Téma: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Před týdnem jsem téměř za hubičku sehnal zesík AIWA XA-005 ( http://img410.imageshack.us/img410/4863/e2033lb3.jpg ). Nakouknul jsem dovnitř a jako koncáky jsou tam originál Toshiba 2SA1264/2SC3181 ( http://www.datasheetcatalog.org/datashe … 352_DS.pdf http://www.datasheetcatalog.org/datashe … 322_DS.pdf ) a u zdroje filtrační kondy Nichicon 6800u/50V na větev. Hraje dobře, zpracování je solidní, ale mám pocit, že při výkonových špičkách dost zkresluje (nesymetrická limitace?).


Jako laik bych měl několik otázek:

1. Chtěl bych vyměnit filtrační kondy, bude stačit 10000u na větev pro tyto účely? Nevíte někdo, kde by se daly sehnat slušné kondy s
kapacitou vyšší než 10000u (12000u, 15000u, 18000u)? Stačilo by na 50V. Nippon tyto kondenzátory dělá, ale nevím kde je sehnat po
kusech.

2. K odstranění nesymetrické limitace by samozřejmě dopomohl i lepší transformátor. Mám doma dva stejné 2x29V, mohl bych je zapojit paralelně místo originálního? Jak moc se může lišit napájecí napětí od původního zdroje, aby to nedělalo problémy?

3. Přemýšlel jsem i o výměně tranzistorů za novější 2SA1943/2SC5200 ( http://www.datasheetcatalog.org/datashe … a/3176.pdf http://www.datasheetcatalog.org/datashe … a/3228.pdf ). Je to možné? Bude výkon vyšší při stejném napájecím napětí? (Uce a Ube u 2SA1264/2SC3181 je -120/120V, u 2SA1943/2SC5200 -230V/230V, kolektorový proud je u původních -8a/8A a u nových -15A/15A, hfe typicky u původních 75 při Ic=4A a u nových 60 při IC=7A viz. Datasheety). Které parametry by měly sedět, aby bylo možné výměnu provést?

Předem díky za rady.

(upravil sinclair 5. 2. 2009 16:53)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Tak zaprvé:
zkreslení při výkonových špičkách nikdy není způsobeno nějakou nesymetrickou limitací, ale prostým nedostatkem výkonu, způsobeným měkkým zdrojem.
Prostá výměna elytů nic neřeší a navíc ta výměna za mnohem větší je spojena s dalším rizikem, o němž bych se tu ale tuze nerad šířil a jež je příčinou mnoha destrukcí "tuněných" zesilovačů, pokud na to dotyčný nepamatuje, či to prostě neví.

Zadruhé:
Je otázka, jak velké elyty tam vejdou, protože každý je jinak velký /v průměru/ a nemusí tudíž vejít do desky. U 6.800/50 předpokládám průměr 30mm a tam moc velký výběr stejně není-otázkou je, zda do desky vejdou i kýble s průměrem 35mm, to už by bylo veselejší.
Mám tu poměrně kvalitní kondy vyráběné přímo pro NAD s kapacitou 22.000uF/63V, jsou to už slušný macky s průměrem 35mm a výškou tuším 80mm, jejichž použití ale předpokládá řadu dalších úprav.
Tady je máš, krasavce :
http://sweb.cz/servisdok/elytyNAD.jpg

Zatřetí:
Měnit transormátor je značný zásah do přístroje. Originální transformátory na jádrech EI jsou většinou stíněné a konstruované tak, aby co nejméně ovlivňovaly své okolí. Výměnou za transformátor /či dokonce dva/ by bylo možno získt sice o cosi vyšší výkon, ale také hlavně hodně zhoršený odstup, protože "obyčejné" transformátory mají značné rušivé pole.

Začtvrté:
Výměna výkonových tranzistorů rovněž v tomto případě nepřinese ani watt výkonu navíc, výkon je dán napájecím napětím a zatěžovací impedancí.

Myslím, že bys měl s úpravami toho přístroje počkat minimálně do doby, než ti budou jasné doslova základní věci a vztahy z nf techniky - v opačném případě se dočkáš dokurveného přístroje a nasranosti na vlastní blbost. Už jsem takto doničených přístrojů dával dohromady několik a nebyla to zrovna příjemná zábava - blbci jsou značně vynalézaví.

Web

(upravil little 5. 2. 2009 16:58)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Souhlasím se sinclairem. Tuning zesilovačů rozhodně není tuning jako PCčka. Jakmile něco změníš, je hodně velká šance, že se něco pokazí. Jednotlivé části zesilovače jsou spolu provázány takovým způsobem, že pouhou změnou tranzistoru můžeš zapříčinit rozkmitání a následnou destrukci budičů a klidně i koncových stupňů. Být na tvém místě, svěřím přístroj na tuning někomu, kdo tomu opravdu rozumí a ví, co dělá. Takovým odborníkem je třeba sinclair. Viz výše. Nebo danhard. Viz níže. smile

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Leoši nějak si mě předběhl smile
Zkráceně bych řekl, neser se do toho když tomu hovno rozumíš !
Nemá cenu něco "tunit" za každou cenu, zvláště když skutečne nevíš co a proč děláš.

(upravil erwinmaxx 5. 2. 2009 17:18)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Za blbce se nepovažuju, jsem vystudovaný a pracující informatik, ovšem z nf techniky mám znalosti jen minimální, to jo. Jestli chceš, můžu ti dát lekce z administrativy sítí velkých korporací, pak budeš taky "blbec". Kdybych ty znalosti měl, tak sem nepíšu.

1. Co se kondů týče, jsou tam 35mm a ještě dost velká rezerva. Asi chápu, co by mohl být problém příliš velkých kondů, příliš vysoké proudy při jejich nabíjení by mohli odrovnat zdroj, je tak? A ty NADy, 22000, to už je moc, ne?

2. Nejsou to obyčejné trnasformátory, jsou vytažené z pokažených receiverů pro domácí kino a jsou tudíž odstíněné.

3. Myslel jsem si, že to tak je, ale původní 2SA1264, v této aplikaci se svými 70W do 4ohm bohatě stačí.

Ale i tak díky.

P.S. Nejde mi vyloženě o tuning, ale rád a hodně poslouchám hudbu, kde jsou pořádný "kopáky" v bicích a chtěl bych aspoň trochu slušný poslech, tj. aby to stíhalo i proudové špičky. Výměna tranzistorů je kravina, to uznávám.

(upravil sinclair 5. 2. 2009 17:23)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Je možné za částku, odpovídající max. jednomu pracovnímu dni tvé práce z toho přístroje udělat něco, co ti s tím kopákem vykope díru do hrudníku.
Ale všechno chce svoje a já tu fakt nejsem ochoten rozepisovat, co-proč-jak.
22.000uF není tak moc, tyhle kondy jsou např. v zesilovači NAD C352 a C372.

Web

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

A za kolik bys ty kondy prodal?

(upravil little 5. 2. 2009 17:42)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Já ti nevím člověče. Sinclaire, normálně je tomu volovi prodej. Až se mu z toho zesilovače zakouří (oba víme proč) tak mu to snad docvakne. roll

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Je užásné jak na tomto fóru všichni jenom ponižují a nadávají, ale že by mi někdo dal kloudnou radu... Ano, můžu si koupit nový, výborný zesilovač nebo nechat vytunit odborníkem, ale:

1. Proč dávat peníze, když ho používám pouze v přechodném bydlišti a dostal jsem ho za flašku vína.

2. Mám rád, když si něco můžu udělat sám. Kdyby jste byli tak laskaví a aspoň mě navedli na nějaké téma (problém výměny kondů za větší), které si mám v literatuře najít, rád se přiučím. Nejsem zas takový vůl, jak tady vy všichni píšete, prostě mám jiné oblasti zájmu, než nf techniku. Vy taky nerozumíte např. lyžím...

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

erwinmaxx: littla si nevšímej, pořádně neví nic, ale do všeho blbě kecá. Jeho existence na tomto fóru je opravdu zvláštní - nikdo ho nebere vážně, je neustálým terčem posměšků, ale evidentně mu to vůbec nevadí - zvláštní nátura.

P. sinclair je zase jeho přesný opak - troufám si tvrdit, že jedna z našich největších kapacit z oboru. Taky jsem u něj měl zesilovač, vrátil se mi cca za týden a za tuto relativně krátkou dobu odvedl sinclair zatraceně dobrou práci. Proto pokud ti na tom zesilovači aspoň trošku záleží, neboj se mu ho poslat.

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Já vím, ja Sinclaira uznávám. Ale mám rád do it yourself... Mám to jako hobby. Rád se přiučím.

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

1. proč to celé tuniť???
2. oprava/vylepšovanie NF techniky nie je práca ako informatikova- prečítam si manuál a idem.
lyžovať sa tiež nenaučíš podľa návodu v knihe.
rovnako, aj ja si rád opravím veci, ale nestojí mi to za ten čas a nervy v mnohých prípadoch. že viem opraviť žigulík a viem jazdiť na motorke neznamená, že viem opraviť mercedes, že

Web

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

redyuri: to je jasné. No, mám tak trochu i pocit, že ty původní kondy jsou vyteklé, na DSP je kolem nich podivné šedé cosi, i na zvuku je to znát, při proudových špičkách je zvuk hodně málo "přesný", málo dynamický. A když už je budu vyměňovat, proč tam nedát větší? Já ten čas a nervy na to mám. Jaké úpravy by bylo potřeba provést, abych tam mohl dát větší? Usměrňovací můstek? Aspoň nějaký link nebo kapitola?

Díky.

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

ber to ako opatrnosť z našej strany, nie je dobré dávať veľmi výkonný motor do slabej karosérie trabantu(obrazne). ten kto to vyrobil, vedel, prečo to tak robí.
ak sú vytečené, dobré nahradiť pôvodnou či MIERNE väčšou kapacitou, samozrejme minimálne na rovnaké napätie, a rovnaké alebo vyššie teploty.

Web

(upravil sinclair 5. 2. 2009 18:42)

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Tak to se budeš muset obrátit jinam, ze mě zdarma rozumy nevytáhneš /ostatně i já jako běžný uživatel platím ajťákům kdejakou píčovinu a půlhodinu, že/ a pokud si necháš poradit např. od littla, kterej už zkurvil nejeden zesilovač, tak si následky poneseš sám.
Na údržbu sítě a údržbu mých kompů mi sem chodí opravdový machr, kterého ještě nic nepřekvapilo, vždycky všechno našel a spravil a kterej účtuje za každou načatou půlhodinu 300Kč. To jsou sazby, o kterých se nám, nf servisákům může jenom zdát...
Ty kondíky ti klidně prodám, není na ně zbrojní průkaz, i když by měl být.
Ne všechno lze dělat DIY, i když to na první pohled vypadá strašně jednoduše.
Zlomenou ruku z lyží by sis taky rovnal a sádroval DIY ???
Dokurvenou řídící jednotku z auta budeš taky opravovat DIY-dyť v ní skoro nic není...???
Proč si myslíš, že zesilovač a jeho obvody jsou tak jednoduché, že to zvládne i informatik bez jakékoli praxe a znalostí z oboru ??? Že je to "jenom zesilovač"?? Proč myslíš, že "jenom"?
Dyť komp je taky "jenom" bedna plná čipů, nic víc, žádná věda. Ale přesto do toho nelezu, PROTOŽE TOMU NEROZUMÍM.

Web

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Dismembered: Little je neco jako maskot...

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Á, pán je ekonom.
Nikdo tě za blbce neoznačil, to ze sebe dělá každý sám.
Jestli máš zájem, tak ti můžu dát do pošty 2x 6800u/50V/105C/KMH-Nippon/D25x50 á80Kč, nebo 2x 6800uF/80V/105C/KMH-Nippon á100Kč.

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

Mě se čím dál víc líbí jak lidi co si fakt vydělávaj a maj baráky za miliony, potom maj vypláznout 40kč za nějákou blbost a tejden přemejšlí, jestli se jim to vyplatí nebo ne. Že oni by radši sami a to a tamto..
Nad tímhle se vždycky usměju, protože já jako obyčejnej člověk co studuje a prachů má tak akorát na přežití, nedělá problém našetřit pár tisíc na opravu zesu u sinclaira, ale člověku co je guru jaksviň dělá problém vzít litr k tomu hodit dvě krabky cigár a poslat to k sinclairovi na opravení a ovonění tabákem. smile

Re: Jak zlepšit? AIWA XA-005

2 Sinclair: Já ty kondy vezmu, už jsem ti psal na mail.