Téma: Transiwatt 140Studio

Nahodov sa mi dostal do ruk tento zosilnovac, original, vyrobeny v Elektronice Praha, ci take nieco je na stittku, len ho uz niekto ochudobnil o konc. trandy v jednom kanaly. Otazka znie. Aku ma tento zosilnovac zberatelsku hodnotu? istotne doma najdem nejak 607/617tky, takze ho porobim, zajima ma ta zber. hodnota:-)

Web

Re: Transiwatt 140Studio

To je sporné, záleží co je kdo ochotný za něj dát. Pro mě má třeba reálnou hodnotu 6 stováků když bude ve velmi pěkném stavu, zejména co se týče kastle, tlačítek a tak. Prostě vnější stav. Ale jsou blázni co za něj dají třeba 3x tolik. V jakém stavu je ten tvůj?

Re: Transiwatt 140Studio

Já dal za zvenku pěknou 140ku dva tisíce...Pak jsem mrknul dovnitř a omejvali mě. Chyběl toroid, uřezaný kus dps... Napálil mě zmrd na Aukru, ale to už jsem tu kdysi psal.
Naštěstí se našla dobrá duše zde z fóra, co mi poslala celou dps stočtyřicítky, originální toroid měl nějakým záhadným řízením osudu v šuplíku george, takže výstavní 140ka je po celkové GO originálním matrošem a jde jak z praku.

Thalete, 140ka tlačítka nemá smile Poctivý páčkový přepínače s kovovým krčkem smile

Ten zesilovač má relativně slušnou cenu - přece jen to má kupu vstupů, dost slušný výkon a je to takový nezmar, spolehlivý dělník.
Těch jmenovitých cca 2x50W/4R to dá i při blbých /nevybíraných/ koncových tranzistorech.
Při zvětšení filtrační kapacity ze 4G/70V na 8G/70V v provedení TE678, vybraných koncových tranzistorech /POZOR, NESMÍ TO BÝT PÁRY !!!/, při jiných výstupních elytech a pečlivém nastavení symetrické limitace se z toho dá pohodlně vytlouct 2x75W/4R.
Vymění-li se potenciometr hlasitosti za stejný, ale se čtvrtinovou hodnotou /přepočítat loudness!/, zlepší se automaticky odstup šumu o cca 6-8dB, záleží na tranzistorech v korekčáku.
Vymění-li se hovňáky za stejné hodnoty ve žlutém provedení MKT206 /TC206/ a obrátí se polarita čtyř malých elytů, přestanou automaticky chrastit poťáky korekcí i balance, aniž by bylo nutno je čistit....
A tak bych mohl psát ještě jednu stranu lol

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Spam: Pozerám Sinclair, že posledný mesiac púšťaš rozumy len tak, nadávať ťa debilom nebaví. Že ty si zas našiel zrzavú násťročnú inšpiráciu lol

Re: Transiwatt 140Studio

Je o čtyři roky mladší, než moje dcera a není to přírodní zrz, ale to je v tomhle případě fuk, tam je jinej problém...
Pravý důvod bude nejspíš ten, že při současném životním stylu a tempu brzo natáhnu brka, tak ať z toho aspoň někdo něco má.. sad  Do pece si ty rozumy s sebou nevezmu.
Poslední dobou se mi o tranzistorech, zesech a všem možném už i zdá, budím se v noci zpocený a unavený ještě víc než před spaním, prostě už mi z toho jebe.

Web

Re: Transiwatt 140Studio

No ty vole... Trochu se šetři, život nejsou jen tranzistory smile

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Leošu, přijeď příští výkend na to setkání na Slovensku...máš to kousek - když tam jede starej pardál až z Prahy, měl by sis udělat čas i ty, máš to za kopcem... ujišťuju tě, že budeš spát jako miminko po tý jízdě... lol

Re: Transiwatt 140Studio

Sinclaire já vím že nemá tlačítka. Měl jsem napsat hmatníky ale už jsem sotva koukal. Ale ten stav ovládacích oprvků jsem myslel hlavně obecně.

Jůů - Slovensko... To je to setkání jste mi o něm říkal když jsme se viděli u OpAmpa?

Re: Transiwatt 140Studio

Môžem vedieť, o aké stretnutie ide? Ak nejde o nejakú súkromnú onú.

Re: Transiwatt 140Studio

jmd na slovanete vie....

Re: Transiwatt 140Studio

sinclair #3: Sám jsi mi před nějakou dobou tvrdil, že zvětšením filtračních kapacit se nedá dosáhnout vyššího výkonu, ale z Tvého příspěvku jsem pochopil pravý opak. Tak jak to tedy je? Těch 25W na kanál navíc je dílem ostatních úkonů (...vybraných koncových tranzistorech /POZOR, NESMÍ TO BÝT PÁRY !!!/, při jiných výstupních elytech a pečlivém nastavení symetrické limitace se z toho dá pohodlně vytlouct 2x75W/4R...) nebo na tom vyšším výkonu mají určitý podíl i filtrační kondenzátory?

(upravil Thales 13. 8. 2008 20:11)

Re: Transiwatt 140Studio

Všechno dohromady.

Sinclaire nevíš od kdy sedávaly do TW140SM toroidy? Měly ty toroidy větší výkon to EIčko nebo byly +- nastejno? Co odstup rušivých napětí?

Re: Transiwatt 140Studio

Samozřejmě, že na tom ty elyty mají podíl. A ne zanedbatelný. Ale nepřehánět.
Toroidy byly v TW140 Studio, TW140P i TWM140 odjakživa. EI trafa jsou jen v TW40, TW44 a TW600CD.

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Dobře, položím ještě konkrétnější dotaz. Pokud u nějakého slušnějšího diskrétního modulu (třeba SPV100+zdroj na samostatné DPS) zvýším filtraci na 2x10000uF (popř. šílených 2x22000uF+2x10000uF+2x4700uF=73400uF + softstart samozřejmě) projeví se to nějakým způsobem na dlouhodobě dosažitelném výkonu dodaným do zátěže? Jedná čistě o úvahu, abych se vůbec dozvěděl, ja moc velkou roli tam ty kondenzátory hrají. Předem děkuji za odpověď na tuhle dementní otázku. smile

Re: Transiwatt 140Studio

si pozri SOA koncových BD a zistíš, že nie

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Na dlouhodobě dosažitelném výkonu vůbec, ten je dán.
Neprojeví se to ani tehdy, pokud budeš mít dostatečně tvrdé trafo.
Projeví se to pouze nepatrně na lepší filtraci při plném proudovém odběru.
Naopak se ale projeví -a to významně- nesmyslná kapacita kondenzátorů v tom smyslu, že s sebou nese nutnost použít větší a dražší usměrňovač, samotné kondy jsou drahé jaxviňa, popřípadě je nutno instalovat softstart, pakliže se jedná o desítky a desítky zcela zbytečných giga a trafo nad cca 200VA. 
V TW140 moc tvrdé trafo není, je trochu podsycené kvůli omezení rozptylu, takže tam se krytí odběrových špiček z kondenzátorů projeví. U ostatních zesilovačů v tím menší míře, čím tvrdší je trafo.

Původně na stovce měly být osazeny BD249C/250C, ale při dvou párech už deska vycházela nechutně dlouhá, na 100W zesilovač až příliš.
Pak se ještě zkoušela varianta s koncovými tranzistory MJE15030/15031  -ano- , které umožnily zvednout napájení natolik, že stovka dávala těch sto i do osmi ohmů.
Upustili jsme od této varianty hlavně proto, že takto osazený zesilovač už by kvůli SOA těch MJEček nikdy nesměl pracovat do 4 ohm, což nikdy nelze vyloučit.

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Takže to je ta tvoje úprava když si někdo objedná stovku s plným výkonem do osmi?

Re: Transiwatt 140Studio

K těm elytům: Existuje celkem jednoznačná hranice, kdy je už kapacita elytů pro daný výkon "tak akorát" a další zvyšování má minimální vliv.

Transiwatty a řada Tesel byly z výroby osazeny poddimenzovanými kapacitami filtračních kýblů a proto zde MÁ smysl kapacitu zvýšit.

Web

Re: Transiwatt 140Studio

Tak.

Web

(upravil Thales 14. 8. 2008 23:35)

Re: Transiwatt 140Studio

Sinclaire mohl bych tě poprosit o nafocení TW140S tu část co je pod a mezi chladičema? Někdo tam prováděl nějaký tunning a já bych rád věděl jak to vypadá origo. Tenhle jsem v ruce ještě neměl.

Prosím, prosím?