(upravil danhard 25. 8. 2008 15:42)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Ty trojky maji max. proud 10A proti 6A u pětek, takže trochu víc kremíku.

ps. s tím kremíkem za těch 40let praxe už tak nějak cejtím, a na to, kdy to bude hořet, mám safra dobrej nos smile

(upravil elipsa 25. 8. 2008 15:52)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

V katalogu jsou myslím rozdíly i ve spodním pásmu napájení. Pro některé deset a některé 12V. Nevíte jak se projeví na chování zesilovače a  tím pádem i zvuku a bezpečnějším provozu toto?Myslím provoz při +-10VDěkuji.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Nijak, elipso. Tyhle integráče jsou interně stejnosměrně stabilizovaný tak, že se to nijak neprojeví.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Děkuji. A ten rozdíl těch 10ti a 12V je dán čím?  Co se děje před okamžikem náběhu na klidový proud?

Web

(upravil sinclair 25. 8. 2008 16:46)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Rozdíl mezi dolní hranicí může být dán poněkud odlišnou strukturou, ale také horní hranicí napájení. Co se děje při těchto extrémech nikdo neví, protože žádný heterosexuální běloch je v tomto režimu nepoužívá. Alespoň jsem o nikom takovém neslyšel. U některých IO se těsně na této dolní hranici vyskytuje nezanedbatelné ss napětí na výstupu a asymetrická limitace.
A je vcelku logické, že před náběhem na klidový proud bude mít konec příšerné přechodové zkreslení, to by snad mělo být jasné i tobě, ne?

Web

(upravil djwoofer 25. 8. 2008 18:55)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

danhard napsal:

Osobně si myslím, že 60W do subíku uslyšíš k 2x20W satelitům dostatečně výrazně, to ale taky musíš těm satelitům ořezat spodky !
Myslím, že ti spíš šlo o to k těm Aiwa bedýnkám přilepit nějaký subáč, na jednu stranu jim odlehčit, na druhou to obohatit o pásmo 50-150Hz, které ty plechovky moc nehrály.
Na to bych ale nevolil slepenec z nějakej 2 repráků, ale použil jen jeden

trosku spatne si me pochopil ,satelity sou zespod urizly a suby zase z vrchu aby to sedelo, satelity sou ze starejch dobrejch ARN s dobastlenejma stredama a vejskama - ty krmim pres auto zes co da tak 12 W sin jestli vubec smile a suby krmim pres tu aiwu vez. ale kamos mi dal rozbitou  jvc vez tak sem se napichl na koncaky a udelal si z ni zesik, ale s original trafem mi to nechtelo dat vic jak 36 W sin ( mereno na odporu 4.7 ohmu ) kazdopadne to bylo vic nez co da ta aiwa stema trazistorama, tak sem si rek ze na domaci poslech muziky typu : "roura roura tyc tyc roura tyc tyc"  - takove zpivaci tuc tuc to bude stacit, a ze to bude stacit i na naky ten filmecek.


elipsa napsal:

Djwoofere- pardon,že mé příspěvky nejsou uplně k dotazu. Jde mi o to,že obvod není doporučován pro jeho špatné ,destruktivní chování při napájení u jeho "horního" konce.

v poho to sem pochopil proto tam necham origos trafko od vyroby, to ma naprazdno 35 V a pri vystupnim vykonu 36 W sin napeti pada na 28 V pri spickach jinak je kolem 29 - 30 V , nutno dodat ze tam meli filtraci jen 2.2 mF v kazde vetvy - proste fuj

co se tyce prispevku trosku mimo misu tak me to neva , aspon se clovek casto dozvi to, co by se tu normalne treba ani neprobiralo smile

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Djwoofere- pardon,že mé příspěvky nejsou uplně k dotazu. Jde mi o to,že obvod není doporučován pro jeho špatné ,destruktivní chování při napájení u jeho "horního" konce.

Při tom nízkém"dolním" napájení ,které asi i slušně vychovanému muži bydlícím třeba v bytě se sousedy bude stačit, by hodnocení mohlo být i jiné.  O jeho zvuku jsem nic moc nečet . Na konci jsou použity tranzistory řízené polem, tak zvuk může být i jiný než bipolár (LM3886)

Sinclaire děkuji za odpověď. Příšerné přechodové zkreslení na hranici stabilizace klidového proudu je. Proč má však obvod s povoleným vyšším napájecím napětí i výrobcem zaručované až vyšší "startovní "napětí mi jasné není.Asymetrickou limitaci i výskyt ss napětí též dokážu odvodit. Vím ,že nejste zastánce tohoto obvodu, ale o zvuku jste moc nepsal ,přestože jste jich měl "v ruce" již mnoho.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

djwoofer, myslím že to trafo co tam máš je tak akorát na bezpečnej provoz do 4R.
Zvýšení kodů na 4G7-10G bude užitečné, víc to už moc nepřinese.

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

"Proč má však obvod s povoleným vyšším napájecím napětí i výrobcem zaručované až vyšší "startovní "napětí mi jasné není."

Elipso, chlape, za prvé mi nevykej a za druhé to nejspíš bude tím, že je to celé nahoře napěťově pošoupnuté, takže se posune i počátek, nemyslíš?
To znamená, že v zapojení jsou rozdíly v interních odporech, možná i referencích. Zcela detailní vnitřní zapojení včetně jednotlivých odporů a referenčních napětí málokterý výrobce zveřejní a když, tak jen u starších či jednodušších věcí.
Zapojení s DMOSy má netypický, tvrdý a drsný zvuk na výškách, co se basů týče, tak je zase ve hře vliv DF. Někomu se to může líbit, na elektronické muzice a technu to má "říz" a "šťávu", subjektivně se třeba LM3886 proti TDA7293 jeví jako "tupější", méně agresivní.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Jednoznačně: Je-li max nap. napětí +-40V, tak ho zásadně nepřekračujeme!!!!!!! To že tranzistory mají např v Uce0 určitou asi 20% rezervu neznamená že ji má i IO!!!! A v praxi nedoporučuju pokud možno ani toho povoleného napětí využívat.....je to spíš taková horní hranice která určuje vlastnosti napájecího zdroje ve spolupůsobení s kolísáním napětí v síti. Většinou je u IO v datasheetu i graf: Pout=f(ucc). Je Vhodné navrhnout "standardní zdroj" se "standardním kolísáním napětí při jmenovitém zatížení" pro víše zmíněnou závislost a požadovaný výstupní výkon. Nic víc, nic míň.

Skutečně rady pana Federmanna jsou snad až na výjmky trestuhodné.  Je to podle mě totální NF neznalec a ignorant.....mrkněte na jeho stránky a sekci audio....to je vyloženě k POSR....., jen příklad: u zesilovače se dvěma!!!!! koncovými tranzistory(TIP 142....či co) udává efektivní výstpní výkon 250W a při zapojení do můstku dokonce 1000W na 4 ohm!!!!což tranzistory nemohou zvládnout(efektivní ztrátový výkon na kus bude i přibližně 120W), a do provozu určitě nepatří!!!! Nezlobte se na mě milý Federmanne ale člověku co si plete  špičkový a efektivní výkon pak těžko někdo uvěří ve věci přemotání SÍŤOVÉHO TRAFA.

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

AAA dík, ale my už dávno víme co je prdelman zač...

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Na tebe jsme tu čekali, až Federmanna odhalíš, kriple..

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Tušíte alespoň co melete?

Tušíte co to je Uce0 a mnohé další parametry, jak se měří? Kolik jste takových měření v životě provedl?

AAA napsal:

Jednoznačně: Je-li max nap. napětí +-40V, tak ho zásadně nepřekračujeme!!!!!!! To že tranzistory mají např v Uce0 určitou asi 20% rezervu neznamená že ji má i IO!!!!

...

Nezlobte se na mě milý Federmanne ale člověku co si plete  špičkový a efektivní výkon pak těžko někdo uvěří ve věci přemotání SÍŤOVÉHO TRAFA.

Tušíte alespoň co na těch stránkách je? http://www.federmann.cz/index.php/nf-te … 500w-3-ast

Nejdříve se naučte číst, pak si to pečlivě přečtěte, nejraději několikrát ....

Nebo je tento web založen, pod rouškou anonymity, jen na urážkách a nesnášenlivosti druhých a navíc se již nezmůže.

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Tatrmane, po tom extempore se znalostmi o dvoukomorovém trafu - nechceš jít raději poučovat včely, jak mají sbírat med ? Ty ještě možná uvěří, že něčemu rozumíš.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Chování, názory i znalosti zdejší komunity jsem dostatečně zadokumentoval zde:

http://www.federmann.cz/index.php/nf-te … ultra-zvuk

a zde:

http://www.federmann.cz/index.php/nf-te … a-dynamika

není co bych zbytečně dodával. Každý nech si vybere sám.

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Sinclair: Nemusíš se předvádět, už jsem dávno zjistil, že jsi arogantní hulvát k pohledání.

Federmann: Uce0 je napětí, při kterém nastane lavinový průraz kolektorového přechodu při nulovém proudu báze. Takové měření jsem v životě neprovedl ani jedno, to mě však nebrání v tom, abych přibližně tušil, co to je. Ano opravdu mám potuchy i o jiných parametrech:)---věřte tomu nebo ne.

(upravil Sendy 26. 8. 2008 11:44)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Tatrmane, ty bambulo, když už někoho cituješ, tak si tam uveď aspoň správné jméno, na ten svůj halucinoweb mad  Viktora Svobodu znám osobně, valachu.

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Jo, Ludvík, ten psal mj. Sci-Fi, jenže to mělo hlavu i patu a nehrál si na pravdu.

Web

(upravil djwoofer 26. 8. 2008 12:08)

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

pane Federmanne,  pokud jsou fakta v clanku o ultra a infra zvuku pravdiva tak castecne s vami souhlasim.frekvencni rozah nad 20 kHz by mel byt vyssi, ale nesmime to nak prehanet, pokud nejsem hifista a nemam sluch jak netopyr,tak jako obycejnej clovek me je fuk ze to nebude tak kvalitni ( mit ve vyslednym zvuku signaly o kmitočtech nad 50 khz je pro me, a dalsi masu lidi, zbytecny, pozaduju aby to hralo kvalitne a bylo to stabilni a moh se na to spolehnout.

co se tyce 2. clanku to je naprosta blbost  a souhlasim se Sinclairem a spol.   , viz vyrok Sinclaira: "současná synteticky vytvořená populární hudba se svým charakterem daleko více přibližuje charakteru sinusového buzení. Nehledě na fakt, že je tato hudba ukládána výhradně v digitální podobě a pro úsporu dat je reprodukována silně komprimovaná, s dynamikou ne větší, než 5dB.
O to větší nároky jsou kladeny na zesilovače pro takový charakter hudby-takové zesilovače MUSÍ být schopny odevzdávat plný sinusový výkon při nepatrném zkreslení a to libovolně dlouhou dobu."
takze pro vetsinu lidi jsou nejslepsi volbou zesilovace ala aldax
pokud bych mel stavet zesilovac dle vasi teorie tak to bude vypadat tak jako kdybych postavil zesilovac ktery by mel na sobe napsano ze sin vykon ma 5 W, jako filtraci dal 10 mf do kazde vetve  a jako trafo dam nakou 10 W mrchu - jen stim rozdilem ze v koncaku z aldaxu je o dost vic tranzistoru a ze opravdu dokaze se spravnym zdrojem dat tech 100 W sin , co tech 100,ale i o neco malo vic !


kazdopadne  vas prispevek byl opravdu OT , a tak vas zadam aby ste se nevyjadroval na muj kometar ani na kometare druhych v tomto dredu. Sendyho prispevek byl relativne k tematu ale vaz z :Dnes 11:59 , je totalne mimo misu.


pro ostatni : uz si tech blabolu od mr. federrmana nevsimejte, nema cenu na ne reagovat.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: TDA7295 pri 80.5 V ( +- 40.25 V )

Jak dlouho vydrží sínus 200Wattu/1kHz, nebo sínus 200Wattu/10kHz tato bedna, než vše zahoří jasným plamenem, či se zahalí do pachu a kouře?

http://audioweb.cz/vase-komardj2.htm a mohl bych na zdejších stránkách pokračovat ...

Opravdu věříte dynamice 5dB, pak smekám klobouk, ale já si dovolím ponechat 100dB s 20dB přebuditelností, vy si poslouchejte co chcete.