Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » SONY Playstation

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 43]

(upravil VIT 10. 3. 2009 12:31)

Téma: SONY Playstation

Ahoj, malá kontroverzní výzva k DIY pomoci - testu :

Zažil jsem pozitivní šok při poslechu modifikované verze Playstation 1 (stará verze, SCPH-100x a 55x2), jehož rozšířenost jsem si následně potvrdil na různých DIY fórech (některé modifikace jsou opravdu zvrhlé a neopodstatněné, ale...). Hrálo to velmi detailně, prostorově, dynamicky, nedigitálně, neseroucně.

Takže hnán touto představou vyzkoušet "highend CD pro nemajetné" jsem pořídil zachovalý kousek SCPH-5502, který už má kalibraci laseru a lepší transport, stále obsahuje velmi dobrý DAC čip AKM 4309AVM (který je také ve veri 4310 údajně v nějakém NAIMu a starém Vincentu/Shanlingu či čem). No ať je to jak chce, hraje to po modifikaci co jsem slyšel moc dobře. Pořizovací cena takového soňáka je cca. 1000 Kč. Součástky cca. další 1000 Kč.

Zde je ta výzva - hledám parťáka, který to zbastlí a nějakou dobu (týdny - měsíce)si tento koncept užije, já dodám PS, potřebné součástky a "návod" na modifikaci (jedná se primárně o výměnu kondíků v napájecí desce, PCB napájení DACu a hodin, výstupní de-coupling kondíky místo bull-shit OPampu a elytů) + výstupní cinche. Nic víc bych od toho neočekával. Ty dodáš svůj um, já hebla. Po čase bych to očekával zpátky - tvůj zisk bude know-how jak na to pro sebe nebo pro někoho - možnost nezávazně vyzkoušet, jestli taková modifikace má smysl apod.

Více info o modifikacích zde (od těch normálních po ty zcela zběsilé):
http://dogbreath.de/PS1/
http://valvefidelity.com/
http://www.tet-computerspezials.de/9.html
Totálka:
http://www.methe-family.de/tet_cochise_1000.htm

Neslyšel to někdo z vás? smile

Re: SONY Playstation

jestli by to mělo smysl a trochu hrálo,tak to chciii:) vypadá to luxusně:)

Web

Re: SONY Playstation

luxusně to vypadá, ale tý dřiny na tom....

Web

(upravil Jarous 10. 3. 2009 23:10)

Re: SONY Playstation

Zkus nakontaktovat člověka zde na fóru s nickem wishmasterX, PS ONE za tímto účelem provozuje. Jenom bych k tomu dodal, že jsou to již dost starý stroje a kvalita laseru rozhodně nedosahuje kvalit lepších stolních CDP, tak jenom abys nenapral fúru peněz do modů a pak jsi nesplakal nad stárnutím laseru a počítej s tím, že při modu to může snadno zařvat, je to všechno pěkně na těsno, tak abys nakonec nekupoval pro kýžený výsledek tři kusy.

Re: SONY Playstation

Nerad bych, aby to vyznělo že chci realizovat tu šílenost. Navíc modifikovat pitomý spínaný zdroj super drahými kondy a všelijakými vylepšeními (tlumivky, dale odpory, "audiofilní" můstky apod.) je píííp, na tom se asi shodneme.

Úpravy vidím jednoduše: lepší-větší možná i MKP bypassnuté kondíky v napájecí desce, odstranit pár klíčových PCB kondíků z hlavní desky a tyto nahradit OSCONy případně bypassnout ty malé nečím (oscon nebo tantal), vyvézt signál přes kvalitní MKP kondíky ven do cinchů.

Howg.

Pro úplné perfekcionisty UV LED dioda v prostoru CD - prý zlepší Jitter (NAIMové to mají už leta) - ale to je už voodoo.

Dobrovolníci, hlaste se smile


Laser je kus od kusu a 5502 měla prý nejlepší (autoadjustment + cosi jako autofocus?), ten můj zdá se v dobré kondici. Problematická (i když lepší) byla 1002, přehřívala se a laser často odcházel do kša.

Celou novou mechaniku jde kupodivu stále koupit NOS, stojí cca. 700 + pošta. Pokud to není chinafake samozřejmě.

Všude tvrdí, že vlastnosti mechaniky tohoto modelu jsou poplatné nejlepším mechanikám Sony (uvidíme)...

Beru to jako experiment, kterým jsem se nechal inspirovat při reálném poslechu a tento CDP následně někomu věnuji. Mám pár MKP kondíků co my zbyly, vrazím do toho pár OSCONů a pár slušných elytů - tak do 1000 Kč.

Re: SONY Playstation

Tak ten maník tam má reprobedny s Mangery. Taky mám PS1 a zdá se mi ten zvuk docela solidní i když jsem to nikdy nesrovnával.

Web

Re: SONY Playstation

Tuto mechaniku už jsem měl v ruce a byl by to pro mě jeden z důvodů proč do takovéhoto experimentu nejít.
Tadyjsou nějaké informace a měření:

http://www.stereophile.com/cdplayers/708play/

Mnohem zajímavější experiment se mi zdá být tento:

http://www.diyaudio.com/forums/showthre … did=120229

nebo tento který je ale už náročnější na peněženku:

http://www.diyaudio.com/forums/showthre … genumber=1

Re: SONY Playstation

Jen pro upřesnění: Mechanika měřená v testu je právě ona problematičtější z modelu 100x.

Do náročného modu nechci jít, smyslem je udělat pár základních, v dané cenové kategorii smysluplných modů a "vyvinout" CD player za 2000Kč + práci, tento poměřit poslechem proti nějakým etalonům a dát ho někomu, kde udělá radost a neurazí svým zvukem.

Udělat za neuvěřitelného úsilí něco, co stejně převálcuje čínský TDA1541 DAC s lampovým bufferem je pak jen o hobby-úchylce na DIY PS-mod, ne o výsledku...

Jelikož tady lidi na fóru bastlí bedýnky za jednotky tisícikorun a věřím že dosahují zvuku beden s nulou navíc., dovedu si k takovým bednám představit krom jednoduchého D-class zesíku třeba tento PS jako dostupný a kvalitní zdroj zvuku.

Jen pro zajímavost popis z uvedeného odkazu v porovnání s 777ES (!), a to zde není ani ťuk o nějaké modifikaci!

The PS1's sound was unique in a number of ways. First, its frequency response was just a bit down at both frequency extremes, yet its slightly diminished bass content and rolled-off treble were apparent only in direct comparison with other players. While I can't imagine that the audio-only performance of such a product would have been tweaked so carefully, the end impression was of a cannily tailored frequency range—that, and an exceptionally smooth sound, with no edginess or artificial grain whatsoever.

Second, and despite the relative lack of treble extension, the PS1's midrange was remarkably clean, present, and tactile. On Tony Williamson's "Boatman," from Still Light of the Evening (CD, Mapleshade 08952), the guitar fills and G-runs were notably more audible, more nuanced, and more impactful through the PS1 than through Sony's own SCD-777ES SACD/CD player. Amazing.

Those qualities extended to singing voices, and with virtually every disc of vocal music I tried. Bidu Sayao's delicate soprano on Villa-Lobos's Bachiana Brasileira No.5, recorded in New York in 1945 (CD, Sony Classical MHK 62355), crossed oceans of time: She was there. Levon Helm's equally wonderful voice on "Little Birds," from his recent Dirt Farmer (CD, Vanguard 79844-2), was simply believable, and astoundingly present—appreciably more so than with the SCD-777ES.

The Levon Helm album also allowed the PS1 to show off its fine sense of touch and impact: Not only was the sense of force behind Helm's drumming preserved through the cheap Sony player, but the mandolin and violin players seemed to dig in a little more when heard through the PS1. And throughout You Were There for Me, by Peter Rowan and Tony Rice (CD, Rounder 11661-0441-2), Bryn Bright's upright bass and, especially, Larry Atamanuik's subtle, distantly miked percussion were very impactful—again, markedly more so than with the more expensive deck.

Re: SONY Playstation

přemýšlím o tom,líbí se mi to ,ještě když by mi kamoš sehnal ps1 kolem 500,- tak bych do toho šel:-D ale musel by mi to někdo udělat,nebo dodat podrobny navod:-d

Web

Re: SONY Playstation

Tak, dávám do pléna k oponentuře svůj záměr:

"echt varianta"
Spínaný zdroj Sony
- vstupní filtr 1A v IEC konektoru, výprodejový model na farnell (Roxburgh) 2€
- vyměnit první kond 47uF za 400V/680uF BC Components (157 série), 7€
- vyměnit cca. 6 kondíků různé kapacity za Low ESR Elna RJH 25V/1000uF (doprodej za 0.45€/ks)
PCB
- kolem DACu vyměnit PCB kondíky za OSCON SH sérii 47uF
- kolem DACu bypassnout mikro-PCB kondíky za OSCON SC série 6.3uF
- totéž pro pár kondíků vedoucích kolem čipu, kde jsou umístěny hodiny
- odseparovat nepotřebné elyty z analogové části, tyto přehradit stíněným kabelem Klotz do kondíků Solen PB-MKP-FC a tyto bypassnout 0.01uF Vishay 1837
- cinche zlacené, co mi zbyly

"eko varianta"
- filtr není (nějaký základní je na desce)
- Samwha 400V/680uF, doprodej za 125 Kč
- další kondíky - čím běžně dostupným nahradit? K mání vidím braky typu Jamicon apod...

PCB
- na vše použít levnější a dostupné  tantaly, 47uF a 6.3uF nebo blízké hodnoty (jak se pozná kvalitní tantalový kondík?)
- audio bypass stejnými Soleny /zbyly mi/ nebo WIMA MKP10 a třeba časem bypass nějakými ruskými PIO

Otázky:
- babo raď?
- co navrhujete jako další možná vylepšení?
- co tam chybí (v obou variantách)?
- tipy na superekonomickou variantu?

Re: SONY Playstation

Hej hola, nikdo netunil CD-P aby poradil kam co plácnout?

Moje aktuální zjištění:
> PCB mini (22nF) kondíky bypassnout MKP/MKT Vishay (kterými?), neměnit za oscon
> OSCONy místo původních PCB kondíků (10-22uF) = vše nahradit 47uF/16v
> nové elyty ve zdroji bypassnout MKP/MKT
> regulátory bypassnout tantalem (47-100uF/20V)

Co napájení transportu?
Dát nějakou UV (jakou?) diodu do prostoru CD jako to má NAIM apod.?

Re: SONY Playstation

Aktuální konstelace MODu a poptávka:

Celkem slušný AC filtr už je na desce, takže nepřidávat další
Vstupní elyt: BC Components 680uF/400V + bypass MKP Vishay 0,47uF/630V
Sekudnár: 4 x FC Panasonic 3300uF/16V, 2 x ELNA RJH 1000uF/25V + kde to půjde s místem bypass MKT Vishay 0,47uF/63V
Napájení DACu: 2 x OSCON 150uF/16V, mikro 22nF v okolí bypassnout vishay MKP 0,22uF/400V
Regulátory vedoucí k DACu, transportu a řídícímu čip s hodinami (pokud je najdu) bypassnout 68uF/16V tantaly
Pokud je někde na napájecí větvi čipu s hodinami kondík (vypadá to, že to jde naprudko ze zdroje přes regulátor), tak ten vyměnit taky za OSCON případně tantal (nemám schéma od 5502, jen 7502 a tam je vše jinak)
Signál: SCR-MKP 3,3uF nebo 4,7uF /630V bypassnuté Vishay MKP1837 > nějaké cinche ven

Takže rozpočet: 1000 Kč SCPH-5502 PSX, 1000 Kč součástky výše, dám 1000 Kč za MOD. Najde se někdo?

Re: SONY Playstation

Keď mi to pošleš aj s dokumentáciou, tak by som to spravil.

Web

Re: SONY Playstation

Tak jak tady zmiňoval DJarous, já má 3 kusy SCPH-1002, nejspolehlivější je ten, co mi přišel nečipovaný z USA z eBay za cca 700,- Kč ... Pouze výměna napájecího modulu za EU verzi na 230V ... Tento kousek bere v pohodě všechny originály a pálenky Verboše be požkození ... D.O. jsou koupil za pár kaček a zašlý plast jsem přetáhl černým sprejem za 100,- Kč a na nějaký dlaší tuning kašlu, i tak to hraje perfektně .... Pouze při nastavování dalších modelu jsem pohořel, viz. seřízení na tomto webu:

http://dogbreath.de/PS1/LaserAlignment/Laser.html

Nastavení Bias a napětí na laseru - v pohodě, ale Gain za provozu prostě seřídit nejde, na měřáku lítají nesmyslné hodnoty a nic .... Jeden kousek jsem rozhasil úplně .... Pokud jsem přehlídl jiný měřící bod, než ten na obrázku, tak moje chyba, ale na tomhle jsem pohořel ...

Re: SONY Playstation

Ahoj, mám komplet servisní manuál k SCPH-550x, můžu ti ho poslat ke zvážení smile

Ještě bych chtěl vylepšit napájení transportu > tam nevím který kond či regulátor upgradnout/bypassnout + jsem stále nenašel napájení toho čipu s hodinami pro DAC (ani ze servisního manuálu mi to není jasné, asi to opravdu teče naprudko ze zdroje přes nějaký regulátor, pokud vůbec).

Změny jsem schopen vyznačit do fotky PCB nebo popsat...

Jinak SCPH 5502 má právě jiný transport/laser než 1002, ten byl problematický. Můj kus čte vše bez potíží.

Zvuk je i v této nemodifikované verzi vcelku dobrý, a to i přes stáří cca. 10 let. Za 1000 Kč více než dobrý (ale min. MKP bypass signálu ven bych udělal stůj co stůj, ta opamp sračka tam je slyšet).

Re: SONY Playstation

Zdar, pošli na maila ten manuál, večer pred spaním sa na to pozriem.

Web

(upravil wishmasterX 31. 3. 2009 19:07)

Re: SONY Playstation

Škoda že tohle nemůžete slyšet, přes ty "shitové" vf E88CC ....

http://img208.imageshack.us/i/im001357.jpg/

Re: SONY Playstation

S EF86 bys udělal líp..

Web

Re: SONY Playstation

Tak upgrade je na spadnutí, finální mod bude vypadat takto:

1. upgrade napájení (spínaný zdroj) formou výměny elyt kondenzátorů + bypass foliovými (na primáru Vishay/BC Components 680uF/400V, na sekundáru low-esr Panasonic FM 3300uF/16V, bypass Wima MKS04 0,1uF/250V)
2. upgrade napájení DACu (3x kondenzátor OSCON SP série, 470uF/10V)
3. odstranění analogové sekce (elyt kondíky PCB a šitózní opamp) a její nahrazení de-coupling svitkovými kondíky Vishay MKP 1839 (2,2uF/400V)
4. vyvedení signálu do cinchů

Chtěl jsem ještě upgradovat diody ve zdroji (schottky) a vyžehlit lépe napájení transportu a hodin (jsou integrovány v řídícím čipu), ale i po konzultacích s těmi co tomu rozumí jsme nenašli vhodný a snadný způsob (který kondík vyměnit, nebo který regulátor bypassnout např. tantalem). Vypadá to, že čip kde jsou i hodiny je napájen napřímo ze zdroje, totéž i transport.

Celková cena úpravy: cca. 1000 Kč bez práce, výsledný CDP bude tedy za cca. 2000 Kč.

Re: SONY Playstation

Tak, projekt je hotov! Úpravy prováděl zdejší člen Hajtek, velký dík za šikovnost a důvěru v mé někdy šíleně vypadající úpravy.

Hraje to výborně, zvuk bych charakterizoval jednoduše takto: čistota, vyváženost, prostor.

Porovnával jsem proti:
Behringer SRC2496 bez úprav (upravený již našel svůj nový domov, tento na úpravu čeká)
> PSX jasně lepší, s upraveným SRC tuším remízu, bez modifikovaného napájení a s čínským kondenzátorovým výkvětem není "stock" verze SRC kdovíco
Audiotrak HD2 s OPA627 a AD8620 op-ampy, vyměněné kondy, PC za odd. trafem
> PSX méně agresivní, čistší, HD2 řekl bych detailnější (4396 je zatím nejdetailnější DAC co jsem slyšel, překonává v planktonu i Buffalo)
Onkyo SE-200 s WM8740, opampy AD8066 a LM4562 (kondíky zde netřeba upravovat, to je ukázka jak to má vypadat!)
> tohle je těsné, řekl bych že každý zdroj hraje rozhodně jinak (Wolfson je takový sametový, pěkný), PSX - větší dynamika
Buffalo s Lampizatorem uvnitř stále není doma  , snad za týden-dva, vrchní upgradovač byl vytopen zdejší povodní...

Finální stav modifikace:
Úpravy zdroje provedeny dle odkazu http://www.tet-computerspezials.de/4.html s rozdíly:
- vstupní filtrační kondenzátor je Vishay/BC Components 680uF/400V (vešel se, ale doporučuji 470uF nebo 330uF)
- 4 kondíky v sekundáru jsou Panasonic FM 3300uF/16V (stačily by 2200uF/10V, hlavně kvůli místu)
- bypass elytů MKT/MKP neproveden s vyjímkou velkého kondíku v primáru
- vyměněny diody za BA159 (Vishay)

Odstraněny kondenzátory, odpory a op-amp ze signálové cesty, napájení DACu vylepšeno o tři OSCON 470uF/10V série SP (low-esr).
Signálový de-coupling: Vishay MKP1839 (můj nový tip na low-cost skvěle hrající kondík, i do výhybky!)
Kondíky vedou rovnou do cinchů přidaných na zadní stranu PSX, původní konektory zabírající místo byly odstraněny.

V prostoru CD jsou instalovány dvě IR diody, které mají za cíl zlepšit kvalitu čtení laseru a snížit tak jitter (jediné voodoo v koncepci )

Rád bych toto modifikované PSko ještě porovnal s nějakým opravdu dobrým CD přehrávačem, hlásí se někdo dobrovolně (Praha)? Podmínkou je napsat pravdu na toto fórum, takže zvažte:-)

Příspěvky [1 až 20 z 43]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » SONY Playstation

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£