(upravil opamp 21. 11. 2008 20:53)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Zorgu,
náhrada těch dvou za KC810 by vedla ke snížení ss offsetu (a jeho driftu s časem a teplotou - díky teplotnímu svázání obou systémů. To má imitovat ta bužírka na těch plastových kácéčkách). Jinak nic. A offset máš už dotrimovaný.

To schéma se mi nepozdává. Minimálně si uvědom, jak ty korekce vypadají v kýžené poloze "běžce uprostřed".

Web

(upravil ZOHAVA 27. 9. 2010 22:52)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Ahoj všichni, jsem tady úplně nový a totální laik. takže potřebuji poradit. Mám doma letitou sestavu zesilovač AZS 222, gramofon NC470 a repro ARS 1038(myslím). k tomu mám ještě připojený tapedeck Aiwa a DVD Grundik asi 10 let starý. Dá se tohle, ještě opravdu vylepšit tak, že vylepšení bude  za přijatelné peníze vzhledem k výkonu. Všichni mojí známý už dávno hrají na uplně jiné kategorii např, creek, rega.na zesilovači mi vadí připojování repro, když chci dát silnější káble tak se mi nevejdou do patic. když jsem pročetl vaše diskuse, tak se mi opravdu zdá, že jeden kanál hraje slaběji a potenciometr mi praská, už jsem jej musel proštříknout a přešlo to, doufám, že jsem tomu neuškodil.
Ale pořád kdo mne navštíví z normálních uživatelů. pořád mi tahle sestava, jak říkají hraje lépe než jejich různé věže.
Děkuji za informaci a kontakty na Vás kdo by do toho měl chuť. Pokud bych něco zvládl svépomocí s vaší radou a pomocí mého známého, který je slaboproudař a pořád se v něčem hrabe. Děkuji

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Je otázka kolik do toho chceš vrazit... jestli pár stokorun nebo tisíc. Tebou jmenované stroje jsou letité takže nějaká udržba je na místě. Nejvíc poznáš asi výměnu/opravu zesilovače, osobně bych se na tuning vybodl a postavil např. DPA110 (který jde postavit ze šuplíkových zásob). Jako phono preamp nějakého Actidampa.. V bednách projít výhybku, vyměna svorek.. Analogisti by jistě uměli i otunit gramec..

Web

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Čau, dnes jsem si koupil za 500,- AZS 222, je mi jasné že než půjde do zásuvky tak minimálně prohlédnout kondíky.

Zajímalo by mě kolik bych dal zhruba za údržbu, rozpočet bude neomezen(do 4000). Jen bych ho chtěl navíc "vytunit", tzn místo origo konektorů na repro tam hodit samici na banánky kde je možné z boku přišroubovat drát(mají to zs. technics) a vstupy hodit na cinch při zachování gramo vstupu. Časem pokud bude místo(a finance) chtěl bych do něj hodit dacana pokud to má smysl.

Ještě dotaz, teď jedu na Technics A700mk3 a zajímalo by mě který na tom bude zvukově líp(tzn jestli investovat do AZS). Kamarád říkal že technics stojí za velký p*d a že ho i tenhle drobek v kvalitě zvuku porazí, tak nevím no.

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Při vší úctě k AZSku, k dacanovi si pořiď aspoň DPA223, tohle by nebyla vyvážená sestava.

Web

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Dacana ještě nemám a taky nejsem pevně rozhodnutý jestli nepřesedlám na CD player a gramo protože PC mě akorát tak nas*alo. Teď mám obyč CD technics SL-PG470A který hravě strčí moji XFi za 3000,- do kapsy s prstem v nose. Stejně tak rozdíl mezi přehrávačem foobar a ciscPlay kdy foobar proti němu stojí za starou bačkoru.

A můžu podat první dojmy A700mk3 proti AZS 222. Při poslouchání zhruba druhé minuty skladby od Josepha Haydna String Quartet In D, Op. 76, No. 5 - Finale - Presto jsem nevěděl jestli technics hodím do koše nebo jestli jej mám věnovat nepříteli.
Ve skladbě se objevilo spoustu nových detailů, basy nemají "echo" etc, nemá cenu vypisovat rozdíly. Jednoduše řečeno technics půjde po "votunění" AZSka okamžitě pryč protože jeho zvuk stojí za ho*no. Raději nechci slyšet zvuk slušného elektronkového zesilovače.
Ale jednu chybu jsem našel, moje AZS nezvládá klavír. Při vyšších hlasitostech se dostaví výraznější zkreslení středů což dávám za vinu vyschlým kondenzátorům(samozřejmě se můžu mýlit). Jinak vážnou hudbu zvládá naprosto bravurně.

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

NO, každý má svůj vkus. Moje AZSka hrála před tuningem zcela nepoužitelně a po něm průměrně. Má příjemný "flaškový" zvuk, daný velkým obsahem nižších harmonických. To budou asi tx "nové detaily". K tomu zkreslení - nezapomeň že to má jen 2x 25W, to dostaneš do klipu dřív než hned. A koncáky pracují v béčku bez kliďáku, což je průser možná ještě větší. V původním provedení to má taky mizerný DF, signál k reprákům vede - však se podívej kudy a jak daleko.

Že by CD přehrávač hrál líp než zvukárna je mi taky divný. I když XFi neznám. Ale Creative obecně jsou naprd, tak to je možný. Ale zrovna Technics s tím jeho MASH krámem byl lepší?

Foobara sis nějak rozumně nastavil nebo hraješ přes defaultní drivery?

Celkově bych rád varoval před fanatickým obdivem ke starým TESLÁm, který se tu teď rozmáhá (dokonce i v případě kvazikomplementárních kreací s výstupním kýblem) a který je stejně nesmyslný jako jejich fanatické proklínání v letech minulých. Jsou to průměrné entry-level mašinky, nic víc a nic míň.

Poslechni si někde nějakýho Dudka... to Tě vrátí zpátky na zem tak jako před lety mě smile

Web

(upravil kazzatel 2. 10. 2010 7:16)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

...případně nějakýho Cimrmana, měl bys vědět, že éra Dudků se už před padesáti léty vydala špatným směrem.... lol

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Neslyšel jsem na to nikdy žádnou chválu. Ale tady to neřešme (OT).

kazzatel: asi nás jde tím špatným směrem víc.

Web

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Nechte na hlavě. Víte prd, co v AZS223 dělám za úpravy a taky víte prdlajs, kolik lidí prodalo svoje Technicsy a Sony po tom, co jsem jim půjčil upravenou AZS223. Není to jenom o kýblech a podobně, podobný slinty o DF a vyřazování reproduktorového isostatu si Ondro nech pro sebe, pokud Ti nevadí, že na 5-7m reproduktorového kabelu a na výhybkách se dějí ještě horší věci. Isostat měním za nový /díky Pavle/ a jinak nechávám výstupy jak jsou, na těch dvaceti centimetrech se už hovno děje. U některých kusů, pokud si to někdo poručí, instaluju dvojsvorky z Monacoru pro připojení festovnějšího kabelu a jednak i proto, že po úpravě /je to různé/ má zesilovač 50-60W/4R a to ty DIN reprosvorky, zvlášť když jsou starší, někdy nerozdejchají.
KC811 je zbytečné tam dávat, pokud víš, v jakém poměru mají být bety těch "bužírkových" KC237 a na kterém místě má být tranzistor s větší betou, aby offset slezl na polovinu. Další část offsetu jsou další úpravy a lze tak dojít i ke snesitelným 10-15mV. Diody v bužírce u koncových tranzistorů nechá jenom blbec a přidaná šotka většinou znamená destrukci konce, pokud to zrovna není ty, který má Uak=0,15V.
Symetrická limitace není také problém, pokud je z čeho vybírat...

No a co se týče starých dobrých AZS217 apod., generálkou předzesu a lehkou úpravou konce z toho jde za pár peněz udělat dost slušný zesilovač. Nejhorší z nich je AZS218, který je v původním stavu uřvaný a s blbě spočítanýma korekcema.
Subjektivně nejlepší zvuk lze dostat z AZS220, pokud někomu nevadí ty ohavné tahové potenciometry.
Neplivejte na Teslu, současná spotřebka má možná velké výkony, ale mnohdy horší zvuk.
Ve kterém ze současných strojů je tříodbočkový potenciometr hlasitosti?

Web

(upravil Horys 26. 12. 2010 18:58)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Nechci být válečný štváč ale souhlasím s Opampem. Zesilovače AZS byli obvodově zastaralé už v době vzniku (o katastrofálním mechanickém provedením nemluvě) a vrážet několik tisíc do takového křápu mi přijde nesmyslné. Pokud by se měli měnit trafa, elyty..to už se může rovnou postavit nový zesilovač od začátku. Např. 3886 je sice jen šváb, ale velmi příjemný..o např.DPA110 která jde postavit ze šuplíkových zásob nemluvě.
     Pochopil bych zběratele a nostalgiky, příp. začínající hifisty kteří ho koupí za dvě-tři stovky, za další stovku to pak vymění shitový materiál (co je vevnitř - mizerné elyty, hovnáky, keramiky na malé napětí, zkorodované přepínače, konektory..)
Pro nenáročný poslech do sklepa jako kulisu jak dělané. Ale pro vážnější poslech naprosto nevhodné, teda pokud někdo nemá rád zkreslený a různě zboulovaný "medový" zvuk...

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Šeredně se pleteš. Ale nic ve zlém. Mám těch úprav těchto různých strojů už za sebou mnoho a ještě se nenašel člověk, který by nebyl z výsledného zvuku nadšený.

Web

(upravil Fox_25 2. 10. 2010 15:20)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

opamp
Ode mě nějaké fandovství k nějaké značce nečekej, je mi úplně jedno jaká značka mi hraje. To že jsem koupil tohle AZS bylo jen proto že je ve výborném stavu a 500 se mi nezdálo hodně. Už mi takhle leží doma i nové housle za 1600 v hodnotě kolem 6000 z mého oblíbeného bazaru. Pravda je ta že bych dokonce jezdil v renaultu pokud by byl spolehlivější než můj 16 letý passat, ale to je teď málo nových vozů.

To že mám teď to AZS beru jako vývoj než se dostanu ke své(zvukově) vysněné audio sestavě. To že jej chci potunit a zrepasovat je dáno tím že naprosto bravurně zvládá housle a vážnou hudbu obecně. Jak říkají hifisti co znám tak z repro spadlo několik dek proti technicsu ale tohle přirovnání rád nemám. Nevím čím je to přesně způsobeno a je mi to úplně jedno, jsem fotograf, pc technik, fušuju do aut, trochu i do elektra ale ne takhle do hloubky. Ne že by mě nebavilo prozkoumat do detailu tohle odvětví ale nemám na to prachy a nechci si tímto zatěžovat hlavu.

Dotaz na Sinclaira, chce se ti s mým kouskem pohrát? Asi by to chtělo trochu zvednout i výkon, ale jak to bude se zkreslením? Jde mi hlavně o klavírní skladby které jsou na dynamiku snad náročnější než zbytek vážné hudby. Jak jsem psal rozpočet bude cca 4000 + uvidím za kolik střelím ten technics. Další úpravy co bych chtěl jsou na druhé straně.

EDIT>Je možné si výsledné úpravy u tebe poslechnout? Jsem od tebe jenom 35km takže bych to řešil autem, taky bych rád viděl jak si s tím "hraješ" pokud to není problém.

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

" Nevím čím je to přesně způsobeno a je mi to úplně jedno... "...ehm, a co tedy chceš od Leoše odkoukat ? Jak se dělá z prdu pokud možno levná kulička ? smile Znáš přísloví " Bez peněz do hospody nelez..." ? smile

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

kazzatel
Hehe, naběhl jsem si. Je mi to jedno, ale taky se rád podívám když mi v autoservisu mění kulové čepy. Jestli se to sinclairovy líbit nebude tak mu milerád zes dovezu, pak domů a jak bude hotovo tak si pro něj přijedu, vědu v tom hledat netřeba. Z nikoho rozumy tahat nechci, nemám to zapotřebí a za dobře odvedenou práci milerád zaplatím protože vím že dlouholeté zkušenosti jsou k nezaplacení. Taky nevím co přesně bych mohl okoukat bez teoretických znalostí a praxe, berte to jako pouhou zvědavost, ne že bych to chtěl dělat, natož pak do tohoto řemesla fušovat. Chvilku jsem dělal servis PC a vím jací dovedou být lidé svině.
Taky znám přísloví "z hovna bič neupleteš, když upleteš tak si nezapráskáš a když zapráskáš ...."

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Pokud si dodáš vlastní plně funkční zesilovač bez škrtajících potenciometrů, chrastících tlačítek a studeňáků, tak se do uvedené částky samozřejmě bohatě vejdeš. Zkreslení spadne nejméně o řád dolů.
Výstupní výkon je limitován ani ne tak polovodičovým osazením, jako spíš velikostí chladiče. Ono obecně "domácí" zesilovače nižší střední třídy nejsou konstruovány na trvalý vysoký výstupní výkon, jde tam spíš o to, aby zesilovač měl v rezervě dostatek výkonu pro dynamické špičky. Uvedené zesilovače jistou rezervu mají a té já využívám.

Je mi líto, ale moje "hraní" si se zesilovačem po špatných zkušenostech mých i jiných lidí raději nikomu neukazuju, notabene ona úprava trvá asi sedm až devět hodin a to by se Ti asi u mě sedět nechtělo a nechtěl bych to ani já.
Na počkání dělám jen autozesilovače a to jenom některé.
Pochopitelně Ti po úpravě zesilovač předvedu na Tvém oblíbeném CD, které si přivezeš. Teď nedávno tu byl pán až z Nitry, kterému jsem upravenou AZS223 prodával a pochopitelně nechal i poslechnout.
Pokud to máš takový kousek, zesilovač kdykoli přivez a dohodneme se ústně, nebo zavolej 607 531 850. Než vyjedeš, tak zhruba půl hodinky předem cinkni, abych byl v místě.

Web

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

... tak tě osere od hlavy k patě."
Hele mě tvůj dotaz s "koukáním" nijak nepřijde nepochopitelný, taky se rád dívám na někoho jak něco zpravuje a jak práce mu jde o ruky.

Jinak máš pravdu, prostým sledováním se toho moc pochytit nedá. Prostě vlastní zkušenosti a znalosti, kt. člověk nabyde nějakým tím bastlením nebo roky praxí, jsou k nezaplacení. I když něco někdy shoří a je to k nasrání, ale to k tomu prostě patří, to jsou ty zkušenosti - tak takhle ne, příště musím být opatrnější, a dávat bacha co dělám. Tož tak.

(upravil sinclair 2. 10. 2010 17:24)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Prostě zavolej, číslo máš o příspěvek výš a domluvíme se, co ano a co ne.

Edit: tuhle u mě seděl jeden mladej a já při tom něco skládal. Díky tomu kafrání a vysvětlování okolo jsem v tom nasekal tolik chyb, že jsem potom měl co dělat, abych to rozchodil...:-)

Web

(upravil Fox_25 2. 10. 2010 17:31)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Tlačítka nechrastí, ale poťáky ano. Dnes je "profouknu" kontoxem a uvidím jestli to bude dělat dál, hádám že to bude stejně jenom dočasné řešení. Takže asi to bude chtít i ty poťáky, nejspíš bych to viděl na pátek. Zvládnul by jsi to do neděle nebo je to moc brzo?

Ještě OT dotaz, zvládnul by jsi auto zesilovač do výkonu 2X20W+(cca)2X10W? v předu by bylo dvoupásmo a zadek by hrál jen středy, vytváří to hezký prostorový zvuk, leč origo repro a autorádio sony nehrají dle mých představ.

EDIT>Chápu, já sice nekafrám ale taky nemám rád když mi někdo kouká přes rameno, slušně to dovede znervóznět. V průběhu týdne zavolám.

(upravil sinclair 2. 10. 2010 17:33)

Re: AZS 222 SINCLAIR tuning

Ne, Kontox do toho neval, protože se k drahám stejně nedostaneš, ty poťáky musí ven. A bez odsávačky a velké dávky trpělivosti to ani nezkoušej, plošňáky v AZS222-223 jsou pověstné tím, že se jich stačí dotknout páječkou a fólie leze dolů. A já nemám chuť to po Tobě potom napravovat...nech to, jak to je a dovez to.

Nic podobného do auta nevyrábím, není to rentabilní a na trhu autozesilovačů se dají koupit značky a typy, které hrají opravdu dobře. Autohifi Sony je jeden velký průser.

Web