Téma: Isobaric - co středy?

Zdravím, mám prosbu na ty, co mi k tomu mohou co říct. Dlouho mi leží v hlavě udělat malé bedýnky, které by hrály pěkně odspodu. Problém je v tom, že tam, kde bych je chtěl provozovat, opravdu musejí být malé. Pořád se mi vrací  noční můra udělat isobarik s lacinými 8 ohm TVM 2x 6,5“, řekněme ARN 5618 (přesný typ jsem ještě nestanovil, svoji roli bude hrát i vzhled předních repro). A proč jsem se rozhodl toto téma založit: Pořád nevím, jak se to bude chovat ve středech, na kterých mi samozřejmě záleží. Uspořádání by bylo membrána-magnet-membrána-magnet s nejmenším „nutným konstrukčním“ objemem mezi nimi. Někde jsem četl, že toto uspořádání se chová ke středům přátelštěji než push-pull, ale zase neeliminuje zkreslení. Samozřejmě by musela být i dost nestandardní výhybka (impedance vs. citlivosti…). Jednalo by se o cca 10,5 litrů mínus cca 2 litry (domeček s předním reprem) rovná se cca 8,5 litrů x 2 (tandem zvětšuje virtuální objem 2x) rovná se virtuálních 17 litrů. Byly by dost hluboké, takže i možnost experimentovat s basreflexem. Samozřejmě počítám i s odpovědí typu „vyser se na to, je to nesmysl z toho a toho důvodu…“, pak by to bylo celé jednodušší a aspoň bych už tuto myšlenku nadobro z hlavy vypustil. Díky.

(upravil opamp 4. 6. 2007 11:06)

Re: Isobaric - co středy?

No, s tou šetrností vůči středům a ne-kompenzací zkreslení máš pravdu.

A proč neuděláš membrána-magnet-magnet-membrána? Měniče budit v protifázi. Bude to středošetrný a zkreslokompenzovaný.

Web

Re: Isobaric - co středy?

No, taky by to šlo, ale už bych víc ukrajoval pracovnímu objemu. A je to zkreslení tak drastické? Já si myslím, že by nemuselo být větší než u jednoho měniče. Opravdu s izobarikem nemám prakticky žádnou zkušenost, jednou jsem s ním experimentoval tak, že když jsem rušil tesláckou bedýnku, tak jsem ze zvědavosti připevnil druhý repro ke stávajícímu (push-pull), spojil je a pokus začal. Pěkně se probarvily basy, o středech už v tuto chvíli nic nemůžu říct, bylo to dříve. Ale potvrdil jsi mi, že to středům neprospívá.

Re: Isobaric - co středy?

Kdysi jsem push-bull zkoušel  s 6608 a středy to hrálo tak zvláštně dutě... Alespoň co si pomatuju. Jinak isobaric jak jsi popisoval (membrána-magnet-membrána-magnet) měl bratranec v replice bednen od Visatonu (ale basy byly TVM 226) a nezdálo se mi, že by byl zvuk na středech zabarvený...

Re: Isobaric - co středy?

Já tu zkušenost mám, i když s většími repráky. Na eliminaci zkreslení bych se vybodnul, ale středy to nezahraje. Isobaric má smysl co by sub nebo nízko dělené třípásmo. A prostor mezi membránami má být co nejmenší. Takže magnety k sobě ani omylem.