Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

Téma: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

  • Určení: 3pásmové sloupové reprosoustavy

  • Datum realizace: Duben 2006

  • Orientační cena: 5000Kč

  • Technická data: Uzavřená ozvučnice, (šxvxh) 350x700x285mm, Objem 37l, Příkon 70W, Citlivost 86dB, Frekvenční rozsah 45-20000Hz, Impedance 8Ω (min 4.9Ω), DTD 2cm

  • Autor: premek_k

Úvod
Celý tento projekt vznikl vlastně souhrou náhod. K novému roku jsem si chtěl pořídit nějaké slušné reprosoustavy za rozumnou cenu. Doma jsem měl poděděné třípásmové reprosoustavy po svém otci, které již vykazovaly známky stáří a i naprostým laikům (tudíž i mě) bylo při jejich poslechu jasné, že něco nehraje. Tyto soustavy byly osazeny Tesla měniči ARN 6608, ARZ 4608 a ARV 3608.

Hledáním na internetu jsem narazil na stránky audioweb a trochu jsem se začetl. A po nějaké době mi bylo jasné, že se pustím do úpravy právě těchto starých reprosoustav. I když jsem byl od tohoto záměru odrazován, pustil jsem, jak jsem později zjistil, do boje s větrnými mlýny.

Reproduktory, ozvučnice
Po diskuzi na audiowebu jsem měl po chvíli jasno, jaké osazení použiji. Vycházel jsem ze skutečnosti, že se jedná o můj první projekt, že budu v budoucnu chtít postavit další reprosoustavy a že tyto stávající předělané budou sloužit, tak jako doposud, mimo jiného i k hraní na různých rodinných sešlostech a gardenparty. Proto jsem volil finančně nenáročné, avšak poměrně kvalitní osazení TVM na basech a středech a Tonsil na výškách. Později se tato volba ukázala jako správná.

Ozvučnice byla daná. Sestavená je z dřevotřísky tloušťky 2cm, spojovaná vruty natupo. Abych byl schopen porovnat výsledek s originálem, začal jsem předělávat prvně jen jednu reprosoustavu. Začal jsem odstrojením původní reprosoustavy a odstraněním tlumení a čalounění. Původně jsem měl v plánu pouze výměnu měničů a konstrukci nové výhybky. A zde jsem poprvé narazil. I když jsem použil repro stejných průměru (jen výškový měnič měl menší průměr oproti původnímu), uchycení těchto repro do původních děr bylo pofiderní. Nedala se zaručit těsnost (jako těsnění jsem použil mirelon na plastové trubky) a šrouby v původních dírách nedržely, jak jsem chtěl. Nicméně jsem takto osazené soustavy vyzkoušel a byl jsem velice zklamán. Zvuk byl opravdu hrozný, příčinou bylo dle mého názoru kromě nerozehraných měničů také nesprávná vzdálenost středů výškového a středového repro a také cca 2cm zapuštěná přední deska soustavy.

Pustil jsem se tedy do kompletního předělání čelní desky ozvučnice. Původní jsem odstranil, z celé ozvučnice tedy zůstaly jen obvodové stěny. Odřízl jsem 2cm po obvodu, čímž jsem zrušil původní zapuštění přední desky, našrouboval po celém obvodu hranol a na tento jsem našrouboval novou čelní desku. Do ní jsem vyřezal díry pro měniče a to tak, že středový reproduktor překrývá výškový, který je zapuštěn o tloušťku příruby tohoto repro. Vzdálenost mezi středy jsem zvolil 12cm, což bylo minimum, které šlo realizovat. Pozdějším výpočtem této vzdálenosti mi vyšlo 11cm. Horní a boční hrany čelní desky jsem srazil rašplí a začistil smirkovým papírem.

Pro středový reproduktor jsem musel realizovat oddělený kastlík. Ten jsem vyřešil tak, že je v něm umístěn i výškový reproduktor. Takto jsem minimalizoval i případné netěsnosti, kterými by mohl proudit vzduch tlačený basovým reproduktorem a navíc tento kastlík plní funkci výztuhy přední desky. Všechny spoje jsem utěsnil silikonem.

Při předělávání přední stěny reprosoustavy jsem nabýval čím dál víc pocitu, že by bylo rozhodně lepší postavit celou ozvučnici novou. Takto jsem musel přistoupit na danou sílu stěny, způsob spojeni stěn vruty, škaredé provedení. Materiál, který jsem použitím původního korpusu ušetřil, ve výsledku nestál za řeč a já jsem zjistil, že jsem měl původní soustavy nechat být a začít stavět nové celé znovu.

Výhybka
Původní výhybka byla poctivě vypočtena a použité součástky byly pečlivě měřeny. To jsem pochopil hned, když jsem viděl na kondenzátorech fixem psané hodnoty. Konstrukce výhybek však byla děsivá a podepsalo se na nich stáří a nešetrné převozy na akce. Nožky součástek byly vyviklané a uvolněné. Jeden z kondenzátorů ve středové větvi byl zcela mimo provoz, jeho nožka byla úplně vytržena.

Původní výhybky jsem opatrně rozebral, kondenzátory putovaly ihned do koše, ale cívky jsem nechal. Jelikož se jednalo o poctivé ručně motané vzduchové cívky s průměrem drátu 1.25mm a s uvedenou hodnotou indukčnosti, snažil jsem se je použít v nově navržené výhybce. Toto se mi povedlo, ladem zůstala jen jedna cívka, celý návrh nových vyhybek jsem postavil na těchto předem daných hodnotách cívek, kondenzátory jsem koupil MTK, rezistory jsou na 10W. Dělení jsem zvolil trochu nezvyklé. Pro basovou sekci jsem použil dolní propust do 250Hz, pro výškovou sekci horní propust od 3550Hz. Pásmová propust pro středové pásmo pracuje v oblasti 400-1800Hz. Všechny tyto tři filtry mají strmost 12dB/okt. Ve výškové sekci jsem vzhledem k citlivosti výškového měniče oproti ostatním aplikoval tlumení odporovým děličem.

Vyhybku jsem postavil na desce plošných spojů, cívky uchytil pomocí instalačních stahovacích pásek a všechny součástky přilepil pomocí tavné pistole. Činnost výhybky jsem si odzkoušel pomocí generátoru a osciloskopu, dělení odpovídalo oproti návrhu skoro přesně.


Tlumení, povrchová úprava
Po osazení měničů do nové čelní desky jsem byl samozřejmě zvědavý na zvuk. Proto jsem celou soustavu provizorně poskládal bez zatlumení, pouze kastlík pro středový a výškový měnič jsem vyplnil vatou použitou na původní tlumení. Výhybku jsem zapojil zatím externě.

Takto jsem soustavu provozoval asi týden a můžu říct, že zvuk se rapidně měnil. Ale hned mi bylo jasné, že nové řešení přední desky má na výsledný zvuk kladný vliv. Asi po týdnu zahrání měničů jsem začal přemýšlet na vytlumením prostoru pro basový repro. Jelikož už soustava hrála moc pěkně a poměrně nízko, měl jsem strach, abych výsledný zvuk nezkazil. Celý zbytek sestavy jsem vytlumil jednou vrstvou tlumícího rouna z Dexonu, které jsem nalepil na všechny stěny. Na středový kastlík jsem přišrouboval výhybku, kterou jsem podložil polystyrénem o tloušťce 1cm. Na vnitřní rozvody jsem použil repro dvoulinku o průřezu žíly 2.5mm. Nakonec jsem ještě vyrobil novou zadní stěnu (původní se mi zdála netěsná) a na tu jsem také přilepil rouno. Namísto terminálu jsem použil XRG konektor provedení ON na panel.

Nad povrchovou úpravou jsem si hlavu dlouho nelámal, neboť po odstranění původní staré koženky mi bylo jasné, že toto už se prostě zachránit nedá. Proto jsem se rozhodl potáhnout tyto reprosoustavy kobercem, což je v tomto případě nejlepší řešení. Navíc je toto řešení vhodné pro takové použití soustav, pro které budou sloužit.

V současné době není povrchová úprava ještě realizována, soustavy potáhnu obě najednou v momentě, kdy budu mít hotovou i druhou soustavu.

Výsledek
Jak jsem již výše uvedl, předělal jsem prvně jednu soustavu, abych mohl porovnat výsledek oproti původnímu stavu. Po zahrání soustavy, kdy se opravdu zvuk měnil každým okamžikem (což jsem opravdu nečekal) jsem začal podrobněji porovnávat a testovat.

Připojil jsem soustavu na generátor a snažil jsem se zjistit poslechem chování této soustavy při různých frekvencích, zejména v oblasti dělících kmitočtů výhybky. Po několika hodinách jsem zjistil, že soustava se chová lépe než manželka - testování probíhalo v obývacím pokoji za plného provozu. Proto jsem byl nucen od takovýchto testů upustit. Nicméně jsem zjistil, že se soustava chová dobře - nezaznamenal jsem žádné rušivé zvuky ani vibrace skříně. Bohužel chování v oblasti dělících kmitočtů jsem neměl možnost vyhodnotit.

Při poslechu hudby jsem si musel na předělanou soustavu zvyknout. Původní soustava hrála "prezenčně" - měla slyšitelný hrb v oblasti středních kmitočtů, basová a výšková sekce zaostávala. Tato nová soustava hraje celé frekvenční pásmo vyrovnaně, resp. není žádný slyšitelný nárůst hladiny zvuku v závislosti na přenášeném kmitočtu.

Basová složka hraje pevně, přesně a poměrně "nízko". Toto jsem nečekal a myslím, že volba basového měniče byla správná, stejně jako nízké dělení tohoto pásma. Středová složka je čistá a přesná, začal jsem ve starých skladbách objevovat nové nástroje, což mě potěšilo. Je pravdou, že jsem po upozornění Michalem začal vnímat skutečnost, že TVM repro hraje jakoby na hranici svých možností, nicméně není patrné zkreslení ani při vyšších hlasitostech. Co se týče výškové větve, myslím, že volba měniče byla správná. Na výšky si také nemohu stěžovat, snad jen jsem je zatlumil o fous víc, než bych chtěl. Tuto skutečnost slyším vždy prvních několik okamžiků poslechu, poté mi již připadají v pořádku.

S výsledkem jsem velmi spokojen. Již nyní však vím, že předělávat starou soustavu není to pravé ořechové. Vždy je lepší postavit vše nové, není potom třeba dělat kompromisy v konstrukci.

http://s19.postimg.cc/qc2ce5v8v/premekk1_01.jpg http://s19.postimg.cc/hv2u38qjz/premekk1_02.jpg http://s19.postimg.cc/t8pdeg12n/premekk1_03.jpg http://s19.postimg.cc/5izxpr2pb/premekk1_04.jpg http://s19.postimg.cc/69snvj52n/premekk1_05.jpg http://s19.postimg.cc/82vkjuq9b/premekk1_06.jpg

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Matně si pamatuju, že se kdysi rozjížděl "projekt soudružnosti" pod taktovkou PřemkaK. Pamatujete to někdo? Kde je tomu konec?

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Nějak se to rozplynulo.

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Jojo, přemek k nám už nezavítal hodně dlouho.

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Pokud pamatuju dobře, mělo to bejt velkolepý. DIY sakum prdum komplet. Bedny, zesy, úprava místnosti atd.

(upravil premek_k 1. 6. 2009 13:12)

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

junglist: Njn, projekt zkrachoval ve fázi příprav, snad mi tenkrát nikdo nevěřil, že bych to skutečně všechno zaplatil... A hlavně šlo o to dát tady lidi zase do kupy, když se tu začala šířit ponorka a nevraživost. Z tohoto důvodu jsem zde přestal i chodit, když projekt krachnul a nálada zde se nelepšila. Tak doufám, že se to nakonec dopadlo dobře a lidi se tu stmelili i bez nějakého projektu.
Jinak nic nového jsem už nepostavil - za ty tři roky jsem se stihnul přestěhovat a letos na jaře konečně začít řešit ten svůj audio koutek do finální podoby. Jinak aktuálně hraju na Xavianech XN125 a můžu směle tvrdit, že na stejné audiosestavě (zes SONY F707ES, CD SONY CDPX559ES a ostatních mých vintage Sony komponentech - které postupně skupuju) hrajou ty dělané bedny, o kterých je tento tred, líp.
Tak to jen tak na okraj, když jsem už tady zase nakouknul (došel mi mail s prosbou o schéma výhybky k těmto bednám, tak jsem sem juknul). Zdravím všechny tehdejší a samozřejmě i (za tu dobu) nové nadšence na tomto webu.

http://s4.postimg.cc/bpcrw3hvd/118_27042009036.jpg

(upravil chyna.cz 1. 6. 2009 10:11)

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

také zdravím, Přemku.
nějaké ty stmelače zde už proběhly a pokaždé s kladným hodnocením

Web

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Když už se tady nakouslo to Přemkovo plánované veledílo a chyna nakousl ty stmeláče - možná by to patřilo jinam, ale vzhledem k tomu, že se Přemek asi jako první pokusil něčím tohle fórum pozvednou, snad nebude proti, že mu to jako malý pomníček přilepím sem...

Fórum audiowebu už je nějakou dobu ve fázi úpadku. Tou fází si projde každý projekt delší v čase, i ten který na první pohled víceméně nikam nesměřuje, nemá jasný cíl, je definovaný jako nadčasový - to by audioweb měl být. Pořád je co nového vymýšlet, koho nového vzdělávat a jak nově kombinovat měniče. Možnosti jsou nevyčerpatelné. Na co ovšem takovéhoe fórum zákonitě musí dojet je obrovská názorová rozdílnost. Audioweb se pod antoniovým vedením snaží zahrnout (a celkem se dařilo) vše od PC bedniček s ARN150 a GTC přes kondík až k HE věcem, stavbě superzesilovačů a podobných. To samo o sobě je dost rizikové, ale na co audioweb dojíždí je únava. Únava zkušených ze stále se opakujících témat, určitá vyčpělost diskuze a skutečnost, že se tady sice kdekdo vykecá, ale soudiskutéři s toho mají celkem prd. Diskuze se tu většinou omezují na kritiku (co je špatně). Je to celkem logické a přirozené, důvod nechť si ctěný čtenář domyslí sám - každý si asi dojde k něčemu jinému.
Na tenhle posun a určité "znudění" dojelo spousta webů, jmenujme třeba vosunajazyku, tuzing, dexon a mnoho dalších...
Nejde to dát za vinu adminovi, protože amplion/diyfans/audioweb byl od počátku vnímán jako fórum, potom jako fórum s miniwebem okolo a teď je tu relativně informačně bohatý web, ale pořád je zcela ústřední fórum.
A pokud umře fórum, umře i ten web...

V současné době je tu pozitivní asi monacoří 3p, relativně funkční bazar a potom právě stmeláče... Přijde mi to málo. sad Každý si tu jede svoje, má svojí kamennou pravdu, někdy méně, někdy více "správnou" nebo objektivně podepřenou a spousta lidí už raději mlčí, protože pokus poradit by mohl být po zásluze potrestán vypíchnutím nepřesností. Dělal jsem obojí, už nedělám raději ani jedno - právě proto. Už ani zamýšlené projekty na webu nekonzultuju - DIY je podle mého názoru hodně o nadšení, o umíněnosti ze strany konstruktéra. Arogantní příspěvky lidí stavitele znechutí i když jde o prkotiny. A v záplavě těch věcí se na původní myšlenku toho DIY zapomene. Jde se po osobnosní stránce (dělám to taky a mrzí mě to) a ta technická jde někdy dost stranou.

Asi to nedavá moc smyslu, co jsem napsal, ale možná z toho půjde nějak vydedukovat, jak to cítím.

Zdravím tě, Přemku a máš u mě obrovské plus za tu tehdejší snahu, byť zůstalo jenom u plánu.

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Michal: veľmi trefne ...

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

souhlasím se všemi body,které Michal vypíchnul. a zároveň si taky myslím,že by to chtělo ještě něco navíc.
tímto bych chtěl rozjet Brainstorming (bouři myšlenek) k nápadu jak audioweb,forum,komunitu více ztmelit.

Web

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Tak jak jsem komusi mailem slíbil, přikládám schéma výhybky a pro inspiraci plošnák a osazení. Ta deska má ve skutečnosti 235x115 mm.

http://s4.postimg.cc/6ycwe2p15/118_vyhybka_osazeni.jpg http://s4.postimg.cc/3q8f112rd/118_vyhybka_plosnak.jpg http://s4.postimg.cc/4eh9jz1h5/118_vyhybka_schema.jpg

{ To Chyna.cz: ...soutěžní a prodejní výstava ... ??? }

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Zdravím po dlouhé době, Přemku smile

Taky mně to tu připadá jakýsi chcíplý. Už sem ani moc nechodim, nebo když jo, tak jen čtu a zjišťuju, že se tu neřeší skoro nic zajímavýho a lidi jsou na sebe akorát nabroušený. Bývalo tu líp a postupem času se to tu nějak sere. sad

Web

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

premek_k: dakujem smile

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Zdarec, co by se stalo kdybych misto ARN226-07/8 pouzil ARN226-(nejaky stary, mozna 03)

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

ked nalepis nan este po jednom feritovom kruzku tak by si mal +- to iste.

Web

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Opravdu je to jen tak? Takze staci sehnat magnety a muzu je pouzit?

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Ano, jenom je budeš muset přilepit ve správné "polaritě" vůči stávajícímu magnetickému systému se ty nově přidané musí odpuzovat.

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

A cim to prilepit? To bude asi chtit dost dobre lepidlo aby hned neupadly.

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

sekundovym lepidlom..
ja som pouzil aj chemopren...

Web

Re: premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

jeste trochu OT, pridanim magnetu ziskam zlepseni citlivosti o 2dB a jinak bude repro +- stejne jo?

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Projekty sloupových reprosoustav » premek_k (TVM ARN-226-07/8, ARX-150-23/8 a Tonsil GTC 11/100,8)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£