Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj pre zosilovac

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 64]

Re: zdroj pre zosilovac

jean napsal:

DADA, ale to sa dimenzuje na odber zosu, nie na výkon zdroja. A zos určite 30A brať nebude...

Proto jsem psal, že když bude odběr to maximum 30A  .......kondík 60 000 uF


Můžu se zeptat co je to za zesilovač? Protože když uvažuješ o příkonu 2.5kW tak to musí stát za to. yikes

Re: zdroj pre zosilovac

No zrejme toroid bude mať za pár korún.

Re: zdroj pre zosilovac

Taky ty diody museji snaset narazovej proud, a jaksi 50A mustek (ty diody v nem jsou na 25A) bude na tom trochu lepe nez 10A mustek honenej na tech 10A.

Re: zdroj pre zosilovac

Já bych v tomhle případě radši použil Schottkyho diody.

Re: zdroj pre zosilovac

Jo, schottkyho diody na takové napětí a proudy se běžně válí v šuplíku a nebo mají v nejbližším krámě...

Re: zdroj pre zosilovac

Thales: no mě se doma válí různé "zbytky-poklady" ze starých sálových počítačů.

(upravil ondra Ch 28. 8. 2008 8:29)

Re: zdroj pre zosilovac

Kolik má tato 200A dioda prahové napětí? Má ho větší než běžná 10A?
http://www.polovodice.cz/_files/specifi … -200cz.pdf
nebo tato 1500A ,6kV
http://www.polovodice.cz/_files/specifi … 550-60.pdf
A jak má asi tato dioda velký čip?

Leoši řekni k tomu něco smile

Web

Re: zdroj pre zosilovac

2DADA no neviem ako tych 30 Ameprov ale v spickach toho spapa aj viac, preto chcem aby ten mostik bol dobre dimenzovany. no na ten mostik dam chladic velky cca 4x12 cm a 3cm rebra, bude to stacit ? alebo pouzit normalny chladic na procesor z PC ? su dost lacne a kvalitne chladia big_smile totiz nemam predstavu ako taky mostik bude topit, s tak velkymi prudmi som pri usmernovacich mostikoch este nepracoval.

No zosik to je ten co som tu uz raz rozoberal bude to Leach s budenim MJW1302A/MJW3281A  a 5 parmi koncakov MJ15003/4 malo by to dat 800W na kanal a mostik okolo 1500W dufam. Heh prave riesim aj dilemu ako to tam vsetko natrieskam do tej krabice, lebo po mechanickej stranke to bude dost fuska, hej a kazdy sa pyta kolko taky toroid stoji tak je to 2200W stoji 4500Sk a 2500W 4900Sk. Ten toroid ma priemer priblizne 20cm takze na moduly ostane len 11-12 cm miesta po stranach, kedze to chcem do racku. No vyskovo sa asi nevmestim do 3U kvoli chladeniu, vidim to tak na 4-5U neviem uvidim. Premyslal som o super uspore miesta ak by som ako bocnice zosiku pouzil velikanske rebrovane chladice no pochybujem ze tie by to uchladili bez ventilatorov uvidim este.Skor to budu dva rebrovane radiatory proti sebe a cez ne vzduch no neviem ako tam zase natlacim este tie tranzistory cez Ucko lebo nebude to ucko kam vmestit,skor normalne dva chladiace profily klasice na TO-3 proti sebe a cez ne fukat a nad tym plosak mozno no to este nad tym popremyslam lebo este koncaky ani chladice nemam neostali prachy na to tak toto az neskor. Ako by ste chladenie riesili vy ?

Inak tie schottky existuju aj na prudy cca 50-60A pri takom vysokom napati ? niesu neumerne drahe? nehriali by sa az prilis  ?

Re: zdroj pre zosilovac

Tak jsou běžně k dostání zhruba na 100V/10A-15A, možná se dají sehnat i výkonnější. Jo cena bude dost vysoká. Taky na druhou stranu si řekněme že jenom blázen by dával Schtkyho do usměrňovače.....jednak ta cena, jednak parametry...jen tak tak(alespoň pro běžné diody), a to všechno kvůli ušetření pár desetin až jednotek W ztrátového výkonu....:). To jsem dával za návrh přeci jako extrém.....vždť to z toho textu plyne:)

No Ondro, u těchto diod to jasně všechno vidíš...:)
Tak prahové napětí není až tak jiné....není příliš důvod aby bylo...to totiž závisí na koncentraci příměsí ve vrstvách polovodiče, avšak při jmenovitém proudu mají úbytek (jak jsem psal) běžně přes 1V.

Re: zdroj pre zosilovac

Dobře, převezli jste mě...:)

Jo s těma diodama jsem si z vás dělal celou dobu prdel:)...jsou to jen nesmyslně poskládaná odborná slova. PŘIZNÁVÁM. Je to všechno jen můj přiblblej vejmysl. Kdo to však chce brát vážně, tomu nebránim:)....ale někteří jste se chytli co???????

Omlouvám se za zasrání tohodle fóra srandičkama:)

Re: zdroj pre zosilovac

Běžná křemíková dioda pro příslušný proud má při 20A úbytek cca 1,2V.
Schottky dioda pro stejný proud má při 20A úbytek cca 0,5V.
Ono protopit na jedné diodě 24W nebo 10W je trochu rozdíl, nemyslíte?

Kdo chce extra studený usměrňovač a má na to páky, sežene si staré teslácké germaniové usměrňovací diody, třeba 83NP70. Ty mají při 20A úbytek jen 0,28V.
Měl jsem z nich grec v 50A/14V zdroji pro opravy a testování autozesilovačů, dokud stačil. Teď mám 100A zdroj a už někdy taky nestačí...

Web

Re: zdroj pre zosilovac

83NP70? Nemáš fotku smile

Web

Re: zdroj pre zosilovac

To bych nečekal, že by někdo dělal z usměrňovacího můstku takvou vědu smile. Já bych tam dal např http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro … il=227-089 a hotovo smile .... důležitější to bude dobře vyfiltrovat

Re: zdroj pre zosilovac

Ondro možná ti nějakou nepříliš kvalitní fotku naskenuju když jkí najdu. někde jí tu mám. je to takový hovádko který má dole čtvercovou plochu s dírama na 4 šrouby za které se to montuje ke chladiči. Je pravda že úbytek napětí a tedy výkonová ztráta je malá ale musí se to přesto dobře chladit protožen germanium je mnohem citlivější na teplo než křemík. Jestli si to dobře pamatuju nemělo by to přelézt asi tak 70C jinak se to protaví.

(upravil sinclair 28. 8. 2008 13:42)

Re: zdroj pre zosilovac

No ona to věda je, pokud jeden nechce, aby se třeba z 50A můstku hulilo jako z komína. Ono i těch 50A je u můstků KBPC takových divných a určitě to nelze z toho můstku tahat trvale - ostatně přes ty fastony /pokud by na ně byly připojeny vodiče pomocí kabelových protikusů/ těch 50A trvale téci ani nemůže. Pokud by ale vodiče byly připájeny /jde to kurva špatně, fastony jsou niklované/ tak asi ano.

Filtrace při nízkých napětích a velkých proudech je kapitola sama o sobě. Ono nestačí sehnat např. jeden kondenzátor 68.000uF nebo 100.000uF, ale je nutné vzhledem k proudu použít více menších kondenzátorů paralelně, nejlépe se to skládá např. z hodnot 10.000 či 15.000uF. Vše zásadně snap-in nebo průmyslové šroubové připojení-tyto kondenzátory mají nejvyšší dovolené proudy.
Svého času se tu po různých výprodejích potulovaly vynikající "šroubové" kondenzátory FROLYT s kapacitou 22.000/25V či 15.000/40V a podobné. Byly za pár korun a jsou konstruované tak, že dřív při zkratu upálí kus šroubováku, než by se poškodily vnitřní přívody.
Pár takových "šroubových" šíleností s kapacitami okolo 33.000 - 100.000uF mám v bedně s kýbly taky, ale zdroj mám už hotový a další nejspíš stavět už nebudu. Můžu za mírný bakšiš střelit, či vyměnit za něco, co se mi bude v budoucnu hodit víc.

Wili, použij úplně obyčejný usměrňovač-kostku 50A třeba od nás, elektrolyty Nippon 10.000/80 jsou ještě myslím také. Ovšem bez hodně dobrého softstartu /vynikající je ten Pavlův/ na takový zdroj radši zapomeň. Ono už samotné 2.200VA toroidní trafo i bez zátěže sekundáru usměrňovačem prakticky nejde ani nahodit /připojit na síť/. Náraz magnetizačního proudu je tak velký, že to vymlátí i 16A jističe s C charakteristikou, natož tak B nebo staré U.
Jističe s C charakteristikou na zásuvkových obvodech stejně nikdo v bytě nemá, poněvadž ani obyčejní elektrikáři-zásuvkáři netuší, jaký je mezi B a C charakteristikou rozdíl.

Jednomu místnímu oslovi, který má -světe div se- paragraf 8 padesátky, jsem to vysvětloval. Zastavil mě před vchodem a vyzvídal, jak bych já řešil problém výkonného vysavače, který při každém druhém zapnutí vyvalí i úplně nový 16A/ LSN/B jistič. On na to, že koupil /na zásuvkový okruh bytu!!!/ 25A jistič a prý už to jakžtakž drží. Vůbec netušil, že existují nějaká céčka nebo déčka...

Web

Re: zdroj pre zosilovac

Snad jeste jednou zopakuji, kdyz pouzijes 2 mustky, tak budes do nich topit 2x vice nez s jednim mustkem.
Dva mustky maji smysl, pokud ma trafo malou vazbu mezi obemi pulkami sekundaru, treba u dvouslopkoveho UI trafa, kde je na kazdem sloupku 1/2 sekundaru a ty by jsi z toho chtel udelat vinuti s vyvedenym stredem.  Tam je lepsi usmernit kazdou pulku zvlast.

Re: zdroj pre zosilovac

Sinclaire s těma elektrikářema máš pravdu. Já se s tím už také kolikrát setkal. Je sice pravda že nepracuju v oboru ale chodil jsem do školy, o věc se zajímal, hodně četl a diskutoval a dokonce jsem prakticky dost věcí realizoval aqbych nebyl jen ten kecálista. Jenže takový elektrikář na mě pak kouká jako na mladého smrada a trotla a ještě je na mě nasranej když se mu snažím vysvětlit takové základní věci. A přitom se fakt snažím aby to měl co nejstravitelnější aq necítil se jak blbec. Marný.

Jo těma průmyslovýma Frolytama 22G/40 jsem se také zásobil .)
Sinclaire máš nějaký tip kde sehnat ty germaniové usměrňovací potvory? Já sice vím kde by šly možná sehnat ale s tím člověkem by to bylo zase o nervy tak vbych si to nechal až jako poslední možnost.

(upravil BigDrobek 28. 8. 2008 17:16)

Re: zdroj pre zosilovac

Tak není silnoproudař jako silnoproudař. Máte zásuvkový elektrikáře, kteří neumí zapojit fíčko natož aby věděli o nějákých "pomalejších" jističích. Potom zase jsou silnoproudaře, kterej z oblasti silnoproudu ví skoro všechno a ještě bezproblémů programuje procáky, nastavuje frekvenční měniče a má sotva pětku paragraf.. smile

Strašně se mi líbí chlapík na údržbě v jedný fabrice co chodím dělat. Ten ví strašně moc a hlavně přesně ví o čem mluví a alespoň jednou to dělal. Ten když potřebuje a nemá, tak si vyrobí a takových je dneska strašně málo a zase začíná platit prvorepublikový heslo: "Seš uplně blbej, na nic se nehodíš, půjdeš studovat.."

btw soráč za OT.. =/

Re: zdroj pre zosilovac

A ty myslíš, že "za nás" to bylo jinak? Neměli jsme, koupit se to nedalo, tak se to prostě vyrobilo. V minulosti byl každý zvukař nebo DJ minimálně velmi zdatný elektronik, konstruktér, někdy i nástrojař a k tomu ještě šofér...
Dneska máte všechno u huby, všecko se dá koupit a nevážíte si toho...

Nic zvláštního, jednu dobu jsem dělal pro MaR firmu. Vyrobil jsem celý rozvaděč /až do velikosti 1200x800/, dovezl na místo, pověsil, kompletně zapojil, do programu, co mi předchystali kluci programátorský jsem dopsal konkrétní data podle místních podmínek a nalil do mcu, celý výměník nebo kotelnu přezkoušel, zprovoznil komunikaci RS485 nebo mbus s dispečinkem, naprogramoval jsem Yaskawy až do 45kW a jel domů. Se sedmičkou a za padesát měsíčně.

Web

Re: zdroj pre zosilovac

Jak kdo.. někdo si váží víc někdo míň, asi to záleží hodně na povaze a na tom v čem ten danej člověk vyrůstal, protože když měl na co si vzpomenul od rodičů a nic nemusel udělat sám, potom je jasný že si ničeho nebude vážit..

Jako taky se snažím bejt kreativní, co nemám to si někde sehnat, zaimprovizovat, udělat, vydělat na to apod., a ne vždycky je všechno co bych si představoval, ale to že někde chybí šroubek neznamená to že končím s prací a že nemůžu dělat, i takový lidi znám. "Hele tady chybí šroubek, co mám dělat?" odpověď "jo pětka" "hmm ale co mám dělat, tam chybí šroubek", při podávání nože, podá ostřím napřed a místo aby pomohl, tak uškodí kde se dá..


V dnešní době je asi blbý to, že prostě lidi jsou líní cokoli dělat a na co se něčím bavit když se dá levně za rodičovský prachy chlastat. Jsou i lidi co místo obědů nakupujou součástky a bastlí nebo vercajk aby mohli dělat to co chcou, ale kolik takovejch co dělaj něco navíc než musí je? jeden z tisíce? Ne že za komárů byla tráva zelenější a slunko svítilo líp, byl to zkurvenej režim i když jsem ho sám sotva zažil, i když dnešní demokracie a naše vláda k tomu nemá daleko, pořád je to trochu lepší než když všechno patřilo všem, teda alespoň můj názor.

Příspěvky [21 až 40 z 64]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj pre zosilovac

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£