Re: Konštrukcia SPV 250P

a co ine? ved ono topi aj ked bez zataze. No neviem, zda sa mi ze že poškodené, sinclair písal že vôbec netopia ani pri záťazi.

(upravil sinclair 5. 11. 2008 16:24)

Re: Konštrukcia SPV 250P

Dobře se podívej, na jaké je napětí. Tyhle tráfka se dělaly i na 110 a 120V...

wwsly, slyšels někdy o závitu nakrátko, ať už v primáru, či sekundáru ??

Web

Re: Konštrukcia SPV 250P

Samozrejme ze by som nepripojil 230V keby to bolo na 120V, aj ked podla nameraneho napatia to tak vyzera... pise na nom 220/24V

Re: Konštrukcia SPV 250P

Tak je fprdeli.

Web

Re: Konštrukcia SPV 250P

Jedno mám zrovna po ruce. Dáva na prázdno 33V, při napětí sítě 241V......

Web

Re: Konštrukcia SPV 250P

Ano, slyšel. Jen mě zarazil "zkratovaný primár".

Web

(upravil sinclair 5. 11. 2008 22:25)

Re: Konštrukcia SPV 250P

Tak to je ono. To se prosekne závit s vedlejším závitem a vznikne vlastně jakoby sekundár o jednom závitu, ale zkratovaný. No a celý výkon toho trafa jde do tohoto jednoho závitu. Malá trafa neshoří ihned jen proto, že mají obrovský vnitřní odpory vinutí, takže "jen" topí.
Pro trafa nad cca 50VA je tato záležitost ale kritická a trafo shoří jasným, svítivě žlutým čadivým plamenem během několika minut.
Větší trafa nad asi 200VA s touto závadou ani nejdou zapnout do sítě, vyrazí i 16A jistič.
V každém případě by vždy měla reagovat příslušně dimenzovaná pojistka v primáru.

Mám tu jeden NAD C372, který dostal tak po píči na "party" synátora, že se prorazil jeden koncový stupeň, horkem vybuchly všecky filtrační elyty a toroidní trafo má popisovanou závadu. Zesilovač skoro na odpis.

Pak ještě existuje závada, kdy se vlivem šlendriánského vinutí prosekne v primáru vrstva na vrstvu. To může být v případě malých tráfek několik set až několik tisíc závitů, o které se vlastně vinutí "zmenší".
Malé trafo pak sice hřeje, ale nijak dramaticky, že by až hořelo, zato výstupní napětí je o dost vyšší proti jmenovitému díky faktu, že se změnil transformační poměr. U této závady platí, že čím větší trafo, tím rychleji stoupá teplota až k bodu, kdy začne hořet izolace, výstupní napětí nebývá tak dramaticky vysoké, jde o max. 20%.
wwsly, tohle tě ve škole nenaučí asi...

Web