(upravil opamp 6. 4. 2009 14:23)

Re: korektor

elipsa, sendy - je dobře, že jste to připomenuli... trachta asi ještě nestudoval Fletcher-Munsonovy křivky tak hluboce, aby si nevšiml, že je důležité, při jaké absolutní" hodnotě hlasitosti se zrovna nacházíme...

http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher-Munson_curves

Ono totiž poloha potenciometru a skutečná "hlasitost" jsou dva různý pojmy... zejména, když ještě každý zdroj signálu má jinou výstupní úroveň.... no a můžeme se do toho vesele zamotávat dál a dál.

Díky sendy za hajzldeklovitost a hučivost, píšu si smile

Web

Re: korektor

Zapomněl jsem na štěrkocinkavost smile.  Tuším, že Sharp měl kdysi na zesilovači 2 přepínače Loudnessu - jedním se přepínalo chování na basech + vypínal loudness zcela (0-1-2) a druhým se přepínalo chování na výškách (1-2-3).

Web

Re: korektor

trachta     Opamp a Sendy to snad řekli výstižně.
Jen dodám,že pokud si potenciometr s loudness korektorem nazveš spíše slovem TONE(barva,znělost) a k němu přidáš potenciometr s funkcí VOLUME( hlasitost), dovolí ti to nastavit barvu na korektoru v daném prostoru ,při vybrané hlasitosti ,Tvému uchu LIBOU.

Web

Re: korektor

Jo jo, Fletcher-Munson tam i zpět smile

Web

Re: korektor

opamp napsal:

......Ono totiž poloha potenciometru a skutečná "hlasitost" jsou dva různý pojmy.....

Jistě že ano. Vyjádřil jsem to poněkud neobratně. Měl jsem mysli toto zapojení: http://redyuri.wheel.sk/electro/korekce_subsonic.gif . V tomto případě, kdy je loudness obvod pevně daný (bez možnosti nastavení), je myslím možné říci že je závislý na poloze potenciometru hlasitosti. Úměrně se snižováním hlasitosti loudness automaticky posiluje kmitočty, které lidské ucho při nízké hlasitosti hůře vnímá. Jiný případ je, když má obvod loudness vlastní potenciometr, a jeho nastavení je nezávislé na hlasitosti, a uživatel má možnost si úroveň (nebo intenzitu) této funkce nastavit sám dle svého vkusu a provozních podmínek, jak napsal elipsa: jeho uchu LIBOU. U starých zesilovačů to opravdu bývala běžná praxe, kdy kromě standardu Bass-Treble býval na č. panelu další knoflík právě pro nastavení Loudness. To ale není případ výše uvedeného zapojení, kde se dá loudness pouze vypnout nebo zapnout, nikoliv nastavovat. Snad uvažuji správně.

Re: korektor

našel jsem toto zapojeni od mr. Elliotta

http://sound.westhost.com/noop-f7.gif

všiml jsem si těch potenciometrů - vysoké hodnoty, je toto zapojení kvalitní ? ( nedisponuji simulačními software )

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: korektor

millano: Z toho bude asi zase pojeb, protože:

sinclair napsal:

......Zase stokilový poťáky..jak idioti......

Re: korektor

No a vydělit hodnoty odporů R1-4, VR1-2 třeba čtyřma a hodnoty kondenzátorů C1-3 pro změnu čtyřma vynásobit je nějakej zásadní problém???

Web

Re: korektor

no a aspoň ještě sledovač před to..

Web

Re: korektor

A rozdělit kolektorovej odpor, aby to mělo aspoň nějaký zesílení, který kryje ztrátu ve sledovači...

Web

Re: korektor

Prosím o drobnou radu.
Je možné realizovat bypass u korekcí takto, pomocí dvou relé:
http://imgupload.cz/s1/LJsvq49pIT.png

Re: korektor

Proč by ne smile

Re: korektor

Jistě je to tak možno udělat, je to víceméně nekompromisní řešení, nicméně v praxi se používá relé pouze jedno a to na výstupu korekcí, vstup korekcí zůstává trvale připojen k předchozímu stupni.

Web