Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

(upravil rochne 20. 10. 2008 8:35)

Téma: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Zdravim,
potřeboval bych trošku pomoct či poradit. Budu stavět zesilovač jako maturitní výrobek a chtěl bych použít audioprocesor TDA 7318. Jelikož ve škole programujeme jenoom 8050 a ja fakt nemam na to naprogramovat SW I2C, tak už jsem doma začal se samostudiem programovani PIC.

Mě jde ale o to, že jsem chtěl použít jako koncák něco jako STK 4191-V, ale mám problém. Nemám moc znalostí na to navrhnout plošný spoj (aby mě to někde nechytalo brum) a nejsem si jistý jestli zapojení z datasheetu "Sample Application Circuit" bude stačit na plnou funkčnost.

Máte někdo zkušenosti s nějakým z těch STK švábu od Sanya ? Klidně i výkonější, protože 2x50W se mě stejně zdá málo.
Nemáte někdo funkční rutinku pro ovládání TDA 7318 ? Už sem to někde konzultoval, nejspíš to zvládnu sám, ale hodně by mě to pomohlo.

Děkuju rochne

//EDIT: Změna v názvu threadu (změna koncového IO)...

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Tak s  STK 4191V mám bohaté zkušenosti, zrovna si spokojeně lebedí v jednom zesilovači. Pokud využiješ doporučeného schématu (od výrobce), určitě se nesetkáš s problémem typu kmitání apod. Pokud inteligentně navrhneš DPSku (napájení daleko, nejlépe na druhé straně DPS), s brumem nemáš sebemenší šanci se setkat. Hlavně pro toho hybrida zajisti slušnou filtrační kapacitu, aspoň trochu solidnější toroid (aspoň 200VA), dostatečně dimenzuj usměrňovací můstek (ideálně složený z diod, stačí ale i 25A kostka z GME), snaž se udělat co možná nejširší vodivé cesty k napájení a u výstupu k reproduktorům. GND samozřejmě musí mít zajištěnou perfektní vodivost...nevím co dál napsat. smile

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

little napsal:

...

Já sem našel dvě schémátka. Tohle:
http://binarova.wz.cz/Schema.gif
A ještě jedno složitejší, které bohužel nemůžu najít (jediný zásadní rozdíl co jsem viděl byla výstupní pojistka, nejspíš proti zkratování).

Nemůžeš prosím postnout nějaké bližší info, popřípadě přímo ukázat zapojení (pokud ti nebude vadit prozrazení "knowhow"). Desku se pokusím navrhnout sám a potom sem postnu výsledek. Doufám že mě to tu někdo pomůže zkonzultovat (tím se naučím víc, než jenom přimo zkopírovat něči výsledek).

Původně jsem chtěl udělat napájení na samostatnou desku, abych to mohl lépe odstínít a někde mě to nechytalo brum od trafa. Je to hodně špatný nápad ?

Dik

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Nikoliv, pokud použiješ pořádné šlajchy (2,5mm), co možná nejkratší, bude toto řešení zdroje perfektní. Jak už jsem napsal, nevím, co víc bych k tomu řekl. Jednoduše navrhni DPSku pro zapojení, které jsi postnul, vyrob, osaď, oživ... smile

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Smím-li ti poradit tak zvol raději nějaký jiný integrovaný obvod a nebo tranzistorový zesilovač. Sanyo s výrobou STK končí a tak je drtivá většina těchto obvodů které můžeš běžně koupit víče či spíše méně podařený plagiát. Navíc pokud by se tomu zesíku něco stalo v budoucnosti tak budeš mít problém s opravou. Pokud trváš nutně na integrovaném obvodu co takhle zkusit LM3886? Ta se dá sehnat origo a ještě hodně dlouho to tak bude. Existují na ní kvalitní návrhy DPS. Pokud chceš něco víc tak by bylo vhodnější zkusit celotranzistorového. Konkrétní volba se pak bude odvíjet od toho jestli si to chceš udělat sám od A do Z a nebo jestli chceš stavebnici, kolik do toho hodláš investovat atd.

(upravil little 6. 10. 2008 17:44)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Thalete, už přes rok používám tenhle šitský plagiát. Nemůžu si ho vynachválit. LM3886TF je oproti tomuto neuvěřitelný šmejd, který se s STK4191V nemůže v žádném ohledu rovnat. Já Ti doporučím v tomto konkrétním případě nedát na rady odborníků (kterým Thales bezpochyby je) a dát na zkušenosti neodborníka, který má s tímto hybridem každý den co do činění. Pokud má někdo něco proti, nechť vystoupí se svým názorem teď, nebo ať mlčí navždy. smile

(upravil rochne 6. 10. 2008 18:10)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Thales napsal:

...

No jelikož studuji obor Automatizace tak doopravdy nejsem schopen udělat diskrétní koncák od A do Z sám a pro obhajování maturitního výrobku pro mě bude taky jednodušší, když tam budu mít IO. Původně jsem LM3886 plánoval použít, ale nakonec jsem zvolil STK4191V protože na LM3886 nebyly občas dobré ohlasy. Teď si mě nasadil brouka do hlavy. smile

(upravil Klon 6. 10. 2008 17:59)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Když sis o to little tak hezky řek...
Co budeš dělat až se to jednoho dne odporoučí ? Jestli to má bejt jen na naučení a k matuře tak v klidu. Ale jestli tomu zamýšlíš dlouho životnost, tak bych se kouknul po něčem jiným. Jestli Ti přijde 50W málo, tak se rovnou pomalu přeorientuj na diskrétní konce (něco odzkoušeného), a nebo něco s budičem.

Praktickou maturu jsem neměl, takže nevím jak to tam chodí. Jde o celej výrobek, nebo jen o nějakou jeho část (programování toho picu ) ? Aby jsi si s prominutím nenasral do bot, ono navrhnout desku aby to bylo k světu taky chvilku dá. Jestli to celkově zamýšlíš na dlouhou životnost, tak než na TDA se koukni na PGA2320 a přepínání vstupů relátkama. Jak správně spínat relátka je na czechaudiu, pár projektů s pga2320 je na netu.

LMka se neboj, je to slušný. 50W na domácí poslech stačí.

(upravil Thales 6. 10. 2008 18:00)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Tak STKčko bude určo lepší na basy, to jo. Zbytek pásma ale zas tak moc super být nemusí oproti LM. Přímé srovnání jsem nedělal. I Sinclair psal že některé plagiáty jsou použitelné. otázka je jak poznáš který je použitelný  (leč přesto neorigo) a který je nepoužitelný. Zeptejte se jeho odkud je bere. Nicméně pokud už se mám bavitn o větším výkonu tak bych šel jasně do celotranzistoráku. Není nutné navrhovat celou topologii zesilovače ani navrhovat kompletní plošný spoj. Na to tu má jen málokdo. není ale problém převzít jeden z veřejně dostupných projektů koncového stupně a všechnu tu omáčku kolem (krabice, mechanické uspořádání, předzesilovač, korekce, zdroj atd.) si dodělat podle svého. I tak toho bude na obhajobu dost a dost materiálu pokud se toho správně chytíš. Jako bonus budeš mít lepší a spolehlivější výsledek. A když si navíc porovnáš kolik to STKčko stojí (není to žádná láce pokud má být alespoň trochu OK) tak zas tak dramatický finanční rozdíl to také nebude. Většinu nákladů na zesilovač tvoří právě ta omáčka okolo kterou budeš muset řešit tak jako tak a ne vlastní koncový stupeň. Tak si to ještě rozmysli. Nenutím ti to, jen ti to vřele doporučuju.

A prosím nepoužívej citaci pokud to není nezbytně zapotřebí (třeba pokud je thread dlouhý a špatně přehledný). Je to i v pravidlech tohoto fora která si určitě ještě nečetl.

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Teď tu vlastně jde jenom o koncový stupeň, protože ten audioprocesor už použít vlastně takřka musím.

Moje představa, aby to budilo nějaký dojem, je taková, že to celé zasadím do starého rádia. Takové jako bývalo, že jedním "kolečkem" se ladila frekvence a druhým nastavovala hlasitost. V mém případě by tam byly dva nekonečné poťáky a jedním bych na PIC měnil vlastnost kterou chci změnit a druhým bych měnil (Vstup, středy, výšky, basy a celková hlasitost). + Jedno reset tlačitko na defaultní nastavení,kdyby se něco podělalo smile.

Docela mě okouzlilo tohle zapojení smile Ale bál by sem se to realizovat. Pokusím se najít něco jednodušího.

(upravil little 6. 10. 2008 18:49)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Klon: O co jsem si říkal? Akorát tu ze sebe děláš vola. To je opravdu takový problém doplnit tento obvod o další modul zajišťující ochranu proti SS napětí na výstupu?

Thales: Přímé srovnání jsem dělal a můžu znova udělat. Oba dva tyto IO mám doma, k tomu ještě LM1875 a několik debilních TDAček. Srovnání diskrétně řešených zesilovačů vs. STK4191V jsem také prováděl. Už jsem to někde psal, ale rád to napíšu ještě stokrát. Porovnával jsem na studiových reprobednách JBL TLX6 o objemu 50litrů a citlivosti 92dB/1W. Řeknu Ti jen, že STKčko při běžných hlasitostech naprosto neuvěřitelným způsobem nakopalo zadek zatím všem zesilovačům, které jsem slyšel, nutno však říct, že při velmi vysokých hlasitostech (u kterých jsem se bez přehánění bál o okna a svůj život smile ) se už ukázala nevýhoda tohoto hybrida. Tou je samozřejmě maximální dodaný výkon do zátěže. Takže pokud máš nějaké topení místo reproduktorů, nebo chceš ozvučovat stadion, uvažoval bych spíš o kompletně diskrétním řešení. smile

Pokud Ti jde o zvuk, jednoznačně sáhneš po STK4191V. Pokud k němu máš z jakéhokoliv důvodu odpor, udělej klidně zesilovač s LM3886TF. V originálu je to blbuvzdorný obvod, který je prakticky nezničitelný.

(upravil Klon 6. 10. 2008 19:12)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Já ? Hm.. tak to potom jó.... moje úvodní věta byla reakcí na cituji:"Pokud má někdo něco proti, nechť vystoupí se svým názorem teď, nebo ať mlčí navždy."
Píšu někde něco  DC ochraně ?  Asi každej čteme jinej thread nebo je jeden z náš připitej, já to bohužel nejsem.
Speciálně pro Tebe to teda rozepíšu, představ si, že Ti v tom za nějakej čas, řekněme 5 let, chcípne to STKčko... Už vidím jak bezproblému seženeš "použitelnej pajc".

EDIT: Ono to o moc jednodušeji než PA100 nejde, normálně stavíš jen jeho půlku.

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Je problém dneska koupit třeba 3 kousky? Já furt nějak nechápu co řešíš. TDA2030 bude taky problém za 5 let sehnat? Mimochodem, já připitý opravdu být nemůžu, modří vědí. smile

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Jen tak mimochodem, jaké maximální ef. výstupní napětí dá TDA7318 při napájení 10V? A co se stane při tom, když přidáš na +12dB na korekcích?

Web

(upravil sinclair 6. 10. 2008 20:21)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Do toho hybrida bych nešel. Za dva-tři roky už to nebude čím nahradit a i to, co se dnes dodává, je z poloviny šrot. Toho hybrida bych nepřeceňoval, zrovna tahle stará řada má poměrně vysoké zkreslení na výškách, což sice na jedné straně může dávat zvuku "šmrnc" a průraznost, ale s hifi to moc společného nemá. Je dobře si prohlédnout vnitřní zapojení toho hybrida, pak je jasněji.
Kdybch měl já jít do podobné koncepce /tj. audioprocák a jednoduše zvládnutelný koncák/, zvolil bych LM4780. Jsou to vlastně dvě LM3886 v jednom pouzdře, ale se společným napájením, takže částečně odpadá problém s vazbami na napájecích přívodech apod. Nehledě k tomu, že k LM4780 existuje na netu několik desítek navržených plošných spojů, v nouzi by šlo použít i plošák z EZK / pro maturitní účely by se asi musel okopírovat a vlastnoručně vyrobit, nebo umýt logo či potisk/, určitě nějaký modul s tímto obvodem dodávají.
Existuje i high-tech vyšperkovaný modul i s ochranami, označený PA03 a osazený LM4780, který navrhoval Pavel Dudek a někde ještě na netu bude dostupný, jsem přesvědčen, že pod tímto označením /PA03/ bude dostupná i deska u firmy Spoj /bří Kohoutové/.

Edit: A TDA7318 bych nikdy nepoužil. Je to hrůza a děs, setkávám se s tím ve spotřebce.
Edit2: Ondro, na 1kHz zhruba čtvrtinu, to jest cca 2,5Vef, ovšem při plných korekcích to jde do ořezu, to je jasný.

Web

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Jestli to hodláš řešit takhle tak prosím, ale dobře víš je to řešení na dvě věci. Tohle by asi šlo u obvodu za stopadesát korun. Už vidím jak chudej student kupuje do zásoby kdyby se to náhodou posralo šváb za x set korun. Na kolik to vůbec u nás vyjde ?
O TDA2030 se nestarám, a jestli dobře čtu, tak ani nikdo jiný v tomhle threadu.

(upravil rochne 6. 10. 2008 23:29)

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

sinclair:
Dík. Tak už jsem se rozhodnul. Jelikož, jak sám píšeš, ten audioprocesor není žádna velká sláva, s čímž už jsem se smířil při zadávání výrobku, tak sem se rozhodnul udělat tenhe 2x60W koncak s LM4780... Mě nejde snad ani o žádnou uber kvalitu, hlavně abych odmaturoval a udělal něco z čeho budu mít radost smile Nejvíc mojí práce bude stějně v tom programu, kterej bude ovladat tu TDA7318 a při troše štěstí i LCD.

17.10. mám termín na odevzdání výsledného zapojení (měsíc potom návrhu plošného spoje), takže mám poměrně dost času.

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Když už je řeč o PA03 od Kohouta, zkusím tam zavolat, jestli jsou k mání. Údajně mají být dostupné jen někde u Švéda, uvidíme... Nebude u Kohouta problém s oboustrankou?
Btw, co na to kazzatel, někde jsem zaslechl, že už to nechce moc šířit...

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Tak asi nejlepší bude Pavlovi zavolat či napsat, já osobně třeba takovéhle věci vyřizuju zásadně telefonicky.
Z čehož mají dneska smradi pěknej vítr, protože jakmile jde o to, někde a s někým se exaktně a věcně vyjádřit, tak ouha...oni mají kolikrát problém se vymáčknout i takhle písemně v konfě, vždyť to kolikrát vidíš sám..

Web

Re: Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Já také raději řeším věci po telefonu. Pokud nejde o něco co by musel dotyčný během hovoru někde dohledávat je to mnohem efektivnější.

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc / Rada při stavbě zesilovače (TDA7318 + LM4780)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£