Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » deiksac (Seas W18EX001 a T25CF002)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [1]

Téma: deiksac (Seas W18EX001 a T25CF002)

  • Určení: 2pásmové stojanové reprosoustavy

  • Datum realizace: Červenec 2004

  • Orientační cena: 19000Kč

  • Technická data: Uzavřená ozvučnice, (šxvxh) 216x390x340mm, Objem 17.5l, Příkon 150W, Citlivost 84dB, Frekvenční rozsah 50-35000Hz (-3dB), Impedance 6Ω, MDF 18 a 25mm, Hmotnost 12kg

  • Autor: deiksac

Nápad
Inspirací projektu byl článek Siegfrieda Linkwitze "A Three-Enclosure Loudspeaker System with Active Delay and Crossover" z časopisu Speaker Builder 2-4/80 - shrnutí zde, (naskenovaný článek i výkresy, mohu poskytnout).

Původní repro KEF (mimochodem osazované do známých Rogers LS3/5A) se již nevyrábí, tudíž jsem byl nucen hledat alternativu. Parametrově podobný byl Seas Excel W15CY01, Siegfried Linkwitz do svých současných soustav Seasy také používá a chválí je za příkladnou kvalitu, takže nebylo co řešit. Stran výškového repro jsem měl jasno - Seas "Millenium" T25CF002. Nedostatek na skladu vyústil ve změnu basu na W18EX001, což poněkud zvětšilo výsledný rozměr ozvučnice - necítím však potřebu stavět ještě subwoofer, alespoň ne nyní.

Konstrukce
Vzdálenost mezi středy repro je cca 21cm, což odpovídá vlnové délce dělícího kmitočtu - soustava je navržena pro aktivní výhybku. Výškový reproduktor jsem umístil excentricky, abych potlačil efekt difrakce (ze stejného důvodu je zaoblena čelní hrana). Uvnitř, mezi repro, je vlepena a vešroubována vodorovná výztuha, spojující čelní stěnu s bočnicemi a zadní stěnou. Další čtyři výztuhy jsou v rozích soustavy a spojují čelní a zadní stěnu. Zadní stěna je řešena jako odnímatelná. Ozvučnice je tedy na poklep téměř hluchá, bla bla bla - no znáte ty kecy z "hifi" časopisů. smile Výhybka je podle Seasu, fd=1600Hz.

Soustava je tlumena rounem v celém svém objemu, jestli se ještě někdy dostanu k rozebrání (soustavy hrají už teď skvěle), vytlumím stěny směsí gumoasfaltu (ideálně sa-27 pro svislé plochy, který ovšem nebývá běžným sortimentem v obchodech) s pískem. Nemám srovnání se soustavami, ve kterých hrají obdobně kvalitní reproduktory, můj dojem však je, že soustavy kolem 40000Kč hrajou hůře. Hlavně uvidím po konstrukci zesilovače - v plánu mám zesilovač Johna Linsley Hooda, pracující v třídě A, to budou účty za elektřinu. smile

Verdikt
Těžko říci, zda se investice vyplatí; nicméně zdálo se mi, že stavět po letech další soustavy ze sortimentu TVM (který jednak postrádá inovace a druhak dostatečnou kvalitu výroby - z 12 repro z jedné bedny při testu na tónovém generátoru pouze tři nedrnčely) je zbytečné. Při nákupu v USA se dá na dílech rozhodně ušetřit a i nižší řady Seasu či jiných výrobců svou kvalitou TVM daleko převyšují.

Doporučení
Zalytron je spolehlivá firma, nejlépe kontaktujte Eliota přímo mailem (např. sales@zalytron.com); není problém se s ním domluvit, že na zásilku napíše třeba Demo speakers a udá nižší cenu, než je ve skutečnosti, takže zásilky často projdou celnicí bez povšimnutí, hranice pro bezcelní dovoz je tuším 22USD.

Mnoho lidí se mě poštou ptá na výši poštovného - zkontrolujte si jeho výši na stránce např. US postal Services nebo se domluvte přímo s prodejcem, jaká bude výsledná cena (odvisí od hmotnosti zásilky a spěšnosti dodání).

Další srovnatelný dodavatel dobrých repro je Madisound, nemám s nimi osobní zkušenost a nevím, zda by byli ochotni psát na zásilku jinou než skutečnou cenu - nic co by se nedalo vyřídit několika emaily. Oproti Zalytron je zde, pokud se nemýlím, možnost platit kartou. V Británii se dá nakupovat u Wilmslow-audio, ceny jsou někde napůl mezi CZ a US. Pro zájemce o stavbu (nejen) ze Seasů, doporučuji web Humble Homemade Hifi - modely USB nebo Hatt SE mi přijdou velmi zajímavé. Troels Gravesen nebo Edgar Beers mají také zajímavé projekty. Mnoho informací se dá dozvědět na fóru diyaudio.com.

Zvuk
Po roce užívání si stále užívám kvalitu repro - výšky jsou parádní, nicméně na povrch vypluly nedostatky návrhu. Vzdálenost mezi repro je příliš velká, při poslechu na blízko jsou měniče až příliš jasně rozeznatelné. W18 je repro spíše do bassreflexové ozvučnice, spodků není moc. Z čehož plyne, že nedává moc smysl stavět něco podobného. smile V současnosti (11/2005) ze zbytků (15" Beyma, 200W zesilovač) bastlím ekvalizovaný subwoofer (pomocí Linkwitz transform circuit). Dle výsledku se rozhodnu mezi dvěma variantami:

  1. malé uzavřené bedny o objemu asi 5 litrů - dle simulace by měly hrát "rovně" od cca 106Hz nahoru + výše zmíněný subwoofer

  2. klasické BR bedny o objemu nějakých 20-30 litrů, dle simulace by měly být schopné hrát někam k 35Hz

http://s19.postimg.cc/5iptviq27/deiksac1_01.jpg http://s19.postimg.cc/4ugzckrcf/deiksac1_02.jpg

Příspěvky [1]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » deiksac (Seas W18EX001 a T25CF002)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£