Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » jaky zesilovac na 4ohm

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 41]

Téma: jaky zesilovac na 4ohm

dobrý den,
potřeboval bych pomoct, schaním zesilovač na 4ohm staré tesly. Chtěl bych reciever 5.1, protože mám udělaný bedny 4.1 centr zatím nemám. Zatím to hraje na zesilovači z genius home theater 5005, ale u nich je špatná propust nizkých kmitočtů do sloupů. Takže jaký reciever by jste mi doporučily? Jde jen o to že potřebuji do 4ohmu dnes je vše převážně na 8ohmů, stačí mi nějakých 30w sinus na kanál. Subwofer mám s 8604 a tam sem myslel že bych dal zesilovač aldax sps50 to by mělo stačit ne? A ještě musí tam být ten sub junior když reciever by měl výstup přímo na subwofer? díky za radu, pokud je to uplná kravina tak mi to řekněte, ale když ty tesly mám na stereo zesilovači se zvukem sem spokojenej (o tom bych tady nechtěl debatovat...berte to prosím jako hotovou věc díky bez urážky)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Obávám se, že na receiver, který by bez problémů zvládl čtyřohmové soustavy, nebudeš mít peníze-taky bez urážky. Na tyhle věci se většinou vyptávají holoprdelníci, pro které je např. 15.000 Kč za 5.1 receiver nemyslitelná částka.

Web

Re: jaky zesilovac na 4ohm

hmmm jasny no ... ale jak jinak vyresit 4 vs. 8ohm tedka to mam na tem zesi taky je 8ohmovej ale mam tam 4ohm 20w odpory .... je to prasarna ale alespon ne nelimituje.... a zesik nejde do kelu... je to velkej problem co do zvuku? takovej vykonovej odpor jako do serii kvuli ohmazi?

(upravil sinclair 27. 1. 2009 15:06)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Ty odpory jsou zvukový průser, to je bez debat.
Vyměň ty Tesly s někým za osmiohmové, nebo je předělej, nebo pořiď jiné.

Web

(upravil Lojzek 27. 1. 2009 16:49)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

A co takhle LM4782?  http://ww.ezk.cz/stavebnice_moduly/kdx8782.htm + SPV 100 nebo SPM 250? to by nešlo?

Re: jaky zesilovac na 4ohm

To dagus: Tohle by ti mohlo pomoct http://www.magnat.de/index.php?id=2996&L=0
Otázka: Můj zesilovač / receiver má být provozován s 8 ohm boxy. Mohu své 4 ohm reprobedny připojit?
Odpověď: Pokud Váš zesilovač není starší jak 10 let, tak ano.
Impedance reprobedny není pevná hodnota, nýbrž se mění s frekvencí. Podle DIN je 4 ohm box definovaný tak, že na žádné frekvenci nesmí jeho impedance klesnout pod 3,2 ohm (tj. pod 80 % jmenovité hodnoty).
Pokud se připojí 8 ohm zesilovač ke 4 ohm bedně, nestane se při normálních hlasitostech nic mimořádného. Komponenty budou pracovat bezporuchově.
Jinak tomu však bude při „vytočeném“ zesilovači. V tomto případě maximální výkon dodávaný zesilovačem může být u 4 ohm boxu dvojnásobný, jak udávaný výkon zesilovače v případě 8 ohmové zátěže. Různé komponenty zesilovače, které nejsou na tento dvojnásobný výkon dimenzované, se tím mohou pochopitelně nadměrně zahřívat. Proto, ačkoliv žádné poškození nevznikne, zajišťují v moderních zesilovačích různé ochranné obvody omezení výkonu, příp. při vysoké teplotě zesilovače jeho krátkodobé vypnutí.

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Denkezi, zase tu plácáš píčoviny? Neřek jsem ti už jednou, abys držel zobák, když o tom víš hovno?

Vážně si myslíš, že v 5.1 receiverech okolo 10.000,-Kč jsou nějaké ochranné obvody, které jsou schopny omezit výstupní proud nebo výkon? Je tam tak akorát velkej prd, nejsou tam kolikrát ani blbý tavný pojistky, takže když se něco stane v koncovém stupni, přístroj vyduní komplet i se zdrojem.
A 5.1 receivery, které začínají na ceně okolo 25.000,-Kč už čtyřohmové bedny zvládají automaticky.

Web

Re: jaky zesilovac na 4ohm

To sinclair:
Nějak jsem si nevšiml, že bych tu cokoliv říkal. Pouze jsem si dovolil ocitovat k věci materiál z magnat.de.
Ale je možné, že i tam tomu nerozumí.

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Uz je to tu zase.

Tentokrat nejde o 4/8, ale denkezi o FESTOVNI 4ohmove bedny tesla. Nemaji oznaceni 4/8, nejsou to Magnaty. Takze je skutecne mozne a predpokladatelne, prodejce magnatu tomuto pripadu nerozumi, prodejce magnat muze mluvit maximalne za reproduktory magnat a zesilovace magnat a i tam bych byl v nekterych pripadech opatrny. On je nejaky 5.1 Reciver magnat? Co kdyz to pripoji na zesilovac, stary 10.1 roku? A co kdyz ten post je rok stary? Je to pak 10 nebo 9 let?

(upravil sinclair 30. 1. 2009 11:37)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

No protože zrovna jak na potvoru pro Magnat /a další firemní značky koncernu Recoton/ dělám, tak poměrně dobře vím, že v Pullheimu jsou sice výborně placení, ale trotlové na n-tou...viděl jsem je na vlastní oči už několikrát, v "laboratoři" v regálu tam leží Audio Precision sestava a nikdo to neumí ani zapnout.

Bude dobře, když se ve vlastním zájmu a v zájmu své co nejlepší informovanosti poradíš ne s nějakým čurákem zpoza prodejního pultu, nebo z hifistudia, ale s odborníkem na nf techniku.

Poměrně dobře si pamatuju, jak jsi tu nedávno vyváděl a snažil se z nás dělat blbce - udělej pro sebe něco a napiš třeba Pavlovi Dudkovi, RNDr. Sýkorovi, Ing. Macurovi, Vaškovi-danhardovi, Láďovi Buntovi z BV Audio a podobným kapacitám z oboru, ať to máš potvrzeno a ověřeno i z několika jiných zdrojů.

Web

Re: jaky zesilovac na 4ohm

To Michal:
Pokud si myslíš, že v Magnatu tomu nerozumí, tak to vysvěluj jim nebo obecně jejich stanovisko okomentuj. Mně to vysvětlovat nemusíš!

To Sinclair:
Nikdo zde nyní ani dříve nevyváděl a kdo z koho dělá blbce? "v Pullheimu jsou sice výborně placení, ale trotlové na n-tou..."
Trocha netikety by neškodila http://www.hoax.cz/hoax/netiketa

Daleko více než na impedanci připojených beden záleží na tom, jak uživatel zachází s tlačítky "volume". A k tomu mají mnohdy už i ty nejlevnější AVR za 4000 Kč nástroje v podobě trimování vstupů a omezovačů výstupní úrovně - to byste možná tazateli měli poradit.

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Přestaň blbě žvanit, nikdo tu o tvoje kecy nestojí.

Web

(upravil dbmax 2. 2. 2009 18:54)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

To mi chcete snáď povedať že môj onkyák TX-SR606 nezvládne 4 ohmy aj napriek tomu že má prepínací výstup 4/6R a že nestojí minimálne 30-50000sk? big_smile neviem ale ako sa tak pozerám na tom chladiči je niečo pripojené žeby tepelný senzor ?

Web

(upravil AAA 3. 2. 2009 0:32)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

No Denkezi, pokud použiješ citaci tak k ní musíš něco připsat----třeba jako-je to pí...a, nebo souhlasím. Ty jsi nic nenapsal, a jak známo mlčení=souhlas.

Víš třeba že tvůj(citace) hlavní omyl je ten, že pokud na ten zes. připojíš bednu o nižší impedanci, a vytočíš hlasitost třeba na tu polovinu výstupního výkonu(omlouvám se za to těžkopádné spojení), pak se nic nestane!!! Není to zdaleka jen o tom kolik ztátového tepla bude na trandech navíc. Jde hlavně o to že tady můžeš i při malým výkonu do té nižší zátěže překročit SOA konc. tr. Jakto? No protože pro nižší zátěž a jeden a ten samej výst. výkon potřebuješ jednak větší proud, a jednak naopak nižší napětí. Např: do zátěže 2ohm pro 100W potřebuješ napětí 14,14V a proud 7,07A...tj. při napájecím napětí třeba 50V...je to Uce=35,86V při proudu 7,07A......na tohle je třeba zes stavěnej(SOA koncáků). Nyní připojíš na zes 1om....pro opět 100W potřebuješ nyní 10A a 10V, což opět znamená Uce=40V při proudu 10A.....a tady už se může zesilovač po...t(pokud je dělanej jen tak tak, což mnohdy je), aniž by se stačil vůbec nějak ohřát. Jak je dále vidět výstupní výkon nemusí být někde u hranice max možností, protože třeba do těch 2 ohm, by zes dal jinak až toreticky 1250(max. hodnota), ve skutečnosti o něco méně...dejme tomu 1000W.

Už je to jasné?

A nemluvě o nějakém fázovém posunu výstupního napětí a proudu....ten tomu zesiku ještě přidá:)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Myslím, že není nikde psáno (a ani to není nepsané pravidlo), že se vždy musí k citaci něčeho zaujmout názor. A už vůbec neplatí to, že nezaujetí názoru k citaci znamená souhlas s ní.
Já jsem zde ocitoval shora uvedený názor proto, aby bylo vidět, že na danou problematiku mohou být názory rozdílné. Nechtěl jsem k tomu řikat nic také proto, protože někteří na tomto webu, jak vidno, nedokáží slušně diskutovat. Ale pokud bych se k tomu měl vyjádřit, tak bych na dotaz na připojení 4 ohm bedna - 8 ohm zesilovač odpověděl poněkud zdrženlivěji, avšak ani tuto kombinaci bych nevyloučil.
Mimochodem, to stanovisko na magnat.de je už určitě nějaký ten pátek (možná, že už pár let) a pokud by nefungovalo, dělalo by problémy a houfně hořely zesilovače, jen blázen by to tam nechal viset. Ale je možné, že tam blázni jsou, já si to nemyslím.

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Ony také ty zesilovače hoří-sice ne houfně, ale je to v 95% případů právě impedančním přetížením zesilovačů magnatovskými a hecovskými bednami. Magnatu je to glancprdel, oni jsou jen výrobci beden a jak se k tomu staví cizí zesilovače /Magnat žádné homehifi zesilovače ani receivery nevyrábí/ je jim jedno.
Odpálené koncové stupně jsou v těch 95% případů právě odpálené proudovým přetížením, když impedance bedny v určitém kmitočtovém úseku klesne pod únosnou úroveň, na kterou je zesilovač konstruován. A odpálené jsou prakticky vždy po narozeninách, oslavách, Vánocích apod., kdy se to voroštuje. Při nízké hlasitosti a při rozumném uživateli se velmi dlouho nemusí nic stát.
Tady nade mnou Drobek pochopitelně píše píčoviny, protože tomu sám úplně dobře nerozumí, ale jestli chceš, udělám ti poměrně názorný početní příklad, jak k takovému přetížení dojde a se slušnou spolehlivostí předpovím i následky, jaké to bude mít.

Web

Re: jaky zesilovac na 4ohm

ja mam ty tesly ktery maj prikon 15w pac to jsou stary s arn5604+arv3604 takze vykon ktery maj recievery(100w na kanal) fakt nikdy nevyuziju... jde o to ze to ma ty korekce zvuku dolby atd. proste to chci mit jako kino, a kdyz udelam 4 zesiky nebude to mit.. sad

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Pokud budeš AVR teprve kupovat, tak striktně 8 ohm bych ti nedoporučoval, pořiď si alespoň 6 ohmový, tam už můžeš z čeho vybírat a se 4 ohm bednami ho bez nebezpečí provozovat.
Mohu doporučit např. Yamaha HTR 6130 za bezkonkurenční cenu http://www.datart.cz/katalog/AV-prijima … 130-S.html

Re: jaky zesilovac na 4ohm

no nemam jeste a po necem takovem koukam prave, je mi jasny ze 6ohm bude mi tbliz nez 8ohm smile no nejak to vymyslim a jeste se zeptam jestli ten reciever ma kvalitne laditelnej vystup na subac chtel bych tim usetrit ze bych tam dal jen koncovej zesilovac a automaticke spinani takze bych tam nemusel davat sub-juniora... diky za informace:-)

to odpojeni bych mohl resit pomoci vystupu 230 z recieveru ma to bejt odpojitelne, takze by to nemuselo stat az tak na zmar, nepotrebuju zadnou kilowatu tak by to nemusela bejt uplne kravina ne? na tom by se dalo taky neco malo usetrit ne? smile (je to tech 230 kterejch je v zadu na pripojeni cd bo tak... ale pisou ze 100w to udrzi takze by to slo ne?)

Re: jaky zesilovac na 4ohm

Podle manuálu je výstup pro SW nastavitelný v rozsahu fáze 0/180, úrovně +/- 10 dB a výhybky 40, 60, 80, 90, 100, 110, 120, 160, 200 Hz, manuálně i automaticky přes kalibrační mikrofon.
Pokud má AVR spínanou zásuvku, tak napájet z ní uvažovaný SW není problém.

Příspěvky [1 až 20 z 41]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » jaky zesilovac na 4ohm

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£