(upravil MaBat 11. 10. 2008 10:28)

Téma: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Antonio, když už máš ten e-shop, neuvažoval si o takové službě? Aspoň nějaká hrubá "kalibrace", popř. i prodej mikrofonů s korekční křivkou? Lidi s kalibrovaným mikrofonem už tu jsou, třeba by za nějakou provizi z prodeje poskytli svůj kus jako prvotní referenci (nebo nějak jinak, s tím by sis už určite poradil). Jít dál a nabízet i nějakej standardizovanej jigbox se zesilovačem (třeba ve spolupráci s Aldaxem) už je asi utopie, ale ta kalibrace by byla k nezaplacení.

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

To není až tak jednoduché, jak si myslíš. Chce to mj. nějaký dobrý zářič a nejlépe i komoru.

Web

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Sendy, nemluvím o kalibraci jako kalibraci. Prostě to, co dělá/dělal třeba Hubert -  to, co si jinak musí každej tady nějak obstarat, kdo to myslí aspoň trochu vážně - srovnání s ověřeným kusem. V podstatě by šlo jen o kontrolu a hrubý dorovnání těch kapslí nahoře...

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Který vlastně skoro neni potřeba... Mi včera došla MCE2500, to je takovej malej hajzlik, co se vejde do brčka lol To bude rovný i dvě oktávy nad běžnejma děličkama.

(upravil MaBat 11. 10. 2008 10:49)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Co když se chci třeba podívat, jak se mi podařilo stáhnout ten pík u Neo8? Tak bych ocenil znalost toho, jestli mi to na 10kHz měří -1, nebo +6dB smile

Ale to je fuk, byl to jen takovej námět.

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

no to zas jo, ale k běžnýmu odladění vexle zdejších poměrů o třebas neni. Když ale tak přemejšlim, tak si toho zatlumení píku všimneš stejně i na "křivym" mikráku, ne?

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

No záleží, jak a kde je křivej, o to jde.

(upravil Sendy 11. 10. 2008 10:59)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Já vím, ale i na tohleto to chce aspoň trochu slušný zářič, vršek nějak srovnáš, ale na těch nízkých kmitočtech je to problematické.

Jsem domluven s jedním hochem, že zajistí hodně velký prostor + půjčí od někoho nějaký Genelec, který jede prý dobře od nízkých kmitočtů a zkusíme, jaké přinese porovnávací metoda výsledky. Melissu sice nemám, jen Liberty, ale to zas není taková překážka. Na výsledky jsem dost zvědavý smile.

Web

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Na nízkých to jde i jinak: http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/AppNo … v03Eng.pdf

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Jo, tenhle odkaz znám, taky možnost. V dosahu mám něco podobného, pístové kalibrační zařízení (v podstatě velký pistonfon) s proměnným kmitočtem, ale dělat s tím umí pouze jeden důchodce poháněný etanolem.

Web

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

No spíš to vypadá tak, že dřív než nšjaký měřící vybavení, budou ty trička lol

(upravil check 11. 10. 2008 11:43)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=5207

Nabízel sem to už, myslím že s celkem slušnou přesností, do 0,5dB určitě. Pak je taky možnost vzít známou vejšku za 150Kč, tu si oměřit a dorovnat mikrofon podle známé cháry.
Nikdo o to ve skutečnosti nemá zájem, ani ty MaBate ne. Kalibraci máš dávno slíbenou, ale ještě si nezvednul pozadí. Kdo chce měřit, tak měří.

Web

(upravil MaBat 11. 10. 2008 11:50)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

No vidíš, na tohle jsem úplně zapomněl...  a to, že jsem se k tobě ještě nedostal je jiná věc.
Možná jen zatím nepůsobíš důvěryhodně smile

Jsi teda schopen deklarovat nějakou toleranci? Jak to zatím vychází, můžeš ukázat nějaký příklady?

V měření podle "známý" vějšky moc nevěřím, musel bys zopakovat přesně stejný podmínky a sám dobře víš, jaký detaily na to mají vliv.

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Měření podle "známý vejšky" je 3,14ovina, jedině komparace.  Půl dB je velmi odvážné tvrzení, když tolik a asi i víc mají  "komerční" měřící mikráky (k Melisse, Cliu apod.).

Web

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

No a tady bych se zeptal, zda by, dawsoo, nebylo možný pujčit texťák s kalibrací ECM-40, nebo ty rozdíly jsou větší a je to hloupost, nebo si troufám? smile

(upravil dawsoo 14. 10. 2008 20:46)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Check se blbě vyjádřil... nemá to bejt známá vejška,ale jedna ta samá konkrétní vejška (kus) v nearfieldu na přesnou vzdálenost volně v prosotoru a v jedný a tý samý baffle... spodek netřeba korigovat ,jednka není rozdílů v kapslích krom třeba citlivosti,a navíc je většinou stejně kravina v normálních místostech dole cokoliv měřit... tam jedině ten pistofon ... nebo bezdozvukovka. přesnost 0,5dB není problémem... ověřeno na dvou nezávislejch kalibrovanejch mikrákách aporovnání proti sobě (Můj a údajně Boramyrův) od různejch zdrojů a přeměření obouma výše uvedené... takže se nebojte check to má pokud to udlělal dobře zkalibrovaný dostatečně.. (můj mikrák je správně od 30Hz do 19kHz) což je mi už sice dneska málo ale lepší než nic...

Antonio:
Bylo ale myslim že by ti to nebylo k ničemu protože je to konkrétně k mý ECM-40... jiná ECM-40 bude potřebovat křivku jinou.. já mam ECM dvě jednu origo a druhou upravenou s vlastní elektronikou a jinou kapslí... speciálně na měření nahoře a na THD...

Není co dodávat...

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Právě jestli nemáš tucha jestli jsou mezi jednotlivými kusy třeba půldecibelový rozdíly nebo se to kroutí až moc. Pošli mi to teda prosím, dík, ať mám aspoň představu. smile

(upravil dawsoo 14. 10. 2008 20:50)

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

Tondo rozdíly jsou u ECM-40 nad 10-12kHz a to dost výrazný 4-5dB pod tím je to zhruba stejný v toleranci +- 1dB

Není co dodávat...

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

To jsem si myslel, bo DT-25Nko nějak leze až příliš nahoru. http://audioweb.cz/ff/15073+25n_frek.png

Re: Komunitní kalibrace mikrofonů?

No přesněji řečeno to mám určitě pod 0,5dB k chárám, který sou oměřený právě z profesionálního zařízení B&K, ze dvou nezávislých zdrojů, vlastně ze tří když se to tak vezme - Praha, Plzeň, Wisconsin. Ona se totiž mnou naměřená chára Daytonu ND20FA-6 shoduje s chárou naměřenou Zaphem. Todle je zrovna vejška, kterou sype jeden stroj, takže konzistence myslím dost dobrá. Proto sem mluvil o kalibraci podle známého vejškáče.
Jak říká David, tak kalibrace je potřeba hlavně nahoře, pod 1kHz sou snad všechny kapsle úplně rovný. Nad 1kHz se měří v okně a vlastností okna je právě eliminace odrazů nebo prostoru. Takže pokud mi věříte, že tu mám vzduch o stálé teplotě, tak kalibruju tak přesně, jak mě baví dopisovat setinky dB v kalibračním souboru.
Dost nechápu, proč se bádáte nad tím, na kolik desetin to mám zkalibrováno, když běžné "měřící" mikrofony lítají v řádu jednotek dB. Na odladění výhybky, včetně drobných kompenzací vejškáče moje mikrofony bohatě stačí. Až budu mít preamp, abych mohl měřit nad 24kHz, tak udělám kalibraci i nad ak. pásmo, kvůli zkreslení.
Takže já teda nemám kalibrováno klasickou laboratorní metodou, ale snad nikdo nečeká, že tu mám DIY laboratoř.

Web