Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

ja bych hlavni vyhodu reseni se specialem videl v tom, ze je vetsinou schopnej pracovat dost odspoda v pomerne malym objemu. no a reseni s profikem je zas min narocny na prikon... kazdopadne kamen urazu je imho v tom, ze zatimco check srovnava profi 18" s 12" specialem, ostatni srovnavate repro stejny velikosi. je jasny, z kdyz budou stejne velky, zahraje lip ten special. ale pokud si vezmete 12" special s 400W zesilovacem a profi 18" s polovicnim za ty samy penize, tak bych i veril tomu, ze ta 18" bude hrat lip. ze na to potrebuje petkrat takovou ozvucnici je vec jina. me se zas zamlouva cesta se dvema mensima(rekneme 10") specialama a "slabsim" zesilovacem... dal je celkem logicky, ze repro, ktery bylo navrzeny jako 8ohmovy bude mit lepsi osmiohmovou variantu, nez odvozeniny s jinou impedenci (a je myslim jedno, jestli tou jinou rozumime 4, nebo 16 ohmu) stejnetak jako ze repro navrzeny jako ctyrohmovy bude s nejvetsi pravdepodobnosti mit lepsi vlastnosti nez jeho jinoimpedencni derivaty...

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

check ale tvrdí že reproduktor navrženej pro 8Ohm se 4Ohm cívkou bude stejně lepší, protože má ve vzorečku mnohem nižší Re, a vyjde mu  tak lepší Qes... nevyjde. A když, tak o malej kousek, kterej se zabije jinde ještě víc.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Hot na mě působí jako spása, co to sem přišla po letech přes zákaz zachránit a zašlapat do země ty, kteří jeho názoru nebo jeho sympatizantů jakkoliv protiřečí, to všechno s grácií dlaždiče. Stejně tak prosazoval a prosazuje své návrhy a názor na jistou firmu, neumí ho prosazovat nenásilně, tlačí na lidi. Check je zlatej proti němu.

Hotovi jsem ten ban poté co se znova zaregistroval z opravdu vlastní vůle nerušil, pořad platí, tohle si hote vyřeš, jak už psal, jinde a jinak, když se ti to tak nelíbí.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Sinclair
Netvrdím nič iné, len že vhodne zvolený PA reprodukor ( nie s X max 1,5mm..) sa vyrovná výrazne drahšiemu špeciálu. Skús si porovnať ten "blbý" 12LX60 s LAB12, v rovnakom objeme(12LX60 s korekciou s útlmom nad cca 45Hz..) , dosiahnuteľné SPL pre Xmax, zmerať skreslenie  a zrovnať cenu. A tvrdenie o nevhodnosti "podladenia" pod Fs je len predsudok, ten reproduktor to naštastie nevie a bez problémov hrá. 
Crashpc
"že reprák stavěnej na kilowattu nesnese ani čtvrtku toho, co ve správné bedně"
Čo je to správna bedna, ak prioritou je dosiahnutie napr. 110dB/1m na 35Hz, nepotrebujem 130db na 100Hz...Ak to dosiahne pri štvrtine povoleného príkonu ( a na vyšších kmitočtoch mu stačí podstatne menej, tak je to len výhoda.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Check působí na hota jak dráždidlo na opice. Je pravda že tohle by se tu řešit nemělo. Jinak moc nesouhlasím, protože se to kupodivu netočí kolem hota. Jinak co si pamatuju já, tak to bylo tak, že hot „silně nahlas“ řekl, že co beyma kterou měl v ruce, to nějakej průser. Hodně lidí ho nařklo za to že lže, tak se ohradil a letěl. Takovýhle řešení situací se teda dotýká i mě. Timhle tempem vám tu zbyte jen admin, banda kokotů a sinclair utápějící se mezi nima (ne že by tam patřil)... to jste mě zas nasrali.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

No a na to ale nepotřebuje 4” cívku, BL 25, “ultra pevou” membránu, a 5000kč. SPL se na týhle frekvenci dá v klidu natlačit za daleko menší peníze. A o tom přesně to není….

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

"SPL se na týhle frekvenci dá v klidu natlačit za daleko menší peníze"
Nejaký príklad  12" v cca 70l boxe??? A 5000Kč to nie je ani náhodou..
Argumenty prosím, nie pocity.

(upravil check 6. 8. 2008 10:33)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

crashpc: Na frekvenci, kde je 84dB citlivost, to snese plných 600W, o půl oktávy vejš, kde je u BR výkonostní minimum (největší výchylka), to má citlivost 86,8dB a na 110dB tomu stačí 234W. Magnet není zbytečně velký kvůli cívce. Cívka s velikostí magnetu nemá co dělat, obráceně to ale platí. Reproduktor s větší plochou potřebuje větší sílu motoru, než menší reproduktor a ta větší magnetická indukce nejde moc dobře soustředit do malého prostoru malé cívky, protože neexistují materiály s natolik dobrou permeabilitou. 3" cívka navíc tvroří rezervu v tepelné zatížitelnost, tepelná komprese při potřebných příkonech je minimální.
Já opravdu nesrovnávám stejné velikosti, u PA mívá Xmax většinou do 7mm a při této hodnotě ti začne být doma špatně.

Jenže nemůže ekvalizovat frekvence pod laděním BR, akorát zvětšuješ zkratovou výchylku.Že je v simulaci hrb a v reálu tam není, vypovídá o tom, že má tvůj pokoj na té frekvenci akusticky díru. To je ale potřeba řešit akusticky, ne elektricky, protože se jinak nezbavíš toho dunění/dozvuku prostoru. Jestli chceš vyzkoušet ekvalizaci, tak tu 12" nalaď na třicet, už se zase opakuju.

Reagoval sem číště na hotshota. Huberta si vážím a když si ten úryvek přečtete pozorněji, tak tam používá hodně obraných slovíček jako: bych řekl, bývají, někdy, nemám rád....
S tou termickou kompresí je to vyloženě kec. 1W se stejně spálí na 4Ohmové cívce jako na 8Ohmech.

Tvrdil sem, že reproduktory s nižším Re jsou lepší ne proto, že by líp vyšel vzoreček, ale protože mají lepší využití mezery a často kratší cívku (což naopak těm basům může i prospět). Qes ani nakonec lepší být nemusí, protože se reproduktory liší třeba i kmitající hmotností, musí se to posuzovat přes ten koeficient...

LAB12 nebo XLS12 sou lepší řešení pouze v menších až velmi malých objemech, kde by prostě pro 18 membránu musel být šíleně silný motor. V těch malých objemech ale mají taky malou citlivost. Ukaž mi jiné lepší srovnatelně citlivé řešení. Pak mi taky ukaž, na co mi bude 96dB citlivá bedna ke dvaceti, když bude muset mít taková bedna objem odhadem 1,6m3. Chtěl bych vědět, kdo takovou dostatečně pevnou ozvučnici vyrobí.

Jaké nevýhody má plocha 18" když ji používám pod 100hz?

Sinclair: Tady máš měření speciálu a obyčejného basáku. Při rozumné hlasitosti ten obyčejný basák kreslí míň, díky tomu, že má kratší cívku.

Web

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Nic o 12” v 70 l boxe jsem netvrdil, tudíž ani není na co odpovídat. Řekl jsem, že to jde levněji, i check to navrhoval, a když jsem mu řekl že je to nahovno, těžce mě negoval, takže by si zas protiřečil teď. Nebo spíš bys ho tím ty teď negoval. Mluvím tu o víc kusech delta15LF, popřípadě něco jiného v takové ceně.

Check: hehe 600W, to jsi mě vážně rozesmál. Chci to vidět, přijedu kamkoli do 100km od prahy.... Reprák sílu potřebuje, ale tam kde je to potřeba. Na 20Hz opravdu ne. Tam vzduch neklade velkej odpor... Ta omáčka okolo je samozřejmost, a konstrukřní aspekty repráku. Jde tu o to využití prostředků.
Xmax u PA – jednak mi z 2x15“ nadoraz špatně nebylo, druhak mi nebude špatně se sníženou citlivostí na těch 20-30Hz, a do třetice – levné PA na Xmax prostě už hraje hnusně. Žádný hifi. To jsou jen iluze.

Můj 12“ – je to v autě, a neduní mi tam opravdu nic.  Zkratová výchylka nebude. Je řešená subsonicem. Už jsem i řikal že budu ladit spátky výš. Ten bas co přibyl je pro mě +- nepoužitelnej.

S termickou kompresí bych odhadnul, že jsi to vůbec nepochopil.

Proč mají reproduktory se 4Ohm cívkou lepší využití mezery než s 8Ohm pro kterou jsou navržený, to je mi záhadou. Kmitací hmotnost je +- stejná, pokud berem ten stejnej reprák, a že by kratší cívka na 30Hz a 600W co jsi říkal nějak pomohla, z toho už začínám brečet. Plocha 18“ není nevýhoda....
Odpověď na sinclaira – no tak to asi proto že nepotřebuješ hrát nahlas big_smile


A pořád dokola. Já na to seru.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

co se tyce toho "zkratu" v aute- nejde o nic jinho, nez ze v tak malym "poslechovym prostoru" nefunguje spravne BR. jinak receno ti zustanou nevyhody BR a vysledny akusticky tlak bude jen nepatrne vyssi, nez v pripade uzavrene ozvucnice. coz sice neznamena, ze to hraje spatne, ale to ze je proste vzhledem k aplikaci takovej subwoofer navrzenej spatne... jakmile vsak budes zvucit z auta piknik, tak se situace ponekud zmeni, jestli mi rozumis

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Nerozumim, protože takovou aplikaci mam v autě vyzkoušenou reálně, a basreflex tam udělá práce hodně. A můžete si psát vzorečky uplně jaký chcete. Stejně jako teorie že auto je moc malý na šíření basovejch vlnovejch délek. Teoreticky asi ano. Prakticky je to jinak. Kde udělali soudruzi chybu, to by mě zajímalo.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

NESOUHLASÍM S BANEM PRO HOT.SHOTA A NAHLAS PROTESTUJI!!! (značně se mračím!)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Crash: "Na 20Hz opravdu ne. Tam vzduch neklade velkej odpor..."
Vysvětli pls tohle, nějak nepobírám...

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

též silně protestuji proti BANu Shota.

Zorg: jednoduše. Odpor vzduchu membráně stoupá s frekvencí....

(upravil MaBat 6. 8. 2008 12:52)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Stejně jako teorie že auto je moc malý na šíření basovejch vlnovejch délek.

Je na to moc malý. Je to trochu slovíčkaření, ale vlna nevznikne, fakticky jen narůstá a klesá tlak, stejně jako když v uzavřený bedně zatlačíš rukou na membránu (to odpovídá frekvenci třeba 1 Hz). Souvisí to s rychlostí zvuku a rozměrem toho prostoru vzhledem k daný frekvenci. Důsledky jsou zřejmý.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

zvuk ale je změna tlaku v určitý frekvenci ne?
proč teda 35Hz slyšim?

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Taky se me zdal ten ban jako moc. Pozadi "Beyma incidentu" neznam. Kazdopadne shot mi moc nesedi, je dost hrubej kolem sebe, tlaci svy nazory celkem nekompromisne, ale aspon uz ma neco za sebou, neco uz mu proslo pod rukama. Ban bych daval lidem typu Kundrik a podobnejm kokotum. Pokud ten ban mel zafungovat tak, aby se shot nad sebou zamyslel a z dlazdice se stal basnik nebo alespon slusny dlazdic tak nevim, jestli se to naplnilo smile Ale to je uz OT a patri to jinam..

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Crashpc: jistě, a proč bys to neslyšel? Někdo může namítnout, že nějaká vlna tam bude vždycky, už kvůli konečné rychlosti molekul a koneckonců světla. Říkám, že je to trochu slovíčkaření... smile Ono tam jde o jiný věci v akustickým chování toho prostoru vzhledem k dlouhým vlnám, ale víc už to nemá cenu rozvíjet.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Tondo udělej s tím hot.shotem něco!

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Mabat: ano, to je věc které jsem ne tak docela u zvuku dobře porozuměl. Vlna a věci okolo. Už se to tu ale probíralo.uzavřený sluchátka taky hrajou...  Já bych to spíš rozvinul, protože to je místo, kde mám dost díru, a zajímalo by mě o co jde, a proč se to tak řeší, když to funguje.