(upravil opamp 14. 8. 2008 7:07)

Re: Leach amp

Ano AZS224. Pěkné 2 páry na kanál.

Web

Re: Leach amp

AZS224 i v AZS225, což je překvapivě dobře okopčený konec Texana, jen má místo 748 na předku TL082.
Jako budiče jsou v AZS224 ty KD237/238. Patrně nejlepší zesilovač, co se kdy Tesle podařilo vyrobit. Podezřívám Litovel, že tak, jak běžela spolupráce ohledně gramofonů s NADem, tak při konstrukci toho AZS224 koukali NADu přes rameno. Konec nápadně připomíná jeden starší, ale věhlasný kousek od NADu.

Web

Re: Leach amp

Ano, je to až podezřele hezky navržený konec. A po pár úpravách i nádherně hrající. S dávkou nadsázky to je takové DPA220 pro chudé smile

Web

Re: Leach amp

sinclair napsal:

Vsadím se s tebou o co chceš, že KD15004 nikdy fyzicky nedostaneš do ruky, protože neexistují.

Či existujú to neviem,lebo som ich nevidel, ale v katalógu TESLA z roku 91 sú.

Pre toho kto to nechce hľadať na nete:  http://rapidshare.com/files/45012708/Ka … e_1991.pdf

(Vyťahujem z pôvodného threadu : http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=1083 ).

Re: Leach amp

neoni, citace: smile
To, žes je viděl v katalogu Denkla ještě opravdu neznamená, že existují, je to jen stará Denklova databáze, udělaná podle přehledového katalogu Tesly z roku 1991.
Nikdy nedošlo ani k vývoji, protože byl malý zájem i o 15003, tak se do 15004 ani nepouštěli.

Web

Re: Leach amp

…to je jak u blbých, furt dokola smile. Už víc než před dvanácti roky se o tomto psalo, vysvětlovalo…

Re: Leach amp

Jo, psalo se, vysvětlovalo ale google takovou informaci nezná a holt každý správná literatura se člověku do rukou nedostane. A denkl není sám co to mká v nabídce.

Re: Leach amp

KUrva vy byste se bez toho gůgla posrali...

Web

Re: Leach amp

Jo ale copak může každý přečíst všechno? Říkal jsem že čtu rád cokoliv co se mi na téma dostane do rukou ale všechno prostě přečíst nejde. Spoustu věcí mi uniká a ještě dlouho unikat bude (ale pracuje se na tom) ale snad proto nejsem úplnej dement. Alerspoň vím kde jsou moje hranice. A zrovna tohle bych čekal že se někde na Netu řešit bude. Tudíž je určitá naděje že by to Google zachytil.

(upravil Goe 26. 7. 2009 19:05)

Re: Leach amp

Zdravím. Nechtěl jsem zakládat nové téma, tak píšu sem. Po pár zesilovačích s IO jsem si rozhodl postavit leach. Zesilovač funguje, jen mám pár dotazů, protože je to můj první tranzistorák. Přečetl jsem toho o něm už dost, i tak různě po tomto foru, ale přesto bych měl pár dotazů, na které jsem nenašel odpoveď. První se týká klidového proudu. Po zapnutí stoupá k hodnotě 100mA, po chvilce padá k 70mA, kde se už drží. Je toto kolísání po zapnutí normální? Přičítám prodlevě, než se teplo "dostane" k diodám. Další dotaz se týká SS napětí na výstupu. Na nezatíženém výstupu jsem naměřil 60mV, ovšem když jej zatížím zátěžovým odporem nebo reproduktorem, okamžitě klesne na 5mV. Taky bych rád věděl, zda je to v pořádku. A poslední - objevil se mi na výstupu brum 100Hz. Brum se s přibývající hlasitostí nezvětšuje. Dočetl jsem se, že to často způsobují filtrační kondenzátory. Nyní mám 4x4700uF/63V. Mohlo by pomoct přidání ještě jednoho do každé větve, nebo problém může být i jinde? Děkuji za váš čas a za rady

(upravil hamos 26. 7. 2009 23:24)

Re: Leach amp

Zdravim, taky bych měl dotaz. Jaké je minimální napájecí napětí pro Leach ? Bude chodit s 2*45V naprázdno ? (vím že pan Leach nedoporučuje chodit pod 50V)

Re: Leach amp

Hezký den přeju.

Z vlastních zkušeností můžu říci asi tolik:

Stoupání klidového poroudu po zapnití je normální. Je způsobené pozvolným  ohříváním trandů na rozkmitovém stupni. Dodrž doporučený postup při oživovaní, tzn. klidový proud nastavuj až po teplotním ustálení což je cca 10-15 min. po zapnutí. SS napětí na výstupu se konkrétně u mě hned po zapnutí pohybuje kolem 30mV ale po ustálení telot klesá pod 1 mV. Tuto hodnotu hodně ovlivňují tolerance použitých odporů.

Ohledně napájecího napětí:

Testoval jsem modul i při +- 15V a fungoval. Občas se ale zachoval trochu nestabilně. Leach je 100% stabilní od chvíle, kdy se Zenerky v napájecích větvích na vstupu mají o co opřít, takže +-45 V by mělo stačit.

Re: Leach amp

Co sa týka JS napatia tak to musi byt stabilne i bez zatazenia a byt do 50mV max. pri parovani zeneriek a tranzistorov obvykle 1-5mV. Das sa to upravit aj na menise napajanie znížením napatia v prudových zdrojoch pre diferak. kludový prud stupa postupne na nastavenu hodnotu, avsak do 15min ako pise jawis sa ustáli. 2x45V naprazdno je pre originalne zapojenie malo, nakolko treba ratat s poklesom pri vybudení. uprava nie je zlozita, mozem ju popisat. osobne som to realizoval pre 15V zdroje odpory 2k2 vymenit za 3k3 cca 1-2W, dve 20V zenerky nahradit jednou 15V, potom mozes dat na vstu aj nizkosumove trandy BC549/559, BC550/560

Web

Re: Leach amp

Díky za odpovědi. Takže klidový proud je v pohodě, nechám nastavený asi na 80mA. Vrátil bych se ale k tomu SS napětí na výstupu. Asi jsem to špatně napsal, ale zajímalo mě, jestli se měří na nezatíženém výstupu, nebo na zatíženém výstupu. (asi blbá otázka, že, ale fakt to nevím smile ). Čili jestli je v pohodě 5mV na zatíženém, nebo jestli je 60mV na nezatíženém výstupu hodně, a mám se pokusit lépe napárovat zenerky. (Nyní je rozdíl při provozu v zenerově napětí 0,2V). A k tomu 100Hz brumu by neměl někdo co říct? Díky za pomoc

Re: Leach amp

DC offset by snad sakra neměl záležet na zatížení výstupu, výstupní impedance toho zesilovače je zanedbatelná...

Hele nekmitá Tí to třeba bez zátěže? Nebo by mohl být problém se zeměním. Tomu by napovídal i ten brum. U slušnýho zesilovače by měl být brum či hučení slyšet tak akorát s uchem v basáku, jinak ne... A to i při jinak zcela nedostatečný filtraci třeba 2x 2200uF.

Web

Re: Leach amp

Díky chlapi, takže by měl jet ... ale nejede => krpa bude někde jinde ... skusím projít desku (po zapnutí má velký odběr a na výstupu 0 - z toho soudím, že jsou otevřené všechny výstupní tranzistory) ... jinak jaké napájecí napětí byste doporučili pro toshiby 2SC5200/2SA1943 ? (tady ten zdroj je slabý ale chtěl jsem to na něm odzkoušet) S jakým výkonem se tak dá počítat pro 3 páry ?

re joži: Dík, skusím to.

Re: Leach amp

Tak Leach fachčí ... při 1,3V na vstupu dává 83W do 8ohmu (zdroj 2*45V naprázdno). Skusil jsem tu Jožiho úpravu a běhá to pěkně.

Re: Leach amp

Tak já už se taky můžu pochlubit fungujícím zesilovačem. Problém vyřešen - neměl jsem připojenou zem výstupu na společný zemnící bod. (au, nebijte mě smile ). Brum ustal a je znatelný pouze v reproduktoru s citlivostí 98dB s uchem v repráku. SS napětí se nyní drží u hodnoty 40mV, což už je v pořádku, ale stejně bych ji rád ještě zmenšil. Každopádně ještě jednou díky za rady

Re: Leach amp

Těch 40 mV je na celosymetrický zesilovač velmi mnoho. Pravda, konkrétní zkušenosti s leachem nemám. Ale můj výtvor má normálně asi 2 mV, při uhnití přívodu ke kolektoru jednoho budiče (kdy budič fungoval jen jako dioda) vylezl offset na 100mV (a furt to hrálo, jen trochu zastřeně smile)

Web

Re: Leach amp

Ked sa paruju tie vstupne trandiky  a zenerky tak napatie Ss je okolo 1-5mV a drzi stabilne. raz sa mi stalo, že som tepelne pretazil rozkmit a jeden s tranzistorov viedol v zavernom smere, zosilnovac skreloval, ale i pri poruche rozkmitu drzal na výstupe okolo 800mV, co je dost slusne, pri vypadnuti jednej vetvy napajania samozrejme je tam max 100mV

Web