Téma: X1_Sub

Zdravim.

      Doporučili by jste jako low-cost subbas X1-sub z (http://www.speakerplans.com/index.php?id=x1) osazení B&C 18ps76-kou (http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=83009)??

Re: X1_Sub

Ano, to BC do toho moze.

Re: X1_Sub

A už jste někdo tu X1-ku slyšeli??

Re: X1_Sub

osobně bych doporučil připlatit za 18PZB100 nebo RCF LF18G401. 18PS76 s 3" cívkou rozhodně neumožní to co ostatní repráky. Nebude to tolik citlivé a už vůbec do toho nepůjde prát takové příkony. Pak z toho samozřejmě plyne otázka, proč stavět bednu skoro 80x80x60, když nebude zdaleka tolik hrát. Navíc tenhle reprák bude potřebovat opravdu větší péči a kontrolu a místo toho bude zašitej v bedně, a dokážu si představit ten katastrofický scénář, kdy velká bedna nehraje > "tak jí přidáme".  To už ale ten reprák nesnese.

Re: X1_Sub

Taku katastrofu by som nevidel, Xmax 7 nieje malo, to staci pri rezani dole na 32Hz, na Xmax to vylezie hadam len pri max. prikone, od deformacie to este ma dalej, citlivost toho repra je 98dB, to je dost. 600W prikon je real a parametre sedia pre zelanu konstrukciu.
Ale pokial je mozne priplatit, tak nieje to zle.

Re: X1_Sub

No abych to uvedl na pravou míru. Plánuju postavit 4 kousky. Bude to spřaženo po dvou boxech paralelně do 4 Ohm a takováto zátěž bude buzená vždy dvěma vytuněnými leach-ampy v můstku, které dokážou cca 1200W/4Ohm. Takže víc jak 600W příkonu na box stejně nikdy nezbude a v žádném případě to nebude běžný provoz. Podle mě je to ideální volba. Dát o 2000 za každý reprák víc, když ho stejně nebudu mít čím nakrmit je podle mě zbytečné. V nejbližších letech do zesu určitě investovat nehodlám a na vnitřní hraní Je tohle řekl bych až až.

Re: X1_Sub

Tož tvá volba. hrát to bude. Já narážel na to, že to bude velký, a bude to míň hrát. i sXmax a těma 600W bych na to šel právě v případě BP velmi opatrně. Ještě je tu možnost postavit dvě jiné bedýnky, koupit do nich dva čtyřohmové reproduktory, asi tak dvakrát dražší, a mohlo by být prakticky stejně SPL s méně bednama.

Re: X1_Sub

Po delší odmlce oživuju téma.

První zkušební verze X1-čky je na světě. Přikládám i pár fotek. Jejich kvalita odpovídá tomu jak jsme byli unavení. Finišovali jsme dost pozdě večer. První zkouška proběhla se zapůjčeným RCF 18G401. Zvuk se mi moc líbil a o tlaku co z toho leze při vybuzení nad 500W nemá smysl ani mluvit. Otec mě málem přizabil. Nicméně pořád se nemůžu rozhodnout čím to ve finále osadím. Prozatím bych volil asi 18PZB100 - ku (zdá se mi být z měření na prodance trochu lepší do Bandpasu než ta G401-ka), ale tu asi na vyzkoušení nesplaším. Tak prosím o názory.

http://3821856.ukazto.com
http://3821853.ukazto.com
http://3821849.ukazto.com
http://3821846.ukazto.com
http://3821845.ukazto.com
http://3821844.ukazto.com
http://3821842.ukazto.com
http://3821841.ukazto.com
http://3821839.ukazto.com
http://3821838.ukazto.com

Re: X1_Sub

Skvělé!
asi by stálo za to přemejšlet kolik a čim to budeš živit. to Géčko bezpochyby víc vydrží.

Re: X1_Sub

OT: Nieje ten kábel 6qmm? Je mi povedomý... Inak krásna práca.

Web

Re: X1_Sub

Jojo s tím kabelem máš pravdu. Za odvoz ho daruju každému kolik si bude přát. Akorát si ho budete muset vyseparovat ze svazku asi 20-ti vodičů a dvou stínění. Ale já na to našel celkem sofistikovanou metodu. 20m té dvojlinky natěžím za 15 min. Ten bordel co z toho zůstane si ale vezmete sebou.... : ).

Re: X1_Sub

Kreši já nechci nijak snižovat Tvoji snahu poradit ,ale měl by jsi zkusit aplikovat nejdříve pár reproduktorů do nějakých osvědčených konstrukcí, chybí Ti praktická zkušenost. Sice to co píšeš je většinou pravda,ale pravda teoretická, realita je mnohem barvitější.
   Tomu chlapci co si postavil BP, úplně zbytečně doporučuješ dražší reproduktory, které sice víc vydrží,ale to je asi tak vše, řešit u tohto druhu bedny Xmax +-7 nebo -+8mm je zbytečné.Výchylka v tomto druhu ozvučnice není nijak velká , rozhodně nehrozí při použití QSC GX přiblížení se k Xlim. Menší mms, velmi solidní BL u 18PS76 jednoznačně přínosem, SPL bude vyšší, při daném zesilovači. Bedna bude hrát víc hlavně basy nad 50Hz, to je to co se líbí a nebude to svádět tolik k přidávání. Reproduktory s velkými přikony mají většinou bytelnější a tím i těžší membrány, v BP se mohou chovat dost nevhodně a dlouho doznívat na frekvenci na které je naladěný basreflex komory a slabý zesilovač si s tím neporadí.Zvuk bude táhlý a třeba i nepřijemný.
Dívej se na danou sestavu víc komplexněji a poraď mu mimo jiné ,že musí dávat velký pozor na to ,aby slabý zesilovač nehrál trvale v klipu, nebo upeče reproduktor,bez ohledu na to jakou má watáž,viz , zbytečně drahé reproduktory. Výkonější zesilovač (PL340 a lepší) tady asi nehrozí,tak není co řešit.

Re: X1_Sub

já tu ale o Xmax pokud vím vůbec nic nepsal. zato PS76 má menší cívku....

Re: X1_Sub

AD příspěvek 4# a velikost cívky. V jednom bassreflexu mám ještě poslední žijící EVMko 18B Pro line, opravdu historický kousek. Je to dobře odladěná bedna, má vynikající citlivost (lepší než většina dnešních 18") a to i v pásmu kolem 50 Hz a pěknou dynamiku i attack při menších až středních příkonech. Pro upřesnění: EVM18B má jenom 2,5" cívku a Xmax pouze dnes naprosto neuvěřitelných 3,3 mm, což jsou parametry jak u repráku pro čínské domácí kino. Nebo co do toho dávají.

Větší cívka u basu se ti hodí při limitních situacích a výkonech, pokud pojedeš jazzík a při úderu kopáku tam poteče 50 W (a to ještě když se bubeník vážně rozjede, jinak tak 10 W), nemá větší cívka výhody a opodstatnění... Citlivost při 1 W/1 m může být vyšší spíše s lehkou membránou a menší cívkou (myslím tím relaci 3" a 4" cívek u 18"), výhoda se přemístí k repru s větší cívkou při velkém příkonu díky např. menší tepelné kompresi při zatížení reproduktorů -3 dB pod Pmax. Velmi obecně řečeno. Takže záleží na požadavcích, ne vždy je větší cívka výhodou. Jestli mi někdo nevěří a chce si to ověřit vlastním pokusem, mám tady jedno sjupr emerikn repro s 2,5" cívkou a parádním magnetem a cool litým košem na výměnu za něco moderního s 4" cívkou. Zn. vhodné pro jazz a místní dechovku smile

JAWIS: asi ti neporádím, tyhle neznám, ale 18ps76 vypadá dobře. A co říkáš, že nezůstane při jednom kuse, ale budeš dělat hned 4? To zní velmi rozumně, bude to spolu s kompakty pěkná sestava, hmm, to už vypadá i na pěknou stížnost na hluk big_smile

Re: X1_Sub

No pár posledních příspěvků (moc za ně děkuji) mě stále více utvrzuje v tom že asi koupím ty 18PS76ky. Lidi co je mají si je celkem pochvalujou a z měření na prodance to vypadá taky dobře. Snad si nebudu za měsíc rvát vlasy z hlavy že jsem chtěl ušetřit......

Re: X1_Sub

Mám ho doma tiež pár metrov, ale nieje tienený ani nič. Preto som sa pýtal... Koniec OT.

Web

(upravil Jawis 23. 3. 2009 9:31)

Re: X1_Sub

Nadešla chvíle, kdy musím navážno začít uvažovat o tom co koupím. Cíl je následující. Suby budou celkem 4. Mám dva zesíky (domácí výroby viz.: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=6244&p=2). Každý modul je schopen spolehlivě a dlouhodobě odevzdat do 4 Ohmové zátěže 1500W sinus. Takže dva 8Ohm. suby budou viset vždy paralelně na jednom modulu. Je jasné že v hudebním peaku to udělá mnohem více.
Prozatím jsem si umanul koupit RCF L18P300, případně jeho neodymový klon. Nicméně pořád mi vrtá hlavou i to BC-čko (18PS76ka). Peníze pro mě nejsou až tak rozhodující. Spíš pořád koukám na ty datasheety a pomalu z toho začínám bláznit.

Re: X1_Sub

ad moula: Teď nemířím na 18PS76: ano, já se nebráním takovejm reprákům z principu. své k svému. Jen mi nedochází to spojení s X1. Protože reprák co moc nehraje se dá nahradit uplně jiným, a také uplně jinou menší a jednodušší bednou. Nerozumím snaze tahat metráky dřeva...
Jawis:  V téhle ceně je snad výhodnější přemýšlet o té LF18G401. Má trošku lepší motor.

(upravil Jawis 23. 3. 2009 10:27)

Re: X1_Sub

LF18G401-ka už tam byla a hrálo to fajn. Ale ta 18-P300ka je uváděná jako band-passový reprák(Bohužel s ním je málo zkušeností) A z prodance měření se mi jeví vtm pásmu které je pro mě důležité (asi do 90 - 100 Hz) citlivějši. 18G401-ka je bomba do BR.

Re: X1_Sub

Pokud nejsem slepej, tak LF18G401 má v prodance měření kolem 100Hz vyšší citlivost, a kolem 50Hz taky vyšší citlivost. Z jakých materiálů vycházíš?

Na RCF píšou toto:
LF18G401:
deal for high quality professional bass reflex and bass-horn systems.

L18P300:
The L18P300 finds its application in bass reflex and band pass system..

To ve svém principu ale neznamená, že je to vhodnější reproduktor do bandpassu, ale že už "nemůže" do horny.
Zato LF18G401 jde dát všude, bandpass nevyjímaje, a je samozřejmostí.