Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Stereo zosilňovač SPV 100P

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 51]

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

tak ,už to mám nejaký ten piatok zložené a s tým brumom je to fakt trošku problém. Pokiaľ som to mal ako dual mono, bolo úplne TICHO. Teraz keď to mám z jedného toroidu tam brum spoločne zo šumom počuť je.
Trošku som sa s tým skúšal hrať, napríklad som dal do série zo signálovou zemou 10R odpory,priamo na cinch konektory a bolo to ešte horšie. Najviac pomôhlo prepojenie zemí, na cinch konektoroch kúskom drôtu. Stále to však nieje ono.  Premýšlal som odeliť signálovú zem 10-15R odporom, podobne ako to je v zosilňovači čo dolaďovali Sinclair s Betaronom, ale nechcem zatiaľ moc do tých dosiek špárať ak by sa to dalo vyriešiť aj inak ?

Ešte taká otázka. Zemné slučky sa prejavujú len v zapojeniach kde tečú väčšie prúdy, resp. kde vzniká malý rozdiel potenciálov napr. veľký prúd tečúci zemou od toroidu a maličký ktorým ide signál ?

Dík zatiaľ,ak bude potrebné spravím aj foto.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

to:Bobisek-máš to v pořádku.Nenech se otrávit nejapnými poznámkami o nádražním rozhlasu! Nepochybuji ,že
¨brumy¨odstraníš při dodržení zásad zemění a vedení signálových cest-viz  starší související vlákna.
to:¨VIP¨Nechápu jak někdo takto označený může do světa vypustit nesmysly typu nádražní rozhlas, nic přínosného
neříct a pouze stylem já genius ¨ztrapnit méně zkušeného kolegu. Jen tak mimochodem-100W konec *2  při poloviční účinnosti použité prac.třídy mně vychází 400W. Není nic smutnějšího než koncák limitovaný napájením a
namachrovaný VIP ,kterému unikají základní danosti. Aby nedošlo k mýlce- nejsem zastáncem ždímání výkonu
nadoraz. Sp-čko je poctivě navržený konec  s dostatečným počtem pouzder a jmenovitý výkon dává levou zadní.
Při použití obvyklých ochran není nutné ani žádoucího ho omezit napájením. Spíše je třeba se zaměřit na vlastní omezenost, ta je nejvíce limitující. 100W*2 není zvláště při použití méně
citlivých soustav-běžné-výkon nijak nadměrný.Takže asi tak.

(upravil jean 7. 3. 2009 20:30)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

e-man, ten označený vie o zosilňovačoch možno viac ako upupa epops.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

e-mane, podobnej problém se tu už jednou řešil. Chvíli jsem to měl v tlapách, bručelo to jak kráva ať jsem dělal co jsem dělal. Nakonec si ten zesilovač nechal poslat sám sinclair a už několik let jej chudákovi majiteli "opravuje", zatím (pokud vím) mu jej ještě neposlal zpátky.

Takže, buď tam nějaký problém opravdu je smile anebo je to celý nějak jinak smile a pokud jde o danharda - co přínosného jsi řekl Ty?

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

to:Opamp- Myslím, že odhlučnění zesu se tu i jinde řešilo. Nemá cenu někoho vodit za ruku- nejcennější je se k
řešení problému dopracovat sám. Bobišek to zvládne, věřím v jeho potencionál. Přínosné je třeba upozornit na to,
že někdo bezpochyby znalý se omezí jen na negativistické plky. To 0,5kW trafo ,pokud je dobře navržené a namotané bude mít rezervu ve výkonu a je přesně na svém místě. Bude to ,co mají rády ženy-tvrdé.
Pokles napětí bude malý a to se vyplatí! Jinak díky za příspěvky o operácích ,s chutí jsem si je přečetl.

(upravil BV 8. 3. 2009 8:33)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

e-man
Nakresli si blokovú schému, kde sú na jednej strane spojené kanály na zemi zdroja, na druhej strane na vstupnej zemi. Nech robíš čo chceš, smyčka (cez ktorú tečú minimálne -ak je všetko inak dobre- indukované rušivé prúdy)tam je ako vyšitá. Pri tejto koncepcii (spoločné trafo)to bude vždy kompromis. Minimálne rozdelený sekundár, ak nie samostatné trafá.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Sranda je, že ty mý blbý moduly s LM3886, kde jsou ty pitomý 10R odpory mezi signálovou a výkonovou zemí, tenhle problém nemají, i ze společnýho trafa jedou bez brumu. Jenže u SPV by to znamenalo značnej zásah do desky.

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

10R odpory sú z núdze cnosť, niečo vyriešia, ale viac zhoršia...Nie je to dobré riešenie.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Ideální při této koncepci je, když mají obě poloviny zemní smyčky stejnou délku a stejný odpor, líp se to kompenzuje. Ti šťastlivci, kteří mají dva konce a jedno trafo a nebručí jim to, měli kliku právě na shodný odpor a délku polovin smyčky. Takto vytvořená smyčka nesmí také obepínat /ze dvou stran/ transformátor, jinak je to citlivý na pohyb okolo trafa. Něco se dá vykompenzovat i natočením toroidu.

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

BV-Bezvýhradný souhlas. to trafo je zřejmě nevhodné pro  tuhle aplikaci, ale použitelné k pohonu 1*200 W.(300)
Je asi na Bobiškovi ,aby zvážil návrat k ¨dual mono" ,které je z hlediska odstupu nejvhodnější.

(upravil sinclair 8. 3. 2009 13:40)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

No, aby bylo řečeno všechno, tak musím uvést, že Bobíšek s tím chtěl cenově asi vymrdat a objednával si trafo pánbůhvíkde.
Originální trafa Aldax Tr2B mají totiž dva galvanicky oddělené výkonové symetrické sekundáry, takže tam nic podobného nehrozí.
Ale jak jsem řek - Bobíšek s tím chtěl vymrdat, ušetřit /trafo z Aldaxu se mu asi zdálo drahé/, tak teď to pro změnu vymrdalo s ním.
Dobře Ti tak, šulíne. Poučení pro všechny další. Myslíš, že trafa v Aldaxu nabízíme jen tak pro srandu králíkům ??

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Všetko to bolo tak, že som to mal v kastli ktorá vyzeral ako "ogàcaná" . Nemám rád bastle typu "čo dom dal", tak som to prerobil komplet od základu. Na trafo bola celkom výhodná ponuka, tak som ho bral. O tých slučkách som premýšlal hneď, no ma nenapadlo že sa to prejaví až natoľko. Predtým keď som mal samostatné trafá to bolo bez brumu, šum bolo počuť tak do vzdialenosti 5cm od výškača /cca 90db/1w/ . Teraz ľavú stranu počuť tak do 20cm a pravú aj pol metra sad ja to ešte rozoberem, premýšlal som že zoberem štvorku vodič a prepojím zeme tých modulov navzájom.No uvidíme smile
Sinclair, v tom máš pravdu. Ja som ale rád že mám tento toroid, ten z aldaxu by ma vyšiel raz toľko, je lepší ale toľko ečiek by som už na to nemal.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Leoši, když už jsme u toho šulínování: jak se pozná, že to trafo má dva galvanicky oddělené výkonové symetrické sekundáry, když v popisu stojí toto ?

ATr2B 1.690 Kč
AUDIO Toroid pro 2xSPV100, 250VA, 2x30V, dva pomocné 22V, d=124mm,v=60mm

Zásadní blbost zapojení jsem tu už řekl : "Takže společný vinutí pro oba zesilovače, usměrnění a filtrace až na koncích, propojení zemí drátem po kterým jdou nabíjecí špičky usměrňovače."
A právě úbytků nabíjecími špičkami usměrňovače se nijak nezbavíte.
Nutno podotknout, že bez vybuzení je odběr malý, obě větve napájení stejně zatížené a v důsledku teče tím kusem země od středu trafa k středu kondů jenom proud daný nesymetríí trafa.
V momentě kdy vybudíte jednu půlku zesilovače signálem nízké frekvence, tak se to projeví nesymetrickým zatížením zdroje a na tom kusu drátu drátu to vyvolá úbytek v desítkách mV, který se díky zemní smyčce přenese na vstup obou kanálů.

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

zaujmave co vsetko ovplyvnuje vysledny efekt

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

pôvodné TR2B spred dvoch rokov čo mám ja má jeden výkonový sekundár. ale nebrumí mi to smile
dneska u jeana s rovnakým trafom sme laborovali,a  v jeho prípade to brumí....

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Danhard- díky za reakci. Ted´je to jasný.

(upravil jean 9. 3. 2009 10:10)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Sinclair ja mám origo trafo TR2b a má len jeden sekundár a mám z toho nádražný rozhlas.. Ja to mám ako riešiť, to mám znova kúpiť nové trafo? Tiež sa mi to spája iba v mieste zemí na vstupe a v mieste napájania. Oddeľovacie trafo na vstup tento problém nerieši?

(upravil sinclair 9. 3. 2009 10:35)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Ano, dvě vejce 3AN670 07 tento problém zcela a bezezbytku řeší. Ale pozor - nespojovat do společné země jeden konec sekundárních vinutí - to by mělo stejný efekt, jako při spojení zemí bez traf.
Spojit-vytvořit společnou GND je nutné až po transformaci, tedy na primárech. Případně vůbec nespojovat a získat tak elegantně zcela tichý zesilovač se symetrickými vstupy. Pro méně chápavé mohu namalovat.

Web

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

Šak to chápem, ako zapojiť tie trafá, len ich nemám kde kúpiť sad-

(upravil sinclair 9. 3. 2009 10:45)

Re: Stereo zosilňovač SPV 100P

No vzhledem k tomu, že jde o trafo Aldax ještě s jedním vinutím, dostaneš vejce se slevou u mě.
/alebo po vajciach, ako chceš smile/

Web

Příspěvky [21 až 40 z 51]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Stereo zosilňovač SPV 100P

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£