Téma: Spotřeba zesilovačů

Zdravím, mám takovou začátečnickou otázku, která mě celkem trápí.
Chtěl bych se vědět, když mám 4-kanálovej zesilovač a na 3 kanály nezapojím vstupní signál, jestli žerou nějaký napětí nebo ne. A třeba u zesilovačů v autorádiu, když na 2 výstupy nezapojím repra, jestli normálně pracují (u rádia si myslím, že pojedou normálně).
Předem děkuji za odpověď a omlouvám se, že vás s tímhle otravuji.

Re: Spotřeba zesilovačů

Nežere sa napätie, ale prúd. Berú kľudový prúd, ktorý je medzi 20 až 100 mA na kanál. Bože, základná škola a fyzika, tam sa učí rozdiel medzi napätím a prúdom...

(upravil sinclair 18. 3. 2009 13:12)

Re: Spotřeba zesilovačů

Jean to blbě pochopil, ale to neva, jde o čtyřkanálový autozesilovač s měničem.
Takový zesilovač odebírá v klidu při napětí 12V něco okolo 0,8 - 1A a to v závislosti na konstrukci. Je to souhrn klidových proudů výkonových zesilovačů, proudů pro napájení ovládací části /propusti apod./, proudu pro napájení buzení měniče a hysterezních ztrát transformátoru měniče.
Pokud budeš budit jen jeden kanál, bude odběr roven přibližně čtvrtině toho, co by zesilovač odebíral se čtyřmi buzenými kanály - jestliže by tedy max. odběr při buzení čtyř kanálů činil kupř. 30A, při buzení jednoho kanálu bude celý zesilovač odebírat přibližně 7-8A.
Obecně - nezatížené koncové stupně normálně pracují, ale odebírají jen malý klidový proud okolo 50mA.

Web

Re: Spotřeba zesilovačů

Čo som napísal iné, ako Vy? Pri nezaťaženom konci, berie tento len kľudový prúd.

Re: Spotřeba zesilovačů

Díky moc sinclaire
jean: ve fyzice sme na základce brali elektriku jenom v 9ce a to chvíli a na střední sme brali jenom síly, takže nic. A jinak berem jenom silnoproudý věci. Jináč vím v čem se liší napětí a proud, ale psal sem to těsně před tím než sem šel do školy, takže jsem nad tím nepřemýšlel a něco sem napsal, tudíž doufám, že jsem tě moc nepohoršil smile

Re: Spotřeba zesilovačů

Speede, to si neber, "profesionálna" deformácia sa prejavila.

(upravil speede 20. 3. 2009 13:52)

Re: Spotřeba zesilovačů

Ještě k té spotřebě, bych chtěl vědět smile když je např 1-kanálovej zesík, se vstupním signálem 0,2-2V, když do toho pustím 1V vstupního signálu, má ten zesilovač cca poloviční spotřebu nebo plnou? Myslím si, že poloviční kvůli tomu jak (beru to podle starých tranzistorových zesilovačů) tranzistor podle vstupního signálu pouští proud z napájení. Lepší je to vědět jistě než jenom tušit smile
Doufám, že mě za tuhle otázku neubijete

Re: Spotřeba zesilovačů

Ježíšikriste, to je položená otázka, to by se jeden posral...na co se doprdele ptáš ? mad

Re: Spotřeba zesilovačů

Ježišikriste klíd smile skusím to teda znovu. např. monoblok (1kanál) má maximální napětí vstupního signálu 2V. Když do toho pustím signál o napětí 1V, bude mít ten zesilovač poloviční spotřebu?

Re: Spotřeba zesilovačů

A nastaveni zesileni te nezajima?

Re: Spotřeba zesilovačů

Tam je těch faktorů ovlivňujících spotřebu více. Být na tvém místě, tak neztrácím čas zbytečnými výpočty a radši si za pětikilo koupím měřič spotřeby. smile

Re: Spotřeba zesilovačů

Nastavení zesílení je podle mě jenom nějakej trimr ne? Ale asi se pletu co? smile

Re: Spotřeba zesilovačů

nechápem načo ti je vedieť spotrebu zosilňovača? Čo si Greenpisák? Keď ti tak vadí vysoká spotreba výkonného zosika, tak nezapájaj žiadny a napoj to na rádio.

Re: Spotřeba zesilovačů

No, sice je to jina kapitola, nejde o autozes, ale ciste pro predstavu, kdo z vas ma tak nejak potuchy, kolik zere "lepsi" AV reciever, kdyz je zapnutej a jedeme potichounku, nebo ciste jenom zapnuty-ale-ticho? Ja si to ted zjistoval u noveho planovaneho reciveru (ONKYO 876) a docela jsem koukal... Kdyby to clovek pouzival jenom jako multikanalovy preamp (protoze je zvukove skvely) neni to legracka - zvlast kdyz to potom bezi dobre 15 hodin denne...

Re: Spotřeba zesilovačů

Měřil jsem tuhle Universum. Pokud je jentak ze srandy zapnutý, nejde do něj žádný signál a jenom svítí, jde o hodnotu okolo 15-20W.

Re: Spotřeba zesilovačů

Elektronkový zesilovač Sound Luster 2x 45W, třída A - mezi 160 - 180 W dle vybuzení, tranzistorový zesilovač Grundig Fine Arts  2x 80W spotřeba dle vybuzení od 50 - 300 W.

Re: Spotřeba zesilovačů

O jaký spotřebě je tu celou dobu řeč? Nějak jsem nepostřehnul, jestli Speedemu jde o klidovou spotřebu, nebo spotřebu při nějaké zátěži. O jakou zátěž by mělo jít, to taky nenapsal a jaký vstupní signál uvažuje taktéž ne. Kurňa, speede, pokud se chceš něco dozvědět, musíš se taky jednoznačně zeptat, jinak odpověď zní : Jak kdy, jak kde a podle okolností.

Jestli se náhodou ptáš na to, jaký je vztah mezi vstupním napětím a příkonem při zatíženém zesíku, tak kvadaratický. Vyjma extrémních případů (přetížení, limitace, nepatrný signál, extrémní frekvence,...) bude přibližně platit, že poloviční napětí na vstupech bude odpovídat 1/4 příkonu.

Re: Spotřeba zesilovačů

Michale, 4/5 z toho, co jsi naměřil, je vlastní spotřeba nadoraz nasyceného síťového trafáku...

Web

(upravil opamp 20. 3. 2009 16:59)

Re: Spotřeba zesilovačů

Dejme tomu, že běžnej koncák má napájení 2x 40 = 80 V a kliďák 50 mA. To dá 4W na kanál. U sterea to je hnedle 8 W, k tomu dalších 8 W udělá magnetizační proud trafa, běží tam ještě nějaký ten preamp, procík, receiver dálkovýho, pár relátek... A těch 20W co změřil little tam je hned. U multikanálu ještě výrazně víc.

offtopic: Aleska, kterej FineArts máš?

Web

Re: Spotřeba zesilovačů

Ja nic nemeril, cetl. Pokud je ten (ne ten konkretni na ktery koukam, ale jiny z podobne tridy) reciver prepnuty do rezimu 4-6ohm, (Zdravim timto Denkeze) je vykon kanalu omezen cca na 1/3 maxima a limitace (prechod pres 1% THD) se dostavi uz dejme tomu na 50W. Pri provozu na >6ohm odevzdava (merenych) cca 150W na kanal (pri stereo provozu). Ale proc to pisu - pri prepnuti do 4-6ohm ma ten reciver cca 40W v klidu, zatimco pri plnem na >6ohm si cucne priblizne 70W v klidu. Ted jsem mluvil o 806ce, ktera ale na prvni pohled proti 805ce prinesla ukazkovy Cost-Cutting. Pri stejnych parametrech je cca o 5kg lehci a ma par novych ciste procesorovych funkci.

Kde je ten duvod rozne spotreby v klidu pri prepnuti na jine impedance na vystupu? Ridici obvody jsou napajeny stejne, procik, display, trafo je taky stejne... ?