Re: Projekt LEVEX

Dobrých zesilovačů není nikdy dost ...  wink

Web

(upravil Vasi 31. 12. 2011 12:02)

Re: Projekt LEVEX

Tak díky. Dobrá, při chvilkách na tom zapracuju...
"Jednodušší" nebude, jsem zastánce celosymetrických zesilovačů a ty mají více součástek. Jiného než celosymetrického se ode mě asi nedočkáte smile
Složitost bude o něco málo větší než LVA101, takže žádná hrůza. Snažil bych se to nacpat na jednostranku, ale nejsem si jist, zda se mi to povede.

Celé zapojení by obsahovalo dobře dostupné součástky, tím hlavně myslím SMD tranzistory. Koncáky a nejspíš i budič by byly osazeny vývodovými tranzistory a tu by mohly vzniknout varianty.
1.) osadit budiče a koncáky nějakými BDčkami - tzn. cenově levnější varianta
2.) osadit budiče 2SA/2SC a koncáky 2SA/2SC, MJL apod. - cenově dražší, ale parametrově lepší

Pracovní název:  aumini50 smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Vasi napsal:

Jiného než celosymetrického se ode mě asi nedočkáte smile

Tím líp, nesymetrických zesů je dost.. wink

Web

Re: Projekt LEVEX

Miro, v tom případě se bude muset nechat udělat nový film, pokud jsi v BA200 dělal nějaké úpravy.

Web

Re: Projekt LEVEX

Vasi: nemáš z těch smd trandů do signálové cesty strach? já ty trandy od sebe pak nikdy nerozeznám a poznat co je to zač - výrobce apod leda tak z účtenky big_smile SMD odpory a keramika  v X7R či NPO 805 by to mohla dobře smrsknout..a zároveň je to ještě dobře pájitelný smile mě by takový projekt docela zajímal. člověk se ovšem s SMD nevyhne oboustranné desce a prokovům

Web

(upravil Vasi 31. 12. 2011 13:54)

Re: Projekt LEVEX

Já v práci dělám s SMD denně v práci, takže až takový strach z nich nemám, ale máš pravdu, že občas si to výrobci značí jak chtějí smile (U těch běžných se to většinou podle marking kodu dá dobře rozeznat).
Ale spíše se bojím toho oboustranného plošňáku, protože to už je jen tak na výrobu DPS u firmy a to nechci.
Kdyby to opravdu nešlo navrhnout na jednostranku, tak mě napadlo udělat s SMD alespoň univerzální mini destičku s differákem, která by se pak připájela k hlavní desce zesilovače.
Budu to muset vyzkoušet....

Web

Re: Projekt LEVEX

taky dělám v práci s smd, ale většinou maj ty trandy jen úkol sepnout a rozepnout jak zavelí mcu a tam vyhoví tme matroš big_smile cena oboustranky by nemusela bejt tak hrozná pokud by byl zes opravdu malinkej.. např 1/4 dm2 cca 100kč při 4ks destiček..:)

Web

Re: Projekt LEVEX

Oboustranná, prokovená, zamaskovaná vyjde na docela slušné peníze a hlavně započítání TPV. A pak už se vyplatí vzít více kusů, tím pádem dosti klesne cena na kus.
A to se mi nevyplatí, když to mám jen tak na "hraní".

Web

(upravil luta 31. 12. 2011 14:19)

Re: Projekt LEVEX

mrkni třeba na matron.cz u prototypu platíš jen za dm2 tj 360kč s dph (pokud od 2012 nezvednou ceny) smile já si tam nechávám dělat desky na diplomku, různé malé destičky s měniči a pak tam zkusím časem asi i něco s pga obvody na volume a nějakej jednoduchej DAC. když je víc prototypů, všecko se slepne do jednoho brd aby se pokrylo min. množství 1dm2 a pak se ty náklady dají i přežít... ve výsledku to vypadá dost profi smile

pokud se Ti to podaří jako jednovrstvé tak to bude lepší a doma vyrobitelnější souhlas smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Kluci,na SOT23-jku si nikdo doma fixkou desku nenakreslí,takže jedině fotocesta a tím pádem je hned počet potenciálních stavitelů omezen,protože fotocestu dělá doma málokdo. Já jsem klidně za SMD,vznikne z toho moc hezkej pidi modulek,se slušnejma parametrama a slušným poměrem rozměr/výkon lol

Re: Projekt LEVEX

Když se to udělá rozumně a na 1206, proč ne..

viz modul předzesu BV

https://i.postimg.cc/rdZp1GSM/2017688.jpg

Web

Re: Projekt LEVEX

Jó,ona se dá zapájet v klidu i ta 0805,ale holt už si fošnu člověk nenakreslí doma big_smile

(upravil luta 31. 12. 2011 14:49)

Re: Projekt LEVEX

kámoš kreslí fixem i tqfp cool má to v ruce big_smile jinak pouze ta fotocesta

edit:  1206 je fajn, že se dá dobře provést spoj i mezi nohama smd odporu smile ještě možná lepší dostupnost větších smd keramik nad 1uF

Web

Re: Projekt LEVEX

1206 je větší, lip se s tím dělá, líp se navrhuje deska, větší výběr C pro audio...ono když se to umi i vývodová 0204 je fajn

Web

Re: Projekt LEVEX

SOT23 i 0805 se dájí kreslit fixem, vypadá to teda nic moc, ale jako nouzovka to jde.
Souhlasím, byl by to plošňák s vyrobitelností asi jen fotocestou.
Většinou asi osazeno 1206, místy možná R0805.
Pokud by to byla jednostranka s cestami na horní straně, tak by se použili Al SMD kondíky pro filtraci napájecího napětí, jak jsou na desce, kterou zveřejnil reeb, ale ty také nejsou drahé.

Další věc je výstupní cívka. Zapájet shora nebo úplně vypustit....?
A konektory, které se dají zapájet shora? Faston? Je dobrý, ale asi by kazil vzhled desky smile

Jsem rád za vaše postřehy, uvítám další náměty...

Web

Re: Projekt LEVEX

Tak pokud to bude jednostránka,nechal bych kundíky vývodový nahoře s tranzistorama,ty SMD zas zabíraj místo.... Zapájený fastony moc nemusím,musí být kolem nich potom dost velká ploška,aby se při prvním zapojení/rozpojení nevytrhla měd z podkladu.... Já bych dal šroubovací,nebo potom naťukávací špičky. Ovšem dle vkusu každého soudruha.;)

(upravil Vasi 31. 12. 2011 16:03)

Re: Projekt LEVEX

Pokud by to byla jednostranka z cestami nahoře, tak nelze použít vývodové elyty, protože by je nebylo jak zapájet.
Druhou možností je jednostranka s cestami na spodní straně a koncové tranzistory na hliníkovém L-profilu, což nakonec asi bude lepší varianta už i kvůli emitorovým odporům.
O konektorech ještě popřemýšlím - projdu sortiment
Řešení projektu po mechanické stránce jsem nikdy neměl moc rád smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Nejen fotocestou, ale i nažehlováním toneru, není na to potřeba žádné spešl vybavení, mám už tu metodu docela vychytanou, jsem schopný vyrobit DPS, které se přesností blíží fotocestě. Přikláněl bych se asi k defiráku v SMD, zbytek v klasických vývodovkách. Co se týče mechaniky, tak asi šroubovaci svorkovničky a 2pin molex na přívod signálu. Tranzistory chceš dát na Lko? Nebo budeš dělat konstrukci jak u LVA202, DPA a pod? Možná by bylo lepší to udělat v oboustrance, pokud by bylo dost zájemců...pokud by to byl dobrý zesilovač (což si myslím, že rozhodně bude), tak bych si vzal dvě destičky.

(upravil Vasi 31. 12. 2011 16:52)

Re: Projekt LEVEX

Tento zesilovač bude mít desku udělanou odlišně oproti DPA či LVA202, to už by pak každý mohl volit jeden z těchto zesilovačů, pokud nebude dbát na na SMD.
L-profilu bych se až tak nebál, výhodou by byla snadná montáž, demontáž celého modulu.
Se zájemci o plošňák nelze počítat. Vidím to třeba u mé LVA202, je pravda, že samotný plošňák vyjde na nějaké peníze a to si člověk pak už rozmyslí, jestli rovnou nezvolit třeba DPA.
U tohoto zesilovače by možná byla situace odlišná, protože by byl určen pro širší okruh lidí, ale i tak...

Web

Re: Projekt LEVEX

LVA202 nemáš dokončený (nadproudovka), chtělo by to nějaké měření a zvukové porovnání...

Web