Re: Mobilní kytarovej "apec"

OK. Mělo by to být dobrý.

Mimochodem, jaký je charakter zkreslení u Schottkyho diod? Je to aspoň trochu podobný na starý dobrý bambus?

Web

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Mám doma origoš  kytarový efekt od Marshallu  a tam jsou  dvě červené led diody , místo těch GA smile

Re: Mobilní kytarovej "apec"

No, rozdíl zvuku s diodama a bez nich na vstupu neni nikterak zázračnej. S nima se mi zdá akorát trošku (asi 4.869%) plnější zvuk a delší sustain, ale možná si to jen nakecávám...

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Zkus si hrát s regulací volume na kytaře. Jaký máš snímače? Singly jsou i na Ge diody dost slabý, já to na svým Stratu zkoušel (úspěšně) řešit jednotranzistorovým předzesem s FETem. Ten měl navíc tu vlastnost, že svým vysokým vstupním odporem odděloval kytaru od zesilovače, takže i akustika s pasivním piezem najednou hrála výrazně "rovněji".

Web

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Mám hambáče... Teoreticky můžu použít jedno MBA na buzení nějakýho kreslítka smile

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Je to jak píše dj-bobr. MBAčku stačí na plný vybuzení desítky milivoltů, což je na to, aby diody začaly pořádně limitovat, dost málo. LEDky by potřebovaly eště víc.

Pokud to chceš mít jednoduchý, vyser se na diody a nechej kreslit MBA. Pokud chceš mít lepší zkreslení, nějakej předzes Tě nemine -> trochu vyšší spotřeba, víc součástek... MBA na tuto pozici raději ne, asi by to už neghorázně šumělo. Kup 2SK170, tři odpory a jeden vazební kond třeba 100n (pokud ho už na vstupu MBA nemáš.

Web

(upravil jik 31. 5. 2007 8:08)

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Franku, mám strach, že v Tvém případě se tedy zkreslení dosažené tímto jednoduchým, až primitivním způsobem, který jsem o pár příspěvků výše nastínil, konat nebude. Opravdu zde velmi záleží na výstupním napětí ze snímače. Pokud máš potenciometr na kytaře naplno, zapnuty oba snímače, zkus ještě pro ověření chytnout dvě struny H + tenké E v nějaké poloze a udeř trsátkem. Nebo akord D a udeř na tři struny. To už by kreslit mělo. Nicméně tak i tak to svědčí o tom, že Tvé snímače nedávají takové napětí, při kterém začínají diody vést. Takže jseš v situaci, kdy to budeš muset aspoň tím jedním tranzistorem řešit. Ale taky žádná tragédie. Ale pokud by měla být zachována jednoduchost, možná by bylo řešením zkusit nějaký diodový řetězec (pravděpodobně i s odopry) ve zpětné vazbě toho MBA810DAS (to bys ale musel probrat třeba se Sinclairem, jestli je to vůbec možné - k tomu nevím kromě tohodle momentálního nápadu vůbec nic). Anebo si vyndat na koberec všechny (spíše starší AR) a hledat a hledat - tam by byl výsledek nejjistější. Mě ty diody tenkrát (bral jsem to jako experiment) fungovaly. Dokonce jsem zkoušel i Si diody, ale fakt si víc podrobností nepamatuju.

EDIT 1: Než jsem tento příspěvek sesmolil a odeslal, už Ti ktomu napsal své i OPAMP (v principu některé věci shodně).

EDIT2: Možná by bylo užitečné i tohle: http://rock-tiras.km.ru/projects.shtml.htm  . Je to sice v ruštině, jsou tam schémata kurvičů zvuku a co je na tom dobré, že k jednotlivým schémátkům jsou i ukázky zvuků. Pokud se tomu dá věřit, pak se jedná díky těm zvukovým ukázkám o povedenou stránku. Rusi jedni... Jinak - já jsem v minulosti dost všemožných kurvítek zvuků kytary taky postavil a mám takový postřeh, že kolikrát mi zvuk vyhovoval i u úplně jednoduchého zapojení, zatímco složitější až složité mnohdy nepřinesly očekávání. Ale tohle nakonec platí i u jiných věcí. Opampe, když jsi teď na blízku internetu, co říkáš Ty na ty diody (třeba v kombinaci s odpory) v NFB - mohla by toma nějak cesta vést? Jinak mě taky napadlo, když už jsme u toho zachování jednoduchosti a určitém způsobu "A je to" zkusit nechat limitovat ten modul s MBA tím, že mu vložím do napájení výkonový odpor (samozřejmě až filtraci). Pozor, vycházím ze zadání: hraní o přestávkách a s tím spojené jednoduchosti ne o nějaké dokonalé řešení.

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Betaron: Od čeho máš Edit?

Re: Mobilní kytarovej "apec"

Betarone, jo, to je přesně on smile bezproblémové zkušenosti, velmi nízký odběr, můžu jenom doporučit.

Web