Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 11)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 215]

(upravil Frisko 4. 8. 2009 11:05)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Zdravim hifistov smile Uz druhy den sa hrajkam s vyhybkou, skusam, meram, ladim. Podarili sa mi nejake veci a mam pocit, ze sa blizim k vyslednej podobe vyhybky, aj bez fazoveho merania (fazu som overoval prepolovanim vyskaca a meral hlbku prepadu v osi menicov) Davam tu obrazky z merania.  Repraky zneju uzasne...na moj vkus velmi vyvazene, neutralne, detaily su nezastrete, oproti staremu zapojeniu to je uplne o niecom inom, ciste stredy, krasne vysky, nic nekrici ani pri vyssej hlasitosti, no nemal slov.... V hudbe pocujem zvuky, ktore som nikdy predtym nepocul! Zhodnotte prosim moje snazenie, poradte co popripade zlepsit, opravte ma ak sa v niecom mylim. Inak sa uz chystam zhanat "poriadne" suciastky na vyhybku wink

Horizlontalne meranie:
http://s4.postimg.cc/a8v59ix89/3332_vertikal_freq_char.jpg

Prepolovany vyskac:
http://s4.postimg.cc/5434jdz21/3332_invertovana_freqv_charka.jpg

(upravil MaBat 3. 8. 2009 19:23)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Gratuluju k postupu na úrovni smile

Možná to tu vyznělo tak, že se máš soustředit hlavně na vertikální měření, není to tak. Stejně, ne-li víc důležitý jsou horizontální směrovky. Ukaž ješte ty. Zatím to vypadá velmi dobře (až podezřele moc - jsou to opravdu vertikální? A pro jaký úhly?) Vydrž smile


Jinak, měřit je potřeba co nejdál od bedny, co dovolí místo v pokoji. U takovýho dvoupásma aspoň ten metr, minimálně. Čím blíž měříš, tím zcestnější výsledek dostáváš. Pod půl metru nechoď nikdy.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

S tou vertikalnou charkou mi to pride nejake divne, lebo cim vacsy uhol oproti osi meriam(napr 30), tym je jeden menic dalej od druheho, tympadom tam musi vzniknut prepad v delicke...lebo vzdialenost menicov nesedi a tak sa posuva aj faza.. to by museli byt v osi vyskac aj basak... - moj  skromny nazor.. smile

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Přesně, jak říkáš.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

tak potom to mam ajtak pomerat, aby bolo vidno ten "prepad"? oki..ked sa budem velmi nudit tak pomeram aj to big_smile

(upravil MaBat 3. 8. 2009 19:29)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

No tak moment, ten obrázek nahoře máš nadepsanej "Vertikálne meranie". Tak co jsi měřil, když ne tohle?

Pokud je tohle horizontální měření, dalo by se to asi ještě zlepšit smile

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

inak..co vravite na sklon charky? dakto uprednostnuje mierny prepad na stredoch kvoli prirodzenosti... ?

chybicka se vloudila smile

(upravil MaBat 3. 8. 2009 19:31)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Velkej vliv má tvar cháry okolo 3 kHz, tím se dá řídit, jak "prezentní" bedna bude, hlavně co se týče zpěvu. To je podle gusta. Rovným asi nic nezkazíš.

Věřím ale, že to nehraje vůbec špatně. Základ máš solidní, teď si s tím můžeš hrát do nekonečna....

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

spev sa mi zda velmi "skutocny"...ja neviem, hraje to fakt dobre a zivo wink

(upravil MaBat 3. 8. 2009 19:51)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Když to jednou změříš tak, že necháš hodně dlouhý okno (prakticky neomezený, ne vždy to ale jde), několik stovek milisekund, a dáš si 1/6oct vyhlazování (všechno Arta umí), uvidíš, co zhruba slyšíš v místnosti. Tohle chce udělat na několika místech vedle sebe, kde posloucháš, a třeba zprůměrovat.

Pozn.:
Arta umí jednu pěknou věc - vykreslit polární mapu jako funkci dvou proměnných - frekvence a úhlu. Stačí naměřit dostatečně podrobně směrovky, poukládat je na disk pod požadovanými názvy souborů a nechat Artu mapu vytvořit. Dostane se něco jako tohle. Občas se v těch směrovkách člověk ztrácí, tohle je asi nejpřehlednější zobrazení (ale pracné).

(upravil check 3. 8. 2009 20:02)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Frisko: Ujasni, co je teda vertikální nebo horizontální měření. Uveď topologii výhybky. Máš DT ve WG?
Mě vyšla docela jednoduchá výhybka - prostý třetí řád. Funguje ale pouze pokud má basák správně strmou fázi (k Seasu 8" papírovýmu jde krásně). Když bys to všechno změřil, jak jsem psal dříve, odladil pořádně výhybku, tak by jsi opět psal, jak zvuk nikdy nebyl přirozenější smile.
MaBat: Vertikál slyšet je, sice méně než horizontál, ale to ještě neznamená, že díra 10° mimo osu nevadí. Horizontál vyjde dobře vždycky (s rozumnými měniči).

Web

(upravil MaBat 3. 8. 2009 20:34)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

check: netvrdím, že není slyšet. Problém je v tom, že s tím obecně jde jen špatně něco dělat. Každopádně nula v 10° bude asi lepší, než nula ve 30°, zvlášť, pokud bude namířená do podlahy. To všechno záleží... smile

Důležitý je správně volit poslechovou osu. Fakt je ten, že vertikální směrovky jsou většinou tak ošklivý, že je málokdo ukáže. Pro opravdovej obrázek o tom, jak bude bedna hrát v místnosti, je potřeba udělat několik dost pracných věcí, celé se to točí okolo průmětu/interpolace naměřených směrovek na kulovou plochu okolo bedny, v několika časových intervalech - tak, jak to dělali(jí) u Harmanu/NRC. Oni na to mají nějakej osvědčenej vzoreček. Evidentně nějaký váhování přímýho zvuku, prvních odrazů a rozptýleného spektra pro nějaký "typický" místnosti. Ale funguje jim to. To člověk sám pro sebe bude samozřejmě těžko dělat, už jen proto, že jak to hraje, okamžitě slyší smile Dá se tím ale s vysokou pravděpodobností předpovědět, jak by tu bednu hodnotil ve slepém testu.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

To meranie je horiznotalne, este sa s tym mozno pohram smile DT300 mam bez WG, je deleny niekde na 2,2kHz, neskor tu hodim schemu vyhybky, dnes mam dost hehe

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

tu je schema vyhybky :
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3332_schema.png

(upravil MaBat 4. 8. 2009 9:07)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Pěkný. Někdy se to dá nakonec celý ještě trochu zjednodušit (docílit velmi podobného tvaru "net gain" i s méně součástkami jejich vhodnou volbou), ale nechci od stolu radit, nemám ta data.

Zkus ještě to vertkiální měření, ať to máš komplet. Vertikální tak, že bednu položíš na bok smile
Celý, od spoda až nahoru. S mikrofonem nechoď moc blízko, od oka 80cm minimum. Bednu si podlož, aby byla v půli vejšky místnosti, ať můžeš vzít z impulsky co nejdelší okno.

Výhybku pak můžeš zkusit optimalizovat i pro nějakou mimoosovou cháru...

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Check aj MAbat. Stále mu chudákovi mydlíte hlavu zo smerovkami, pritom zo simulácie je jasné, že nemá dobre odsimulovanú fázu! Skúste sa najprv realizovať týmto smerom chlapci. Z toho čo vypisujete tu aj v iných threadoch mi je jasné, že vám dvom meranie fázy v ARTE príliš nejde. Pokiaľ viete ako na to, prečo to na plnú hubu nenapíšete? Frisko pokiaľ by si chcel zobraziť približne to čo počuješ v miestnosti, použi dual gate FR. Parametre pre analýzu zadáš v osobitnom okne.  Ide o obdobu adaptívneho okna, ale nie je to také dobré a doporučujem použiť vyhladenie na 1/6 alebo 1/3 oktávy. Použitie dlhého okna je volovina, v zobrazení FR sa prejaví len hromada odrazov. Frisko, ak vieš čo len trochu anglicky, tak študuj návod na ARTU. Všetko je tam napísané, len si to treba poriadne všimnúť. Pre správny návrh (simuláciu) je ešte veľmi dôležité mať správne zmerané akustické stredy jednotlivých meničov a samozrejme mať správne zmeranú fázu! Tieto dva parametre úzko súvisia. Keď sa naučíš toto, potom je simulácia omnoho jednoduchšia a hlavne omnoho presnejšia! Samozrejme aj tak sa simulácia musí overiť meraním a otestovať posluchom.

(upravil MaBat 4. 8. 2009 10:17)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

godzi, na plnú hubu Ti napíšu, že podle Tvých rad by kdokoliv tady a kdekoli jinde udělal velký kulový!

On to má změřený už s výhybkou! Kdyby postupoval podle Tvýh rad, byl by někde na straně 54 v manuálu a po jeho přečtení by stejně uměl prd, asi jako Ty.


godzi, ukaž mi vedle sebe "dual gate" měření (věc poměrně nahovno sama o sobě) a prostorově průměrované měření s dlouhým oknem, vyhlazené 1/6. Už sis to někdy zkoušel? Dopředu říkám, že v manuálu to není...


PS. Předpokládám, že Frisko co nevidět dobastlí ten preamp a bude moc měřit plnohodnotně, bez pochyb a uplatnit všecho, co už pochytil (a příležitostně nakoukne do manuálu, nebo si jinde vyhledá, jako každej normální člověk, pokud ho to bude dál bavit).

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

2 Mabat: Vieš, ja nikomu konkrétne rady rozdávať nebudem. Ani Friskovi a tebe tiež nie.  Ja viem ako merať a nepýtam si rozumy,  ako si to spravil ty pred pár dňami (meranie fázy v ARTE). Kdo má trpezlivosť, ten sa všetko naučí.  Ty si z môjho pohľadu len nedouk, ktorý rád mudruje a poučuje.  Jdi se vysrat hošíčku...

(upravil MaBat 4. 8. 2009 11:24)

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Víš úplný hovno. Stejně jako o skládání basreflexu, stejně tak o prodlevě na hardwaru, která mi tu způsobuje to, co jsem popisoval. Já se tě už taky na nic neptal, debile. Ukaž mi ty to dual gate měření a vedle toho prostorově průměrované! Umíš jen blbě kibicovat a odkazovat na manuál, nic konkrétního (přínosnýho) jsi tu nikomu nikdy neporadil.

Re: Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Myslíš Frisko, že bys mi mohl poslat ty .PIR/.LIM soubory (jestli to máš uložený). Docela mě to zajímá...

Příspěvky [61 až 80 z 215]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vyhybka ARN 188/05 a DT25n

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£