Téma: schopnosti PA

Je to hrozny ze se dycky pokazdy chytnem ale nejde to jen tak nechat bejt big_smile treba jednou vyresime vsechny tyhle problemy....

nevidim duvod proc by nejak principielne nemohlo PA jit Na cca 35Hz. Typ konstrukce tu cca zna kazdy a tak je jasny ze nejaky 10-12" asi nezahraje, ale pokud je doma misto na almaru s 18" tak si myslim ze se to bez vetsiho stelovani na tech 35Hz dostane v pohode a navic s ukrutnou dynamikou. staci trosku simulovat a i kdyz necham nejaky hertzy "at nezeru" tak by to mely nejaky repraky v rozumny cene porad zahrat....

(upravil check 14. 6. 2007 15:37)

Re: schopnosti PA

Tak jedem, chci vidět charky a konkrétní příklady.
1/ ukaž repro kolem 5k, co zahraje 35hz -3dB
2/ ukaž repro do 10k, co zahraje od 20hz
Davam ti k tomu moznosti: honeni +6dB; -kolik chces, ale napis vyslednou citlivost. Pouze uzavrena nebo BR ozvucnice (TL nerozumim, ale asi by malá nebyla; horna je domu nepouzitelna). Objem ozvucnice max 150l. Upravy Qes a mms, zatim ponechame stranou.

A potřeboval bych osvětlit nevhodnost měničů větších než 15" na doma, psalo se tu o nějakým zpoždění. Mám ale pocit, že Ondra se zmiňoval o 2x18", které má doma, tak nevim.

Web

(upravil Crashpc 14. 6. 2007 17:16)

Re: schopnosti PA

1) Kappa 15LF
2) To už asi ne, a hlavně s tou cenou a velikostí kysny ne....
3) +6db ani není třeba, to máme jako rezervu odchylky cool

No tu velikost měničů nevím. též tomu nerozumím.

tak a tady výsledek:

www.crashpc.ic.cz/Kappa.jpg

jo a nechci prudit ale vochcat tvý argumenty se daj dost dobře -
podivej na tu kappu. nespecifikoval si toho moc a tak po diy úpravě s hřebíkama a navýšení objemu a změně ladění mi vyšlo tohle:

www.crashpc.ic.cz/Kappa2.jpg
to jde až ke 30Hz, (možno 25Hz). s poklesem ale jde. a místo aby sme přidávali, tak budem ubírat. respektive půl na půl. na 30Hz přidáme 2db a na 50-100 uberem 2db. to se může ne?  a máš 30-100Hz téměř krásnou rovinu, na domácí poslech i s dostatečnou citlivostí nad 90db a zatižitelností pořád docela Ok. a ten reprák stojí asi 3000....

Re: schopnosti PA

Kreši, ta simulace vypadá pěkně, bohužel ve skutečnsoti to tak bohužel nebude. Dle mího názoru bych se vypr na porovnání simulací/měření a rozhodoval bych se podle poslechu.

A když už to tu chcete porovnávat podle charek, tak sem naházejte měření už v odladěný bedně...

Re: schopnosti PA

Hot: no tak nevyjde, myslím ale že jsem si dal dost velkýo fóra a tak by se ekvalizovalo víc. Pak by to snad mohlo být reálný. Těch 35Hz se vůbec nebojím, ty se tam dotlačit dají.

Re: schopnosti PA

Peerless XLS12 + pasiv laděný na 20 Hz zahrajou v 35l bedně dobře od 25 Hz, a 20 Hz taky solidně. Ale je dobré ekvalizérem trochu tlumit okolo 100 Hz. A GD je v oblasti 41+ Hz pod 5 ms.

Re: schopnosti PA

Podle mě je kravina srovávat profi s hi-fi. Ale fakt je ten, že do "hi-fi" subwooferu, už bych nešel.

Web

Re: schopnosti PA

Kritik: Peerless s 5ms GD na 42 Hz mi nepřipadá žádný plandák, profík v basreflexu nebude o nic rychlejší (zkoušel jsem 12LX60).

(upravil Karlos 14. 6. 2007 18:34)

Re: schopnosti PA

Ale konstrukce reproduktoru, větší plocha, velikost výhybky atd.. to veš mění charakter zvuku Nevím jak hraje ten Peerless ale prostě klasická 12" guma nezahraje tak tvrdě jako 12" PA i kdykž ten PA nebude hrát tak vysoko. A taky záleží na použití. Třeba na svoje DnB nepotřebujete nic extra. Na klasických klubových akcích sou reproboxy do 10tísíc za kus, na každou stranu 2 A takovej talak a vibrovaní podlahy střev v těle nezažijete doma ani kdyby vám třepaly ze sedačkou. A taky je celkem blbost rvát 15" PA do subu na fimy kde potřebujeme někdy i frek kolem 20hz. Nevím jestli to nechápete a nebo nechcete pochopit. Každej typ repra je stavě na určité použití. A prostě nemůžete od PA čekat 20hz a od Gumáče Tvrdej zvuk. Do jisté míry ano ale nikdy to nebude ono.
Taky záleží na tom jak se komu co libí, a jestli není zbytečnost mít doma repro co zahraje 30hz... Taky se to dá dohnat EQ. Nevidím důvod proč dávat za reproš 4tisíce aby zahrál 30hz -3dB když mohu mít reproň třeba o polovinu levnější a přidám na basech na EQ ty 3dB stejně většinou basové repra dělány z dostatečnou rezervou.

(upravil hot.shot 14. 6. 2007 18:23)

Re: schopnosti PA

Kreš: jo tak 35Hz se dotlačit dá, dole přidat nahoře ubrat.

Kritik: jo je to kravina, srovnával bych to pouze tak jestli se mi víc líbí jak hraje hi-fi a jak PA, u mě na plný čáře vyhrává PA

Ať si to každej poslechne a rozhodne se co chce, když člověk zajde do Prodancu tak mu ochodntě předvedou nějaký ty profi suby.

Re: schopnosti PA

Ta Kappa má plechový koš? Zdají se mi ty Eminence docela levné a čtu tady samou chválu ...

Web

Re: schopnosti PA

Kritik: to je prostě tou konstrukcí. je to o něčem jiném. musíš pocítit ale za tech 1750 kolik jsem dal mi to už teď v kartonový krabici asi 10l třepe se sádrokartonovym stropem big_smile Prostě to silný řízení lehoučký membrány umožňuje rychlej nástup signálu a ucho to spolu s tělem cejtí razantněji, i když třeba není. jinak si to vysvětlit nedovedu.
Po dnešním vystoupení když přišli rodiče nadávat co to bouchá a duní v obejváku (papírová krabice, 4Ohm zesík cca 45W - tedy 20-25W při stejnym zesílení při 8Ohm kterej sem vážně jen lechtal) si též stojím na tom že doma PA - pod 30Hz-3db vím že potřebovat nebudu a to mi na dupot dinosaurů stačí když to bude v tý razanci.....

Ale jinak si zas HiFi a PA opravdu moc nekonkurují. někdo si koupí žehličku a někdo vrtačku. Podle toho co bude dělat. rozumíme?

Re: schopnosti PA

jj plecháč ale silnej

tak třeba ten kdo jede na teslách(nemyslím 312) tak mu bude PA vyhovovat(třeba tadle delta12LF) protože jede skoro stejně hluboko a navíc je rychlejší a přesnější. tož asi takhle. takže já až budu mít taky deltu tak si jí vyzkouším doma s bednama a možná si časem pořídím další abych měl jednu na doma na sub a pak jednu do auta na machrování

Web

Re: schopnosti PA

Ty seš taky dobrej magor...

Re: schopnosti PA

No nevím ale s deltou machrovat to zaprvý brzo přijede někdo s pořádnym autosubem a domachruješ, zadruhý urážíš ducha eminence big_smile a zatřetí viz frank. To si pak spíš domu vem tu deltu a do auta kup kappu15 big_smile

Re: schopnosti PA

frank: taky taky lol

Web

Re: schopnosti PA

Ferárkem pole nezoráš. A traktor neumí na asfaltu protočit na trojku.

A nenadávejte mi za spam - protože tohle je prostě můj příspěvěk do debaty o vztahu PA a hifi basů a kdo chtěl, tak to pochopil.

Re: schopnosti PA

Michal: posledních 7,5 postu včetně tvého a tohohle je spam, tak co ti na to říct... prostě smečka...... Styďme se!

(upravil Iridescent 14. 6. 2007 23:52)

Re: schopnosti PA

Nevim to jistě, ale není důvod proč se nevyrábí PA co jde k 20Hz prostě proto že neni důvod něco takovýho vyrábět?

A začíná se mi zdát že tim nesmyslným dokazováním jestli nějakej reprák dá 30 nebo 35Hz zapomínáte na to že to rozhodně neni ta nejdůležitější vlastnost...

Re: schopnosti PA

Však taky není. Jakákoliv hraná amplifikovaná hudba tyhle frekvence nepotřebuje a kupodivu ani v elektronické hudbě se moc nepoužívají. Proč taky mixovat do hudby něco, co prakticky na každém aparátu má za účinek akorát výchylku na doraz a promrhaný výkon zesilovačů... slyšet to moc není a podstatně větší paráda se dá udělat o jednu či dvě okrávy výš. Jaký má taky smysl řešit, jestli mi sub hraje 20Hz s 3dB nebo 6dB poklesem, když běžná místnost mi udělá lokální výkyvy v celém basovém spektru ještě větší? To, že mi sub jede ve free-air od dvaceti rovně nemusí taky v místnosti 5x4x3m znamenat nic... schválně si zkuste pustit 30Hz a 35Hz, případně ztlumit o 2dB... možná zjistíte, že posadit se o půl metru jinam přinese větší rozdíl.