(upravil MaBat 26. 10. 2011 15:06)

Re: Měřící mikrofony

Jak už asi víte, Prodance momentálně nabízí měřící mikrofony, na hobby použití jako dělané, co kus to včetně základní korekce frekvenční charakteristiky.

Re: Měřící mikrofony

A co říkáte na tvar pouzdra u kapsle? Nikdy jsem to nezkoumal, ale mám pocit, že jsem někde a kdysi zaslechnul, že by to tam bělo být vpodstatě co nejhladší a né tak členitý..? Viz Checkofon, kterej mám doma - má u kapsle na pouzdře pouze sraženou hranu ~ 4x30° Vzhledem k vlnové délce měřenýho signálu zanedbatelný?

Web

Re: Měřící mikrofony

Jelikoz jsem se pustil do mensi prestavby bedynek, tak jsem zahy zjistil, ze bych potreboval taky nejaky merici mikrofon. Nedelam nic hitech navic je to na spis jednorazova akce, takze nemam potrebu vyhazovat moc penez za profi mik. Jdu tedy cestou levnych elektretovych vlozek, akorat ted vybrat tu spravnou. Nemam totiz zadnou poradnou referencni bednu - udal jsem srovnavaci mereni na Tesla ARS 9104 od kery je aspon naka namerena charka od vyrobce. Vybral sem ze supliku 3 vlozky prumeru 10mm a jednu 4mm, k tomu sem prikoupil v GESu MCE-2500 6mm. Postavil jsem pro to jednoduchy predzesik s OZ, zde je zmerena charka, 10-100kHz by melo stacit azaz, THD <0.1%. Zapojeny do line-in, vzorkovani 96kHz. Micy sou na stangli na stativu, zkousel sem i usporadani volne na dratkach, ale rozdil byl minimalni. Asi 80cm od bedny v ose vejskace, spodek bedny tak metr nad podlahou. Rozmisteni nebylo uplne idealni, takze sem musel zkrouhnout okno, ale nizky f me celkem ted nezajimaji. Zde sou tedy namereny chakry:
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic1-10mm-noname.png
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic2-10mm-noname.png
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic3-10mm-noname.png
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic4-6mm-MCE-2500.png
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic5-4mm-noname.png
No a ted babo rad co z toho vybrat, tady este 3 favoriti v 1 obrazku spolu s merenim tesla
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic-sum3.png
Ten MCE-2500 me docela zklamal, proc je tam ten obrovskej kopec pres 10dB na 8-18k? O tom 4mm smejdu uz raci ani nemluvim. Uz sem tu cet na foru, ze s nim nekdo byl taky nespokojen, resp. s tim z GESu, nekdo je mel z nemecka a ty byly snad OK, kdo vi co do toho GESu ted chodi. Ale este zkusim koupit MCE-2000 na ten tu nebyly snad spatny ohlasy...
Me se teda nejvic zamlouva mic1...

Web

(upravil zuki 24. 1. 2013 11:37)

Re: Měřící mikrofony

Mám MCE 4500 od Checka i s kalibrací, ten kus je celkem rovný a drobnou chybu na výškách jsem zanedbal a kalibraci nepoužívám...

viz v tomhle vláknu příspěvek od Checka #45
Pro inspiraci http://cpc.farnell.com/jsp/search/brows … 1%2B208256

Re: Měřící mikrofony

Nj, ten u nas asi nekoupim, si budu muset pockat az budem delat nakou veci objednavku...

Web

(upravil Hippo007 24. 1. 2013 12:12)

Re: Měřící mikrofony

Každý mikrofon je jiný, každý potřebuje svou korekční křivku. Posuzovat to podle nějaké obecné charakteristiky beden TESLA se nedá. K 1. příspěvku tohoto téma Check píše.
4mm kapsle pasuje do umělohmotného brčka
http://www.traffic.cz/images/large/L4212.JPG
ale když jsem měřil takhle vyrobený kus, ujížděl už někde nad 5kHz od rovné charakteristiky. Holt chce to zkalibrovat každý kus.

Re: Měřící mikrofony

Jj, nasel sem tu naky checkovo mereni nekolika micu, ale tam se mu ten kopecek na vejskach lisil jen o par dB a ne o 10-15dB. Samozrejme nemuzu chtit zadnou velkou presnost bez individualni kalibrace, konec koncu dulezity sou pro me hlavne f v oblasti deleni a tam se to az tak brutalne nelisi. Jen me to prekvapilo ze sou ty rozdily az tak velky. Vecer este zkusim ten MCE-2000, uz ho tu mam koupenej...

Tak tady je dnesni mereni MCE-2000 proti MIC1-10mm - skoro na chlup stejne. Takze to tak asi necham...
http://rayer.g6.cz/1tmp/mic/mic6-6mm-MCE-2000.png

Web

Re: Měřící mikrofony

Toz tady jsem shrnul sve skromne poznatky z mereni (jen relativni) vice mikro proti sobe.
http://rayer.g6.cz/elektro/micamp.htm
no aspon neco, lepsi jak dratem do oka...

Web

Re: Měřící mikrofony

Jednotlivé křivky se dají od sebe odečíst a pak se nemusíš koukat na dvě chlupaté ale jednu hladkou vztaženou od jednoho mikrofonu k druhému.

Web

Re: Měřící mikrofony

Megaton M1 z Prodance obsahuje měniče Panasonic WM-61A a pro každý mikrofon je nakreslená kalibrační křivka - odkaz na stažení je na stránce Prodance pod mikrofonem vlevo dole.

Re: Měřící mikrofony

Aha, sem si nevsim, ze v tom pdfku sou charky pro vsechny vyrobeny mirkofony - 100 kusu, tak to este doplnim...

Web