(upravil sinclair 4. 4. 2009 21:31)

Re: korektor

Používání 100k nebo i 50k poťáků je prostě letitý stereotyp, dělali to do jisté doby takhle všichni. Že je to krávovina se lze přesvědčit třeba tak, že si postavíš korekce s takovými hodnotami potů a pak to osadíš plastovými potenciometry, které nejdou stínit. Chytá to brum už jen při přiblížení ruky...
100k poty je téměř vyloučeno např. připojit do desky trochu delšími vodiči-stíněné být nemůžou, protože kapacita proti zemi tam dělá neplechu a další neplechu udělá vzájemné ovlivňování vodičů, vedených na vysokých impedancích.
Jaký to je cirkus se už určitě přesvědčili ti, kteří třeba stavěli elektronkový zesilovač s korekcemi a poťáky s odporem např. 1Mohm. Tam už stačí nestíněný kryt či pět centimetrů drátu a brumu se nezbavíte.
Proto je dalko výhodnější řešit korekční obvody na značně nižších impedancích, než bylo doposud zvykem.

A propos-RSD4132 je celý kompletně paskvilem, ono stačí se podívat na ty elektrolyty v obvodu loudnessu, nebo se zeptat, proč tam dotyčný "konstruktér" použil ausgerechnet TL072, nebo proč celý ten krám má napájení vyřešeno tak idiotsky, jak má.

Web

Re: korektor

Njn, bordelu ve vzduchu je moc a v kombinaci s velkou impedancí to udělá svoje.

Web

Re: korektor

sinclair napsal:

......ono stačí se podívat na ty elektrolyty v obvodu loudness......

Ale ona fyziologie jako taková není k zahození. Nedalo by se to řešit použitím loudness obvodu z Au-ry?
Navíc u tohoto řešení odpadá pot s loudness vývodem.

http://imgupload.cz/s1/5hAyJynvcm.png

(upravil wwsly 4. 4. 2009 22:36)

Re: korektor

Na druhé straně tohoto threadu se o tom psalo!!!!!!!!!!

Navíc poták s loudness se dá dneska sehnat na pár kaček ve výprodeji

Web

Re: korektor

Kurva dyť nepíšu turecky...
Já nemám vůbec nic proti loudnessu jako takovému, ale mám silné výhrady ke způsobu zapojení v RSD4132 a k tomu, že nějaký debil kvůli úspoře tří korun použil v obvodu loudnessu elektrolyt 2,2uF místo svitku 1uF.
Aurácký obvod je dobrý, ale nehodí se příliš pro nižší impedance a pro větší zátěž běžce. Kromě těchto věcí mi na něm vadí i to, že v určitých mezích frekvenčně "ujíždí" s polohou běžce, což by slušný obvod fyziologie prostě dělat neměl.

Web

Re: korektor

Taky loudness. Brát - nebrat?

http://imgupload.cz/s1/cfrSkv36P4.png

Re: korektor

Bojím bojím... schéma není úplně v pořádku, ten odpor 27k vespod, připojený oběma nohama na zem, má jistě nějakou tajuplnou funkci smile

Web

Re: korektor

opamp: Jó, jasně ten tam nepatří. Originál je s vypínačem, ten odpor tam zůstal omylem:
http://www.electronics-lab.com/projects/audio/028/Loudness.gif

wwsly: Zatím. Kdybych se rozhoupal a pustil se do pořádnejch korekcí, měl bych asi obavu, že až mi jednou začne chrastit, už ho nikde neseženu.

Re: korektor

kúpiš 20 a máš vystarané aj pre deti

Web

Re: korektor

Našel jsem je pouze v ESO Ostrava (TP289D). Nevíte jak jsou na tom s kvalitou? Aby to nebyly takoví ty co chrastí za dva dni.

Re: korektor

TP289D jsou na tom s kvalitou slušně, z dostupných typů pravděpodobně nejlíp. Samozřejmě, pětisběračový ALPS je o něčem jiném smile

Pokud zabráníš přístupu stejnosměru, chrastit Ti TP289 nebude.

Web

Re: korektor

trachto, přečti si pořádně poslední příspěvěk od opampa a redyho a přestaň už plácat.

Web

Re: korektor

opamp: Díky za vysvětlení. Nikdy jsem je nepoužíval, tak jsem se raději zeptal.

wwsly: Nemám s nimi zkušenosti, tak proč bych se na ně nezeptal? Navíc nemám pocit že bych o nějaké vysvětlení žádal konkrétně tebe. Vem si příklad z opampa. Z tvých příspěvků začínám mít dojem, že se marně snažíš podobat sinclairovi. Jednak ti to moc nejde, a hlavně sinclair (jak jsem již poznal) si to na rozdíl od tebe může dovolit, synku ......

Re: korektor

Někde se tu rozebíralo i to, jak a čím případně TP289 promazat. Jen už fakt nevím kde, takže "hledat"...

Web

(upravil wwsly 6. 4. 2009 10:06)

Re: korektor

je to tady: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=6231&p=2

trachto, nesnažím se podobat výše uvedenému člověku. Pokud nemáš zkušenosti  s tím TPčkem, taky si pár kusů kup a vyzkoušej smile nebo si založ vlastní thread a tam si můžeš rozebírat co chceš do aleluja. amen

Web

(upravil trachta 6. 4. 2009 11:39)

Re: korektor

opamp: To se rozebíralo nejen tady, ale třeba i v bastlírně na elektroworld.info. Názory se na to dost různí. Ale řekl bych že když to má poťák za sebou, tak mu mazání pomůže už jen na chvíli.

wwsly napsal:

......nebo si založ vlastní thread......

Óóóóó, já jsem zapoměl že tohle je jenom, jenom a jenom tvoje vlákno, tak to sorry pane řediteli.

Re: korektor

Opraveno, omlouvám se.

Re: korektor

Loudness korektor.       Jedna věc mne zaráží!  Vždyť reprosoustavy mají různou citlivost a i u zesilovačů bude výkon v závislosti na vstupním napětí různý!!!   
   Proto jsem zařadil ke korektoru loudness ještě jeden potenciometr pro ovládání "hlasitosti", který toto řeší.

Web

Re: korektor

elipsa: To bych chápal v tomto případě: http://www.electronics-lab.com/projects … udness.gif

Ale u klasického loudness obvodu spojeného s potenciometrem hlasitosti - nechápu.
Ať už je zapojen takto: http://redyuri.wheel.sk/electro/korekce_subsonic.gif nebo podle Au-ry, vždy pracuje tak, že automaticky upravuje spektrum podle toho v jaké poloze je potenciometr hlasitosti. Nebo kecám?

Re: korektor

Ono se kdysi u některých zesilovačů doopravdy dělala regulace gainu právě pro to, aby loudness správně seděl v soustavě : výstupní napětí zdroje signálu - citlivost reprosoustav - poslechová vzdálenost. Myslím, že tohle měly některé Revoxy, ale určitě to měly preampy od Uheru (bylo to pod deklíkem, na každý vstup) a na nějakém starém Grundigu byla citlivost konců přesně kvůli Loudnessu - byl to nějaký prevít s 3 charakteristikami loudness podle hajzldeklovitosti beden a hučivosti prostoru smile

Web