Re: korektor

Ak chceš vzorce, tak v electuse myslím rok 97 je návrh pasívneho korektora.

(upravil sinclair 21. 10. 2008 23:54)

Re: korektor

Mně se furt nechce uvěřit, že něco tak pomalého a nepozorného může studovat elektroniku na střední škole...
Odpověď na otázku #39, který je lepší, máš hned v úvodu odstavce "Vlastnosti korektoru". Je tam jasně napsáno: "Dělicí kmitočet je asi 700Hz, což lépe vyhovuje požadavkům fyziologické akustiky, než obvyklý 1kHz."

Mít tě v dílně na praxi, jako jsem měl už pár středoškoláků, letěl bys zavřenýma dveřma za dvě hodiny...

http://sweb.cz/servisdok/korekcak_otrava.JPG

I tak by to mohlo vypadat. Nástřel od ruky a z hlavy.

Web

Re: korektor

Nezbývá snad než jen poděkovat.

K #39 resp #43 O dělícím kmitočtu jsem věděl viz#14, mě šlo o něco jiného,ale neřeš me to, odpověd  sem si už vyčetl.
Každopádně mám otázku k tomu filtru a to proč jsou rezistory stejné?
A musí být korektor od přechozího stupně ss oddělen?

Web

(upravil sinclair 22. 10. 2008 8:48)

Re: korektor

1.Ve LR filtru 2. rádu ty odpory JSOU stejné
2.Ss oddělení je tam z důvodu možného ofsetu předchozího OZ, který by zavinil chrastění potenciometrů, na potenciometry korekcí /i hlasitosti/ by se nikdy nemělo dostat ss napětí, resp. neměl by jimi protékat ss proud.

Předpokládám, že u zbytku víš, co k čemu je. Loudness i odbočkový poťák lze v nouzi vypustit, stejně jako obvod balance. Ten bude možná potřeba upravit velikostí potenciometru/zmenšit na 25k/, ale takto, jak to je, to funguje vcelku přijatelně a nemá to zbytečně velký útlum.
Odporem 39k-47k v nfb posledního OZ v cestě si dorovnáš ztráty signálu po cestě /při nastavení korekcí na střed a kmitočtu 700Hz/, protože sledovače nemají celou jedničku, taktéž korektor.
V každým případě - po korektním návrhu desky máš korekčák, kterému RSD4132, ani cokoli komerčního nesahá ani po kotníky.

Web

Re: korektor

Tak balanc vypustím určitě /tvoje rada/.Loudness upravím na poták bez odbočky pokud ho neseženu. Ještě MOŽNÁ přidám by-pass, protože středy potáku nebudou nikdy stejné/s běžnými TP160/.
Celkově za tím budu mít ještě další filtr pro rozdělení na HP a DP+sloučení z obou kanálů /pomocí invertujícího OZ/ pro satelity a woofer.
Co se týká té propusti, já jsem v tom co je na předchozí straně použil jak je vidět HP 3.řádu/Butterworth/ kde v druhém operáku je nastaveno zesílení. Ten první OZ měl umožnovat zapojení pro sym i nesymetrický zdroj signálu,ale přemýšlím, že od toho upustím.
Každopádně někde si psal, aby se nepoužívali elektrolity do st obvodů /kvůli zvětšování svodu když tam není ss složka/  a ty jsi ho tam použil, ale sice jako bipolár, tak se ptám, jestli to takto už vyhovuje?/velikost kapacity je mi jasné a taky že se plastové kondy dělaj jen do 1uF s rozumnou velikostí/

Web

(upravil sinclair 22. 10. 2008 10:07)

Re: korektor

No, plastové mkt kondy se dělají až do 4,7uF s rozumnou velikostí /WIMA/, ale jsou ukrutánsky drahé. Právě proto jsou tam dva elyty bipolárně a překlenuté kvůli indukčnosti elektrolytů mkt kondem. Můžeš se pokusit sehnat i "pravé" bipoláry, ale to půjde ztuha.
Loudness bez odbočky tedy okopíruj PŘESNĚ ze zesilovače AURA Z1. Všecky ostatní řešení jsou víceméně na píču. ES Ostrava ti ale bez problému ten poťák s odbočkou udělá, on by se ostatně měl dostat i běžně koupit u Denkla, TP169A 10k/L. Totéž poty do korekcí - ES Ostrava udělá lineár TP169 10k/N i s přesností 1dB a se střední aretací. Alan Kraus má taky v nabídce poťáky s průběhem W, což je lineár se střední aretací a odbočkou uprostřed, Meca tuším taky.

Web

(upravil wwsly 22. 10. 2008 12:37)

Re: korektor

Pokud vidím dobře tak loudness u Z1 je s odbočkou http://www.ok2bse.wz.cz/tech_images/Z1/img00002.jpg ....

U toho nepravého bipoláru /složen ze 2 elytů/ nevadí ta ss složka?´

Pokud bych v ESu sehnal ten 4násobný poták /pro přeladitelnou HP/ za rozumnou cenu pro mě, tak tam vezmu rovnou potáky i pro korekce. Pokud ne tak použiju přepínač /blbé ale co se dá dělat/ a potáky vezmu v EZK případně u Bůčka.
MKT co sem se díval tak do 1u s RM5 za pár kaček /10Kč WIMA/ 2,2u už 35kč /a navíc rozteč 25???/ a větší sem neviděl, tedy já.
Případně které další jsou vhodné pro nf aplikace ze zkušeností, myslím tím MKP, MKS ap?  Tandal ne /P. Meca/, elyty jsou jasný, keramika prý jen s malou permitivitou /Hájek, Kmitočtové filtry/.

Web

Re: korektor

Kde vidíš odbočku? To je běžec, šuldo.
Pozor na cenu u těch čtyřnásobných poťáků, radši si tam zavolej, abys pak nespad ze židle.
Místo těch nepravých bipolárů se samozřejmě dají dát tantaly, ty nezvětšují bez polarizace svod, ale je třeba je pečlivě polarizovat podle offsetu předchozího operáku, tantal naprosto nesnáší sebemenší napětí opačné polarity. EZK i ECOM má mktčka až do 4,7uF s RM5. Jsou to tzv. skládané.

Web

Re: korektor

loudness má poták 50G..??

Web

Re: korektor

Jo, v té Auře je obyč poťák 50k/G bez odbočky a loudness je zapojenej okolo, to snad vidíš. Jestli chceš dávat 10k/G, tak kapacity 5x nahoru a odpory 5x dolů, to je ti snad jasný, ne?

Web

Re: korektor

ano mistře. já bych tam klidně nechal ten 50k ale když tu furt píšete že je to moc citlivý na různej bordel

Web

Re: korektor

Neser s mistrem, tady jsou jiní mistři oboru. Ale uděláš dobře, když poslechneš...

Web

(upravil wwsly 22. 10. 2008 15:07)

Re: korektor

ok, a jak je to s tím odporem? větší víc šumí... je to znatelné např 50k a 10k?a co ten vf bordel?

Web

Re: korektor

Dyť už jsem to tu vysvětloval X-krát. Na větší impedanci se líp nabaluje vf i nf bordel.
Stačí vzít multimetr, přepnout na rozsah střídavejch milivoltů a nechat měřicí šňůry volně ležet, co se do nich naindukuje z luftu. Nedejbože přiblížit mobil.

Web

(upravil sinclair 22. 10. 2008 15:18)

Re: korektor

Zkopírováno z mého mailboxu /potvrzení objednávky z ES Ostrava/ :
Dobrý den,
potvrzujeme přijetí Vaší objednávky. Potenciometr TP 169A 32R 2x50K/L stojí
97,-Kč / ks a TP 169 25R 3x25K/N 318,-Kč. Termí odeslání cca 14.10.2008.

S pozdravem Papiežová

To abys byl v obraze o cenách...to quattro bude stát ke čtyřem stovkám.

Web

(upravil wwsly 22. 10. 2008 15:22)

Re: korektor

ok, a ještě otázka k tomu filtru, proč jsou ty hodnoty odporů stejné?butterwort má poměr 2:1 bessel o něco menší. v tvém případě klesne Q na 0,5, ale to tu asi nehraje roli,že?

edit #56 no tak to tam hodím přepínač a odpory,stejně potřebuju přepínat HP a DP najednou

vzhledem k tomu že ten poták 3x25K stojí 318 se divím že ten preamp stojí co stojí /málo/

Web

(upravil sinclair 22. 10. 2008 15:26)

Re: korektor

Tohle je Linkwitz-Riley, člověče...
Stáhni si ten prográmek od Roda Elliotta /ESP/.
http://sweb.cz/servisdok/esp-lr13.exe

Kterej preamp? Myslíš SubSenior? Od 10ks jsou tam už slušný slevy, ale jeden kus je pálka. Spolehlivý přepínače myslím nemáš šanci splašit.

Web

(upravil wwsly 22. 10. 2008 15:38)

Re: korektor

a v čem je lepší?nebo spíš používáš tento a ne jinou aproximaci.ptám se protože sem se s tím nikde zatím nesetkal krom výhybek pro reproduktory.



vím že bessel se používá při přenosu obdélníků kde vadí překmit a má lineárnější fázy a konstantní skupinové zpoždění což je vhodné pro akustiku,ale zas má menší strmost v přechodovém pásmu resp okolo dělící frekvence,nebo aspon tak sme se to učily a psal o tom i p. Punčochář

Web

Re: korektor

subjunior

Web

Re: korektor

No dyť říkám. My ty poťáky bereme ve větších sériích /tak je zaručeno, že dráhy budou z jedné várky a tudíž velmi podobné a s dobrým souběhem/ a máme tam dohodnutý ceny.
Čínským poťákům se zatím úspěšně bráníme, přestože by vyšly na desetinu ceny, mají trojnásobný běžec atd. Jenže nám nikdo nezaručí plynulost dodávek a hlavně identické provedení. Ty žlutý šmejdi to totiž série od série bastlí všelijak a poťák, koupený o půlrok později už vypadá úplně jinak, nezřídka má třeba i jinou délku závitu apod. Na takovej bordel já seru.
Podporujeme českou firmu a kdyby v potřebném rozsahu dělali i malé MKT kondíky s RM5, bereme je tam.

Web