(upravil wwsly 16. 3. 2009 17:27)

Re: korektor

I velký bobo na slovanetu s tím co si laboroval...

BWT Danharte, jak bys to upravil, aby to k něčemu bylo?

Web

Re: korektor

12dB korekcie musia belochovi stačiť....

Web

(upravil wwsly 17. 3. 2009 22:44)

Re: korektor

Dneska sem s tím trochu pohrál a myslím,že by to mohlo být aj vpoho. na 40 a 16kHz +/- 10dB, střed cca 720 Hz. Strmost hloubek 3,5dB/oct a výšek 2,5dB/oct sice není košé,ale co, že...
http://wwsly.sweb.cz/bachelor%20th./kor_bak1.JPG
http://wwsly.sweb.cz/bachelor%20th./kor_bak1_sch.JPG
potáky jsou 25k i když vypadají na 50k

Edit
měření
http://wwsly.sweb.cz/bachelor%20th./kor1.JPG
OZ blokován v ZV 33p

Web

Re: korektor

Tak jsem si to tu pročetl, a řelk bych, že toho s blbými korekcemi trochu moc naděláte, a moc se u toho rozčilujete.
Já už mám léta v zesilovači tohle:
http://imgupload.cz/s1/pyfaczHfDA.png
a funguje to super.
Co chcete na korekcích vymejšlet.

Re: korektor

Pěkná kokotina...tímhle bych se moc nechlubil a už vůbec bych to nedával někomu za příklad.

Web

Re: korektor

sinclair: Zase taková asi né, když to hraje, a to  velice dobře.

Dobře chodí i korekce upravené z EQ od Belzy: http://www.belza.cz/audio/eq5b-sch.gif
Když se vyhodí  3 vnitřní pásma , krajní pásma se drobnou změnou kondů posunou trochu ke středu na cca 80Hz a 12kHz, dá se to použít jako obstojný Bass/Treble korektor. A do středů to vůbec neleze.
(To jsem zvědav jakým oduševnělým výrazem to ohodnotíš tentokrát). big_smile

Re: korektor

trachta: Tak on sinclair už něco pamatuje. Ty si zase zjevně nikdy neslyšel nic lepšího /je mi Tě trochu líto/, ale tvrdit, že to je něco převratnýho a nač dělat něco lepšího mi příjde trochu divný.
Kdyby všechno složitějšího a "chytřejšího" bylo horší než tohle, proč by se to podle Tebe dělalo a používalo?

Re: korektor

Proboha já jsem přeci nikde neřekl že je to snad něco převratnýho. Takových korekcí je na netu spouty. Sice to není zádný Hi-And, ale pro bastlíře začátečníky to bohatě stačí. Chápu že Sinclair s tím může mít problém. Jako jeden z Top-konstruktérů pochopitelně nad takovými zapojeními ohrnuje, a dá se to pochopit. S ohledem na opravdu úctyhodné Sinclairovy znalosti se dá do jisté míry akceptovat i jeho svérázný slovník. Jenomže co jenom v tomto vlákně musel skousnout wwsly ......
Bastlíři-amatéři určitě občas působí značne diletantským dojmem, a věřím tomu, že jejich dotazy lezou Sinclairovi krkem. Přesto si ale myslím, že by alesoň psaný projev (byť v internetovém foru) měl podléhat alespoň elementárním pravidlům slušného chování. Audioweb.cz jsou stránky k nezalacení, a myslím si, že poněkud uvážlivější výrazivo by fóru přidalo na serioznosti. Vím, značná část přispěvatelů Sinclairův svérázný projev omlouvá jeho bezbřehou odborností, ale zamysleme se nad tím, kolik potenciálních zájemců se po přečtení některých příspěvku do tohoto fóra raději nepřihlásí.
Já osobně dělám do elektroniky velice amatársky, a pokážu si představit, že by mi Sinclair mohl s mnoha problémy velice erudovaně poradit. Před takovou radou ale od Sinclaira zpravidla přijde několik nevybíravých výpadů, a takovou radu zřejmě raději oželím.
Jednou jsem o pomoc požádal pana Pavla Dudka. Tento pán je absolutní špička v oblasti audiotechniky, a přesto se mi věnoval s nevídanou péčí, vše mi podrobně vysvětlil, namaloval a obratem emailem poslal. To člověk dokáže ocenit.
Možná by více amatérů ocenilo tento přístup i od Sinclaira. Stačilo by napsat: "zapoj to přesně takto" a přihodit schema. Místo toho se většinou dočkáme řady odborných výrazů (pro amatera zbytečných) prokládaných vulgaritami.

Přesto Sinclaire tvoje znalosti velice obdivuji, a věřím, če člověk ve tvém věku a s takovým vzděláním časem pochopí, že většině lidí, kteří čtou internetová fóra tvůj projev příliš neinponuje. Většinou si pouze pomyslí: "Co je to za (píp) ten Leoš Malaník.

Re: korektor

Trachta, predpokladám, že wwsly je u sinlcaira dosť vysoko, aj keď tebe sa to nezdá. Práve preto, že wwsly sa snaží niečo spraviť, tak ho sinclair jebe a zdá sa, že to ovocie prinieslo. Na strednej si nemal žiadneho majstra okolo 60 rokov čo?

(upravil sinclair 3. 4. 2009 12:50)

Re: korektor

No je to tak, že mně je vcelku u prdele, co si o mně kdo myslí...
Diletantské dotazy, navíc evidentně vedené snahou o získání hotového top zapojení mi lezou krkem zvláště v případě, že vidím a je cítit, že tazatel je líný jak nemocná veš někde hledat, nedejbože jít si vypůjčit knížku do technické knihovny, nebo si ji koupit. Mířím tím přesně na ty všechny vychcánky, co by nejraději po první odpovědi obdrželi hotové schéma i s deskou, rozpisem součástek, kde je sehnat a jak to postavit.

Nezlob se na mě, ale stokilový /a pětisetkilový!/ poťáky v korekcích, to je skutečně kokotina první třídy, o blbém zapojení korekčního obvodu, kde basy ovlivňují výšky ani nemluvě.

Web

Re: korektor

sinclair napsal:

No je to tak, že mně je vcelku u prdele, co si o mně kdo myslí.....

Nesklamal.

sinclair napsal:

...........Mířím tím přesně na ty všechny vychcánky, co by nejraději po první odpovědi obdrželi hotové schéma i s deskou, rozpisem součástek, kde je sehnat a jak to postavit.......

Takhle kdyby přemýšlel každý, tak by v Amatárském rádiu nevyšlo ani schéma na usměrňovací můstek.
Ale buďjiž, je to tvoje know-how. Naprosto chápu tvojí pozici. Vhodnější než nějaké home-made je objednávka v Aldaxu.

(upravil Klon 3. 4. 2009 16:59)

Re: korektor

Než tady s 5ti příspěvky začneš pouštět do někoho se statutem VIP, udělej si prosím Tě domácí přípravu....

Sinclair dal k dispozici návrh korekcí, Betaron na ně nakreslil desku. Schéma i deska tu jsou volně k dispozici. Pokud myslíš že v nich je někde chyba, nebo se rozhodneš navrhnout svůje - lepší, můžeš začít diskuzi. Věřím že pokud bude rozumná a konstruktivní, najdou se tu lidé co se rádi zapojí.
Ano, sinclair je půlka aldaxu. Nicméně většina doporučení na produkty z aldaxu pochází od členů fóra. Je jen na Tobě co si koupíš, já bych si třeba Aldax nekoupil, ale když někdo chce komplet stavebku tak jaksi nevím o ničem lepším. Ano, občas často někomu hne žlučí ( i mě),  občas někdo nějakou kokotinou jemu  a je zbytečně vulgární, ale dokáže poradit a vysvětlit. Když si pořádně přečteš ten příspěvek ve kterým Tě "zdrbal". Tak v něm je napsáno co je špatně a jak spravit náhradu. Rada kategorie tohle zapoj sem je z dlouhodobého hlediska k prdu. Vsadím se že vše co si tady wwsly naučil si bude velmi dlouho pamatovat.
Jinak wwsly není bastlíř-amatér a chtěl se to naučit a navrhnout si to sám. Jo a aldax korekce neprodává....
Asi jsi zvyklý na jinou úroveň komunikace, ale myslím že kdyby se Tě lidé pořád na něco ptaly tak by Tě to po chvíli asi taky přestalo bavit. Na škole máme přístupem podobného kantora, když se snažíš tak Tě navede tam kam chceš, nebo dokope když se necháš, odpoví na každou konkrétní otázku.... a je taky sprostej jak dlaždič "o). Ale považuju ho za jednoho z nejlepších na který jsem na škole narazil. Zkus to překousnout, po chvíli už z příspěvku od sinclaira budeš vidět jen tu osvětu.

Re: korektor

Klone a co jsem? smile

Web

(upravil opamp 3. 4. 2009 17:33)

Re: korektor

To nechtěj radši vědět smile klon vystihl to hlavní, čeho jsem si všimnul taky - chceš se něco naučit a něco si sám navrhnout.

Web

Re: korektor

Takže ..... házím ručník do ringu. Pravda je zřejmě na vaší straně pánové.

(upravil Klon 3. 4. 2009 22:01)

Re: korektor

Smekám, takových lidí tady moc nemáme. Většinou podobné záležitosti končí hádkou a/nebo odchodem z fóra.
Tenhle přístup velmi oceňuji (myslím nejen já). Děkuji Ti za něj. Přeji hodně úspěchů a plodné diskuze na tomto fóru.

wwsly:
No jestli jsem si Tě s někým nespletl, tak by jsi měl mít za sebou 2,5 roku elektro na VUT. Korekce patří k LMku, celek myslím jako bakalářská práce. Tímto přeji hodně štěstí u obhajoby a státnic.
Jestli 2,5 roku na VŠ v době nezanechaly dostatečně hluboké stopy aby jsi už nebyl bastlíř-amatér, tak pak jsem rád že studuju na druhým konci D1 ( dělám si srandu wink ). Takže teď jsi student VŠ. Když si to neposereš tak budeš Bc. smile

Re: korektor

Klon napsal:

........ Většinou podobné záležitosti končí hádkou a/nebo odchodem z fóra.........

Ale no tak když vidím že oponent není úplný pako a že jeho argumenty mají hlavu a patu, tak se nechám přesvědčit.
Nejsem Paroubek .... že.

Re: korektor

...nebo Fedrman smile

Re: korektor

Ještě znovu k těm potenciometrům.
Že 100k do korekcí nepatří, o tom už přinejmenším v tomoto fóru bylo řečeno mnoho. Vše bylo podloženo jasnými argumenty, takže teď už přez to "vlak nejede". Leží mi ale v hlavě otázka, proč ty 100k poty používá EZK v modulu RSD4132. Předpokládám že autorem zapojení je ing. Zdeněk Krčmář, a ten by přeci neměl být tak úplně mimo mísu.

(upravil wwsly 4. 4. 2009 17:32)

Re: korektor

Jak se zdá tak pan Krčmář je mimo mísu a ještě k tomu má asi přebytek 100k potáků.

Co se týče větších hodnot v korekcích, tak tam to zas není tak krytické pokud je krabice dostatečně odolná vůči ručení a trafo je v oddělené komoře. Horší a to mnohonásobně je to pokud je na vstupu zesilovače v neinvertujícím zapojení připojena velká ohmická hodnota. To jsem si právě vyzkoušel, když sem měl paralerně ke vstupu 22k /neinvert. vstup -> zem/ tak v repráku při ZV 26dB bylo slyšet velmi silně 50Hz. Při záměně za  1k to zmizelo.

Web