Re: Projekt LEVEX

jmd: dobře, tranzistor VAS nutně nemusí být na společném chladiči, ale chladič asi bude vyžadovat, případně větší rozlitou měď v případě SMD a to nevím, jak bych v rámci poměrně malého modulu udělal...

danhard: nevím, jestli jsem to správně pochopil, ale odkazy viz níže. Zdá se mi to nějaký divný....?

http://www.levex.wz.cz/LVA203_dif_1kHz.png
http://www.levex.wz.cz/LVA203_dif_10kHz.png

Web

Re: Projekt LEVEX

Co je divný, že je tam maximálně pár mV na 10kHz a že na 1kHz vidíš nelinearitu zbytku, kterej jede na plněj rozkmit, ale rozkmit vstupu je jen pár set uV ?

Re: Projekt LEVEX

Spíše ten průběh rozdílového napětí při 10 kHz, způsobeno nedostatečnou kompenzací? Rozkmit vstupu je při 10 kHz jen 470 uV. Přiznám se, že jsem toto nikdy neřešil, takže co to naznačuje? Kdoví, jak by to bylo ve skutečnosti, ideální by chtělo pravdivost měření ověřit třeba jiným simulátorem. Ke konci si stejně budu stavět testovací desku, ale před tím bych to chtěl co nejvíc dotáhnout v simulátoru, proto budu rád za každou sebe menší radu.

Web

(upravil hranatybraska 21. 11. 2015 14:29)

Re: Projekt LEVEX

Jj, taky se mi stalo, že jsem vylepšoval, vylepšoval a pak to porovnal s tím, co jsem začal a nebylo to zas tak výrazně lepší. Nakonec to skončilo tak, že jsem změnil topologii, odstranil tím dva aktivní prvky a celý se to ještě  zrychlilo a zkreslení šlo dolů..

Co se týče rozkmitu na diferáku, tak je jasné, že čím je menší rozkmit na aktivním prvku (vždy trochu nelineárním), tak tím se míň zkresluje zesilovaný signál. Hnát to však do minimálního rozkmitu na diferáku a dohánět to VAS asi nebude to pravé ořechové, ne? Proto se dává degenerace do diferáku.. já tedy nezkoumal přesně pozadí toho, proč se tam cpou, ale asi to kvůli něčemu bude. Pominu-li, že to někdo udělal poprvý a pak se to opisuje a nepřemejšlí (jako spousta věcí u elektronek).

Když bychom vyhrotili rozkmit na diferáku do malých hodnot, nebude tam dělat rutiku šum těch tranzistorů v diferáku?

Web

Re: Projekt LEVEX

Jak to bude ve skutečnosti ?
Když chceš věřit tomu, co nasimuluješ na výstupu, tak by jsi měl věřit i těm dílčím napětím, ze kterých to počítá smile

(upravil Vasi 21. 11. 2015 15:27)

Re: Projekt LEVEX

Věřit bych tomu i chtěl, takže se ještě pokusím s tím něco udělat.
Jen tak jsem si to zkusil u DPA220 a Symasymu.
DPA220: 480uV/1kHz, 600uV/10kHz a průběh signálu byl téměř jako čistá sinusovka v obou případech.
Symasym: 700uV/1kHz, 1100uV/10kHz. Průběh na 1kHz téměř jako čistá sinusovka, na 10kHz už to byl docela velký hnus.

Ještě jsem rozdílové napětí zkusil změřit jen při zapojheném VAS (bez budiču a koncáků), zpětná vazba také ze spojeného středu VAS a zatížené odporem 22k. Poté průběh napětí ideální sinusovka s rozdílem napětí 17mV/1kHz a 17mV/10kHz.

Web

(upravil Vasi 3. 12. 2016 21:26)

Re: Projekt LEVEX

Ahoj, po dlouhé době jsem si opět trochu pohrával s návrhem nového koncového stupně. V podstatě jsem zkoušel simulovat různá zapojení, které jsem zahlídl, případně se inspirovat vnitřním zapojením některých OZ.
Výsledek se zdá být na první pohled dobrý, ale když se podívám v diskuzi výše, co jsem řešil před rokem, tak je na vstupech diferáku opět asi docela malé napětí. Naopak, si myslím, že to docela pěkně potlačuje 2. a 3. harmonickou. Jasně, v reálu to může být úplně jinak, ale beru simulaci jako dobrý základ před tím, než se pustím do osazování. Pro jednoduchost zapojení po VAS.

Schéma:
http://www.levex.wz.cz/lva203/sch_dou_TPC.png

Frekvenční charakteristika:
http://www.levex.wz.cz/lva203/char_dou_TPC.png

Spektrální analýza:
http://www.levex.wz.cz/lva203/fft_dou_TPC.png

Signál na vstupech diferenčního stupně (1 kHz):
http://www.levex.wz.cz/lva203/diff-1kHz_dou_TPC.png

Signál na vstupech diferenčního stupně (20 kHz):
http://www.levex.wz.cz/lva203/diff-20kHz_dou_TPC.png

Web

(upravil hranatybraska 3. 12. 2016 21:50)

Re: Projekt LEVEX

Wow, nějakou dobu něco podobného nosím v hlavě big_smile Napadlo mě to při běhání. Jsem rád, že nemám uplně scestný myšlenky. Jen si říkám, že je škoda nevyužít signálu z diferáku v opačné fázi.. Tj.: Signálem z emitoru Q17 budit VAS do emitoru Q7 - a to samé v druhé půlce. Nezkoušel jsi to simulovat?

Jo a měl bych ještě otázku: Proč se pere Q8 buzený vasem se zdrojem napětí Q14? (To samé v druhé půlce.) Pokud je myšlenkou korekce chyby VAS, nešlo by to udělat nějak sofistikovaněji např s odporem a neznásilňovat k tomu i troch nelineární vstupní admitanci emitoru Q14? Pokud jsem uplně mimo, srry. smile

Jinak skvělý výsledky! smile Škoda že teď kvůli škole nemám čas to nacpat do simulátoru..  Pokud to bude mít příliš velké OLG, na což to vypadá, tak bych se toho nebál, degenerace to zkrotí.. a stejně tam nakonec nacpeš fety.. smile

Web

(upravil Vasi 3. 12. 2016 21:57)

Re: Projekt LEVEX

Měl jsem a vlastně ještě mám také tu myšlenku, že bych chtěl i signál v protifázi z diferáku, jenže, když odpory nejsou stejné, tak se to v tomto případě úplně rozladí, musel jsem R23 zvýšit na 22k, aby to začalo zase běhat, nicméně parametrově to pak vychází mnohem hůře. Nad tím ještě přemýšlím, jak té protifáze vhodně využít...

Ta Q8 je tam jen prevence proti nadproudu, kdyby se tam z nějakého důvodu objevil (normálně by samozřejmě neměl. Zatím je nastaveno omezení cca na 20 mA). Obvyklejší by bylo zavedení přímo do báze Q7, ale tu napájím momentálně emitorovým sledovačem, takže bych do báze musel dát alespoň nějaký odpor.

Díky, je to zatím jen taková slátanina, ale výsledky docela dobré. Kdybych měl spočítat hodiny nad odsimulovanými zapojeními, tak se asi nedopočítám... smile Byl bych rád, kdyby se našel někdo, kdo to odsimuluje i v něčem jiném a nebylo by špatné porovnání se známými zapojeními smile

Web

(upravil hranatybraska 3. 12. 2016 22:47)

Re: Projekt LEVEX

když odpory nejsou stejné, tak se to v tomto případě úplně rozladí, musel jsem R23 zvýšit na 22k, aby to začalo zase běhat

A což dát do emitoru Q17 další sledovač, který by valil emitorem do R11? tím by se to oddělilo a symetrie zůstane zachována (ba se ještě zlepší).

Ta Q8 je tam jen prevence proti nadproudu, kdyby se tam z nějakého důvodu objevil (normálně by samozřejmě neměl. Zatím je nastaveno omezení cca na 20 mA)

Po nějakých těch simulacích do kapacitních zátěží při vyšším slew rate ti můžu říct, že budeš rád za nadproud z VAS, který bude schopen dodat do budičů -> pro buzení/odbuzování koncáků big_smile Já bych se na limitaci osobně uplně vyprdl, dodnes jsem nepochopil proč ji tam Leach dal a jako ochranu kvůli destrukci VAS to neberu.

Byl bych rád, kdyby se našel někdo, kdo to odsimuluje i v něčem jiném a nebylo by špatné porovnání se známými zapojeními

Můžeš se mnou počítat, ale tak po vánocích. Jinak mám nasimulované/potuněné DPA110/220. Co se týče naježděných hodin, jsem na tom uplně stejně. A to nepočítám ten svůj lampáč..

Web

Re: Projekt LEVEX

Sledovač v podstatě nepomohl, snížil se proud přes VAS, tak jsem ho zase zvedl snížením emitorových odporů R11, ale chování není nikterak lepší.

Momentálně mám nastavený proud VAS na 11 mA. To hlídání nadproudu je tam jen pro jistotu, kdyby se z nějakého důvodu vybudil tranzistor Q7 více než je zdrávo, protože je momentálně buzen přes emitorový sledovač, takže v podstatě bez proudového omezení do báze. Ve finále bude ten nadproud zabírat třeba až kolem 40 mA, aby v případě potřeby mohl být proud VAS větší než těch 11 mA, ale ještě nebyl omezován nadproudovkou.

Už delší dobu spíše přemýšlím nad tím, jak udělat lokální zpětnou vazbu přímo ve VAS a nějaké vylepšení vstupního diferenčního zesilovače by se také hodilo.

Web

(upravil hranatybraska 4. 12. 2016 2:25)

Re: Projekt LEVEX

Tak mi to nedalo a jsem se hecnul a upravil jsem narychlo jedno moje kaskódový schéma na to tvoje. Jen se mi ještě nelíbil dělič pro kaskodu v diferáku opřený o emitory diferáku a zdroj proudu. Snižuješ si tak vnitřní odpor zdroje proudu. Ikdyž tu by snad stačily i ty odpory.. Jo a tu limitaci proudu jsem tam pro jednoduchost nedal. A protože nerad simuluju zesáky nekompletní (kvůli stabilitě), nacpal jsem tam klasický bipolar konec se sledovači a kliďákem 55mA. OLG nakonec s tou degenerací 100R není vůbec velký.

Vyšlo to takhle (pro větší klikni na obrázek):

Buzení kaskody z diferáku jednoduše:

http://www.imgup.cz/images/2016/12/04/1_THD.th.pngTHD:
http://www.imgup.cz/images/2016/12/04/1_CLOSE.th.pngUzavřená smyčka:
http://www.imgup.cz/images/2016/12/04/1_OLG.th.pngOLG:


Buzení kaskody z diferáku symetricky:

http://www.imgup.cz/images/2016/12/03/2_THD.th.pngTHD:
http://www.imgup.cz/images/2016/12/03/2_CLOSE.th.pngUzavřená smyčka:
http://www.imgup.cz/images/2016/12/03/2_OLG.th.pngOLG:

Jo a kompenzace jsou pro obě varianty stejný. Oceňuji jak jsi je vyřešil, fungují parádně smile (A konečně se neserou do diferáku).
Ta druhá varianta mi přijde rychlejší.
Záhadou mi je, proč je u obou variant stejné THD...
Trochu tápu ohledně vzniku poklesu OLG na nízkých kmitočtech..

Ohledně vylepšení diferáku si myslím, že už nic lepšího než jsi ty vymyslel nebude.
S tou linearizací VASu by to muselo být něco na způsob lokální error corection. Napěťová záporná zpětná vazba ne, protože ta snižuje výstupní odpor, což u VAS snižuje zisk, že.

Do celkovýho zkreslení kecá hlavně přechodový zkreslení koncovyho stupně, jestli máš do toho konce vymyšleno něco lepšího, co tak nezkresluje (myslim si že jo), tak super. Asi bych se soustředil na to. (Což takhle mosfet konec s error corection wink ) Jinak mi to pro obyčejný bipolární konec jak to mám já přijde pomalu jak s kanónem na vrabce smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Ještě jsem zkusil jen předek bez konce a ta jednoduchá i dvojtě buzená VAS má 0.000034% při plnym rozkmitu / 1KHz. Dvojitě buzená je mírně rychlejší, točí méně.

Už mi došlo, proč je stejný zisk obou variant, schválně, jestli na to přijdeš smile

Teď se budu věnovat škole, tak se k tomu dostanu po vánocích, jestli budeš chtít po tom mém dnešním malém šílenství tu smile

Web

Re: Projekt LEVEX

hranatybraska: díky moc za tvůj čas a zájem smile Není kam spěchat, já se to stejně budu minimálně do Vánoc pokoušet vylepšit.

Na to, že to je i s EF koncáky to vypadá poměrně dobře, čekal jsem to horší.
Jinak, jako konec obvykle používám zapojení takové jak máš i ty ve schématu, nic lepšího vymyšleno bohužel nemám. Ale docela jsi se strefil a tím, že jako druhá varianta se nabízí MOSFET s EC, ale s tím jsem ještě neměl tu čest smile

Co se toho diferáku týče, tak ještě existují různá zlepšení pro linearizaci, zkusím pohledat a aplikovat, ale už si nemyslím, že to nějak výrazně pomůže.

A co se toho stejného zisku týče, tak abych pravdu řekl, tak moc netuším, že by těmi odpory R12, R23 (v mém případě)?

Web

Re: Projekt LEVEX

Asi by mě víc trápil úbytek rozkmitu VAS od napájení, který je tady kolem 6V, než nízké zkreslení.
A zatímco zisk stupňů se násobí, tak zkreslení se sčítají. Nemá cenu precizovat nějaký stupeň, za cenu podstatného zesložitění, abych snížil hladká zkreslení 2. a 3. harmonickou, když to přeplácne koncový stupeň širokopáspmovým zkreslením, které musím stejně korigovat zesílením ve zpětné vazbě.
Mimochodem, to harakiri kolem proudového zrcadla differáku zvládne stejně dobře jediný odpor, který zavede  zv podle proudu VAS do paty toho zrcadla.

(upravil hranatybraska 4. 12. 2016 9:44)

Re: Projekt LEVEX

Danhard: Jistě myslíš tu verzi z dvojitým buzením diferáku, že?

Vasi:
Tím, jak se zavede signál v protifázi do emitoru VAS, se mu sice zdvojnásobí signál, ale taky 2x zmenší výstupní odpor -> pofackuje se to a zisk je v podstatě stejný.

No.. já už vím, že ten dvojitý VAS je naprd. Tak mě to trochu sejří. big_smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Ještě přemýšlím o verzi VAS jako proudové zrcadlo.
Nicméně, zatím to nedosahuje ani zdaleka tak dobrých výsledků jako předchozí schéma, jen je to poměrně rychlé.
Třeba to půjde ještě doladit, hlavně ten rozvoj harmonických....

Schéma:
http://www.levex.wz.cz/lva203/sch_kon3_TPC.png

FFT:
http://www.levex.wz.cz/lva203/fft_kon3_TPC.png

Char:
http://www.levex.wz.cz/lva203/char_kon3_TPC.png

Diff 1 kHz:
http://www.levex.wz.cz/lva203/diff-1kHz_kon3_TPC.png

Diff 20 kHz:
http://www.levex.wz.cz/lva203/diff-20kHz_kon3_TPC.png

Web

(upravil hranatybraska 7. 12. 2016 11:29)

Re: Projekt LEVEX

Ježišmarjá, takhle né, to není zrcadlo, to jenom budíš jednotranzistorový VAS do emitoru i báze..
to chce navázat trochu jinak! smile

A nastuduj si teorii operačních zesilovačů - Punčocháře - stačí obrázky, ať víš, co máš simulovat wink

Edit: Myslel jsem to ve vsi ucte, nechci te ani v nejmensim nasrat. Koukni na OLG, kriterium stability, atd..

Update 7.12.: Ještě jsem zkusil jiný přístup. Simuloval jsem samotný předek. Zmenšil jsem zsv celého předku 100x a stejně jsem zmenšil i budící signál, aby se víc projevila vlastní nelinearita předku. Na vstupu 10mV, na výstupu 64Vp-p. Jednoduchá varianta VAS měla THD 0.000027% a ta dvojitě buzená 0.000007% -  Což by všechno odpovídalo. Mám tu dvojitě buzenou kaskódu udělanou ještě trochu jinak. ALE jak to jsem to uzavřel tou celkovou zsv jak ji máš, na vstupu 1V a výstup 64V p-p, tak obě dvě varianty mají 0.000054% nezávisle na čemkoli. Pro uplnost dodávám, že zátěž VAS zůstala u obou variant 22k. Podezíral jsem, že je to kvůli velkému timestep, ale vůbec to na něm nezávisí, můžu ho snížit 100x a nic se nezmění. Na FFT vyleze druhá a třetí harmonická.

Zkus to u sebe, já se vzdávám. big_smile Hrotit to na takovýhle parametry je zbytečný, ale nejde mi to do hlavy. Třeba místní myslitelé budou vědět..
Ještě pořemýšlej nad ochranou tranzistorů proti saturaci..

Web

Re: Projekt LEVEX

Zdá se, že to máš stále v hlavě a neboj, nenasral jsi mě, nepovažuji se za žádného audio profíka smile
Já jsme tu tvou variantu zkoušel, ale můj simulátor se s ní nekamarádí, na výstupu nic není, zkusím to poladit, za nějaký čas třeba zase něco vymyslím...
2. a 3. harmonická je podle mě docela nízko, ještě by to chtělo doladit ten rozvoj ostatních harmonických, mohly by být klidně níž nebo aspoň postupně klesat, což se tu moc neděje :-/
Bez antisaturačního obvodu se to neobejde, ale to bude až jako finále.

Jinak souhlasím, lovit tisíciny procenta zkreslení je asi už zbytečné (snad pro dobrý pocit), rychlost je asi taky dostatečná, tak co vlastně zlepšovat?? smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Zjednodušit to smile