Téma: Jak zacpat větrací otvor?

Uvažuji o zacpání větracího otvoru v magnetu, (málo místa za magnetem), ale nevím, jak na to. Zkoušel jsem na 6" měřit TS-ka. Při úplném uzavření klesl na pětinu Qms, na polovinu Qes a Bl vyskočil 1,6x. Zvýšení Bl považuji za nesmysl, spíš to dokazuje, že celé měření dává zkreslené výsledky. Nicméně, efektem ucpání otvoru je, že reprák podle simulace nezahraje basy. (F3 se zvedl na čtyřnásobek) Logicky by se tomu dalo věřit. Membránu totiž tlumí malý uzavřený objem za membránou a to tím víc, o co větší zdvih se membrána snaží. Lepší situace nastala, když jsem do otvoru nacpal jen vatu. Qms spadl na třetinu, Qes se téměř nezměnil, zrovna tak jako další parametry. Simulace vychází docela slušně. F3 se v uzavřence zvýšil asi o 17%. Napadla mě ale ještě jedna možnost a to, odvětrat cívku ven z bedny. Chlazení by zůstalo zachováno, membrána by nebyla omezována v pohybu a konstrukčně by to bylo nejsnadnější řešení. Bojím se ale opačného efektu. Tlak v otvoru nebude sledovat tlak uvnitř bedny. Kolem cívky bude vznikat pořádné proudění vzduchu a pohyb membrány bude méně zatlumený. Možná by pomohlo napchat do větracího otvoru správné množství tlumícího materiálu, ale výsledky jsou pro mě těžko odhadnutelné. Nemáte někdo v této oblasti zkušenosti? Nesetkali jste se s podobnou konstrukcí?

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Nejakej genialni vyfrez do zadni desky (nebo do toho co tam zavazi) by nemohl zajistit velntilaci? Ta dirka je uz tak mala takze tam netreba lochnu...

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Co je to za měnič? Takový extrém v Qes a Bl není možný, něco děláš blbě. Zacpáním jsou rozdíly, až na to Qms (ale jak u čeho), nepatrné nebo žádné, jedinou nevýhodou bude větší hlučnost systému a zahřívání při velkých příkonech. Žádnej sajrajt jako vatu a podobně tam necpi, to nemá smysl, buďto ho nechat tak, nebo úplně uzavřít zátkou, třeba distančním plastovým kolíkem od kdejakýho repra nebo čímkoli jiným... Doporučuji si ty parametry přeměřit znovu než uděláš blbost.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Bedna, která má moc zpevňovacích příček? smile

No hele 7Techu já bych ten otvor nechal otevřenej, není tam asi pro srandu králikům. Nebo tam prostě vrtni díru jak píše Michal..

Web

(upravil 7tech 3. 1. 2009 11:55)

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Mám v úmyslu narvat BC 8NDL51, PD.8BM20 nebo podobný do bedny o celkové hloubce 90mm (včetně stěn). Na geniální otvor není místo. Jsou jen tři možnosti: nechat volný, ucpat úplně a nebo ucpat částečně. Ta TS-ka jsem zkoušel měřit na Beymě 6G40/Nd. Nic podobnějšího nemám k dispozici a ten osmipalec se mi zatím nechce kupovat, dokud nebudu mít jistotu, že to půjde. Reprák srovnatelných parametrů, co by neměl větranou cívku, nejspíš není.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

A co to proboha vyrábíš? Ploché bedny k plazmě na zeď?

Web

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Taky by se dalo uvazovat o presunu vetrani z otvoru skrz magnet do membrany pod vrchlik, tak, jak to ma treba XLS. Ale nevim, jestli to konstrukce tech tvych vybranych repr umoznuje, podle mne by to bylo reseni, je to odfuk v miste vzniku tech pre/podtlaku, tam, kde se hybe vrchlik. Otazkou by mohla byt pevnost membrany. Diru v magnetu bych pak zapchal v celku s klidem, bude to akorat takovy chamber, ktery malinko snizi mnozstvi vzduchu, ktere projde temi otvory.

(upravil 7tech 3. 1. 2009 18:39)

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Sinclair: http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=109474#p109474 a #95

Michal: Díky, to je super nápad! Prodyšný vrchlík z impregnované síťky by to měl beze zbytku řešit. Jestli se trošku podělá chára je mi jedno. Ten basák pojede maximálně do 250Hz.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Pokud je tam alespoň trošku místa dá se i natvarovat hadice(trubka) a přilepit k magnetu silikonem,následně vyvést kamkoli jinam,třeba i mimo ozvučnici.Zásahy do membrány bych osobně volil jako poslední zoufalou možnost.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Na hadici místo nezbývá. I kdybych nezapustil přírubu, což bych nerad, zbylo by cca 10mm a z toho část musí být stěna. To je lepší stěnu vynechat a odýhovat rovnou magnet smile I tak je 90 mm hloubka kompromisní maximum. Původně jsem chtěl jen 78mm (původní výška police), jenže to nebylo reálné ani pro ostatní pásma. Ten Michalův nápad se mi líbí. Akorát to budu muset zkusit rovnou na ostro. Z repráků, co můžu obětovat, žádný nemá větraný magnet.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

No,když je to tak extrémní s tím místem,třeba by stálo zato se podívat jestli by nebylo dostupné a vlastnostmi vyhovující něco s magnetem dovnitř,jako se to dělalo dříve u přenosných rádií.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

7tech, ja nemyslel odstranit vrchlik a vetrat to ven, ale vrchlik nechat jak je, a udelat diry do membrany pod nim a vetrat to zpatky do bedny, podivej se, jak to ma Peerless XLS.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Michal: Tak to bych se docela bál. XLS má proti tomu BC pancéřovom membránu, tam si to můžou dovolit. Ale vliv na TS-ka by to mělo určitě menší, než díra ve vrchlíku.

Leonardo: Hledal jsem, hledal, ale houby našel. Hledal jsem i mezi auto repráky do dveří, jenže tam jsou TS-ka tajemstvím a kvalita zrovna tak.
Vědět tak, co je v tomhle za basák..

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Aurasound?

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Nevim no. Taky je dulezity, jak moc to bude pumpovat. Vliv na TS to bude mit porad, ale samozrejme nelinearne spolu s vychylkou bude rust narok na plochu tech vetracich otvoru a pokud bude ta plocha mala, budou ti pro vysoke urovne hlasitosti konvergovat TS k nevetranemu systemu.
Nemyslim si, ze by 4 dirky s prumerem kolem 1cm nejak dramaticky zhorsily pevnost te membrany, dalo by se uvazovat o nejake penetraci membrany v miste, kde ty otovry nejsou, aby se to vyrovnalo, ale poroste ti mms - i kdyz neznatelne, podle toho co bys s tim provedl.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Díky Antonio, vypadá to na tu Auru. Jenom citlivost je katastrofální - 84dB. Jestli je to stejný reprák, tak to jsou ve Studio Electric pěkní sedmilháří. Citlivost uvádějí 87dB.
Michal: Když to fiknu v BR na 60Hz, (tak nízko to ani v 15 litrech nepůjde), tak mám při předpokládaném max. příkonu maximální rozkmit 2,5mm. Při průměru cívky 51mm vychází objem proudícího vzduchu otvorem na cca 5ccm. To mi nepřipadá až tak moc. Podle výkresu 5NDL51 to vypadá, že větrací otvor má průměr jen 10mm. Na 8" je to podezřele málo, ale asi to tak bude, náběh je pěkně "trychtýřoidní". Takže ty díry v membráně získávají na reálnosti. Napadá mě vyztužit membránu zalepením krátkých papírových trubiček přímo do děr. Zvýšení Mms bude zanedbatelné. Akorát pod tím konkávním vrchlíkem, při poměrně velkém průměru cívky, asi nebude moc místa. Vrchlík má průměr cca 74 mm a cívka 51mm. Takže ještě vyměnit vrchlík za nějaký obéznější a mohlo by to fungovat. No, jestli to zkur... smile

Re: Jak zacpat větrací otvor?

To si piš že to zkurvíš, postni sem prosím ty impedančky, před a po. I základní parametry, schválně...

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Kdo nic nedela, nic nezkurvi. smile

Pri rozdilu prumeru 13mm, a sklonu membrany v blizkosti civky  (dejme tomu kolem pulpraveho uhlu) mas pod vrchlikem nejakych 8mm po prepone membrany. Par otvoru o prumeru kolem 5mm a pokud mas otvor vetrani 10mm, to mas 78mm plochu, na stejnou plochu potrebujes nejaky 4, mozna 5 direk o prumeru 5mm... To musi ta membrana na delce nejakych 160mm (obvod civky) zvladnout naprosto s prehledem, pokud neporusis (nezmuchlas, neprelomis) strukturu toho papiru.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

Já ty cháry neukládal a reprák už jsem vrátil do bedny. Ale vyšťoural jsem naměřená TS-ka originál repráku a s úplně ucpaným otvorem. Ten rozdíl v Bl je ale jasný: Klasický způsob měření s přidanou hmotností v tomto případě fixluje. A chyba není v HW. Zatěžovací odpor mám v toleranci 0,1%, 2,5mm2 licny připojuji krokosvorkami, co pěkně koušou a vážím s přesností 0,1g na digi váze, kterou mám kalibrovanou podle vah na koks.

originál 6G40/Nd / ucpaný otvor
Fs  = 132.03 / 126,5 Hz
Re  = 6.2 / 6.2 ohm
Le  = 1.553 / 1.001 mH
L2  = 581.78 uH / ?
R2  = 5.30 ohms / ?
Qt  = 0.41    / 0.171
Qes = 0.44 / 0.204
Qms = 5.84 / 1.061
Mms = 8.57 / 11.216 g
Rms = 1.216813 / 0.8406 kg/s
Cms = 0.000170 / 0.000141 m/N
Vas = 4.67 / 3.873 l
Sd= 139.98 / 140 cm2
Bl  = 10.021501 / 16.462 Tm
ETA = 2.35 % / ?
Lp(2.83V/1m) = 96.93 dB / ?

Added Mass Method:
Added mass = 27.60 grams
Diameter= 13.35 cm

Ty impedančky měly po ucpání otvoru dost šílený průběh. Spodní impedanční vrchol zůstal podobný, ale objevil se další, cca o 5 oktáv výš (odhad), hodně široký a hlavně rozsekaný na takových 10 špiček. Musel jsem kontrolovat, kde si Arta odečítá hodnoty a když se sekla, musel jsem to odečíst ručně a dopočítat v Excelu.

Re: Jak zacpat větrací otvor?

To je opravdu hodne divoky.