Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koncový zesilovač LVA101

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 67]

Téma: Koncový zesilovač LVA101

Zdravím,
po delší době jsem si našel čas zveřejnit tento koncový zesilovač. Má výkon 100W / 4R a je to čistě koncový zesilovač, bez veškerých ochran (mnohé z vás už slyším - prooč? smile )
Chytré hlavy tam určitě najdou, co vylepšit, co změnit - vždy je co vylepšovat... Z tohoto zesilovače bude vycházet i výkonnější 200W verze.

http://www.levex.wz.cz/lva-101/lva101_c.JPG

Více informací na www.levex.wz.cz

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Ale to vypada moc pekne..  muzes sem nastinit cenu cele veci.  akorat tu ochranu aspon proti zkratu nechapu.

Re: Koncový zesilovač LVA101

Dík. Cena se mi špatně počítá, protože většinu součástek jsem již měl, kupoval jsem v podstatě jen několik tranzistorů. Nicméně bych cenu součástek tipl tak na 400,- bez Al profilu. Další podstatná část pro mě byla TPV desek plošných spojů. Je to FR4 1,5mm, HAL, maska, vrtání, bohužel už si nevzpomenu, kolik jsem za to platil, mohlo to být něco kolem 1000,- za 4 desky. Kdyby měl někdo zájem, tak by v té firmě asi měli mít data uchována a za další desky už by se neplatila TPV (ale musel bych to ověřit).

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Vasi, podíval jsem se na Tvou stránku o zesilovačích se zájmem smile. Moc hezky, sympaticky vyhlížející moduly smile.
Je vidět, že se tím bavíš.

Re: Koncový zesilovač LVA101

Dík. Už od malička jsem se snažil stavět zesilovače. Tehdá jen podle návodu, začínal jsem reproduktorem připojeným přímo na sluchátkový výstup walkmanu big_smile , pak to byly nějaké 1W, 2W, 5W, 15W atd... ale to už je docela dlouho. A pak jsem pochopil princip a začal stavět vlatní, ať už úspěšně či ne.
No a stále mě to nepustilo, pořád a pořád vylepšuji, občas mě nakopne třeba danhard nebo sinclair smile (chytří to pánové). V podstatě už žádný zesilovač nepotřebuju, ale nejde se toho vzdát, vždycky dostanu nějaký nápad na vylepšení a už jedu.
Nějaké plany ještě jsou mimo tu 200W verzi, ale to až časem, je tu mnoho jiných projektů...

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

myslim ze kdybys to mel cele podeprene nejakym měreni spousta lidi by to zkusilo. dle meho by to mohlo byt slusnej domaci HIFI poslech.). uplne nejvic se mi ale libi ze zverejnujes komplet data. Tomu fakt FANDIM:. co kdybys vymyslel nejake jednoduche zapojeni s dnesnimi soucastkymi. a zaroven popsal funkci jednotlivych prvku? A tim byl inspiraci...vsem bastlirum.   Protoze jak se tak divam tak CZ net. je nejak dutej na funkni zapojenicka.  Pozor ale ted se nechcu dotknout tech co maj hd plnejch jpg schemat a boji se vypustit nejake uzitecne info.)

Re: Koncový zesilovač LVA101

Na netu se da najit hodne veci, ale mas pravdu, ze vetsina spise v zahranici, ale ja myslim, ze procitanim diskuzi se clovek hodne nauci.
Verim, ze kdyby byla vetsi moznost provest mereni, ze by byla i vetsi sance to vyladit co nejlepe, ale ja osobne jsem spokojen i s timto.
Jak si tak ctu ty vase ohlasy, tak se mozna odhodlam i k te 200W verzi se vsim vsudy, snad krom zdroje smile neco na zpusob zde zverejnenoho symasymu enhanced ci DPA.

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Vasi na strankach pišeš napájanie niečo cez 40V na vetvu, je schopný pracovať stabilne pri 34V bez uprav, poprípade s akými, nepotrebujem niake vykony, len sa mi vála 2x24V 100VA toroid ktorý by som chel využiť, bud symasym alebo LVA, do švábov sa mi nechce ísť

(upravil Vasi 8. 9. 2008 22:06)

Re: Koncový zesilovač LVA101

mam odzkouseno, ze pri 2x20V pracuje zcela bez problemu - bez uprav.

Web

(upravil dodik 9. 9. 2008 16:30)

Re: Koncový zesilovač LVA101

dik moc, kde by som zohnal tie koncáky 2SC5200 a 2SA1943 toshiby v SR alebo prípadné akvivalenty

//našiel som ich v ezk za cenu 60czk a poštovné je nad 500kč 50kč aspo dúfam že to tak je

(upravil Vasi 9. 9. 2008 18:26)

Re: Koncový zesilovač LVA101

dodiku, na Slovensku opravdu netusim, ale hlavne se snaz brat originaly. Stoji opravdu kolem 60,- coz je docela malo na slusnej trandak. V Cesku bud to EZK nebo u Aldaxu, ale postovne te vyjde opravdu draho. Nahrada by mohla byt treba MJL3281 a MJL1302, ale ty stoji jeste vic. Mozna bude vedet nekdo ze slovenskych kolegu.

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

No a tak proč si je neobjednáš v tom EZK?

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Z EZK som objednával viackrát, poštovné bolo zatiaľ vždy len pade. Neviem ako je to pod 500 korun, vzdy som tam mal viac.

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

ak je poštovné len 50kč tak je to super na to ze to je z ceska, ani posielajú asi raz do týzdna hromadne na SR, dokonca vyjde lacnejsie postovné ako z Kosic SOS

Re: Koncový zesilovač LVA101

Posielajú z Makova. Preto je poštovné tak lacné.

Web

(upravil sinclair 11. 9. 2008 8:28)

Re: Koncový zesilovač LVA101

Chlape bídná smile smile
Máš na desce díry jak v ementálu, koukej to učesat a narvi tam 16A relátko a těch šest BCček stejnosměrné ochrany, když už teda sereš na zkratovku.
Můj názor je, že na zkratovku se lze vysrat až při kúúrva předimenzovaném konci a budiči, jinak řečeno-že tomu zesu bude jedno, zda pojede do 4, 3, 2 či 1,5 ohmu, přičemž koncáky nevyjedou ze SOA, uchladí se a bude pro ně při vysokém Ic/nízké betě dost budicího proudu. To bys tam ale musel mít na 100W tři páry MJL1302/3281, což asi nebude to finanční ořechové, co? smile
Jo a vyhoď ten paralelní odpor z tlumivky a dej ho vedle, Pavel Dudek měl pravdu, zvětšuje to zkreslení nahoře /železný čepičky odporů/. Jev je tím markantnější, čím větší je tlumící odpor. My tlumíme špulky odporem 2R2, takže tam to ještě není tak markantní, železo se přesytí až při opravdu vysokém výstupním proudu, ale např. při odporu 4R7-10R to bude jasně znát už při nízkém výkonu.
Až to dotáhneš do stavu "all in one" a 250W výkonu na 300kHz, bude to zdatným konkurentem Symasymu a naší SPM250. smile

P.S. Dobrej fór jsem použil při zbastlení zesilovače pro sinusový buzení UZ piezoměničů. Nebylo nic šikovnýho po ruce, tak jsem použil na budiči velké LAPT SanKeny 2SA1186/2SC2837, který mají při nízkých kolektorových proudech okolo 2A Ft až 75MHz. Nebyly levný, ale zesilovač drží na jednom kompenzačním kondíčku a nemá Boucherot smile
A jinak jsem si při servisu všim, že tyhle SanKenovský bestie hodně používají lepší firmy v koncích a to i šest-osm párů paralelně. Tohle udržet na uzdě a na konci už je teda hukot...naposled jsem to viděl ve dvou Luxmanech, v jednom starším NADu a posledně v Thule Audio koncích PA150B-PA350B.

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Leosi, ani to neni tim, ze by se to zelezo presytilo, na to by musely byt trochu vetsi amperzavity, ale je to material ne zcela magneticky mekkej, da se citelne trvale zmagnetovat a prave pohyb po takove sirsi magnetizacni krivce generuje nelinearitu te civky.

(upravil Vasi 11. 9. 2008 19:43)

Re: Koncový zesilovač LVA101

sinclar: jo, to s tim odporem uvnitr civky jsem se dozvedel, az uz byly desky hotove.
To co rikas, asi teda (premluvili jste me) udelam na te 200W verzi. Nacpu tam MJW1302/3281 a dodelam tam vsechny ty ochrany. Jen premyslim, jak udelat desku, jestli priblizne tak jak mate v Aldaxu (tzn trandaky na L-profilu vedle sebe) nebo neco jak DPA, ale bez zdroje.
Kdyz byste meli nejake postrehy, tak sem s nima, at vim, co vylepsit.
Ale vidim to as tak nekdy v zime, protoze ted mam jeste jine veci na dodelani sad
Jinak dik za rady.

Web

Re: Koncový zesilovač LVA101

Doporučil bych dlouhou nudli, montovatelnou třeba i do 2HU výšky - aby to šlo použít na nějaký nástrojový zesilovač v malé výšce. Něco takového máml rozpracované, ale nakonec jsem to nedotáhnul do konce, přišel jsem o výrobce mechaniky. Chtěl jsem se v druhé etapě pokusit o 600W/4R v G třídě - inspirace u CerwinVega, ale když vidím, jak lacino se dá pořídit Hartke nebo Warwick, tak na to... a z vysoka sad

Web

(upravil Vasi 12. 9. 2008 19:10)

Re: Koncový zesilovač LVA101

Sendy, to mas pravdu, ale z vlastnorucni prace ma clovek nejvetsi radost i kdyz to vyjde draz, ovsem kdyz se povede big_smile


Zkouseli jste nekdo porovnat rozdil mezi obycejnym diferencnim zesilovacem a diferencnim zesilovacem doplneny tranzistory pro vyrovnani proudu (aktivni zatez)?

Web

Příspěvky [1 až 20 z 67]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Koncový zesilovač LVA101

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£