji : pokud možno nikdy nepřipojuj tuhle zátěž k vybuzenýmu zesilovači. V lepším případě ti odejde pojistka, v horším zesilovač zničíš. Víš proč ?

Re: Kapacitní zátěž

Proudový impuls do vybitýho koďanu?

Web

Re: Kapacitní zátěž

Ano, s teoreticky velmi vysokou strmostí....

(upravil sinclair 15. 5. 2009 21:57)

Re: Kapacitní zátěž

Tak aby bylo veselo, tak Vám prozradím, že SPV250 je testovaná i tak, že vybuzená na hranu limitace /cca 275W/ spolehlivě snáší tvrdé připojení dvoumikrového prázdného kondíku. Jen to tak trochu cinkne v tom L-profilu a fičí se dál...:-)
Víš Ondro, jak jsem Ti psal, že jsem všecky moduly testoval ve všech možných režimech včetně výstupního trafa z AUJ635, zatíženého na sekundáru tím dvoumikrovým kondem... ten se chudák vysokým du/dt po chvíli prostřelil, protože byl jen na 250VDC a na tom sekundáru bylo přes 200VAC. Dvěstěpadesátka znechuceně zamrčela, prskly pojistky a po vsazení nových se fičelo dál. Těmihle drsnými metodami jsem došel ke kompenzacím, jaké v modulech původně byly, protože jsem trval na tom, aby modul zůstal za jakýchkoliv okolností stabilní a nezpůsobil majiteli nějakou škodu.
To jsem ale samozřejmě nepočítal s tím, že nějaká píča z Rožnova tu dvěstěpadesátku vezme, do vstupu navalí v plné úrovni 230kHz a na výstup pověsí před tlumivku pánbůví jakou zátěž, přičemž na tomhle kmitočtu už byl čtyřohmovou zátěží Boucherot... Nejsem si jistej, který jiný zesilovač by tohle přežil.

Web

Re: Kapacitní zátěž

Když jsme u toho, stihl jsi tu včelařem zničenou SPV250 včas spravit?

Web

Re: Kapacitní zátěž

jinak já testuji na stabilitu cca 10 Ohm s 3u3 při 16kHZ obdélníku (hrana nic moc) ale ne v maximálním napětí .... imho to stačí tak na 2V . Víc nedávám nemá smysl uklízet v bytě bordel po řachnutých kondenzátorech.

Re: Kapacitní zátěž

opam a to testuješ stabilitu, nebo činnost proudové pojistky ?
Kolik asi teče kondem 10uF při 10V/us ?

Re: Kapacitní zátěž

Jo, tady ty testy paralelni kombinaci RC taky moc nechapu. Ten proud pri te strmosti je obrovsky....

Web

Re: Kapacitní zátěž

Testuju jen stabilitu. Proudy jsou pochopitelně šílený.

Vasi, jak testuješ stabilitu Ty?

Web

Re: Kapacitní zátěž

Ja zatim jen obdelnikem do odporove zateze. S kapacitama to nehrotim a jestli budu, tak se seriovym odporem.

Web

Re: Kapacitní zátěž

Nojo, asi to nedelas na kseft, zejo? Ono je neco jinyho, kdyz ti to rachne pri domaci party nebo eventuelne na akci mimo domov (proto si s sebou s aparatem vozim kufr posledni zachrany) a neco jinyho, kdyz to chcipne nekomu, komu jsi to prodal. Prvni pripad je maximalne ostuda, druhej pripad je pruser. Ale tak hnusne, jak popisuje Sinclair jsem nikdy nic nezkousel, to je pravda. Ale zase mi ke konci parby leti adrenalin nahoru v hruze, jak zase budu opravovat smile Jinak samozrejme koncim u testu obdelnikem do odporu.

Re: Kapacitní zátěž

Na kseft to nedelam, stavim je pro svou potrebu a radost a hlavne do bytovych prostor. Pro provoz pri trvalem max vykonu a do ruznyho bordelu bych to stavel jinak. Jsem asi tvrdohlavej, ale nestavim zesilovace pro buzeni ciste kondenzatoru. Zatim jsem s tim nikdy problem nemel.
Drive se zesilovace (jako treba tranziwatt) taky testovaly do RC?

Web

(upravil Gavin Milarrr 17. 5. 2009 12:03)

Re: Kapacitní zátěž

Transiwatt to nepotrebuje... on je po zapnuti do vybityho elytu zapojenej vlastne vzdycky. Teda to, co se pod pojmem "Transiwatt" rozumi vetsinou -- TW40, 120, 140 a v navaznosti potom AuRa snad vsechny typy.

Re: Kapacitní zátěž

Transiwatt se do kapacitní zátěže pravděpodobně ukázkově rozkmitá.

No tak fajn... když jsem testoval jen do odporu, byl jsem za debila. Když se ptám, do jaký kapacity, jsem za debila zase.

Takže díky sad

Web

Re: Kapacitní zátěž

Ondrášku, Transiwatt 140 Studio, pakliže má v pořádku kompenzace /mezi C-B prvního trandu cca 33-47p, k nfb odporu paralelně 100p aspoň na 250V/, tak se nerozkmitá ani náhodou a to ani bez Boucherotu. Naposled jsem testoval AuRu Z5, což je jen překabátěná Z1 a potažmo překabátěný TW140.
Nevím tedy jak s paralelním kýblem, ale já TW, AuRy, AZSky a další, které jsem "tunil", testoval vždy jen do "mojí" komplexní zátěže, což je hoodně velká třípásmová výhybka jako z ARS844, ale zatížená na jednotlivých výstupech odpory TR620 4R3/100W. Jen jsem z výhybky vyházel hovna a krabice, páč při prvním testu to jednu krabici probilo do zkratu a jedno hovno se roztrhlo. Tak jsou tam teď MKP380. Postav si takovou zátěž taky.
Touhle nechutnou zátěží testuju všechno a jako perličku můžu uvést, že přímo ukázkové chování do takovéto zátěže mají staré vydry AZS217, 218 a AZS220. Možná proto s nimi vždycky teslácké bedny tak dobře a příjemně hrály.

Je jisté, že k takovým extrémům, jako je 10uF kýbl natvrdo na výstup nikdy v praxi nedojde /vždy je tam předřazena tlumivka, nebo je aspoň něco v sérii /ve výškové větvi výhybky například/. Nicméně není od věci zesilovač, na jehož spolehlivosti mi záleží, takto otestovat, přinejmenším tím lze velmi dobře vysledovat chování a charakteristiku nadproudovek. Například Teslácké-Vrábelské konce s topologií AUJ637 se proti tomuto umí velmi dobře bránit a měly by to umět i konce, které někdo chce použít k ozvučování. Čas od času se tam stává, že se provalí nějaký kyblík nebo seškvaří tlumivka či kmitačka a zesilovač by to měl umět přežít bez úhony, maximálně s vypadlými pojistkami.

Web

(upravil Vasi 17. 5. 2009 14:30)

Re: Kapacitní zátěž

S tim souhlasim taktez, radsi bych si udelal nejakou komplexni zatez podobajici se vyhybce.
Gavin: ano to je, ale vzdy pres impedanci zateze.

Web

(upravil pistole 17. 5. 2009 14:37)

Re: Kapacitní zátěž

Testovat jenom na obdélník do odporu je málo.... Následky mohou být nedozírné rozumná kapacita (1-3u) paralelne s odporem je dost - vytvoří to v pohodě fázový posuv okolo 50-60st. a to imho stačí.
Ideální je postavit si komplexní zatěžovadlo které má hrb 50Ohm na 70hz propad okolo 200 Hz až ke 3 ohm a peak cca 20-25 ohm okolo 2k to je dost podobné většině beden a pokud zesilovač ustojí obdélník v nevelkém napětí v celém frekvenčním rozsahu tak se zesík určitě nerozkmitá.

PMA měl na svých stránkách i schéma této "dummy load"