Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 5 z 6)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dilema - jaký zesík, repro...

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 107]

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Lotře, základem je mít odstup toho zesilovače natolik dostatečný, aby se neprojevilo nic ani při nejslabších signálech. Pleteš ale zkreslení /ať už harmonické či IM/ s odstupem rušivých napětí a to je špatně.
Já jsem vychovanej aparátama, který jsi Ty v životě neslyšel a už bohužel ani neuslyšíš, šuldo, musel by sis dojet ke mně. Já Ti taky nevystrkuju, že máš uši a vkus dokurvený empétroskami a dalšími dnešními vymoženostmi.

LMko samotné nemá co šumět, maximálně nějaký idiot připojil LMkový konec s nastaveným vyšším gainem ke zvukovce, která měla už svůj základní odstup blbý. Pak je jasný, že i při stažené hlasitosti ten konec šumět bude. Když nikomu nic neříká pojem úrovňový diagram, nebo alespoň srovnání vstupních a výstupních úrovní, pak je to těžký.

S tím wrc to není tak horké. Nejde ani tak o nějakou výkonovou rezervu, jako spíš o to, že každý reproduktor jako elektromechanický a silně nelineární měnič zkresluje při nižších příkonech a výchylkách značně méně.

Web

(upravil Karlos 4. 6. 2007 7:57)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

sinclair ale užnáš že hifi soustava bude hrát jinak než PA? Neříkám že to je chyba, ale je to vlastnost. Takže  PA nemusí na doma vyhovovat každému kvuli "jinému" přednesu.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Hele Karle, nic proti, ale to je jako kdybys konstatoval, že LCD monitory mají jiný obraz než CRT monitory... cool

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Ale já si nic nepletu, dyt jsem to psal pod sebe, jako důvody proč používat nízké výkony, kvůli supercitlivým bednám není zase tak ideální. To s tím hystorickým gramofonem byla trochu nadsázka.

(upravil Karlos 4. 6. 2007 8:54)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

little ale někomu se LCD obraz nelibí a chce jen CRT takže asik tak smile Záleží na vkusu. A když se někomu nezdá zvuk PA tak si najde dalších plno důvodu proč ho nemít doma. Já bych si na doma i PA koupil, ale abych s pa dostal 40hz -3dB v 100litrech tak by se mi pěkně vyprázdnila peněženka.
PA je určeno na použití venku nebo na ozvučení velkých prostor. A jestli ho chce mít doma někdo tak v klidu, ale měl by si k němu koupit i PA zesilovač k použití na gárden párty.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Franku, nevím jestli jsem byl tak ožralej nebo co, ale nepamatuju si to smile Vím, že jsme LM poslouchali s Matesem přes jeho ARA+ARV bedny, a pokud nám něco vadilo, šum to nebyl. Ty vole, dyť to LM má odstup prakticky jako DPA a jiný slušný zesy...

Web

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

A nemají? smile Slušné PA jsou až moc často hifisty zavrhované, protože si zkrátka myslí, že když je to "stavěné na kravál" tak to "nemůže umět hrát"... teď jsem tu chtěl uvést pěknou řádku důvodů pro a proti PA na doma, ale prdím na to, byla by to spousta práce a stejně bych hrách na zeď házel. Pokud se vám PA nelíbí, nevěříte mu, nevejde se vám do pokoje a nebo prostě máte jakýkoliv důvod na úrovni "dojmu", tak si ho domů nedávejte... nikdo vám to nenutí. Ale prosím, nedělejte hned pitomce z lidí, kteří to tak mají. Porovnání s nějakým superautem, co musíte stejně provozovat pomalu je z více důvodů zavádějící. Na metafory bacha, velice snadno z nich vyplývají lži.

(upravil sinclair 4. 6. 2007 10:06)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Karlosu nemáš pravdu. Aby ses s PA reproduktory dostal na 40Hz-3dB, tak na to budeš potřebovat o dost míň peněz, než na adekvátní zářiče třeba od Scanspeaku. Jak jsem už kdesi psal, dodělal jsem onehdy jedny bedny D12LF+D210Ti a dal je poslechnout profesionálnímu muzikantovi ze zlínské filharmonie. Zůstaly u něj doma a musel jsem udělat další, tož asi tak.
Bydlím sice momentálně v paneláku, ale plandáky už bych doma nechtěl ani omylem-a to proti ARS850, které jsem tu měl, naprosto nic nemám a považuju je za jedny z nejlepších beden, které se na území tohoto státu vyrobily.
Ale byly s nimi jenom potíže, těch 30Hz v plné úrovni /pokud se v některých nahrávkách vyskytly/ spolu s výkonovou rezervou do špiček dělalo po baráku takový bordel, že mě už nikdo nezdravil.
Teď mám ARS641, která je osazena něčím mezi "hifi" a "PA", mám je u zdi, na vstupních filtrech nastaveno 40Hz -3dB a pohoda. Basy neschází a barákem to zatřese až tehdy, kdy chci já.
Ona totiž patnáctka na basech je něco úplně jiného, než plandavá osmička, byť se zdvihem jako kráva...

Web

(upravil Karlos 4. 6. 2007 11:36)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

ARS641 Osazení? Stačí co je na basech.
Hm ta D12LF nevypadá špatně i když její GD kolem 50hz už je celkem slušně vysoko. Ale i tak to bude hrát pěkně v 70litrech by to mohlo hrát slušně.
A za ty peníze je to skoro zadara užnávám.
Nikdy jsem neřekl že 15" PAčko je to samé co 8" guma
Já to znám, preprák s FS na 60 v closed bedně kde mohl mít F3 tak na 65hz taky dokázal otřást celým bytem a Basy z toho šly. A když se vedle toho postaví 8" guma s F3 na 50hz tak je to hovno .. a PA ja sně vítězí.
A na 40Hz -3dB se s D12LF  dostanu ale Xmax bude dávno v prdeli,GD bude jak hovno a bedna bude mít tak 100litrů.
I když to nějaké pubertě bude jedno, hlavně že to má basy píčo tak já bych ten reproš tak netrápil. Takže D12LF Reálně 40Hz -3dB v rozumném objemu ani hovno.. Ale čekám že me zase nějak dojebej jako obvykle a výjdu zase jako úplnej kokot smile

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Karlosu, ARS641 je studiový monitor, na basech osazený speciálem ARN932. Ten bohužel /nic osobního/ ani neznáš, takže nedokážeš posuzovat. Jediní lidé odsud z fóra, co ten reprák /a ten monitor/ znají, jsou Michal a Nikolas, jinak asi nikdo, ale možná se pletu. V rozhlase a v televizi měl ten monitor interní označení R12.

Web

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Já nechcu posuzovat, já jen jestli to je třeba 10" nebo 15" smile ať si dokážu představit kde máš nastaveno -3dB

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

No a už to leze ven smile
Mám doma upravenou soustavu Monolog (je tam 6614 a br) no a ještě mám Teslácký bedny ARS 1054 (tam je 12" ARN8604) Oboje hraje velice dobře, ale mě prostě v tom zvuku něco chybí a to co mi tam chybí jsem dycky slyšel jen na koncertech.
Za další, sice sem zatím v paneláku, ale barák máme jen je potřeba jej přestavět. A plánech (mých) je že tam bude velká místnost (8x6m a strop kolem 5-6m) Takže u volby 15" PA repra zůstanu a objem bedny 170l mi nebude vadit, klidně i přidám, když to bude potřeba.
A v budoucnu je samozřejmě i pořízení-stavba kvalitního zesu.

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Teď doma hraju na prototyp ARN 6618 a ARV 089 koax. a hraje to super. Takový basy bych od 8" opravdu nečekal. smile

Web

(upravil sinclair 4. 6. 2007 21:49)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Leze:-)
Ta patnáctka ARN932 není gumák, ale poměrně měkce uložený "papírák". Nemá ani jednu z vlastností "gumáků" a spodek umí tvrdě a přesně, tak, jak se na monitor sluší. Uznávám, že dvě aktivní třípásmovky s dvěma patnáctkama na basech je v panelákovém obýváku na poklep na čelo, ale ten zvuk, pánové, ten zvuk..Něco podobného, i když ne tak úplně přesně na spodku, dokážou i ARO835 v legendárních KE150. Ty mají zas navrch výškovým tlakáčem.

Web

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

A jak to vidíš s mojí volbou Delty 12LF? 70l zavřená budka + honění EQ...

Už vymejšlim kam strčim ty KE a do 5 let možná začnu stavbu smile

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Budem mať ARO835, origo zabalené, nepájené... Vidím to na stavbu KE150. juchuchúúúúúúúúúúúú big_smile

Web

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

A já taky, heč smile A ještě k tomu budu mít zpárovaný ART tongue

(upravil Karlos 4. 6. 2007 22:14)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

No poserte se pánové smile  Se chlubíte jak já kdysik ve školce když sem měl nové autíčko ..
sinclair já mám stejně pocit, že staré Teslácké repro s Papírovým závěsem zahrajou hlouběji než dnešní PA repro okolo 2000kč za kus ..

(upravil sinclair 5. 6. 2007 8:46)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

Kurva, vy hajzlíci-kde to berete? smile Ještě mi tu někdo nabídne nové, nejeté ARO9408 a jdu si to hodit smile
Karlosu, ty repráky mají hodně do sebe. ARO835ka je defacto 13", originál je poměrně měkce uložená a 95dB/W bez debat, některé série i 97dB/W. Rezonanci to má po rozehrání okolo 40Hz i níž. Jediný limit, který by Tě ale při té citlivosti nemusel srát, je relativně nízký max. příkon.
Ovšem pozor-těch tehdejších tvrdě-ČSN-normovaných 10W musel ten reproduktor vydržet plných 100 hodin v nejhorších pracovních podmínkách, aniž by se cokoli poškodilo. Totéž platí třeba o původních ARM9408, které mají tento "stohodinový" dovolený příkon 150W a konkrétně já jim ve svém ozvučovacím aparátu dávám běžně přes 300W, občas i víc, ovšem nic pod 80Hz, ostře říznuto crossoverem 24/okt. Bylo běžné, že do beden 2xARM+2" švihal kilowatt a Tesly v klidu.   
Chtěl jsem tím naznačit, že těch dřívějších 10W u ARO835 můžeme dnes v klidu a ještě s rezervou prohlásit za "současných" 30W, aniž by ten reproduktor jakkoli trpěl.
Nejsou výjimkou aplikace typu : 100L bedna uzavřená, 2xARO835 a 100W Fender Bassman k tomu, pochopitelně na baskytaru. Hraje mu to už nejméně patnáct let, možná víc. Nechápu.
Tohle všechno ale platí jen u reproduktorů, vyrobených před rokem cca 1987, po nástupu hliníkových formerů začali sami ValMezáci dovolené příkony zvedat.
Francku, Ty furt jenom kecáš a nikde nic. Proč jsi vlastně ty KE150ky nepostavil?

Web

(upravil Karlos 5. 6. 2007 9:02)

Re: Dilema - jaký zesík, repro...

sinclair, protože nemá na ně místo. Já bych je postavil jen nejsou ty repro. A tak aspoň ARN 738 který je je 10"-11" ale i tak do paneláku to bude stačit a sousedy naseru řádně. Na kolik bych je měl tak oříznout? Bude stačit 40hz? Já komplet soustavě víc jak 30watt rvát nebudu. Já poslouchám z blízka a ono 30watt 1-2 metry od hlavy je celkem dost na doma. A nejsem žádnej blázen no smile Ale kdybych měl monitory s 15" tak si je dom taky nastěhuju smile

Příspěvky [81 až 100 z 107]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Dilema - jaký zesík, repro...

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£