(upravil Dingo 16. 6. 2007 20:34)

Re: schopnosti PA

A.J:
http://prodance.netdirect.cz/DetailPage.asp?DPG=82361

http://www.profirepra.cz/mereni/reprodu … 2012LF.pdf

Re: schopnosti PA

dingo tim si chtěl říct co?

Re: schopnosti PA

já nevim - nedokážu posoudit ten útlum, ale rozhodně se ten reprák pod Fs jen neplácá. Mám tu hodně hudby která jde ke 35-40Hz a s poklesem (a následnou ekvalizací na 0) asi -6db to burácí s celim barákem, a to tak že velmi big_smile je to v uzavřený bedně 45litrů.

Re: schopnosti PA

to Laďa: Já mám 15PS100 v 117 litrech a br 15cm a dýlku asi 20, středně vytlumený. Zdá se mi, že se to trochu zahučuje. Teda jak-kdy. Záleží na kvalitě písničky a umístění subu.  Mám nařezaný dřevo na novou bednu 90l/40Hz tak uvidim, jak se to změní...

Re: schopnosti PA

No já měl 115 l. jak doporučuje výrobce a taky mi to hučelo. Pak jsem objem zmenšil asi na 100 l. je to lepší,ale pořád to není ono. Odkud jsi??

Re: schopnosti PA

Soběslav



//admin
smazaný příspěvek uživatele Laďa:

Soběslav u Tábora?? To je trochu z ruky sad( Já jsem od Blanska. Zkoušel jsi to simulovat?

//admin

Re: schopnosti PA

Dělal sem to podle WinISD, tam to vypadá docela pěkně, tak uvidim, jak se to změní v reálu.
Jak mám teďkon tu bednu, tak sem zkoušel měnit dýlku basreflexu a byl sem docela překvapenej, že se zvuk mění minimálně. Dokonce nebyl ani zas takovej rozdíl, když sem tam nechal br jenom na tloušťku stěny, což je asi 4cm. Když sem to pak simuloval, tak tam byl obrovskej hrb. Ani sem to pořádně nezkoušel přes genátor, jestli se na to dostanu ještě jednou, tak bych řek, že tam se to ukáže víc.



//admin
smazaný příspěvek uživatele Laďa:

Jo jak říkáš. Taky jsem to simuloval ve WinISD a vypadá to dobře,ale skutečnost tak dobrá není. Navíc jsem tam dal štěrbinový BR,takže s tím toho moc nenadělám...

Re: schopnosti PA

Já osobně bych tak nízké basy nepodceňoval. Je fakt že slyšet moc nejsou, ale ten masírovací pocit,oj!!!! Ta lahoda.
Nějak matně si vzpomínám,že kdys okolo roku"70" bylo zkoušeno zařízení,které chodilo na principu stlačeného vzduchu, který ústil přes rychlý selenoid do zvukovodu. Již tehdy to chodilo,ale ty selenoidy v tý době nebyly zas tak rychlé. Tímto dávám něco do placu. Když jsou nyní selenoidy v autech tak rychlé, proč se k tomu nezkusit vrátit. A výkon by to byl podstatně větší, než zmohou klas. repra! Tož popřemýšlejte chlapci!

Již jsem se zmiňoval, co takhle použít stlačený vzduch a nějaký selenoid. Moderní by měl zmáknout klidně i 100Hz.Samozřejmě čím více dolů. tím pro něj lépe. A ten akustický výkon!

Re: schopnosti PA

rozepiš seo  tom selenoidu, Hold nejsem ze starý školy no.

Web

(upravil sinclair 4. 9. 2007 10:19)

Re: schopnosti PA

Chyno, solenoid je jiný /technický/ název pro elektromagnetický ventil. Je to v podstatě elektromagnet, který ovládá buď jehlový, či jiný typ ventilu /olej, voda, vzduch, plyny/. Některé z nich, které mají malou setrvačnou hmotu jádra elektromagnetu a ventilu umí být i velmi rychlé, např. elmg. ventil z hydrauliky Tatry 815 zvládá 50Hz.
Myslím, že jeden takový malý elektromagnetický šmejd byl i u karburátorových Favoritů na uzavírání volnoběžné trysky při zvýšení otáček. 

Jožko Jeřábku, tzv. pneumatický reproduktor má ale mizerný základní odstup signál-šum, to myslím bez prdele. Při slabších signálech je slyšet syčení seškrceného ventilu, sám jsem to slyšel. Pro ovládání ventilu je třeba, aby výstup zesilovače dával elektromagnetu i malé ss předpětí a sám elektromagnet se ovládá směsí  nf signálu a pilovitého napětí z porovnávacího obvodu, aby "chodil lineárně".
Byl to pneumatický reproduktor /nebo spíš elektroakustický měnič.../ pro vibrační zkoušky leteckých přístrojů, mají to v Mesitu Uh. Hradiště. Navíc si dost dobře neumím představit, kam by do dnešních nabušených motorů kluci montovali kompresory a neumím si ani přestavit velikost a délku zvukovodu, spočítaného na třeba 40Hz.

Zkoušel někdo dávat do simulace B&C 12TBX100 ?

Web

Re: schopnosti PA

Trošku mi to připomíná moje pokusy s dvojčinným reléovým zesilovačem třídy D pro sub smile

Web

(upravil luikas 4. 9. 2007 11:55)

Re: schopnosti PA

sinclaire, myslis, ze by bylo mozny upravit subseniora, aby ten preladitelnej eqvqlizer chodil treba uz od 20 Hz? jo a jeste otazecka mi prichazi na mysl- da se SPV250P+ upravit tak aby davala tech 250W i do 8 ohmu? tim ze by to bylo v aktivnim subu by nehrozilo zadny nebezpeci v podobe nekoho nepoucenyho...

Re: schopnosti PA

Luikasovy otázky mě také zajímají.

Jinak zatím poslední měnič, který se mi nejvíc parametrově líbí je 18PS76, na tu cenu úctyhodné parametry, které k sobě i navzájem sedí už od výrobce.

Web

Re: schopnosti PA

sinclair: jsem taknějak spojen s člověkem co by ten sub s 12TBX100 měl vlastnit, něco o zvuku určitě ví smile
do simulace sem to dávat zkoušel a vyšlo mi to pěkně krom frekvenčního rozsahu změrem dolu - pro rozumný objemy se to nenechá tahat pod 50Hz mám dojem

Re: schopnosti PA

Mě to sinclair odsouhlasil.

2Halen: Tys psal, zkoušet na Oceanii z Songs of distatnt earth, vím, kterou část jsi myslel. Teď jsem to testnul a při porovnání s některými pasážemi ve filmech se mi to ani tak hluboko nezdá. Ale je fakt, že tohle je melodie, ne jenom rána. Je to krásně probarvené, nic falešného, tedy hloubkově to sub zvládá dobře, melodie je tam vykreslená dobře. Bez problémů i na hlasitost, kterou na středech nepovažuji za rozumnou.

Z toho alba je ještě "ušně" dobře nízko základní tón v Magelanu a v Hybernaculu a přechod mezi Asencion a The new beginning, ty hromy. To je moooc příjemné. Klepe se tu sedačka na pokojovou hlasitost. smile

Tak co, co tam slyšíte na subech tvrďáky? smile

Re: schopnosti PA

Michale, nechceš nám bláznům natočit, jak ten tvůj sub jede? Víš, jak ti autohifíci.
Prosím smile

Re: schopnosti PA

To by mě zajímalo, co na takovém videu uvidíte... tedy, já to vím, ale co si od toho slibujete. Ono totiž video s 25fps zachycuje periodické pohyby o podobných a vyšších frekvencích z principu dost blbě.

Re: schopnosti PA

Ale no tak, byl to jen takový pošťouch, když jsem četl Halena. smile Přesně to, co říká Boramyr je věc, která mě dokáže geniálně rozesmát, když na zkomprimovaném videu, které někdy ani těch 25fps nemá je krásně prokreslený pohyb membrány, která tedy jede na jednotkách Hz.

Re: schopnosti PA

taktak. no nevim ale proc by tam nemohl byt pohyb membrany videt. pro kameru je pak stejne jako pro oko membrana na vice mistech najednou a tedy rozmazla. pokud nejde o basove impulzy ale o ton, melo by to jit videt pokud to nebude kolem tech 25Hz

(upravil Boramyr 6. 9. 2007 11:09)

Re: schopnosti PA

Jenže pro kameru to není stejné jako pro oko, membrána bude mázlá pouze pokud se významně pohne během expozice jednoho framu. Dochází tam k učebnicovému aliasingu přesně podle vzorkovacího teorému.  Zachytit s ní věrně cokoliv nad několik Hz je nemožné. To taky jsou ty úchylný autohifi videa, kde jsou vidět jen tranzienty a subsonické frekvence.

Edit : A aby mě někdo nechytil za slovo, taky jsou vidět právě kvůli aliasingu všechny frekvence hodně blízké násobkům fps. Z frekvencí např. 55Hz zbyde na záznamu jen efektní poskakování membrány, které je pěkně vidět, ale s realitou nemá nic společného.