Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

  • Určení: 3pásmové sloupové reprosoustavy

  • Datum realizace: Červenec 2006

  • Orientační cena: 24000Kč

  • Technická data: Bassreflexová ozvučnice, (šxvxh) 260x1220x455mm, Objem 95.6+4.3l, Příkon 150W, Citlivost 95dB, Impedance 5Ω, Bassreflex ?x?mm (34Hz), MDF 19mm, Hmotnost 40kg

  • Autor: VOX

Úvod
Asi bych na začátek měl napsat jak to všechno začalo.bJako obvykle dotazem mého táty, když to smrdí elektrikou (né že by elektrice nerozuměl, právě naopak), jestli bych mu nedodělal ty výhybky co už se mu ve stole válejí pěkně dlouhou dobu (už za doby komančů jsem je rozebral, součástky a schéma uložil) a že si konečně postaví ty svoje poslední bedny s těma reprákama co už má taky dost dlouho doma schované pro tento účel. To bylo někdy ke konci podzimu minulého roku, kdy jsem začal se simulacemi.

Celé bedny byly hotové asi někdy po novém roku. Jelikož se mi tyto bedny velice líbily vzhledově i zvukově bylo rozhodnuto o stavbě mých vlastních, ovšem s jiným osazením. Tyto reprobedny jsou v podstatě kopií originálních Visaton VOX 301, kde je použita rozměrově naprosto shodná ozvučnice, ale jsou použity "cenově dostupnější reproduktory". Nakolik se tyto variace povedly můžete posoudit sami, ...no už to slyším.


Reproduktory
U VOXu 312 bylo osazení repro už dané, s vyjímkou středů, kde měly být původně ARP-150-00/8 bez zadní krytky. Nakonec byly nahrazeny za Visaton W130S a myslím, že to jenom prospělo. Takže na pozici basů je TVM ARN-312-00/8 a na výškách Visaton G25FFL.

Naproti tomu u VOXu 320 jsem chtěl použít reproduktory s vyšší citlivostí a od jiných firem, takže jsou osazeny na basech Beyma 12BR70, středy již zmíněné Visaton W130S a na výškách Beyma T2030.

Konstrukce
Jedná se o sloupové reprobedny s basovým reproduktorem na boku a se dvěma středy a vyškáčem v uspořádání d'Appolito zepředu. Rozměry jsou 1220mm na výšku, 455mm na hloubku a 260mm na šířku. Hmotnost samotných ozvučnic je 30kg a po kompletním osazení 40kg.

Ozvučnice obou VOXů jsou vyrobeny podle mírně modifikovaného originálního nákresu z 19mm silné oboustranně dýhované MDF desky u stolaře. Jednotlivé stěny jsou na sebe spojeny na zámek a slepeny speciálním lepidlem. Bassreflexová ozvučnice má 95.6 litrů čistého vnitřního objemu a jsou použity 3 výztužné příčky mezi bočními stěnami. Vytlumení je provedeno od nejspodnější příčky po spodní okraj basáku, po stěnách kolem basáku a celý prostor nad basákem. Středová ozvučnice je uzavřená s vnitřním objemem 4.3 litrů a je vytlumena celá. Na tlumení je použita originální tlumící umělá vlna od Visatonu.

Výhybka
Výhybky jsou u obou VOXů trochu rozdílné. U VOXu 312 jsou všechny pásma dělena na 2. řádu s otočenými středy. Dělící frekvence mezi basy a středy je 223Hz a mezi středy a výškami je 5kHz. Použity jsou některé cívky z původní konstrukce z doby "za komančů" a nové na železném jádře. Kondenzátory jsou všechny typu MKP z ES Ostrava. Tlumící odpory jsou drátové, 10W, v keramickém pouzdru. U VOXu 320 jsou basy a středy děleny na 2. řádu na 217Hz a středy jsou otočeny, středy a výšky na 3. řádu na 5kHz. Cívky na basech a na spodní části středů jsou na železném jádře a zbytek vzduchové. Kondenzátory na basech a v korekcích jsou bipolární od Visatonu, všechny ostatní MKP z ES Ostrava.

Je rovněž zpracována simulace na dělení středy výšky na 2.5kHz, ale tato varianta nebyla realizována, možná později. U všech návrhů se počítá s impedanční korekcí samotného basového repro, impedanční korekcí celé středovýškové větve (jelikož návrh počítá se zapojením Bi-wiring nebo lépe Bi-amping) pro odstranění peaku v celkové impedanční charakteristice (mezi 1 a 2kHz). U varianty VOX 312 je rovněž použit korekční RLC článek ke srovnání kmitové charakteristiky na výškách. Napojení vodičů od repro na výhybky je provedeno pomocí šroubovacích svorkovnic z GM Electronic. Celá výhybka je realizována na plošném spoji 20x25cm vlastního návrhu a vyrobena profesionálně u firmy.

Závěr
Výsledný zvuk nakonec po doladění VOX 312 předčil očekávání. Celá soustava je provozována pro poslech hudby pouze v režimu "direkt", bez jakýchkoli korekcí na straně zesilovače. Hloubka a mohutnost basů je někdy až zarážející, středy jsou krásně čisté, neagresivní a výšky jen sametově cinkají, prostě paráda. Naproti tomu, se VOXy 320 zdají možná malinko méně výrazné, ale důležité bude přímé poslechové srovnání obou beden přímo vedle sebe a přepínání mezi nimi. No uvidíme co z toho vzejde, ale s velkou pravděpodobností se bude ještě upravovat. A taky se chystám na měření. Více a detailnější informace na vox.wz.cz.

http://s19.postimg.cc/r98rn16r3/vox1_01.jpg http://s19.postimg.cc/5bcat8rqn/vox1_02.jpg http://s19.postimg.cc/neafhktwv/vox1_03.jpg http://s19.postimg.cc/86ufx8227/vox1_04.jpg http://s19.postimg.cc/djjabcpyn/vox1_05.jpg http://s19.postimg.cc/7jvj7p567/vox1_06.jpg

Re: VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

Tento příspěvek je výtažkem z dredu, který založil někdo jiný a po domluvě s adminem sem to takhle postnul zde a původní bude smazán. Doufám, že mě za tu čuňárnu nesejme..

Monty napsal:

co si myslíte o stránce www.vox.wz.cz

konkrétně vox 320Mk2. ty vyhybky se zdaj jako uplný hI-end ..
taky asi pěkně mastný ....zajímalo by mě, jak to může hrát ?

VOX:

Jejda, na to ještě někdo chodí? Právě sem rád, že to Tonda nehodil do diskuze, bo dneska už jsou všichni dále a tohle už je slabé, ale když už to tu je... Abych to ztručně shrnul, tehdy jsem na to, co sem tam odsimuloval a zveřejnil byl jaksi více pyšný, dneska si to ani náhodou nemyslím. Mám udělanou novou simulaci (Mk3) ve VISATONÍM BOXSIMU, kde jsou databanky všech jejich repro a při podmínkách se kterýma ten jejich simulátor počítá a použil sem tam všechny fičůrky z nejlepších VISATONÍCH pro VOXy co mají, nicméně je to furt JENOM bohapustá simulace, bez zkutečného změření konkrétních repro v konkrétním místě v ozvučnici je to furt o ničem. A mám obavu, že když ke změření jednou dojde, tak se teprve uvidí všechny nectnosti "přístupu k návrhu" této bedny. Ta výhybka je teďka opravdu složitá jak prase, cenu ani radši nechi vědět...

Ono to zase nehraje špatně, ale to je jenom subjektivní názor, co se líbí jednomu je pro druhého zase humus. Ale konkrétně ta verze 312 má hlubší, měkčí ale pomalé spodky oproti 320, ta nedá tak stejně hutný spodek, ale kopák se mi zdá takový přirozeněji razantnější a ne tak máznutý.Ty dva basáky ve stejné bedně zní opravdu jinak, středy jsou v obou zhruba podobné a výšky zase jiné. Mám pocit, že ty visáče v 312 jsou výraznější, zákonitě budou jiné než kovová Beyma a navíc obě verze mají výškovou vexli mírně jinou. Já osobně sem pořádné tovární bedny nikdy neslyšel a jsem odkojený na TESLÁCH co otec za totáče dělal a tohle je nejlepší z toho všeho co jsme kdy udělali, ale doba značně pokročila. Randál udělají pořádný, já si to v paneláku moc osolit nemůžu, pak na mně pravidelně přiletí soused shora. Nejlepší je přijet, poslechnout a pak uvidíš, jestli to je to co čekáš nebo ne.
Ve verzi 312 a 320 Mk3 bude poslední pasívní výhybka, pro 320 ještě plánuju aktivní verzi přes DCX2496 (Mk4 a konec).

Monty napsal:

...no já si jen myslel,že když je ta vyhybka takhle složitá a píšeš na svých stránkách jako "inženýr " tak to budeš mít alespoň odměřený.
Ale jinak se mi to moc líbí ,jsem příznivcem visatonu a tak jsem byl zvědavý co s té napodobeniny vyloudíš a sledoval Tvé stránky už celkem dost dlouho
měl by si to člověče dotáhnout do konce.......

VOX:

No to bych taky rád, ale minulý rok sem byl furt někde na služebkách, takže s možná současná krize mi přinese pozitivum ve formě více času co budu moci být doma a věnovat se tomu. No ale člověk míní a život mění...

Web

Re: VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

nejdříve sem chtěl stavět tvé 320MK2 ,ale nakonec sem postavil  cuplet od visatonu s víškáčem KE 25 SC jak mi zde někdo na webu radil. no ten bas tam chybí,ale jinak spokojenost ...na měření sem pako,takže sem zkopíroval vyhybku z jejich stránek a nezbývá než doufat,že to maj dobře pořešený. nemám totiž možnost je s ničim věrohodným srovnávat.
no ještě nějakej sub a sem pořešenej .......můj názor s hora stále platí,basi z boku se mi vždycky líbily........odměřit ,dokončit........

Re: VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

Takže se nakonec konečně rýsuje korektní měření jednotlivých měničů v bedně a pak následovné odladění výhybky na tomto základě. Uvidím a o všem budu na svých stránkách informovat.

Ze série Couplet od Visáče, jsem spáchal COUPLET CENTER light v modifikaci s výškáčem SC10N, posílal jsem tu modifikaci co jsem udělal i do Visatonu a neměli k tomu výhrady, spíše naopak. Jako satelity jsem udělal ALTO GENESIS SAT s mou vlastní výhybkou.

Web

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » VOX (Beyma 12BR70, Visaton W130S a Beyma T2030)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£