Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sovereign 15-425 do EM151

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 59]

(upravil Crashpc 24. 8. 2008 22:28)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

směrovky jsou vidět na prodance. musel by k tomu bejt nějakej nechutně (neúměrně) drahej driver....

to je to o čem jsem mluvil...

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Já myslel směrovky celého výsledku. Bedna hrající rovně v ose je jedna věc, bedna hrající dobře i mimo osu druhá.

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

nebudu se opakovat big_smile stačí kouknout na měření, proto ten "nechutnej" driver, kterej by se nechal ladit i pod 2kHz. Protože až to uvidíš, nebudeš nadšenej.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Hoši budou i směrovky. Na jakou frekvenci by jste ladili ten bassreflex? Předpokládejme venkovní zvučení v areálu 30 x 30m který je dokola ohraničený budovama a ve směru vyzařování otevřený do širého pole? Pod těmi satelity bude standartne po dvou subbasech 18" v BR. Ty jsou zapojené přes lowpass s mezní frekvencí 200Hz a strmostí 24dB/okt. O stylu hudby se nemá smysl bavit. Okolnostmi jsem nucen pouštět úplně všechno.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Co se týče profi, tak jsem jenom copy-builder a kibic, ale ten 15-425 se mi nezdá jako vhodný reproduktor do satelitního dvoupárma. Jak psal Crash, je nutný ho řezat pod 2k.
Mně osobně by připadala zvukově mnohem lepší kombinace nějakých 2x12"+1,4" - to by mohlo být dostatečně výkonné a přitom bez problémů na středech.
A ten Sovereign ty problémy na středech bude mít slušné, ten Lomnický štít kolem 1600 Hz se bude blbě odstraňovat.

Samozřejmě otázka jsou finance, které jsou k dispozici.

Ohledně ladění bassreflexu - já bych spíš zaměřil diskuzi jestli ho tam vůbec dávat. U satelitu podpořeného 4x18" to bez něj bude jednodušší.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Jestli bude fd kolem 200Hz, tak se ty suvenýry asi upečou pro nedostatek pohybu.

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Ok a co alternativa, kterou navrhoval KomarD, ještě ekonomičtější verzi 15-300. Ten zahraje o něco výš a uvidím co půjde udělat s tím hrbem v charce. Za zhruba stejné peníze se mi to zdá být pořád lepší než delta15. Nepředpokládám, že to pojede celý večer na maximum příkonu.

(upravil pepe 26. 8. 2008 13:28)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

To je fakt s tím dělením, navíc ty spodky v otevřeným prostoru by byly nejlepší nějaké směrové horny, a ty se tak vysoko používají blbě.
Aspoň podle mých zkušeností to nad 100 Hz houkalo a bučelo.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

To nemůžeš tak udělat, budu to dělit na 200Hz. V prostoru, kde jsi nehrál ani s A3, musíš ideální dělící frekvenci najít (uši máš),  crossover půjčíš a potom si výhýbku udělej napevno, když se s tím nebudeš stěhovat.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Zamilovat se do nějakého repra jen podle ceny a pár údajů, pak trávit perné chvíle nad experimenty s dělením, fázováním atd. atd., to je cesta do pekel.

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Já pořád nechápu to prokopávání slepých uliček. Na různý Delty a Kappy je tady odladěných fůra výhybek, jsou to zaručené konstrukce odstupňované podle kvality a ceny.
Tak proč se to pokoušet inovovat pomocí měniče který se na satelit příliš nehodí?

Ideálně by to měly být satelity 12"+1,4" a přiměřené subwoofery. Vzhledem k tomu, že to bude venku, je nutný minimálně o polovinu větší výkon než např. v sále.

Pokud budeme řešit otázku ozvučení zmiňovaného místa, je nutno znát rozpočet.

Jestli řešíme otázku, jestli je ten Sovereign vhodný do satelitu, je jen jeden způsob: vyzkoušet a změřit. Možná mě někdo zkušenější opraví, ale za sebe říkám, že to bude
problémová konstrukce.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

pepe
Kam je potom vhodny ten menic, ak nie do satelitu? Do basaku? to asi nie.. tak kam? Myslis, ze 12+1.4 zahra viac ako 15+1.4?

Vedie cesta stavanim stale toho isteho len preto, ze je na to odladena vyhybka? Proti DElta15 ma ten Fane 15-300 lepsie parametre aaspon na papieri, nevidim dovod, preco ho nepouzit.
V datashite ma ta Delta15 vacsi hrb ako Fane, to nevadi nikomu?

Nevidim dovod delit suby a satelity na 200Hz, staci aj 150Hz.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Jenže jemu zřejmě jde o peníze, pokud zvolil zrovna tohle a experimentování s několika drivery aby z toho něco vymáčknul asi není vhodné řešení...

Tím 12"+1,4" jsem myslel středovější dvanáctku.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Ako super 12" do BR satelitu si viem predstavit toto http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=88884 lenze cenou sme niekde inde. Nejaky Emi 12" v satelite, to nie, rychlo by zomrel vdaka nizkej citlivosti a pretazovaniu z toho dovodu.

Lacne riesenie, aby aj nieco zahralo je podla mojho nazoru len 15".

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Právě proto jsem psal, že buď můžeme řešit vhodnost toho Sovereignu a s čím se dá použít, nebo budeme řešit ozvučení toho placu a pak musíme znát jakou hlasitost
požaduje a kolik do toho může vrazit.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

No snaha brat Sovereign jako neco lepsiho oproti Eminence je ponekud smesna, kdyz se oboji vyrabi ve stejne fabrice v Cine... ty repraky jsou skoro stejny..
Jo Hubert pouzil EM151 nejcitlivejsi a nejlevnejsi 15ctku kterou mel, myslim, ze nevidi duvod ladit to s nejakou horsi (tj. mene citlivou).

Jinak kazdej at si odladi sestavu jakou chce, kdyz to umi,,, ale kdo to umi by se mozna neptal na nalade bassreflexu...

Re: Sovereign 15-425 do EM151

podle mě to samé - příliš práce pro hovno.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Fajn takže jsem se definitivně rozhodnul zkusím to odladit s 15-300. Stačí mi že to v podstatě nikdo natvrdo nezavrhnul a KomarD se mě i víceméně zastal (čehož si vážím). Ohledně toho prošlapávání cestiček. Nepotřebuju to mít ani dneska ani zítra a nedělám to jenom proto že to potřebuju. Delám to proto, že mě to BAVÍ !!!  Mi to tak připadá že u Vás některých už zahynul ten dobrý pocit když se něco podaří. Když budem všichni jenom čekat jako nějací mrchožrouti až "někdo" s něčím příjde, tak moc nových cestiček nepřibude.
Hanzs: Podle mě o něco lepší je. To že je dělají na dvou linkách které jsou třeba i ve stejné hale ještě neznamená, že jsou to ekvivalenty. Další otázkou zůstává měření výrobce. Pokud ani tomu nebudem věřit (alespoň z 80-ti procent), tak se nato můžem rovnou vysrat a plácat a doporučovat repra bez jakýchkoliv pravidel. Jo a ohledně té citlivosti. 99 - 100 dB/W/m podle mě není zrovna málo. Je jenom velice málo měničů, které jdou výš. To je hlavní důvod proč jsem ho vybral. Vím čím to budu krmit a ten příkon mi bohatě stačí. Nepotřebuju RCF-ko které snese 800W sin ale má citlivost někde okolo 96dB/W/m.

A k té poslední připomínce od hanzse. Netvrdím že umím perfektně odlaďovat sestavy, ale něco jsem se už naučil. Člověk který si je sebou tak jistý že se nikoho na nic neptá zpravidla neví vůbec nic. Zkušenostem se totiž nenaučíš, ale pokud oslovíš 20 lidí a každý se podělí o to co si sám osahal, dají se z toho udělat celkem solidní závěry. Konec konců tuším, že od toho jsou fóra ne? smile

(upravil sinclair 26. 8. 2008 20:40)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Nebudu se Vám do toho plést, ačkoli s PA reproduktory dělám poměrně často. Vidím, že Vás stejně nic nepřesvědčí, takže se o to ani já nebudu pokoušet.
Nicméně připomenu jedno dosud platné pravidlo, které zvláště v současnosti získává stále více na platnosti.
A totiž to, že za málo peněz bylo vždy málo muziky.
V současnosti začíná ještě pevněji platit pravidlo, že dostaneš přesně to, co si zaplatíš, nic víc, nic míň.
Speciálně firma Prodance nemá ani jeden dobrý důvod, proč by ze dvou zhruba podobných typů měla za menší peníze prodávat lepší reproduktor.
A existuje hodně dobrých důvodů, proč Hubert Mašín doporučil do EM151 právě Deltu 15 a nikoli jakýkoli Fane Sovereign, přestože by tato kombinace jistě získala minimálně na finanční atraktivitě a dobře by se prodávala.
Existuje ještě variantní řešení EM151 s Deltou 15LF, ale ve hře je zase Eminence, nikoli lowcost řada reproduktorů od Fane. Jistě ne bezdůvodně.

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Nechci bejt za negativistu, ale pokud dělá člověk něco pro zábavu, mělo by to k něčemu vypadat. Mě baví dělat jen dobré věci.
Cestiček přibude, nepřibude – o tom to není. Tvorba cestičky je na běžného smrtelníka docela drahá záležitost, a právě proto by se na konci cestičky měla dostavit nějaká odměna v podobě dobrého výsledku. Šlapat ale hned od začátku drahou cestu, která vede k podprůměrnému výsledku, nevím nevím. Jsou na to lidé co mají čas. Já mezi nimi nejsem.

Na prodance už měření jsou, a krom toho že to s tím Fane i Eminencí vypadá tak akorát na hraně (o směrovkách kvůli vysoko dělených levnějších driverů se snad ani nemá cenu bavit), tak lze dohledat rozíly mezi psanými a měřenými parametry. Občas se těm psaným opravdu nedá věřit, a je potřeba měřit. Nikoli plivat náhodné typy...

Fane má po narovnání s vyhybkou stále slušnou citlivost. Zatižitelnost ale bude bídná, takže nakonec deltu nepřehraje – viz siclair o panu Mašínovi. Dá se to na prodance diskusi dohledat.

Příspěvky [21 až 40 z 59]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sovereign 15-425 do EM151

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£