Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » K fóru » Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [16]

(upravil toomik 16. 4. 2007 12:19)

Téma: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Nemyslíš Antonio že by se hodilo u DIY projektů zveřejňovat schémata a hodnoty součástek výhybky?

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Když nejsou co nadělám, mám je vymáhat?

(upravil toomik 16. 4. 2007 12:26)

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Tak ne zrouvna vymáhat,ale dát to jako podmínku pro zveřejnění.Myslím že tohle lidi neodradí ti posílat projekty.

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Upřímně, pokud chci něco opajcnout, hodilo by se napsat autorovi aspoň informativní mail, stejně se dá takhle předat víc informací, než v krátkém článku u projektu, mohlo dojít ke zlepšení atd...

To by měla být spíš podmínka. Podle mého je čistě na autorovi, co uveřejní a co si ponechá pro sebe, případně předá osobně.

(upravil dawsoo 13. 7. 2007 2:18)

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

toomik:
Jednoznačně nesouhlasím, myslím si že je to jen a jen o autorovi... zda se chce podělit o své know how nebo ne...projekty mají být inspirací nikoliv přesným návodem pro kopírování...chápu že každý nějak začíná,ale pokud si jen postaví hned nej projekt, nenaučí se vůbec nic...pokud začne jednoduchým projektem a postupně ho bude vylepšovat,či nahradí jiným lepším,naučí se postupně udělat a navrhnout si svůj vlastní...a o tom bych řekl že to tu je....a má bejt...  ale i přesto a na druhou stranu pokud se někomu něco líbí moc, má možnost se přímo z fóra emailem spojit s autorem a minimálně je záruka že je člověk alespoň tady registrovanej ...věřím že se moc často nestane že autor řekne ne...Je to o tom jak psal správně Michal... je slušností alespoň autorovi říci že jeho projekt někdo chce stavět a myslím že autor jako zdroj poskytne mnohem víc informací a zkušeností osobně než na jedný straně s projektem...

PS: Tohle fórum není o tom jen brát ale také hlavně dávat...pokud by všichni jen brali nebylo by tu o čem..

Není co dodávat...

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

nuž, je to asi utópia si to celé predstavovať pod BSD licencou šírené smile

Web

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

tiez si myslim, ze ked uz niekto chce "okopcit" projekt tak je lepsie a hlavne slusnejsie sa spytat autora....
+ked mu napises, tak sa najde na tom projekte vela veci, ktore by autor z odstupom casu spravil inak a lepsie
tak ako pisal dawsoo.... lepsie si spravit "svoje" bednicky, hoci mozno horsie ako keby si to okopiroval ale psychoakustika powa a kedze si do toho dal tolko casu a namahy, tak preto ze su "tvoje" tak budu hrat naj wink

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Já bych si kopírovanou bednu osobně nestavěl. Stejně jako bych si ji nekoupil v krámě... Už ne. Ale při prvnim projektíku bych byl za všechno vděčnej smile

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

informace nikdy kompletní nebudou - stejně musíš studovat , schánět si info a ptát se je dobrý až když ti selžou dostupné prostředky. Proto taky třeba elementární dotazy zásadně nezodpovídám. Buď to beru vážně a nelituji času, nebo chci jenom mít něco levně - to není cesta vzhledem k velkému počtu možných odchylek a chyb. Jako že je i dost nízká pravděpodobnost udělat všecko napoprvé.

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Ale když je projekt kompletní a dobře popsaný (teď myslim, co jak je ve výhybce a proč, co dodržet a čeho se vyvarovat, nějaké možnosti úprav), dá se z toho mnoho naučit. Dobrým příkladem jsou zrovna tebou předkládané weby (zaph).
Zrovna většina místních stereo projektů není moc cenná, naprosto zbytečné popisy výroby ozvučnice a zvolených materiálů (duplicitní k fotkám) stejně jako všeobecný popis měničů (lepší popis mám od výrobce). Někde kratičký odstavec, kde se mimochodem zmiňuje o výhybce od Antonia nebo někoho jiného, v lepším případě schéma neznámého autora, bez popisů zapuštění nebo osové vzdálenosti měničů. Použitelné jsou akorát fotky designu a velmi hrubě i cenová kalkulace, protože není jasné, co bylo všechno započítáno.
Na závěr pro zasmání popis úchvatného zvuku.
Takový projekt může napsat z fleku každý a je to k ničemu. Je pravda, že většina projektů vznikala v simulačních programech a v době neznalosti, dnes základních, požadavků na výhybku, ale to celkovou místní situaci neomlouvá. Oproti tomu místní zkušení často dlouhé periody mlčí, případně jenom s někým nesouhlasí, nikdo nepustí pořádnou slinu. Chápu, že je to otrava, pořád odpovídat, ale není to jediný způsob jak nás tuponě začátečníky napravit. Když vidím nějakou kardinální blbost, tak se na to téma snad dá něco uceleného napsat ne? Nebo by stačilo hodit po nás knížku či link.

Web

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Checku, já myslím, že zhruba 80% lidí, co se pouštějí do stavby beden, jenom potřebují ušetřit, nic víc. Na nějaké učení či rozšíření obzoru Ti serou, většinou to potřebují co nejlevněji, nejkvalitněji a nejrychleji.
Tu očividnou snahu vidím v mnoha příspěvcích.

Ani já, stejně jako pistole, neodpovídám na desítky mailů s dotazy na naprosto základní věci, které prostě MUSÍ každý, kdo se chce pustit do stavby např. kvalitního koncového zesilovače, vědět.

Pro takové lidi je jakékoliv "pouštění rozumů" házení perel sviním, informace stejně nijak nezužitkují.
Zužitkují je ale různí luxovači diskusních fór, kteří se sice do diskusí nijak nezapojují, ale zveřejněné relevantní informace pak dokáží dost slušně prodat dál a to mi velmi, velmi vadí.
Proto vůbec nemám za zlé autorům projektů, že některé konstrukční detaily nezveřejňují. Vývoj výhybky do špičkové soustavy totiž může stát mnoho desítek hodin práce a dost financí na materiálu a já nevidím ani jeden důvod pro to, aby k tomu několik dalších stovek lidí přišlo zcela zdarma. Doba charitativních akcí už dávno skončila.

Web

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

nuz, myslim, ze hlavne prispevok hore je dost smutny a bohuzial pravdivy. myslim si ale, ze ludia, co tomu NAOZAJ rozumeju by mali zvolit trosku psychologicky pristup (len pre ich dobro). totiz. ako bolo napisane, je tu 80% ludi, co to chcu lacno, dobre a rychlo. IMHO. pre nich by mali existovat projekty typu zaph, kde je uplne vsetko hotove = maju kompletne bedne, ktore hraju super a tym skoncia. ak takyto projekt je perfektne popisany, tak sa taki ludia nepytaju a za par tyzdnov to maju hotove. a tym sa strati X percent z tych 80-tich. a ti ostatni, ktorych to naozaj zaujme, tak ti budu studovat, putat sa a napredovat dalej.
proste, psychologicky:
keby som ako uplny zaciatocnik chcel spravit repro, tak podla vsetkej teorie by som to vzdal, nic nespravil, alebo to okopci (ak je co okopcit). a keby som to okopcil a fungovalo by to, tak kua, sme chlapi, chcem to spravit lepsie a sam. a ked to nepojde, tak sa na ro vykaslem, mam super rapraky a neotraujem nikoho.ak ma to chyti, tak je to dobre pre VAS (ak pre mna logicky), lebo mozmo napredovat atd.
vysledok:
daj te masam (tym 80% na fore) nieco, co dobre hra atd. a so zbytkom sa mozte bavit atd.

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

A ja si zase myslím, že ľudia sú len leniví. Na internete je plná riť projektov, ktoré urobili profíci (výrobcovia) so skúsenosťami a s vybavením, o ktorom sa možno aj Zaphovi len sníva.
Prípadne je druhá riť s projektami všeobecne známych stránok s vyššou kvalitou takýchto projektov.
¼udia, ČÍTAJTE!!!
Všetko je pod nosom, stačí tomu len trochu venovať čas.
Ak chcem od projektu, ktorý je napríklad tu, aký mám problém napísať autorovi a opýtať sa, či je ochotný mi poslať schému výhybky? Ak nie je a ja nie som schopný to inak riešiť, hľaqdám ďalej, a celkom určite nájdem...
Bohužiaľ - ten istý prístup pozorujem u mojej  dcéry - urobte to za mňa . platí všeobecne na čokoľvek. Ja len dúfam, že vzhľadom k jej útlemu veku sa mi podarí s tým niečo urobiť.

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

skyd:
To se sakra pleteš tohle fórum není žádnej servis pro ty co chtěj něco levně nebo zadramo a rychle,ale hlavně pro lidi co je to baví,je to jejich koníček a chtěj si vyměnit zkušenosti,podělit se o radost ze stavby,popovídat se stejně postiženými a případně se i něco přiučit, či inspirovat od jiných kteří volí třeba jiná řešení.  ale co mě asi nejvíc pobavilo byl  tvůj příspěvek: (myslim si ale, ze ludia, co tomu NAOZAJ rozumeju by mali zvolit trosku psychologicky pristup (len pre ich dobro). totiz. ako bolo napisane, je tu 80% ludi, co to chcu lacno, dobre a rychlo.) Zajímalo by mne hlavně to (len pre jejich dobro) lol

Takže zapomeň kámo,tady je to hlavně o tom,že i ti kteří nejsou na tom tak dobře se znalostma a vybavením,aby si mohli taky zkusit sami a v projektech třeba něco odpovídajícího jejim možnostem najít inspiraci či udělat si něco vyloženě podle svýho = odtud je název DIY = USS udělej si sám,plus jsou tu diskuse jak na to a co je k tomu třeba, takže jseš trošku mimo, nebu´d línej a hledej ,čti,sháněj informace, nevidím jedinnej důvod proč by lidi co si něco postavěj a vystavěj to tady, měli mít zájem aby lidi jako ty měli vše na zlatým podnose, ale i přesto že se mi to nelíbí tak to chápu,je to přesně o tom co píše Mengel bohužel. Pokud chceš něco hotovýho a nechceš nic hledat, kup si buď stavebnici,hotový bedny nebo hledej jinde,na netu je toho plná p....

PS: Jeden projekt i přesto že se mi tenhle přístup nelíbí jsem dal kompleto i s vyhýbkou takže nemam pocit že bych byl lakomec.

Není co dodávat...

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

To,co říká dawsoo, je naprosto správný pohled na věc. Pokud někdo něco vymyslí a následně vyrobí, pak je to jen jeho duševní vlastnictví a ostatní by to měli respektovat a je jedno, jestli to dělal pro zábavu nebo ho to živí. Pokud dotyčný následně usoudí, že se podělí o výsledek s ostatními, je to pouze a jenom jeho rozhodnutí a dobrá vůle. Pokud chci stavět podle něčího projektu, je přinejmenším slušné vznést alespoň formální dotaz. Osobně si myslím, jak to tady sleduju, že se nějakého razantního odmítnutí bát nemusí.

(upravil MaBat 21. 1. 2008 14:10)

Re: Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Souhlasim, ze je to zcela na autorovi, jestli se (vubec) se svym vytvorem predvede pred svetem, a jakym zpusobem.
Avsak take to o nem leccos vypovida. Kdyz dokoncim projekt, uplatnil jsem nejaky know-how, a je otazka, kde a jak jsem k nemu prisel. Pokud jsem vse sam vymyslel, vyzkousel a vytvoril, jiste se zamyslim, jestli to vsechno chci dat "svetu" zadarmo, a nikdo mi nemuze mit za zly, kdyz nedam. Pokud ale pravidlene ctu napr. toto forum, sbiram zkusenosti druhych a nezanedbatelnou cast know-how, ktere pak pouziju pri stavbe, mam odtud/od nich, pokladal bych za prirozene, ze se stejnym zpusobem teto komunite odvecim tim, ze ji dam volne k dispozici vysledky zase sveho snazeni. Jde pak o sdileni, nikoliv venovani... smile Ale to je na kazdem. Stejne tak, jako se uvadi prameny v literature, by se asi mely prinejmensim uvadet prameny v dokumentaci k projektu...

Příspěvky [16]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » K fóru » Schéma a hlavně hodnoty součástek u DIY projektů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£