Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj pre zosilovac

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 64]

Téma: zdroj pre zosilovac

To som zase ja co som minule pisal okolo tych leachov, teraz dumam nad zdrojom, ale neviem ake usmernovanie pouzit. Budem mat zrejme toroid s vykonom 2200 alebo 2500W a sekundar bude mat 2x44V takze prud bude priblizne 30A na jednu vetvu. Otazka znie, vydrzi to ten usmernovaci mostik co sa bezne predava na vykon 50A ?(samozrejme mal by chladic napr. z procesora z PC alebo tak.) alebo ma napadlo ze pre lepsie rozmiestnenie tepla to urobit tak, ze na kazdu jednu vetvu napajania pouzit osobitny 50A mostik a potom usmernene napatia dat normalne do serie, pomohlo by to ? A dalsia vec, aku filtracnu kapacitu je vhodne pouzit ? stacilo by 2x47000uF/80V ? alebo je potrebne viac ?

Re: zdroj pre zosilovac

smile co s tím kobajnem budeš napájet?

Re: zdroj pre zosilovac

Jde o to, že běžné můstky jsou postavené z mizerných diod, takže při velkých proudech jsou na nich velké úbytky napětí, to znamená veký ztrátový výkon........Takže je potřeba sehnat značkový můstek. Nebo použít diody. Třeba výborné diody Tesla KYZxx,KY718......

Web

Re: zdroj pre zosilovac

Ty troubo, to že je na diodách pro větší proudy a napětí velkej úbytek napětí, neznamená že jsou ty diody mizerný, ba naopak je to důkaz toho že jsou to správné a odpovídající diody. Výš proč je tam tak velký úbytek napětí???? Když je to podle tebe špatně!!!!!§

Re: zdroj pre zosilovac

Řekl bych, že další debil na fóru jsi Ty, AAA, ne Ondra!

Re: zdroj pre zosilovac

A víš vůbec jak taková dioda funguje????

(upravil FilipAudio 27. 8. 2008 11:13)

Re: zdroj pre zosilovac

Kup si značkový můstek od IR dnes již VISHAY. U nás je koupíš prostřednictvím firmy Alfatronic.
www.rswww.cz
Jo a bude stát cca 200,-Kč

Re: zdroj pre zosilovac

Pokud dáš 50A a min 130V můstek na větev tak to určitě vydrží. 47000uF/80V na větev opět krásně vystačí.

Re: zdroj pre zosilovac

vlastně by měl stačit můstek na nějakých 70V

Re: zdroj pre zosilovac

Tak to mě vysvětli, rád se nechám poučit...

Web

Re: zdroj pre zosilovac

ok: Na diodě musí být velký úbytek protože: Jelikož je to dioda(v můstkovém usm.) pro velké proudy a velká závěrná napětí, tak musí mít kvůli těm proudům relativně velkou plochu přechodu, ale hlavně má mezi svými oblastmi P+ a N+ ještě oblast málo dotované a dlouhé báze N-do které se při závěrné polarizaci rozšíří oblast prostorového náboje. Tato oblast musí být dlouhá aby se ta OPN měla kam rozšiřovat a nedošlo ještě k průrazu přechodu. No a jelikož je ta báze dlouhá a málo dotovaná, tak má i větší ohmický odpor a ještě v ní navíc při procesu velké injekce minoritních nosičů může vznikat dodatečné elektrické pole....to znamená úbytek napětí na ohmickém odporu diody+to dodatečné el pole orientované proti propustnému napětí+překonání zabudovaného potenciálu= i úbytky přes 1V

(upravil ondra Ch 27. 8. 2008 12:40)

Re: zdroj pre zosilovac

Jasně, takže nejvhodnější by byla ta dioda, která má při 30A ubytek na přechodu 5V? Snad čím méně tím lépe. Nepleť sem závěrné napětí....
Vezmu dvě diody, mají stejné maximální závěrné napětí, ovšem na jedné je při požadovaném proudu spád 1,5V a na druhé 0,8V tak která je lepší?......

Web

(upravil Wili 27. 8. 2008 13:07)

Re: zdroj pre zosilovac

no ok tak kupim nejake dva na 50A dam na kazdu jednu vetvu jeden, prisrubujem ich na chladic a bude vystarane big_smile

A este jedna vec ma prave napadla, na softstart som premyslal ze tie vykonove odpory co tam su zvycajne dva paralelne 33 Ohmov na 10W co ak by som pred nich este dal do serie nejaky vykonovy NTC clen ? Nabeh by bol mozno trosicku plynulejsi a robilo by to dobre jak odporom tak kondenzatorom, co si myslite ? Bojim sa toho ze ak by tam boli cisto len tie odpory aby ich ten prudovy naraz nespalil co tam vznikne tak velkym toroidom ktory bude skoro do skratu kedze ta kapacita kondenzatorov je dost velka.

Re: zdroj pre zosilovac

Kdyz das dva mustky, tak budes topit priblizne 2x tolik. Dej tam jeden 50A/200V

AAA - a mame tu dalsiho magora, co si nekde neco precet a je chytrej jak radio.

Re: zdroj pre zosilovac

Neboj se, rezistory se nespálí-nemůže jimi téci "téměř" zkratový proud, protože svým odporem tomu právě brání:).

Ano samozřejmě že jsem si to někde přečetl......z nebe to na mě nespadlo. Je na tom něco špatného, že čtu??

Re: zdroj pre zosilovac

Omlouvám se za druhý příspěvek v řadě, ale.

No jasně že je lepší ta dioda která má menší úbytek, ale je blbost říkat že pokud je na usměrňovací diodě velkej úbytek-kolem 1V při průtoku jmenovitého proudu, tak je špatná. Je to spíš důkaz o tom že je to skutečně výkonová usměrňovací dioda.

Jak jsem psal souvisí to také s požadavkem na vysoké závěrné napětí.

Proč mě do..... nechceš uvěřit? Mysíš že sem chodim rozdávat záměrně bludy???

(upravil danhard 27. 8. 2008 15:33)

Re: zdroj pre zosilovac

A to jako 10A dioada bude mit ubytek mensi ??

A zavislost propustnyho napeti na zavernym u tehle technologie ? To jsi zase nekde neco precet a nejak to popletl, ne ?

(upravil DADA 27. 8. 2008 18:02)

Re: zdroj pre zosilovac

Co se kondíků týče, tak jsem se učil ve škole že se dává jako filtrace 1000 uF na 0,5A. Tzn, že při plném odběru (těch 30A) vychází kapacita 60 000uF.

Hele lidi ... to co píše AAA se zdá docela logické. Já sice zatím můstky neměřil (jen lab. měření nevýkonové diody), ale protože jsou na větší proudy - musí mít "širší" přechod mezi P a N vrstvou - je tam větší ubytek. Je pravda, že kvalitnější můstky mají nižší vnitřní odpor - pak jsou tedy menší ztráty.
Nechápu, proč hned někoho nazývat magorem. hmm

Re: zdroj pre zosilovac

DADA, ale to sa dimenzuje na odber zosu, nie na výkon zdroja. A zos určite 30A brať nebude...

Re: zdroj pre zosilovac

No konečně jeden co to má v hlavě selskej rozum:) jako já.

Myslel jsi to asi dobře ale napsal špatně....čím větší plocha P-N přechodu při jinak stejných podmínkách, tím menší odpor.

V zásadě ano. Dá se říci, že např 10A dioda bude mítn (při jmenovitém proudu)  menší úbytek napětí než třeba 50A.....koneckonců Shockleyova rovnice to jasně říká:), a pak tam hrají roly věci viz výše.
Pokud chcete mermomocí diodu do usměrňovače, takovou aby na ní byl co nejmenší úbytek napětí pak je klidně možné vybrat vhodnou Schottkyho diodu, ta má úbytek zhruba 2* menší než běžná s P-N přechodem.

Příspěvky [1 až 20 z 64]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » zdroj pre zosilovac

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£