(upravil sinclair 4. 9. 2008 1:49)

Re: Chronologicky

Sýkora-Krutílek-Včelař : "Elektronické hudební nástroje a jejich obvody", strana 345. Já říkal, že už jsem to někde viděl.

Vážení, myslím, že tu máme velmi vážného adepta -výherce- na půlčák mojí slivovice, protože pod tři pouzdra se nikomu pravděpodobně 20-30W zesilovač /a skoro zadarmo/ nepodaří splácat.
Tenhle zesilovač opravdu dost obstojně chodí, dával mi něco přes 25W/4R a přitom má POUZE TŘI aktivní prvky smile Cena součástek pravděpodobně nedosahuje ani takové LM2875 či něčeho podobného s nezbytným balastem okolo a se srovnatelným výkonem.
Zde je foto /omlouvám se, nějak se mi poslední dobou klepou ruce/ :
http://sweb.cz/servisdok/zes3tranz.jpg
Zde je schéma zapojení se skutečnými hodnotami :
http://sweb.cz/servisdok/zes3tranz.doc

A teď se ještě přiznej, co jseš zač. smile

Jinak Thalete, objevil jsem dvě LM1875, ani nevím, nač jsem je měl, ale můžou být Tvoje. Budou pěkně staré, takže dost pravděpodobně origoše, protože na pytlíčku byla cena 88Kč.

Web

Re: Chronologicky

Nieže by som chcel rýpať, ale nieje náhodou dióda aktívny prvok??

Re: Chronologicky

Dioda je sice polovodicovy prvek, ale ze by byla aktivni?

Re: Chronologicky

Dioda samozřejmě aktivní prvek není.

Spíš - více na hraně je to s tím tranzistorem T2. To není čistokrevný tranzistor, ale darlington, čili uvnitř pouzdra jsou tranzistory dva. Ale budiž, z uživatelského hlediska je to jeden tranzistor.

Re: Chronologicky

Tak potom v školách fakt učia pičoviny. To si pamätám doteraz, že diódy, tranzistory, tyristory, triaky, diaky sú aktívne polovodičové súčiastky. Súčiastky ako je transil, trisil, varistor a pod. sú pasívne polovodičové súčiastky. V tej škole je dnes fakt škoda sedieť.

Re: Chronologicky

Jak může být dioda či tyristor aktivní polovodičový prvek? Zesiluje snad ? Filtrujte informace hustým sítem..

Web

Re: Chronologicky

Dobré,dobré,no.Se třemi tranďáky se dá postavit ještě jednočinný áčko

Re: Chronologicky

no asi bysteto meli prodavat v aldaxu jako stavebnici. pro ty nejmensi.  ale tusim ze to lazeni nebude jen tak. podle ucha)

(upravil danhard 4. 9. 2008 14:54)

Re: Chronologicky

No to je tedy fujtajbl a to me jeste neco povidejte o nevhodnosti darlingtonu na buzení v tranziwattu.
Zkus si do tohodle pustit 10kHz sinusovku, a uvidis krasny prechodaky na nabezne hrane.
Diody umeji taky kmitat, smesovat tak proc by to nemel byt aktivni prvek.

Re: Chronologicky

Záleží na definici, kterou si kdo zvolí, ale já jsem si vždycky myslel a pořád jsem přesvědčený, že aktivní polovodičový prvek je ten, který umí zesilovat. Tedy minimálně tranzistor a výš...

(upravil sinclair 4. 9. 2008 15:35)

Re: Chronologicky

Ale no tak Vašku, klídek smile
Tady šlo o to, spíchnout něco, co bude mít v pásmu 20Hz-20kHz pod půl procenta, bude to mít aspoň dvacet wattů a co nejmíň pouzder smile
A tož povedlo se, no.
Anebo něco vysyp Ty! smile
Jednočinný áčko si strč do prdele nebo narvi do špic, vybudíš s ním 86dB/W bedny na občanskou hlasitost ???

Žádné "lazení"  /říká se ladění, ty hadice/ se nekoná, stupeň vazby se nastaví nafest a podle polovodičů se mění jen U/2 na + pólu výstupního elytu, nebo podle škopíku sym. limitace. Hovno na tom je.

Nicméně našel jsem ještě jedno zapojení, kde jsou skutečně jenom TŘI tranzistory, nikoli Darlington. Problém je tam jen jeden a to ten, že ke stabilizaci předpětí konců je tam zapotřebí termistor, což je dost otravná a nesnadno sehnatelná součástka, zvlášť v nižších hodnotách.
Je to zapojení zesilovače 3W z knihy "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů". S koncáky se slušnou betou okolo stovky při Ic=2A by to v pohodě běhalo i na těch dvaceti wattech.

Web

Re: Chronologicky

To je težký, dioda je polovodič, tak je to tam šmahem jako všechno ostatní.
Třeba elektronky to samý, přeci nebudeš ríkat, že usměrňovacka jen usměrňuje a všechno ostatní je aktivní. A kdyz tu "usměrňovačku" strčíš do vlnovodu, tak je z toho permaktron a ten pěkně zesiluje, když tam přiděláš do anody rezonanční dutiny, tak je z toho magnetotron co máš v mikrovlnce.

Re: Chronologicky

Leoši tady taky nemusí být darlington, jde jen o proudový zesílení toho konce.
Ani se mě nechce rozvádět, v kolika variacích u mě tenhle nesmyslnej konec existoval, když jsem neměl k dispozici žádnej PNP výkoňák jenom KU605 a KU601. Jenže tehdy neexistovala ani rychlá dioda do emitoru, takže na buzení motorků to bylo perfektní, na zesilovač to bylo naprd.
Plynule tak můžeš přejít na variace typu tranziwatt, zavádění klidového proudu pres odpor v emitoru přemostěný diodou a jiné ptákoviny.
Ze tří tranzistorů mělo konec každé tranzistorové rádio, stačí to jen trochu ohulit smile

Re: Chronologicky

Pro Sinclaira: Skvělé - ano, to je samozřejmě správná odpověď smile

Potvrdilo mi to, že máš obrovský přehled (a také archív). Smekám před tebou, máš moji úctu...

Chtěl bych současně upozornit na chybu, kterou jsem udělal při překreslování zapojení. Všiml jsem si, že jsem vynechal odpor mezi B a E u tranzistoru T2. Pokud si ještě matně vzpomínám, bylo to asi 2K2. Prosím, pokud můžeš, oprav to schéma v odkazu výše. Kdyby náhodou měl nějaký mladý elektronik zájem a chtěl to testovat, ať si nenaběhne. Bez odporu by to bylo asi dost zkreslené.

A kdo jsem? To není až tak podstatné. Snad bych mohl poznamenat, že jsem jeden z těch bláznů, kteří si ještě myslí, že se u nás dá vyrábět elektronika. Nedělám však do nf a zesilovačů, ale do oblasti měření neelektrických veličin (hodně fyzika a chemie) a aplikací jednočipových počítačů.

A jsem +/- 2 roky tvůj ročník.



Pro Danharda: Bravo! Tvůj odhad je naprosto přesný. Uvedené zapojení má opravdu malé zkreslení při vyšších kmitočtech na náběžné hraně. Zkreslení se ale projevuje pouze za dodržení dvou předpokladů.

1. Zátěž musí být čistý rezistor. Pokud má zátěž charakter již trochu podobný cívce (stačila dokonce "cívka" školního reostatu), pak se zkreslení na výstupu neobjeví.

2. Také záleží na typu tranzistoru. Např. s dvojicí KD605, KD367 se zkreslení neobjevilo ani s rezistorovou zátěží.

Přesto to pouze potvrdilo tvé úžasné zkušenosti a vědomosti. Tleskám...



Pro všechny ostatní, kteří dočetli až sem: Pánové (nebo dámy), v knížkách podobných té, ze které jsem čerpal, je spousta výborných věcí i když jsou trochu starší. V době jejího vzniku se knihy opravdu psaly a také informace se ověřovaly nezávislým lektorem. Dnes jde především o zisk, takže řada knížek je narychlo poskládaná z neověřených zdrojů stylem Ctrl-C + Ctrl-V. Doporučuji vám proto - nebojte se číst i starší knížky. Polovina dotazů by pak tady v diskuzi nezazněla a Sinclair a další by se tu nemuseli zbytečně rozčilovat smile

A pokud je začnete studovat (Pozor! Studium čehokoliv je nepříjemné a bolí - varování ministerstva zdravotnictví), pak se máte šanci dostat přinejmenším na úroveň inteligentně položeného dotazu. A to je také velké umění...

Re: Chronologicky

Ještě ad zesilovač čistě se 3 tranzistory:
Nad podobnou možností jsem také uvažoval. Ale mám pořád pocit, že by:

1. Zesílení použitých tranzistorů muselo být větší než u toho, co člověk vytáhne ze šuplíku - něco speciálně vybraného by snad fungovalo.

2. Nejsem si jistý, jak by se to chovalo s ohledem na zkreslení a stabilitu...

Mám pocit, že by to nebylo tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Prostě - nejsem zesilovačový odborník sad

Re: Chronologicky

Sinclaire díky moc! To LMko jak jsem psal není přímo pro mě ale pro začínajícího bastlíře. Třeba z něj něco bude. Bude tě kontaktovat a domluvíte se. Děkuju.

Re: Chronologicky

Ale nejako sa to tu zvrháva na úplne inú diskusiu smile. Sinclair máš ešte nejaké dokumenty na publikovanie ?

Re: Chronologicky

S0X54...:
Chybu jsi sice udělal /vynechaný odpor E-B T2/ ale to, že jsi použil darlington, Ti zachránil život.
On je ten odpor totiž vestavěnej v tom darlingtonu smile
Schválně si najdi vnitřní zapojení těch BDXů.

Web

Re: Chronologicky

Ano, to je pravda, ale odpor musí být menší než je v darlingtonu. Na vzorku to je osazené. Pouze jsem ho nezakreslil. Bohužel, stárnu...

Re: Chronologicky

Ale jistěže dají. Je třeba pustit větší proud budičem, upravit předpěťový dělič atd. Na pokusném šasi je to mrdanice na celý den..

Web