Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sovereign 15-425 do EM151

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 59]

Téma: Sovereign 15-425 do EM151

Zdravím všechny. Konečně jsem trochu nasyslil, tak uvažuju o dvoupásmu. Na EM151 tady čtu samou chválu takže mám celkem jsno. Chtěl bych tam ale osadit toho Sovereigna. Mám trošku vítr z návrhu výhybky, ale ono to nějak půjde.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Rád prošlapáváš neznámé cesty ?

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Jo vidím že je jenom pár 15" na které jsou odladěné vyhybky a do ostatních se ostatním nějak nechce. Většina volí jistotu. Mi se ale ten Suverén celkém líbí. Za tu cenu je to podle mě celkem solidní. Zkusím iterační metodu ladění. Použiju odladěnou vyhybku pro basák s podobnými parametry jako prví nástřel a začnu měřit ale hlavně poslouchat.
Mimochodem ohledně měření která jsem měl tu čest vidět. Podle mě je ten poslech přece jenom důležitý. Každý se snaží udělat vyhybku a potažmo celý řetězec tak, aby charakteristika na konci byla pokud možno vodorovná čára. To je podle mě ale celkem blbost. Slyšeli jste někdy o křivkách konstantní hlasitosti?? To jsou celkem hezké křivky a navíc ostře závislé na hladině akustického tlaku. Zdraví Michal.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

No a jak souvisí křivky konstantní hlasitosti s kvalitou beden ?? Zamysli se nad sebou dokud je čas smile.

Jinak abys byl v obraze - papírově je reproduktorů do 15" +cosi hodně, jenže ne s každým se dá kvůli průběhu nad 1kHz dá udělat rozumné navázání k HF. Zkus si třeba najít měření SMC1020 a 12G125 á la Dexon nebo á la Haná a ty hrby jsou pěkné a taky to hraje dost blbě.

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Jasně, takže když budeš poslouchat orchestr naživo, tak mezi ním a tebou je cosi jako neviditelná síla, která upravý jeho zvuk dle křivek konstantní hlasitosti? smile)
Ty křivky se týkají zvukového věmu, který ti zprostředkuje tvoje ucho. Něco si o to přečti......

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Aby tady nevypukla špatným pochopením zákonitostí nějaká tatrmanizace smile

Web

Re: Sovereign 15-425 do EM151

u kanonu stáál..

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Ale pánové,

   Myslím že v problematice těch křivek mám celkem jasno. Micmochodem z technické akustiky mám inženýrský titul. Jak kdosi v příspěvcích napsal křivky konstantní hlasitosti jsou charakteristikami vjěmu jidského sluchového orgánu. Pokud tedy bude mít reprosoustava charakteristiku asymbtoticky inverzní, pak ji bude ucho vnímat jako naprosto vyrovnanou. No a pokud s tím někdo nesouhlasí, tak by se měl nechat v první řadě vyšetřit sám a teprve potom začít kázat ostatním.

   Zdravím.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Tu asymptoticky inverznu krivku riesi na predzosilnovacoch napr. funkcia loudness - fyzikalna korekcia, ktora je tam kvoli hluchote ucha na okraje pocutelneho pasma pri nizsej hlasitosti.
Vies vsak aky je to blud takto navrhnut bedne a hlavne PA? Ked to vykotlis na plno, budes ma urevane vysky a huciace basy. Zdvih na korekcii je az 6-10dB, to je hodne.
Pritom ta krivka ma pri kazdej urovni iny tvar, ako chces dosiahnut, aby ti bedne hrali vzdy vyrovnane??? Chcem vnemovu uroven 70dB, ty to tak naladis, ale pri urovni 110dB to bude uplne v prdeli.
Bedne sa ladia na vyrovnanu frekvencnu charakteristiku a nie podla nejakych kriviek hluchoty ucha. Toto asi v skole neucili.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Ach my nevzdělanci, ladíme bedny na rovnou křivku, místo abysme nahoře přidali 15 dB a dole 25...

A ta "interační" metoda ladění, na základě podobných výhybek fakt nefunguje, můžu ujistit na vlastní zkušenost, taky jsem to zkoušel a u mnohem jednodušší kombinace smile

No a pokud si někdo chce prokopávat slepou uličku bez měření protože se mu "ten Suverén celkem líbí", je to cesta lesem v noci, možná dorazí do cíle, ale spíš si nabije kokos.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Hele hoši,

  Tomu fakt nerozumím. Jsem si myslel že je to solidní fórum kde jsou řekněme z 50-ti procet opravdoví odborníci. Ale snažit se za každou cenu tomu druhému dokázat, že já jsem ten kdo je tady nejchytřejší to podle mě odborníci nedělají.

KomarD-Jeay:

To že jsou ty křivky závislé i na hladině akustického tlaku jsem napsal už ve druhém příspěvku. Takže o tom ve škole asi zmínka padla. Taky jsem nikde nenapsl že by se ty bedny takhle ladit měly. Jenom jsem chtěl poukázat na to že lidi někdy křičí kvůli drobných hrbů v charakteristikách aniž by si uvědomovali, že mohou být ku prospěchu. Např. drobná díra v oblasti řečového pásma při reprodukci hdby neškodí. Ale to vy víte sami.

Pepe:

Taky jsem o nikom neřekl že je nevzdělanec. Kdybych si to myslel asi bych na fóru nevzášel dotazy a nežádal o pomoc. Ale nespokojím se s odpovědí že delta 15" je v podstatě jediný měnič pro který má prodance odlaěnou vyhybku a proto budem všichni po dobu dalších 5-ti let používat delty. To si opravdu raději půjdu svoji cestou i když je to ta "Iterační metoda". Myslím že následným měřením (psal jsem že měření mám)a úpravami pár hodnot součástek se dostanu do fáze kdy budu já i moji posluchači spokojeni a budu mít alespoň částečně odladěného Sovereigna. Kdyby jste byli ochotnější akorát by to bylo dřív.

For all:

Je mi líto že to takhle dopadlo, ale k mému dotazu se zatím ještě nikdo nevyjádřil. Zatím jste se všichni snažili nenechat na mě kousek kůže. Se nedivím že na Hypexu zrušili fórum. Přeju vám více erudovanějších tazatelů.

(upravil pepe 22. 8. 2008 13:42)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Tohle je solidní fórum, ale taky si tady občas uděláme srandu... Já naprosto nevím jaké je vzdělání jiných členů a je mi to jedno.

Takže asi tak, troufám si říct i za ostatní že to nikdo nemyslel nijak zle...

No a teď vážně:

Tou metodou srovnávání různých výhybek to bohužel fakt nejde, jsou tady mnohem zkušenější lidi kteří mohou vysvětlit proč.
A ty křivky konstantní hlasitosti když zadáš do ekvalizéru, tak výsledek je děsný a nedá se to poslouchat. Samozřejmě něco
jiného je to, že si každý posluchač upraví korekce podle svého vkusu, ale u těch křivek jde o tak vysoké hodnoty, že to zkreslí
zvuk jako bys poslouchal pod vodou. Spousta beden opravdu je laděna do mírného "lavóru", a teď nemluvím o kinech LG a Sencor.

Jo a abych nezapomněl na ten Sovereign - pro dotaz na jeho vhodnost bude nejkvalifikovanější někdo z Prodance, pokud to pro
ně bude zajímavé, odladí to podle měření. Udělají to mnohem rychleji než by to člověk bastlil doma.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Pepe:

   Díky. To zní mnohem rozumněji. Prostě si myslím, že pokud se v em151 podařilov prodance odladit i kappu lf, nebo bc 15plb76, které hrajou ještě níž, mohlo by to jít i s tím Fane. A můj osobní názor je že pokud se to podaří, tak zájem bude celkem velký. Je to celkem nový reprák za rozumný peníz. To měření jsem schopný si zajistit sám (a nebude to doma na zvukovce smile ).

(upravil pepe 22. 8. 2008 14:22)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Samozřejmě, měření je základ úspěchu, přesto bych kontaktoval Huberta Mašína z prodance, může k tomu mít pár doporučení, která jsou v jeho případě podložena velkou stavěcí a hlavně poslechovou praxí. Je docela uznávaný guru v oblasti profi ozvučení.

A pro reproduktory prodávané u něj ladí ochotně. (Samozřejmě pozdějšímu vylepšování ve vlastní režii se meze nekladou smile )

(upravil KomarD-Jeay 22. 8. 2008 14:32)

Re: Sovereign 15-425 do EM151

EM151 si mozes odladit s cim len chces. Ja napr Deltu zase namam tak rad, aby som s tym nejaky satelit staval.
Sovereign by som do lacnych sateliov tiez skusil, nevidim dovod, preco nie, ale verziu -300, nie 125.

Mas vsak take divne poznamky, ktore sa tu ludom nepacia, mne napr aj toto> "Např. drobná díra v oblasti řečového pásma při reprodukci hdby neškodí. Ale to vy víte sami."
Aka hlboka diera, aka sirka tej diery...  recove pasmo je siroky pojem; ked sa ozvem ja, tak je to v pasme asi 100-500, ked vsak zaspieva sopranistka, je to v pasme 400-3000, ak by ta diera bola co len 4dB a siroka 80Hz a na nespravnom mieste, uz moze kazit dojem.
Prednes reprosustavy nezalezi len na rovnosti charakteristiky, faktorov je vela, ale bedna s rovnou charakteristikou ma blizsie k realnosti ako ina s Himalajami.

ED> sice si skor napisal, ze su tie krivky zavisle od hlasitosti, ale neviem, ci tomu rozumies, kedze podla nich chces ladit...

Re: Sovereign 15-425 do EM151

inženýrský titul z akustiky a ptá se tu na vyhybku. to se ti zdá taky normální a fér vůči lidem na fóru?
rádi poradíme co umíme, ale ne žádný hej vole počkej udělej.

Sovereign slušnej je, ale je třeba brát na zřetel, že je to stále low-end. Z toho vyplývá mnoho věcí. Než ale vyplynou, záleží jaký máš potřeby. Tu jsi nám ještě dostatečně nesdělil. komu to bude kde hrát, a co budou poslouchat. to je dost důležitý. Nejenom rovná charka od nějakejch 80Hz-20kHz...

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Zdarec,

   Stačí mi to, že některým z Vás se ta kombinace zamlová. Nechci po nikom aby mi neco počítal nebo měřil. Jde mi jenom o to aby někdo z lidí kteří mají zkušenosti a už lecos vyposlechli řekli jo O.K. není to úplně blbý nápad. To mi stačí k tomu abych se odhodlal, nakoupil a začal ladit. Ve chvíli kdy to bude za něco stát (pokud se to podaří) můžu prezentovat výsledky. Je mi jasné že tu vyhybku tady na fóru neodladíme při sebelepší vůli. Prostě chci slyšet ne nekupuj to ten reprák je absolutní sračka, nebo jo vyzkoušej sami jsme zvědaví.

      Zdraví michal.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

podívej, hrát to bude, rovná charka naladit taky půjde. A to, že jsme zvědaví by spíš znamenalo, že by si to někteří lidé přijeli poslechnout. tu na fóru je nám výsledek k ničemu sad holt internet neumí všechno. Sdělit člověku jak chutná kuře nebo jak hrajou repráky....

Re: Sovereign 15-425 do EM151

Takže jo. Jak to půjde nkoupím a dám se do práce. Pokud bude chtít někdo přijet, není problém. Jinak se asi budete muset spokojit s tím jak Vám to vylíčím a posoudit podle křivek které zveřejním. Takže zatím díky.

Re: Sovereign 15-425 do EM151

A máš aspoň možnost pořádně změřit směrovky ?

Web

Příspěvky [1 až 20 z 59]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Sovereign 15-425 do EM151

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£