Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 11)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 11 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 215]

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Kde dostanem .LIM? V arte mi meranie ulozi len ako .PIR.  Na aky mail ti to mam poslat, neviem ako sa tu pripaja priloha.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Sorry, to mě nenapadlo. LIM jsou soubory z LIMPu - impedanční cháry. Napíšu mail.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

2mabat : ak má niekto prodlevu na hardwaru tak jedine ty a to v tom hardware ktorý nosíš v hlave, trotle.

(upravil MaBat 4. 8. 2009 13:47)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Víš, že to byla jediná možná "odpověď" od tebe, kterou jsem čekal? Dočkáme se toho měření? Nedočkáme, co...

A vůbec, nezasírejme Friskovi jinak docela povedený a k nadějnému konci směřující vlákno.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

tak som zrobil predampik k micu, hadam aj ide. Akurat neviem ako sa v arte meria 2kanalovo,  nepozdava sa mi to, co meriam...vie niekto poradit ?

(upravil MaBat 4. 8. 2009 19:41)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

V zásadě se to teď nebude nijak lišit, od toho, cos dělal dosud, z hlediska postupu. Jen budou zaškrtaný jiný volby v nastavení programu (teď by přišla godzova chvíle, mohl by tě odkázat do manuálu, ale v podstatě stačí jen zaškrtnout "Dual channel measurement mode" v okně "Impulse response measurement" a mít zvolenej správnej kanál (tj. výstup preampu) jako "Prefered input channel") a budeš používat a mít navolenej jinej vstup na zvukovce - "line in" (!). Zapojení, který je teď samozřejmě jiný, máš předpokládám dobře podle schématu v dokumentaci (viz mail, ten dělič na vstupu referenčního kanálu, tj. z výstupu zesilovače, musíš taky vhodně nastavit, já tam mám potenciometr. Jo a nezapomeň na ty ochranný zenerky) a ten preamp opravdu nahrává (už jsi zkusil něco nahrát - něco, co lze ověřit - televizi, apod? Nebo se na to aspoň podívat v realtime spektráku v Artě? (menu - Mode - Spectrum Analyzer - musíš vidět nějakou "realistickou" odezvu toho micu na zvuky)). Jestli Ti to vychází úplně blbě - úplně jinak, než doposud, budeš tam mít nějakej kiks. S tím se blbě radí na dálku, na to přijdeš...

Vlastní postup, jak potom dál, už jsem Ti posílal na mail.

Nespěchej na to a pořádně promysli, jakej signál odkud kam jde, resp. má jít. Pak už je snadný ověřit, jestli tam opravdu jde...

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Zase nejaká prodleva v hardwaru mabat?
Frisko keď meriaš dvojkanálovo daj si pozor aby si referenčným signálom neprebudil vstup zvukovky v druhom kanáli. Nastavíš si to pomerne jednoducho. Otvoríš si okno kde máš nastavenie parametrov pre jednotlivé typy impulzných meraní.  Klikni na generate - karta ti opakovane bude generovať MLS signál do výstupu. Dole v okne máš dva stľpcové indikátory, každý pre jeden kanál. Ak máš vstup na referenčnom kanáli prebudený (indikátor na červeno) stiahni citlivosť vstupným potenciometrom karty, alebo sw uprav citivosť tohoto vstupu tak, aby indikátor bol na úrovni -10 - 20 dB.  Samozrejme, predtým malo prebehnúť nastavenie citlivosti zosilovača tak, aby na výstupe boli 2 V (1W do 4 ohmov), prípadne 2,83 V (1W do 8 ohmov).  Potom opäť klikneš na generate a signál vypneš. Samozrejme predpokladám, že ani vstup (pre mikrofón) nie je prebudený! Potom už len meriaš a používaš príslušné analytické zobrazenia. Ešte jedno upozornenie. Zobrazenie na časovej osi nezodpovedá reálnemu času, ale je posunuté, nakoľko vrchol impulzu sa nachádza na 300 vzorke (vďaka dvojkanálu je vždy na tom istom mieste). Možno budeš nad tým dumať ako to vlastne myslím s tou 300 vzorkou, ale ty si s tým poradíš. Ak by si chcel zobraziť impulz tak, aby bol na začiatku časovej osi, klikni v edite na rotate at cursor. Je tu tiež ešte jedna užitočná funkcia a to scale. Pomocou nej môžeš meniť amplitúdu impulzu a tým aj celkovú zobrazenú úroveň. Držím palce Frisko

(upravil MaBat 5. 8. 2009 9:27)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

godzi, ty seš neskutečnej kokot. Tou jsou všechno naprostý píčoviny, co píšeš (jediná výjimka je to přebuzení, to je samozřejmě základ a už jsem to zmiňoval, kdybys uměl číst a chápat psanej text, našel bys to).

Možná mám prodlevu na hardwaru, ale rozhodně nemám impuls na 300. vzorke lol Nemyslíš, že by pak celej dvoukanál tak trochu ztrácel smysl?


Už sis rozmyslel to s tím prostorovým průměrováním? Chceš doporučit nejakou populárně naučnou literaturu? Jen nevím, jestli to někdo vydal jako leporelo.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

ako sw nastavim citlivost vstupu zvukovky ?? je tam v audio devices setup - line in sensitivity, ale nech tam hodim hocijaku hodnotu, indikator sa ani nehne

(upravil MaBat 5. 8. 2009 9:45)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Tím ne, to je jen pro kalibraci absolutních hodnot, to nepotřebuješ. Stejně jako nepotřebuješ mít na výstupu zesilovače 2,83V.

Tohle nastavíš šoupátkem v Ovladači hlasitosti ve Windows. Každá karta to má ale trochu jinak, pokud Ti tam ještě běží nějakej specifickej SW pro Tvojí kartu (takový ty různý efekty, ekvalizér, apod.), všechno to před měřením poshazuj. S tím je potřeba si pohrát jako první, ale s tím jsi předpokládám hýbal už dřív...

Edit: jo, vidíš, v Audio Devices Setup je kolonka "Microphone Used On" ... to taky nejspíš patří zaškrtnout smile

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

stale mam rozdiel medzi micom a referencnym vstupom 30db..ako to upravit ?

(upravil MaBat 5. 8. 2009 9:47)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Referenční se dá na vstupu vždycky ještě stánout tím děličem (kterej tam předpokládám máš), ale není to nutný, nepotřebuješ mít stejný úrovně. Rozdíl 20-30dB je v pohodě (dává to stejný výsledky i pro větší rozdíly, pomůže průměrování - "Number of averages", dej aspoň 5). Holt z těch obyčejných mikrofonních preampů/kapslí je problém dostat kvalitní silnej signál (předpokládám, že to je ten kanál, kterej máš slabší).

Ukaž, co to dělá, nebo nedělá..

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Ok uz to hadam pojde, ten namerany siglal je sice dost roztraseny, ale nieco som nameral. Teraz vsak ako merat? Osobitne pomerat kazdy menic zvlast z rovnakej vzdialoenosti a nehybat micom(nepr v strede medzi basakom a vyskacom z 1 metra) a pouzit rovnaky zaciatok a dlzku vyhodnocovacieho okna. Lebo ked oknom hybem, tak sa meni faza (je to OK?)

(upravil MaBat 5. 8. 2009 9:50)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Ano.

Ukaž smile

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

tak aku dlzku okna zvolit ? od zaciatku impulzu cca 200ms ?

(upravil MaBat 5. 8. 2009 9:57)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Neee... Já myslel, že tohle už ovládáš.

Začátek tak, aby se ti tam vešly začátky impulsů z obou repráků (třeba předem zkusit a dát malý kousek před) a délku tak, aby v žádném z měření nebyl zanesený odraz od něčeho v místnosti.

Pokud Ti budou oba impulsy vycházet do stejného času/vzorku (což se může stát, ale obecně to tak není), zkus to pro kontrolu z jiného místa (výš, níž) - neměly by vycházet na stejný vzorek, pak by bylo něco špatně. Impuls z jednoho a toho samého repráku, měřeného ze stejného místa, se samozřejmě hýbat nesmí, to bys byl tam, kde s jednokanálem (a možná ještě hůř).

Jinak měřit jak říkáš, někde před bednou, 1m daleko.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

ok..tak som to myslel..na vyhodnotenie dam klasicky ikonku s fr ?

(upravil MaBat 5. 8. 2009 10:27)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

jj, jako doposud! Dyť už jsi to měl předtím naměřený ... to byl omyl, nebo jak? smile

Ten dvoukanál se liší nejvíc jen tím, že dává (programu) přesnou časovou referenci (výstupní signál ze zesilovače), takže dva různý repráky se po sobě dají naměřit tak, že jejich "impulsy" budou časově správně vzájemně umístěný (a můžeš tedy při měření použít společný okno, a o nic dalšího (akustické středy, offsety) se nestarat). Krom toho se tím koriguje i vlastní přenos zesu, ale to je většinou zcela zanedbatelný. Řečeno selskou řečí, impulsy se teď přestanou nahodile hýbat, což se někdy děje u toho jednokanálu (kterej navíc nebývá - jako mic-in, nic extra). To je celej zázrak. Tedy měly by se přestat hýbat.

(upravil Frisko 5. 8. 2009 10:06)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

dobre, tak to tu mam, ceknite obrazky:
basak:
http://s4.postimg.cc/z30eezwzd/3332_basak_2kanal.jpg

vyskac:
http://s4.postimg.cc/74au1vkqh/3332_vyskac_2kanal.jpg

ale mam pocit, ze sa to sprava rovnako ako pri 1 kanale

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Jo, tak jestli to máš tak, jak jsem to posal, tak je to dobře...
Vypadá to - na první pohled - úplně normálně, což je dobrá zpráva.

Příspěvky [81 až 100 z 215]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 11 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£