(upravil joži 31. 10. 2009 12:57)

Re: Projekt LEVEX

K tomu zosilnovaču čo oživoval Martin, asi by som mal len jednu vec, možno by nebolo na škodu zodvihnuť pracovne body rozkmitových tranzistorov, v tom osadeni ako mal Martin, je prud Rozkmitom okolo 6,8mA. Nakloko nema martin možnost zmerat SR tak je diskutabilne, či je potrebné naozaj dvihat ten prud, ak bude Rýchlosť priebehu dobra.

Ešte poznamka, volil by som iný sklon charakteristiky prudovej poistky.

Web

(upravil Vasi 31. 10. 2009 13:49)

Re: Projekt LEVEX

Ano Joži, máš pravdu. Zvýšit proud rozkmitem je jedna z věcí, kterou jsem měl na mysli tou revizí.

Web

Re: Projekt LEVEX

Kluci, zvednout proud rozkmitem je pro SR dobrá věc v momentu, kdy každý ze stavitelů použije součástky od stejného dodavatele a výrobce, jako autor prototypu. V momentu, kdy se někdo rozhodne některý post přeosadit něčím jiným je to bez dobrých znalostí a osciloskopu průšvih. Proto jsou zesilovače Aldax kompenzované tak, jak jsou, to znamená že SR ve V/us téměř nepřekračuje dosažitelné efektivní výstupní napětí.
Máme totiž ověřeno měřením, že jednotlivé dodávky BD139/140 od STM se liší nejenom rezervou Uceo, ale také mezním kmitočtem a to až o desítky MHz. Přišel jsem na to zcela náhodou při oživování SPV100P+ pro zákazníka, který si přál dodat sestavené a oživené moduly. Modul byl nad 20kHz relativně nestabilní, alespoň ne natolik, abych ho "pustil". Byla nutná drobná změna kompenzace, což se -opakuji- bez dobrých znalostí chování nf zesilovačů a osciloskopu nedá řešit.
Proto byla pro celou řadu modulů Aldax zvolena kompromisní kompenzace, vůči které by sice někteří "rychlíci" mohli mít námitky, ale naší zásadou je dodat zákazníkovi bezproblémově funkční a bezpodmínečně stabilní modul za jakýchkoli podmínek.
Co se týče zvuku modulů Aldax, to si musí každý vyzkoušet sám. Já nemůžu nezaujatě suplovat nějakou testovací komisi, ideální samozřejmě je, aby majitel Aldaxu mohl porovnat svůj výtvor s nějakým jiným takříkajíc přímo, tedy systémem A-B.
Nicméně z několika nezávislých zdrojů už máme signály /a projevilo se to i na prodeji/, že naše SPM250 převálcovaly zvukem a výkonem několikanásobně dražší a renomovanější stroje.

Web

Re: Projekt LEVEX

Vasi, jedná sa o Maykeeho návrh stovky, Ty už budeš vedieť aký, ste v kontakte.
Na meranie rýchlosti si musím spraviť alebo kúpiť generátor obdľžnika, bez neho je to naprd. Generátor sínusu mám do 10MHz, ten zos preniesol 1,6 MHz na výstup s poklesom na polovicu napätia ako na 1kHz. Sinclair, zmerali by ste tento zos dakedy keď prídem? Je to ale bastl, pri prvom pohľade je to na blitie...  Ďakujem

Web

(upravil Vasi 2. 11. 2009 16:39)

Re: Projekt LEVEX

Jo kurplme, vim uz o ktery zes se jedná. 1,6MHz je velmi slušný výsledek, ale možná bude potřeba ještě zpomalit kvuli překmitům, to se uvidí....
Ale jsem rád, že funguje a hraje, dělá to radost i mě.
Sinclair má pravdu, zkušel jsem dávno v rozkmitu originál Tesla KF469/470 a pak BF469/470 a chovali se úplně jinak, ten kdo se vyzná, ví co s tím....

Web

Re: Projekt LEVEX

2 Leoš: Ale ved ja ti nič nazazlievam, a ani nehodnotím Aldaxacke moduly. Sam vieš čo ludia dokažu aj s blbovzdrnými zosilnovacmi. Ale predsa by to bola skoda viz. napriklad vaša SPM 250, keby si dane zapojenie nevyšolíchal k čo najlepsim parametrom ake su možné. Potom je tam aj opodstatnenosť, že ten modul predavate len ako zostavneeny, s vyberanými polovodičmi. Takisto mal som možnost porovnat teslacke KFka a cinske BFka. ako vraví Vasi je to 100 a jedno. Tak prečo, ked to človek vie a má na to prostriedky, nevysolíchat aj tento zosilnovač tak, aby to malo excelentne parametre? Zasa nie všetko čo ma excelentne merania ma aj na posluch excelentny zvuk.  Snad len tolko odomna wink

Web

Re: Projekt LEVEX

Jelikož se tu stále objevují dotazy, typu "poraďte nějaký zesilovač s výkonem 50W", rozhodl jsem se, že navrhnu tranzistorový zesilovač o výkonu cca 50W. I já sám občas nějaký takový potřebuju. Jasně, můžu si zhotovit třeba mou LVA101, ale tento 50W by byl z běžně dostupných součástek typu BC,BD.
Topologie zapojení by vycházela z doposud nezveřejněné LVA202 (dosavadní testy se jeví velice dobře). Takže zapojení se bude zdát možná trochu složitější, ale pokud bude navrhnutý plošňák, tak si myslím, že by to nemělo dělat problém.
Jelikož bude výkon kolem 50W - vyřazuji nadproudovou ochranu, už i z důvodu, že mám v plánu zcela vynechat emitorové odpory výkonových tranzistorů.
Je to i takový pokus, co se dá vyždímat z obyčejných tranzistorů BC,BD.
Má to jen jeden háček. Nevím, kdy se dostanu ke zhotovení a odzkoušení modulu, proto klidně dám k dispozici schéma + plošnák, kdyby měl někdo zájem to vyzkoušet....

To je tak asi vše, jinak přeji štastné Vánoce smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Nápadu fandím, ale nadproudovku bych nevyřazoval. Je to pár součástek...
Přidávám se k přání hezkých Vánoc "o).

(upravil opamp 24. 12. 2009 8:31)

Re: Projekt LEVEX

Nápadu fandím, ale udělej 60-80W, ať nejsi nařčen z konkurence Velkému Bratrovi a jeho SPx smile

Web

Re: Projekt LEVEX

big_smile  Měl jsem v plánu použít jeden pár BD911/BD912 a z toho bych větší výkon než 50W radši netahal. Pro 60-80W už by musely být dva páry a to už se vyplatí radši něco z řad MJW,MJL. Proto těch 50W smile Konkurovat samozřejmě nechci...

Web

Re: Projekt LEVEX

Tak tam vrzni starce BD249-250, s těma to něco přes 70 do 4 dá...

Kromě toho jde o "ideální" výkon pro různé variace na téma reproduktory TVM smile smile smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Taky možnost. Pokud se nepletu, tak jejich náhrada je teď TIP35/TIP36. "Céčkové" typy mají Uce 100V. Ideální by bylo, kdyby ten výkon cca 50-70W odevzdal jak do zátěže 4ohmy, tak po zvýšení napětí i do 8ohmů. Protože ne každý používá 4ohmové repro. Naznačil jsi dobře, je to určeno hlavně pro TVM repro smile
50W/8ohmu by při 100V koncových tranzistorech neměl být problém, horší to je u budičů, jelikož jsem plánoval použit známé BD139/BD140. Byla by možnost použít MJE340/350, ale ty já moc nepreferuji. Další možností je použít BF471/BF472, ale setkal jsem se s nimi od kdoví jakého výrobce a od té doby je radši nepoužívám, i když jsou to dobré tranzistory.
Jedna z variací také mohla být, hlavně pro ty s větším množstvím KD607/KD617, ale tam bych stejně nemohl jít s napětím výš, než nějakých +/-30V.
Budu muset ještě popřemýšlet. Výběr levných a běžně dostupných tranzistorů je snad težší, než suprových a pěkně drahých smile

Web

Re: Projekt LEVEX

BFka Ti nedají potřebný proud, v žádném případě bych je jako budiče bipolárů nepoužíval. Ty debilní MJE tam klidně vrzni, když fungují dobře v DPA, proč by ne tady smile Jasně, mají jen 20 MHz místo cca 60, ale s 3MHz koncáky to nebude až takový průšvih. A jsou k mání všude. Případně 2SB649A / 2SD669A, které jsou excelentní, ale zase je nemají všude.

Myslím, že s BD249C/250C by to i do těch 8 ohmů s vyšším napětím mohlo chodit spolehlivě. Kousky, které jsem měl od Sinclaira, měly při 5V / 5A betu 50 (PNP) a 80 (NPN), čili poměrně slušnou.

Web

(upravil Vasi 24. 12. 2009 14:24)

Re: Projekt LEVEX

Jasně, BFka jsem myslel použít jen v rozkmitu. V budiči jsem chtěl použít BD139, ale pro jistotu (při použití koncáku s menším hfe) radši asi použiju něco v TO220 (Ic >3A).
2SB649A/2SD669A jsou výborné, ale už se moc nehodí do této kategorie zesilovače.
Takže když to shrnu:
Diferák: BC546B/556B,BC550C/560C
Rozkmit: MJE340/350, BF471/472, BD139/140 (vše v TO126)
Předbudič: MJE340/350, BD139/140 (opět vše TO126)
Budič: BD241C/242C, BD243C/244C, BD911/912, BD711/712 (TO220)
Konec: BD249C/250C, TIP35C/36C, BD911/912, BD711/712 (TO218 příp. TO220)

A když o tom tak přemýšlím, tak by to šlo celé osadit i nějakými ultrarychlými tranzistory. Takže může být koncipován ve dvou rozdílných variantách smile

Web

(upravil opamp 24. 12. 2009 14:46)

Re: Projekt LEVEX

Vasi, víceméně děláš to, co jsem chtěl vrhnout mezi lid někdy loni a pak nebyl čas smile Díky Ti za to. I já uvažoval o "low-cost" a "ultra-fast" verzích.

Já to ale pojal jako ultrajednoduché, vstup byl "singleton", v rozkmitu jediné BFko, místo proudového zdroje bootstrap... Přesto to v simulaci ukazovalo max. 0,1% na 20 kilech a chodilo to do asi 200kHz!

Diferák klidně BC546/556, ať nemusíš řešit Uce. Rozkmit jistě BF. Předbudič teoreticky není ani nutný, pokud rozkmitem proženeš aspoň 10-15mA. Získáš něco málo na výstupním výkonu (o jedno Ube smile) a kupodivu to "nahoře" nebude o moc víc kreslit.

Ale jak Tě znám, chceš to udělat celosymetricky a pořádně smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Vidím, že mě docela znáš...
Je to tak, dělám jen celosymetriky, nač to dělat jednoduše, když to jde složitě smile A ten předbudič se mi vždy vyplatil a nějaký ten voltík dolů vem čert. Obzvláště při použití BDček se podle mě vyplatí.
V diferáku bude zdroj napětí. U LVA101 jsem ho vypustil a teď se mlátím do hlavy, že jen kvůli tomu ho nemůžu použít na plný výkon do 8ohmů.
Ano i s ultralehkým zapojením jdou občas dělat divy...

No uvidíme, co z toho nakonec bude....

Web

Re: Projekt LEVEX

Přemýšlím, že projekt zesilovače s tranzistory BD apod. pozastavím/zruším. Vede mě k tomu to, že na internetu je spousta obdobných zesilovačů, takže proč se s tím piplat, když už je v podstatě všude k mání - asi s jinou topologií, ale to začátečníky stejně až tak nezajímá.

Část myšlenky mi ale zůstala (asi už to nebude pro úplné začátečníky) a láká mě zkusit navrhnout pokud možno co nejmenší zasilovač s co nejlepšími parametry. Rozdíl je v tom, že by byl osazen z většiny SMD, krom koncáků a možná budičů (SMD by vyšly na pakatel). Výkon tak 50W - na takové nenáročné hraní, jako alternativa třeba k LM3886.
Mé projekty nejsou rozšířené, proto se ani moc nesnažím konstruovat nové, já mám pro sebe vyrobené a jsem spokojen. Výše zmíněný by byl jen takový "pokus".

Web

Re: Projekt LEVEX

Určo se do něčeho pust Vasi, když se na to Opamp  vybodl smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Při chození do zaměstnání na to občas ani moc není chuť a nebo jen při chvilkách, takže se projekt většinou protáhne.
Takže jestli se to vůbec vyplatí na tom pracovat, když si to pak postaví 2 lidé smile
Mám v plánu ještě 2 konstrukce, které ale nespadají do audiotechniky.

Web

Re: Projekt LEVEX

Já budu třetí, pokud by jsi navrhl pěkný, jednodušší, symetrický zesilovač o výkonu tak 50-70W, tak by to bylo super. smile