Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Autohifi » Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Zdravím vespolek. Už dlouho dobu ve mně zraje myšlenka na nějaký subík do auta. Jsa limitován prostorem a minimem zkušeností měla by to být "co nejmenší", spíše uzavřená ozvučnice. Velmi mne zaujal zde uveřejněný projekt člena Michala viz http://audioweb.cz/vase-michal2.htm ve druhém vývojovém stadiu s měničem Peerless 10" XXLS. Původně jsem byl rozhodnutý pro SW Helix W10 http://www.audiotec-fischer.com/pdfs/Woofer_W10.pdf, ale ten Peerless mně nahlodal. Neslyšel jsem ani jeden, cenově vyjdou +/- stejně, parametry jsou obdobné, Helix má asi vyšší zatižitelnost (u Peerlesse  jsem ji nedohledal, ale Michal to uváděl v jiném threadu). Zesilovač bude resp. je DLS CA23 v můstku (dle výrobce 400W RMS @ 4 ohm). Rád bych slyšel váš názor na tyto kombinace.

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Zatížitelnost mají oba stejnou. Peerless má skoro dvojnásobnou Xmax a rozvinutí závěsu skoro 5cm. Helix má při nižší fs a qts větší vasm bude potřebovat o fous větší bednu. Těm 15L doporučení moc nevěřím, ale asi by šlo.
A obecně mám tenhle helix zafixovaný jako SPL (respktive ne SQ) záležitost, jak je to opravdu nevím. Já bych do něj ty peníze nedal.

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

No, já mám hlavně obavu, abych toho Peerlesse neodkouřil. Přeci jen ta jeho impedance ... Myslíš, že vhodným nastavením subsonicu resp. LPF by se dalo "oblastem pod 3 ohmy" vyhnout?

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Michale, do SPL ma hodne daleko, Fischer si na tlakarinu nehraje. Asi tezko mel nekdo moznost primeho porovnani, ale podle toho, co psal Michal, bude Helix o dost "tvrdsi".

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Fisher/Helix si na tlakařinu nehraje to máš pravdu, ale spousta lidí co mají Helix si myslí, že ano a na tlakařinu si hrají.
XXLS neodpálíš, pokud máš rozum. Teplelně snese odhadem 500w (O 600W výrobce uvádí: Beyond thermal limit) a 300W považuje za normální. Prostě nevidím důvod to hnát takhle vysoko. Napájím ho 150W z pátého kanálu audisonu a nedostatek basů od malého výkonu zesilovače rozhodně necítím.
Ohledně mých sympatií Helix vs. Peerless mám jasno. Jelikož Fischer (Brax,Helix) je pjůr hárkór autohifi a peerless má autohifi v podstatě jako doplňkové zboží, bude vývoj u obou firem směřovat jiným směrem a ten směr u Peerlesse je mi bližší...

Co kdyby ti toho peerlesse nabídl někdo pod značkou Xetec za dvojnásobnou cenu... To by bylo hustý repro, viď. smile

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Konkrétně tohohle peerlessa bych do obýváku nedával. Je to autospeciál (nízká impedance, vyšší Fs) a na obývákové aplikace máš k dispozici 10" i 12" a od každého speciální verzi do uzavřené, basreflexu i do XLS pasívu. To už si vybereš, ne? smile Rovnou v té tabulce je odkaz na Appl. Notes, kde je doporučené použití dané verze.

http://www.tymphany.com/products_Peerless.html

stačí si vybrat. smile Jediné u čeho nejsou appl notes jsou ty verze z Al membránou, ale předpokládám stejné použití jako u těch "obyčejných".

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

No, tak 10" jsem doma neměl a v uzavřené taky ne- jenom v autě. Mě by ho bylo doma v uzavřené asi líto...

(upravil Zbynek750 11. 6. 2007 11:23)

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Ze s Helixem (prevazne nizsi rady) nekdo rad dela bordel, za to vyrobce nemuze. Jsou borci, co si i s Audio development hraji na max. SPL.

Mimochodem, Brax dela i home-hifi smile menice Peerles najdes nejen u Xetecu (kterej uz stejne skoncil a byl to z vetsi casti prekupnici, pokud vim tak jen konstrukce nekterych zesilovacu byla jejich), Scan Speak dodava svoje tweetry taky vsude mozne, Seas, Morel atd. to samy. Pochybuju, ze by v home-hifi si vsichni delali jen svy komponenty, je to stejny.
Pokud ta posledni veta prispevku 10:17 mela bejt na me, tak si takove pripominky nech pro sebe, prosim te.

Re: Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Neber to tak osobně, myslel jsem to jako dokreslení toho, co jsem tím chtěl říct. Tos doufám pochopil, nemám potřebu tu někoho prudit. Neboj.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Autohifi » Peerless 10" XXLS vs. Helix W10

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£