Re: X1_Sub

Ale ok, pokud si připlatí na vyšší a dražší model, tím lépe, ať si tam klidně koupí P.audio nebo RCF...já jen, že kriterium menší-větší cívka je pouze jedno z mnoha a asi ne to hlavní, mám vždycky potřebu upozorňovat na něco, co se vymyká mé pokroucené realitě, klidně mě ignorujte smile

Re: X1_Sub

diskuse je zdravá věc, to je v poho. Každý má právě kritéria uplně jiná. Já žil v domění, že X1 se "SPL" sub, a navíc v případě takového bandpassu, pokud na tom někdou pouští DNB a podobné žánry se cívka hodí. Vůbec by bylo lepší třeba mluvit o dosaženém a potřebném SPL proti ceně, a velikosti apára. alespoň částečně.

Re: X1_Sub

Som za L18P300, ma vhodnejsie Qts a Vas pre BP.

Re: X1_Sub

http://www.prodance.cz/protokoly/RCF_LF18N401.pdf
http://www.prodance.cz/protokoly/RCF_L18P300.pdf

To jsou ty odkazy. Ať koukám jak koukám Tak na 50Hz skoro to samé cca 85dB/W/m, ale od 70Hz do 100Hz P300ka podle mě vede. Má o trochu lehčí kmitací systém, což je do BP. podle mě plus.  Jinak jsou ty repra téměř srovnatelé.
Je to jediné RCF-ko které na speakerplans doporučujou i do 186-hornu.

Crashi, asi se divíš proč tam tu P300-ku tak strašně chci. Ale před časem jsem stavěl dva bandpasy takto osazené a je fakt masakr co to repro dokáže a hlavně vydrží. S 18G401-kou zatím žádné delší zkušenosti nemám..

Re: X1_Sub

Jawis ale to meranie je pod 100Hz irelevantné.

Re: X1_Sub

Tak jak ,docela mě to zajímá.

Re: X1_Sub

Jawis: jenže prve jsi psal, že jde o LF18G401, nikoli LF18N401 a to v příspěvku č 19.
LF18G401 má silnější pohon, asi i pevnější membránu, a podle toho -jak drim trefně dodal irelevantního měření, na které se spoléháš- je citlivější. O nějaký ten kousek na vzorkách na prodance je i píď citlivější i na SPLref.
To, že LF18G401 neznáš, a věříš L18P300 je akceptovatelné, ale nesouvisí to vůbec s tím, zda je Gčko horší nebo ne. Troufnul bych si tvrdit, že rozhodně není.

Re: X1_Sub

Sám dobře vím jak to s měřením je a jak se to dělá. Výsledky nejde brát jako absolutní to v žádném případě. Ale pokud autor dodržel v obou případech stejné podmínky, tak lze i pod 100Hz "srovnávat". Pokdud podmínky stejné nebyly nemá vůbec smysl se u subů, které se řežou crossoverama někde kolem 100Hz tím co vystavujou na prodance vůbec zaobírat.

Tak mi teda pošli měření toho G-čka když na prodance mají pod měřením u 18G401 protokol z měření 18N401.

Re: X1_Sub

L18P300:
http://www.prodance.cz/protokoly/RCF_L18P300.pdf

LF18G404:
http://www.prodance.cz/protokoly/LF18G401.pdf

Měření by mělo být zákonitě za stejných podmínek, neb Hubert moc dobře ví, že jedině tak se reproduktory dají porovnat. Bez dodržení této zásady by celé jeho snažení s MLSSou bylo poměrně k ničemu, a on to dobře ví.

Re: X1_Sub

Ano teď souhlasím. Tenhle protokol jsem neviděl. Nicméně pro nižší příkony mám do BP. ještě jednoho favorita. Co takhle L18S801.

(upravil Crashpc 24. 3. 2009 10:59)

Re: X1_Sub

Tak na tohle nedokážu přesvědčivě odpovědět. Snad jen, že má o dost kratší cívku i mezeru, bude mít tedy menší zatižitelnost, a nebude snáčet větší výchylky. O L18S800 se psalo cosi o ne moc dobré (rozuměj pevné) membráně pro takové namáhání, a toho bych se bál, obzvlášť když ten reproduktor neznáš. Na obrázcích je také vidět, že u Géčka víc řešili chlazení.

Re: X1_Sub

Nerozumiem tomu pretlacaniu stale toho isteho repraku na vsetky existujuce konstrukcie, konkretne G401, uplne vsade. Dakto si vymysli projekt, chce tam dat nieco a hups ho, najlepsi je G401.
Si ozaj myslite, ze je najlepsi z najlepsich a nic vhodnejsie pre nejaku inu konstrukciu nieje?
Podla mna P300 zahra v BP viac.

Re: X1_Sub

Komáre argumenty. Jawis se tetelí a vybírá to nejvhodnější, to je celé. šlo by tam prásknout plno jiných RCFek, Bísíček, PDček, a dalších. G401 doporučuju rád, protože za ty peníze odvádí hodně dobrou práci, a snese i trošku nějaké problematičtější instalace.
řekni proč je L18S801 lepší, a nebo radši drž hubu.

(upravil KomarD-Jeay 24. 3. 2009 14:32)

Re: X1_Sub

S801? Snad nevies citat.
S801 nie, neda tolko v BP, co vyssie spominane, i ked vdaka citlivosti sa to viacmenej zrovna. 801 je do horny, Karol.

V aktualnom pripade dobru pracu odvedie aj tvoj oblubeny TBX100, mozno este lepsie ako G401.

(upravil Jawis 24. 3. 2009 14:37)

Re: X1_Sub

Hele crashi nic mi do toho není, ale zdá se mi že ti nějak rostou ramea. Ani jednoho z Vás moc neznám ale myslím že zrovna Komarovi bys nic o držení huby vykládat neměl (pokud to nepatřilo mi). S tím G-čkem má celkem pravdu. Už jsi to moc nepamatuju, ale před tím než ti z prodance pořád né a né polsat nějaké to BC-čko jsi doporučoval i jeden z těhle repráků. Pak jsi asi koupil G-čko a proto je ideální všude.
Je to opravdu dobrý reprák ale určitě ne absolutní univerzál. Kdybych stavěl hornflex, nebo BR tak bych neváhal ani vteřinu. Už se to tady paslo. Tuším že otas. V BP repra nedosahujou takových výchylek. Co na tom že G-čko příp.X-ko snese až 1200W sinus, ale s tak těžkou membránou a vyššíma Q-čkama to tam bude plandat a doznívat mnohem dýl a bučet jako stará kráva. Chceš po něm důkazy, které ti ale nedá nikdo. Jediný pádný důkaz je mít obě repra doma a otestovat v danné aplikaci. Na to jsem malý pán a proto chodím na fórum. Abych si vyslechl víc názorů. Když si tady budem nadávat moc se toho nedozvíme.
A proč je 18S801 příp P300 - ka do BP lepší protože jak píše sám výrobce jsou to nejrychjší měniče ve své kategorii a u BP je to třeba.

Komare tak ja se tě tu zastávaám a ty na mě takhle.

Co praví autor?

Applications:

The L18S801 finds its best application in band pass, reflex-horn and horn loaded systems. It is a perfect compact bass reflex solution for live music, when the maximum punch is required.
It is one of the fastest transducers in its category

Re: X1_Sub

Jawis, ved ja nie na teba, Crashovi to bolo adresovane.

Re: X1_Sub

Jawis: do toho se moc nemotej, protože nerozumíš co mezi sebou s komárem máme. Jinak samozřejmě vedle. žádné Gčko co mám doma nevychvaluju, že je nejlepší - já ho totiž nemám, mám právě to BCčko, a to zatím nevychvaluju, přestože ho už mam relativně dlouho. Více se nebudu ospravedlňovat.... A ano, ramena mi rozhodně rostou, jako každýmu mladýmu smradovi, a když nemá kdo by mi je srazil, tak o to "nakilleněji" se samozřejmě cítím lol
Podívej, základní snaha je pomoct. Předtím, než jsem ti odpověděl, proběhlo z mé strany mnoho akcí. prohlídka specs sheetu z webu RCF, přečtení diskuse o S800 a S801 z prodance, poslech Gčka, simulace....
Udělal pro tebe mlčky uplně to samé Komár? první co udělal, tak se začal navážet do vytvořené scény která nikdy neexistovala, a ty mu na to ještě takáš.
Gčko má jenom o 18g těžší membránu, a naopak VYŠŠÍ BL A NIŽŠÍ Q, tak nepropadej nějaké nesmyslné panice o bučení. kdyby to tak nebylo, nebyl by v Xkách a Gčkách absolutně dominující prodej co se RCF týká. Další optimalizace, výhody a konstrukční řešení vyplívající z doby a moderní archytektury to ještě umocní.
Já už to mam u prdele....

Komar: Omlouvám se za špatně napsané jméno. šlo o L18P300, jen jsem to napsal se špatným názvem v hlavě. Normálně to platí dál.
TSka, materiály, chlazení, technologie a topologie reproduktoru nahrávají Gčku. Pokud si tu někdo dovoluje něco odhadovat, tak si dovolím tvrdit, že jednoduchý spider a Membrána podobná S8xx verze, u které jsou obavy o pevnost, jsou docela "mínus", narozdíl od vašeho tvrzení, že jsem proste zmrd big_smile To můžu bejt kolikrát chci, ale ty repráky prostě.....

Re: X1_Sub

Zaoberat sa pevnostou PA repraku do bandpassu.... smiesne big_smile
Mne hraju v BP horne 2x250W autohifi (par. Re=3,1W), hralo s tym uz aj RMX1850 na 1 kanal, obcas aj kliplo, tzn. 600Wrms spickovo. Hra to dalej, este sa im po 5 rokoch nic nestalo.

Qts do BP nema byt male, ma byt praveze vyssie, vyssie ako cca 0.32. Naopak, VAS ma byt mensie.
Gcko ma BL sice vacsie, ale o 1,5, to je prd. To je asi tolko, co ma tazsiu membranu, tzn. sa to vyrovna; ked si to das do pomeru, tak dokonca prirastok BL je nizsi ako prirastok Mms.

Si to predstav, ze tie repraky som aj simuloval. Ano, urobil som to.
Diskusia o S801 ma nezaujima, ten sa tam vonkoncom nehodi. Pocuvanie Gcka je tiez irelevantne, lebo si nemal ten dalsi zmienovany reprak.

P300 je tak isto moderny reprak, dokonca niekde malo poznamku, ze je to revidovana verzia, tzn. reci, ze Gcko ma modernu architekturu su bachorky, to iste ma aj P300. Tu neporovnavame staru Teslu s novym reprom.

Tak mas este nieco? smile

Re: X1_Sub

Nerad se vám do toho montuju, nejspíš víte, že mojí doménou jsou spíš zesilovače. Ale:
Když jsem potřeboval osadit dvě 15" Kramperovky, prostě jsem se zeptal Huberta. Nejsem tak pyšný, abych si nenechal poradit od /v tomto ranku/ daleko zkušenějšího člověka, co s tím dělá denně. Tak jsem dostal na výběr: "Pokud chceš normální sub a reprák za dobrý peníze, dej tam tohle. Pokud chceš, aby ten sub hrál za dva, pěkně odspoda, máš na to zesilovač a peníze, dej tam LF15X400".
Tak jsem tam dal reprák bratru za osm litrů, sub doopravdy hraje za dva, běžně s ním přehraju suby s 2x18" a mám vymalováno.
I svůj vlastní televizor jsem raději svěřil kolegovi, který je dělá denně a má s nimi nepoměrně víc zkušeností, než já.
Není nutný platit velký peníze za omyly, vzniklé dohady na amatérském fóru. Je dobře a výhodné se poradit s opravdovým profesionálem.

Web

Re: X1_Sub

sinclair: S tím se dá poměrně souhlasit. Ty peníze narvané do takového systému a do správného know-how uloženém přímo v těch kvalitních komponentech opravdu nejsou vyhozené prachy za nějakou vedlejší kvalitu, ale i za věci co jsou přímo slyšet, a to včetně SPL. Je potřeba k tomu ale taky trošku jinak přistupovat. Na profesionálním aparátu se čeká jeho profesionální využití, a až neuvěřitelně často se setkávám právě s tím, že dobrý a silný aparát někomu hraje docela málo, a není to tím, že by chtěl hrát málo. Musí se umět dobře využívat a přitom to nezkurvit.
Živě si to dokážu představit, ale živě si také dokážu představit ty dvě slušnější osmnáctky jak na 40Hz valej nějaký techno, kde se zjevně Xko nemůže uplatnit tak jak je potřeba.

Komar: já nevím co je na tom tak směšnýho, když odcházej normálně repráky i v bassreflexech a hornflexech, natož pod nějakou zvýšenou námahou. 0.32 na Qts, to je absolutní demagogie. žádná taková uni hodnota neexistuje. Pokud tu někdo mluvil o bučení, tak právě bandpass z principu, ještě s reprákem s vyšším Q prostě bučet musí. L18P300 opravdu podle RCF dostal modernější chlazení a dvojtej spider. Pořád je ale technologicky starší.